MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

30 Dec 2012

TOKPOKCU.. D.I.Y

SELAMAT MENANTI KEDATANGAN 2013 YE KENGKAWAN....semuga Allah berikan yang terbaik untuk kita semua...insya Allah...
Sebelum melabuhkan tirai 2012.. Nekcik nak paparkan kreativiti Tokpokcu ni...bukan untuk menunjuk nunjuk ye... cuma sekadar berkongsi dengan rakan rakan yang mungkin boleh memberi semangat untuk memulakan hobi baru di samping menjimatkan sedikit perbelanjaan.....tetapi memberi kepuasan diri sendiri!!

Tokpokcu dengan penuh konsentrasi memotong cermin untuk plaster ceiling
Hasil kreativiti Tokpokcu
Asalnya tak berlubang pun..tapi Tokpokcu buat lubang gantikan kaca berwarna..macam dahulu kala tu!!!
Inilah projek Tokpokcu terkini.....mengubahsuai bilik anak dara kecik dia..iyalah dah remaja kan..kenalah ada bilik sendiri..
tema: hijau, kuning, putih......
Asalnya bilik ni kecil jer...tapi  kami korbankan balkoni untuk disatukan menjadi bilik supaya luas sikit....boleh lah jugak tumpang coffee table kat situ sambil melihat bunga api 1 jan malam ini di klcc!!!....

Yang ini bahagian balkoni yang belum siap di ubahsuai lagi...tengok tu juruteknik pencen sedang supervise Tokpokcu!!!
Buat elok elok ye...ikut spec betol betol tau!!!! tak mahu atap runtuh atau bocor ye!!
Katil IKEA hanya RM316 tanpa tilam di AS IS BASIS....60%
tapi kenalah mix and match...semuanya di jual berasingan
Jangan pandang ke kanan tu..yang itu bukan 60% ye...yang offer tu kepala katil, rangka katil dan lain lain lagi..kenalah mix and match!!!
Pembantu setia TOKPOKCU...si BI BI anak BU BU
Nak tolong Tokpokcu mengecat lah tu!!!

26 comments:

  1. untung ada tukang dlm rumah. jimat belanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda...alhamdulilah tak sangka pulak mmg berbakat Tokpokcu ni masa nak tackle dulu..ha..ha

      Delete
  2. buat kerja DIY sendiri mmg memuaskan kan nekcik...kat umah ni suami lah yg suka buat kerja tu semua...hasilnya mmg memuaskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mieza....alhamdulilah hobi yang banyak mnjimatkan belanja!!

      Delete
  3. tambah wall paper bagi lagi cun melecun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha..nnti kna tengok budget dulu!!!

      Delete
  4. kreatifnya suami nekcik.
    buat sendiri lg puas hati bila nampak hasilnya :)
    kalau nak upah mau makan beribu jugak nih..
    zaman skrg sikit jer reno RM melayang bagitu mudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mammyharraz..Tokpokcu mmg minat buat buat kerja begini...kalau nak upah tak larat RM nya tu..menggila mahal..dah tu kekadang tak memuaskan pulak..tulah yang 'TAJ MAHAL' nekcik ni tak siap siap!!!ha..ha..

      Delete
  5. Untunglah Tukpokcu ada kemahiran, dapat jimat banyak tu, boleh makan angin lagi lepas ni... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mie...iyalah kami ni kan penumpang setia Low Cost Carrier!! so semuanya kna low cost only lah..ha..ha

      Delete
  6. cantik la DIY tokcu!!! rasa macam nak menjengah jengah pulak ke rumah nekcik. hihihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Gadis Bunga...mehlah jengah teratak nekcik ni..nnti kita makan roti naik panas panas dengan seteko kopi O Benut!!!

      Delete
  7. nekcik, seronok dapat tengok hasil tangan suami sendiri dalam rumah. happy anak gadis nekcik tu. dulu2 suami saya suka juga ketuk sana ketuk sini...dah sibuk skrg, cuma mampu buat reban ayam je belakang rumah, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyalah Anim..itu yang teratak nekcik ni penuh dengan sentimental touch..semua hasil tangan Tokpokcu...skarang dah pencen ni bertukang sepenuh masa...takpe nnti suami Anim pun dah pencen nnti boleh jadi mcm Tokpokcu lah!!!

      Delete
  8. Waahhh... Senang je sebab pakar ada dalam rumah...

    ReplyDelete
  9. Salam m.u.l.a.n mmg senang sbb semuanya boleh buat sendiri!!! jimat poket..bolehla makan angin!!!

    ReplyDelete
  10. Selamat tahun baru 2013 Nekcik.

    Wah, tokpokcu mmg handyman la..berbakat!
    Kagum saya tgk..
    Bagus org ada bakat macam ni, senang nak ubahsuai rumah sendiri, tak perlu harap org...macam saya ni Nekcik,nak grill lubang pun kena panggil orang, sebab dinding pre-cast rumah saya kukuh sangat! huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tahun baru doc!!
      kalau semua orang nak buat sendiri ...tak boleh cari makan lah contractor!!
      setiap orang itu ada kelebihan dan kekurangannya!!
      Tokpokcu boleh potong kayu tapi takleh potong orang!!! ha..ha!!!

      Delete
  11. wak pon nk ucap slmt tahun baru 2013 jugakkk.. aHHKs

    ReplyDelete
  12. Salam wak Gelas...terima kasih...semuga di tahun ini hidup kita akan lebih diberkati ye..Insya Allah

    ReplyDelete
  13. Untunglah Nekcik kalau ada kebolehan sendiri. Kalau upah orang mahu beribu nie.
    Selamat tahun baru buat nekcik dan keluarga dari kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kazakie...terima kasih atas ucapan sama samalah kita mohon segala keberkatan dari Allah untuk mengharungi hari hari yang mendatang...
      Alhamdulilah Kakzakie..untung memang..duit upah tu leh lah jenjalan!!!

      Delete
  14. Slmt thn baru 2013 Nekcik.
    untung Pok Cu pandai tukang menukang....jimat belanja...kalau upah mmg mahal.
    cantik warna bilik hijau putih gitu....

    ReplyDelete
  15. Terima kasih Mamasya...itulah alhamdulilah...mmg senang kalau boleh buat sendiri!!!

    ReplyDelete
  16. mesti cantik bila semua siap nanti ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah...Cikgu Ma...selesa jugak untuk bersantai santai!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...