MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

19 Feb 2014

BURGER KIMCHEE

Jom kali ni pun kita cuba resepi mudah ini...
Sebenarnya masa di Korea hari tu nekcik dudok tunggu anak anak di depan kedai buku..sebelah tu ada gerai ...ramai orang beratur..nekcik pun menjenguk lah ke situ
Rupanya macam gerai burger cumanya bukan yang dah siap berkeping keping tu..tepi kuali leper tu ada membukit 'burger'nya..
Oleh kerana baunya yang tidak mencurigakan..nekcik pun pergi dekat dekat..bukannya nak beli..cuma nak tau apa ke mendenya..nampak macam sedap
Nekcik tengok ahjumma ni akan ambik sekepal buger tu..di leperkan di kuali tu mcm burger lah gamaknya..
masak jer pelanggan dah tunggu..tak de roti pun..cuma siram sos ....sedap bau nya...
So hasil sekodeng tu..nekcik hagak hagak jerlah..terhasillah ciptaan burger sendiri..
Since nama sebenornya pun tak tau..nekcik panggil burger kimchi!!!
Resipi sesuka hati ye!!
So jangan cuba cuba mintak burger kimchee ni kat korea ye!
Ini lah makanan yang nekcik jumpa tu..nun di sana 


Bahan bahan yang diperlukan :

Kobis cina..atau kobis panjang..kobis ni orang korea banyak guna dalam masakan diorang..seperti kimchee..dakgalbi atau ntah apa lagi...sebab tu kulit diaorang licin kan..jom kita makan sayur ni bebanyak he he
Kobis dan daun saderi /bawang yang diricik..ni yang lebihnya..boleh tambah bebanyak kalau suka
Breadcrumbs...sebahagian lagi di gaulkan dengan ayam cincang..
ini untuk digolekkan pada burger sebelum di goreng/ bakar

Tempekkan kat kuali..
Siap..boleh dihidangkan untuk minum petang atau sarapan atau bekalan anak anak ke sekolah..lebih enak lebih berkhasiat!!!
Cubalah buat..memang sedap..Tokpokcu yang tak makan burger pun ngap sampai 4 ,5 keping you!!




BURGER KIMCHI
400 gm ayam cincang Ramly
1 bijik bawang besar potong dadu
200 gm kobis panjang/cina di racik halus
2 biji telor
100 gm breadcrumbs..(serbuk roti )..kalau takde ambik jer roti gardenia tu bakar dan ramaskan
sedikit daun saderi / bawang dihiris halus
Sedikit garam / sedikit black pepper
100 gm breadcrumbs guna masa nak bakar

Campurkan semua bahan hingga sebati
Ambil sesenduk..golekkan dalam breadcrumbs
Tempekkan di atas kuali yang telah dilenserkan minyak atau margarine
Kalau ada acuan banjo lagi comel
Jangan tebal sangat..kalau nipis dia akan crispy sikit...
Boleh lah nak makan dengan roti atau sos

Sekianlah sebelum nekcik melabuhkan tirai jalan jalan Korea..ada umur, ada rezeki nanti nekcik pergi lagi carik resepi kat sana yea..he..he..insyaallah
Kena cepat tulis takut terlupa!!
Sebab memory card nekcik ni dah full..he..he






46 comments:

  1. amboi nekcik sekali tengok dah tau resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh merenung segala nika bancuhanya tu!! Resepi sebenar benar tak taulah pulak
      Ada iras iras pun bolehlahkan

      Delete
  2. nekcik..elok untuk si abdul kecil saya nih. dia kalau makan burger, tak sentuh roti..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim..bukan untuk abdul kecil jer elok...untuk nenek veteran ni lagi elok..sebab tak sukaakan sayur!!
      Saja nekcik bubuh kobis tu tu bebanyak!!
      He..he

      Delete
  3. Ha ha kelakar la nek cik..awat tak tanya je apa adjumma tu buat..tak pasal-pasal tercipta resepi sendiri..tapi memang nampak sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Cik Mid..lama tak jumpa...camno nekcik nak tanya ahjumma tu yang oii..depa tu bukannya reti cakap omputih...lagi konpiuus nekcik!!
      Nekcik rasa pun macam sedap!!

      Delete
  4. salam..nekcik.......sangat tergoda..nk buat xde syur kobis pnjng tu kt cni..huhuhuu.....tpi mmg kreatiflh nekcik...terbaek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dil..takpe...tak de kobis panjang..sagat jer carrot..bayam ke...lagi kratif..janjinya sayur..mesti acha dan aiman suker

      Delete
  5. Burger kimchi sepuluh... kasi bungkus... hehe

    ReplyDelete
  6. amboi nekcik, terbayang2 lagi korea tu. btw ros walau ala2 ekkk ckp xsuka korea kan, tapi bab makanan dorg ros suka le plak. heheh :P btw best la resepi ni, ros nak cuba la….tq share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha Ros..tulah...nak wat camner..sesekali nak lepas gian tu pergilah jugak cari restoren korea kat kl ni..
      Nekcik suka resipi ni pasal boleh lah nekcik makan sayur..kalau salad tak makan!! he..he

      Delete
  7. comfirm sedap nih nekcik... handmade kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedaap sekali..sebab kalau burger jer kadang kadang keras..tapi bila ada sayur ni dia jadi lembut dan garing..boleh Dana bekal gi ofis!!

