MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

10 May 2013

SAKIT MENTAL???????????

SAKIT MENTAL???  OH TIDAK..MASIH WARAS LAGI...SETUJU TAK KAWAN KAWAN ??

Jom kita siasat orang yang buat kaji selidik ni..betol ke..kalau post gambar makanan yang kita masak lepas tu post.. di katakn sakit mental? Kalau sakit mental..rasanya nak masak pun tak boleh kan..kan..

Whatever lah ye..janji kita bukan termasuk orang yang depa kajiselidik tu....kita masak share gambar dan  resipi ...boleh cuba cuba kan...so mestilah kita waras untuk menyukat dan memasak..kalau salah mesti tak jadi kan!!! ha..ha..

Takpe kawan kawan..kegilaan memasak dan menggambar dan mengepos ini hanyalah satu kegilaan yang tidak menganggu ketenteraman awam..hanya menggoda nafsu makan!!!


SERI SAGU DURIAN

100 gm sagu di rendam 1/2 jam dengan air biasa
1 cawan santan
sedikit garam
Selepas di rendam..masukkan dalam acuan 8"
Dikukus bersama santan dan garam sehingga hampir masak..(30 min)

BAHAGIAN ATAS
60 gm tepung gandum
150 gm gula pasir
300 gm santan
1/2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
6 ulas isi durian...blend dengan sedikit air
garam
pewarna..sesuka hati
1 cawan air

CARANYA:
Kacau semua bahan hingga sebati..
Masukkan ke bahagian atas sagu yang telah dikukus
Lapik dengan plastik atau aluminium ..elakkan air jatuh ke permukaan seri sagu!!!
Kukus sehingga masak
Angkat sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk

Sangat seswaaii untuk buka puasa!!
Nyum nyum sejuuk di tekak
OK ..jangan lupa tangkap gambar dan poskan !!!
Ha ..haa




32 comments:

  1. setuju nekcik..sape la punya pandai tulis kata gitu kan..lagi suka tengok gambar makanan dari tengok lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Acik...takpe kita tak termasuk dalam kajian mereka...masak tu kan terapi minda dan perut!!

      Delete
  2. nekcik..saya baru tau. kesiannya kita kan?? (siapa gamaknya yang buat soal selidik tu??)

    p/s ayam hijrah halalan toyyiban tu dah ada di kl & selangor nekcik (010 5399682) @ ayamhijrah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Anim..nnti kita cari dia tu!! Dia pun tak habis ngaji lagi kot!!
      Terima kasih Anim for the info...
      nekcik bli ayam selalu kat ZAIN MELAWATI..

      Delete
  3. Nekcik ni memang rajin buat kueh mueh... Dah boleh keluarkan buku masakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mie...Bila Tokpokcu bertukang..nekcik kenalah memasak..la.la
      Insyallah Mie..nekcik memang teringin nak kumpul resipi dalam buku...My family's favourites!! ha..ha..verangan angan!!!

      Delete
  4. assalam,
    ada gak terbaca...takut2 lepas ni dah takder buku masak bergambar dah...hanya resipi jer...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waslaikumsalam Bunda...pasal ada gambar tu lah yang semangat nak buat kan!!

      Delete
  5. assalam nekcik.. org yang buat kajian tu lah yg ada masalh ....lebih baik tengok gambar makanan n makan-makan...heaven....dil suka mkn....:-)

    ReplyDelete
  6. Salam Dil....iyalah kan...mesti dia terpaksa diet..tu yg marah sangat!!! Ha..ha
    No food no fun. .lah kan
    Nekcik mmg suka makan dan suka tengok makanan itu dihidangkan dengan cantik..

    ReplyDelete
  7. suka kalau resepi yg simple camni, bolehlah try, tentu sedap ada rasa durian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Sal...dah tua tua ni mmg nekcik cari yang sempoi sempoi jerk..malas nak nyusah nyusah diri..mmg sedap pasal ada deriaan!!!

