MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

18 Feb 2014

NASI MOROCCO

Salam sahabat sahabat dan anak cucu nekcik yang disayangi....semuga kita semua berada dalam perlindungan Allah setiap ketika..insyaallah..
Letih dah jalan jalan..jom kita makan makan..
TETAPINYA....kalau nak makan kena lah masak sendiri!
Nak tunggu nekcik masak..tak taulah bila ye
Anyway resepi ni taklah susah sesangat...jom kita cooking cooking untuk jamu keluarga dan kawan kawan...masak dari hati..masak dengan iman..insyaallah

Hari ni kita masak NASI MOROCCO ye
Ikut stail nekcik tau
Kalau nak yang lagi morooconya sila google


1 ekor ayam belah 4 atau 8
1 biji tomato hiris
1 biji bawang besar kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan halia parut
1 sudu makan gula
2 sudu makan perahan lemon
2 sudu makan garam
1 sudu makan saffron
1 batang kulit kayu manis
1 sudu makan butter
1/4 cawan minyak zaitun (olive)
sedikit buah zaitun
2 sudu makan daun saderi..yang dihiris
2 sudu makan daun ketumbar yang di hiris
1/2 cawan air
Kalau rasa ayamnya besar..sila doublekan sukatan di atas ye

Masukkan air ,sedikit garam, beberapa potong halia..3 tangkai daun saderi ke dalam periok..jangan terlalu banyak ye
Rebus ayam  hingga empuk
Toskan..jangan dibuang air ni..nak guna untuk masak nasi
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Lumurkan ayam dengan paste yang di masak tadi dan masukkan semula ke dalam periok
Masukkan setengah 1/2 cawan air dan masak selama 30 minit..tutup periok
Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven
Tambahkan brocolli, carrot,tomato , badam jkalau suka
Bakar hingga keperang perangan..220C

Untuk nasi guna bahan yang sama untuk masak ayam tadi..(Boleh tambah dan bahagi 2 jer)
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Tambah 3 cawan air..air rebusan ayam/ atau air biasa
Masukkan 1 1/2 cawan beras
Masak hingga nasi tanak
Boleh makan bersama ayam

Nekcik ambik nasi  tu..tuang ke dalam mangkok...aturkan ayam yang dah dimasaak tu di atas nasi
Siramkan dengan baki kuah ayam yang di masak tadi
Tutupkan dengan aluminium foil dan bakar semula lebih kurang dalam 20 miinit at 160C
Saja saja nak bagi aroma ayam meresap kat nasi..baru kaw
Boleh jugak di makan bersama acar timun



Ni dia nasi morocco Najmah kat Busan....nekcik pun pakai beras korea tu..he..he..lho tertinggal badam lah pulak!!
Kurang lebih jadilah tu kan..yang pastinya liciin seperiok!!!...

23 comments:

  1. salam nekcik,susah payah pun sanggup datang nak tgk nasik morocco nekcik yg nampak sangat mengguda nie...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang niat nak menggoda pun..biar UAA sinsing lengan masok dapo hari ni!! ha ha

      Delete
  2. Adoi, sedapnyer nekcik... teros jadik lapar ni ha..nasiknya rasa mcm nasik arab ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pergi Busan lah Farik!!! nasi arab tu lebih rasa rempah..yang ni plain jer...

      Delete
  3. drooling! rasa nk try buat jugak lah, bhn2 pun rasanya cukup ni hehe...suka tgk ayam tu...seksi posingnya...

    ReplyDelete
  4. Ok PD..sila masok dapor sekarang jugak..he..he..musim panas nih..so ayam tu jadik lagu tu lah weii!!

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. nyumm nyum..perut kenyang hati pun senang..anak pun sayaang

      Delete
  6. sedap nampaknya ayam tuh...kalau nekcik yang masakkan lagi sedap nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu baru nampak jer elly...kalau makan mesti nak lagii
      nekcik masak ni ikut ramalan cuaca..kalau bergelora ..kna gantong periok!

      Delete
  7. Patutlah kakak tengok nasinya bulat-bulat. Beras dari Kore kisahnya
    Kakak bayangkan aroma dan sedapnya Nekcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikecik ni suka sangat nasi korea..tu yang selalu jugak beli...dia nak buat sushi lah
      Tak payah bayang bayang...terus jer capai periok kak!!

      Delete
  8. alahai .sedapnya
    telan air liur dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa..memang kena telan air lioq..tak nnti leleh leleh weii he..he

      Delete
  9. Hantar Shah Alam sikit.. Bibik kami dah nak balik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ngaper buk..bibik balik..boboq kan adaa...eastern western southern northern receipes semua boleh!!
      Datanglah sini wiken

      Delete
  10. Nekcik..sedapnya, insyaAllah boleh try juga nanti ni.

    ReplyDelete
  11. Umiross..bagi nekcik sedap lah jugak..sbb tak de rempah banyak..anak anak pun suka...macam air panggang jer

    ReplyDelete
  12. anak2 saya pun tak suka rempah banyak nekcik..rasanya sesuai sangat dengan selera kami nih:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang jer..takyah masak lauk lain dah..lebihkan air rebusan ayam tu untuk buat sup..tambah ceker..he..he

      Delete
  13. Nekcik kalau rajin semua jadik!

    ReplyDelete
  14. Tqvm....nti nk cuba...mwsti best :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...