      Delete
  8. mudah resipinya. boleh try ni... thanks for the recipe, nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Alia...sempoi jer tapi yang pentingnya berkhasiat....
      Anak anak pun pasti suka!!

      Delete
  9. Terima kasih kongsi recepi nanti saya nak cuba hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya zai....asyiik lempeng klapa jer...kali ni kita buat lempeng kimchee pulak. ...

      Delete
  10. Kakak suka resepi macam ini simple, mudah dan sedap
    Kalau buat bekal senang nak bawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol kakzakie..mesti budak kecik tu suka...klau nekcik buat pun kejap jer licin pinggan...tak sempat sejuk

      Delete
  11. Wah,,, sesuatu yang baru ni..mesti sedap. nanti jemput la buat parti burger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak buat tu Ros....budget lebih sikit sebab ramai yg minat tu

      Delete
  12. macam syok jer nekcik, bolehlah try wat hujung minggu ni pulak, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jangan tak buat Orga...kita ala ala korea minggu ni....ada lebih pasang payong depan rumah!!

      Delete
  13. Cubalah teraii...mesti elleysya n emir suka....
    Tak laku ramly burger!!

    ReplyDelete
  14. macam sedap jer ..boleh lah try buat untuk aliya gi sekolah...budak tu hari2 nak bekal dari rumah..bagi duit rm2.00 dari start sekolah sampai la ni tak luak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ropernya anonymous..anak buah cayang ku ropernya...
      haah lah angah..buat simpan..nanti panaskn
      suker Aliya..tak bimbang makan junk foods

      Delete
  15. Dulu masa anak kecik2 makchaq selalu buat burger style macam ni...budak2 tak suka burger beli, depa kata rasa berlemak melekit.. jadi buat sendiri campuq sayuq suka hati.. pernah juga guna tuna buat bahan asas... sedap jugak...

    La ni dah malas.. anak2 pulak dok buat mak tukang makan/tukang rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah makchaq da gantung periok blanga ye..untong kan ada yg rajin nak memasak untuk kita
      Memang skarang ni pun nekcik suka nak rehat rehat santai...malas nak bersilat ngan periok blanga

      Delete
  16. amboi kakjariah..makin hebat ngan masakan korea ye..tabik spring..hehe!! eni pekabo? sri la ni tgh MC sekolah dh few weeks sbb sakit saraf tunjang nye teruk balik..kedua2 kaki dh lemah sgt nk jalan pun susah rasa sakit n kebas2..doc pakar akan melakukan pembedahan saraf tunjang tak lama lagi..x sure bila..buat sementara ni dia hanya duk umah jer berehat..taktau berapa lama lg nk mc..doakn utk kesihatan sri ye kak!

    ReplyDelete
  17. Salam doc..oh camtu ceritanya...sama samalah kita doakn agar seri dapat pulih seperti sediakala....insyaallah semuga Allah kabulkan doa kita semua...teruskn berdoa
    Nanti klau dah buat ops bagitau ye
    Eni buat muffin..ikut resipi mak seri katanya..ok jadi dia angkut pergi skolah tadi
    Salam sayang untuk seri

    ReplyDelete
  18. assalam,

    menarik ni..bahan2nya mudah dapat dan mudah di buat...cuma rajin tak rajin jer kan...macam rasa nak buat lah..terima kasih berkongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bunda...nekcik suka buat yg sempoi sempoi nih..senang buat cepat makan...he..he

      Delete
  19. amboih selere kpop nekcik kali ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Beb...lepas ni apa kata kita buat jejemput gyomi lak ye!!

      Delete
  20. yuummmm sedaaaappp nya ni nekcik..

    ReplyDelete
  21. Nekcik rasa mmh sedaap mulan sebab klau burger biasa tu mcm liat sikit..tapi bila bubuh sayur tu dia jafi lembut dan garing di luar.amat seswai utk yg tak reti nak mskan sayur ni...nekcik ler tu!! He..he

    ReplyDelete
  22. yeay dpt resipi baru nk cubalahYea

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah JM.....sedap...ada variasi!!

      Delete
  23. Replies
    1. mmg laju jer mnyuap..tak sedar pinggan dah licin!!!

      Delete
  24. 9 takleh...limited edition 1 jer

    ReplyDelete
  25. Bab makan2 ni paling penting kretifkan nekcik...

    ReplyDelete
  26. Iyaa Aina..presentation tu kna cantik walau hanya nasi goreng..sbb tu nekcik suka tengok orang hias makanan..kita boleh buat kat rumah..anak anak pun nampak macam sedap walau hanya sepinggan nasi lemak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...