      Delete
  8. Replies
    1. Salam Nieda...nekcik beli kat jusco..yg jual paket tu...kureng sikit sbb mcm derian siam jer walaupun dia kata derian pahang

      Delete
  9. Nekcik buat kuih apa pun menggoda mata kakak. Kakak tengok warna dia pun dah terpikat. Bila baca resepi macam senang aje nak buat ni... Teringin juga nak mencuba. Dah ngences ni:)

    ReplyDelete
  10. Salam rejab kakzakie...nekcik ni mmg mudah tergoda kalau tengok kuih atau makanan yg cantik cantik..kadang tertipu jugak..tengok cantik beli.lepas tu tak rasa apa pun..kuih kuih lama ni kna buat sendifi..baru puas makan..hi..hi
    Senang jer kuih tu. ..buat jgn tak buat kakzakie...

    ReplyDelete
  11. Salam kak
    Mmg x patut...hihi
    Kalau mcm tu le...ramai le blogger yg sakit mental
    Tak stuju..tak setuju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kasihredha...kita blogger tegar ni semuanya sihat akal dan fikiran kan...
      Cuma syok sendiri..masak...ambik gambar..pos..itu termasuk menyampaikan ilmu jugak kan!!!

      Delete
  12. Aslmkum Nekcik
    tak pernah dengar citer ada kes ambil gambar mkn sakit mental..tup2 ada artikel gitu...entah kajian kat mana dibuatnya. kita yg ambil gambar makanan tak da masalahpun....sihat sejahtera...lagi suka masak ...suka makan adalah..hi..hi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Mamasya...lebih kurang mcm tu lah sebenarnya..tapi becoz of OH MY ENGLISH...tu yg jadi sakit mental jadinya....biarkanlah janji kita sihat dan waras..kan

      Delete
  13. hehehehe sila dptkan ubat di klinik dengan segera sebelum melarat dan berjangkit ye nekcik kakakakakkakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Elly...masaalahnya dah ramai yang dijangkiti penyakit ini..dah jadi wabak dah..so camne???

      Delete
  14. Sebenarnya pengkaji asalnya takde pun cakap tentang sakit mental nekcik...Cuma bila di terjemah ke bahasa Malaysia, entah kenapa memandai aja terjemah sebagai ' sakit mental'...hahahhaa...Saya ada tulis pasal isu salah terjemah artikel ni kat wall FB saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Daddy Ziyyad..tu lah blum khatam ngaji dah pandai nak translate translate...sib baik belum pergi ke Hospital Permai untuk cari rawatan..hi..hi

      Delete
  15. ermmm sedapnyer...terliur...kalo anak saya mesti suka kuih ni kalernyer pink tu faveret dier...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lizz..gambar gambar ni mmg menggoda nafsu makan...ohh sama lah dgn nekcik ni suka kalu pink pink!! perasan muda lah tu!!

      Delete
  16. tak betul tu nekcik org yg bt kajian tuh, pentranslate pun tak betul tuh... kalu mcm tu ramai lah yg dh sakit mental kt malaysia nih...

    dana kuih2 yg manis mmg kureng skit tp kalu ada durian ke apa terus jd peminat setia heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sah mmg tak betul Dana..tu pasal tak reti cakap omputih lah tu!!kalau camtu semua chef kita ni ada masaalah lah ye..kes naya tu..marah chef wan!!
      Nekcik pun hantu derian...cendol derian,dodol derian, lempuk derian!!

      Delete
  17. saya ada baca daddyZiyyad taruk link artikel asal dalam bahasa inggeris. sebenarnya artikel tu dah disalahtafsirkan!

    ReplyDelete
  18. Salam GB...tu ler ngaji tak bis lagi dah nak translate translate..kan da salah...
    penuh hospital permai kalau camni
    nekcik pun salah soranglah kan beratur untuk checkup kestabilan fikiran!!!!

    ReplyDelete
  19. Salam Nekcik,
    sekarang musim durian lagi ke? rindulah nak mkn durian. :)

    ReplyDelete
  20. salam Umi..kalau kat kl ni selalunya tak de musim..memanjang ada...kejap durian pahang..nnti durian perak...balik nnti borong banyak banyak ye

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...