MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

5 Apr 2014

DRIED SHRIMPS CREPES ROLL

Asalamualaikum sahabat sahabat yang setia...ya ampuun lama jugak nekcik tak bersiaran kan..ntah semenjak dua menjak ni tak boleh nak ngadap pc ni lelama..tengkok bunyi kruuk...pinggang bunyi kreek...apa makna nya tu yea..hi..tau takpe..yang tahu buat tak tahu pun tak ngaper!!
Nekcik dah lama tau..tapi saja saja tak nak ambik tau..dah nak mencecah 55!! camtulah bunyi enjin lama kan!!
Apa nak ceriter ye...okaylah nekcik letakkan resipi lagi...my family 's favourites


DRIED SHRIMPS CREPES ROLL...pelik bunyinya kan
aje aje bagi munyi mcm internasional gitew
yang mudahnya lempeng udang kering atau pun ketayap lemak jer

Inilah ropernya Dried Shrimps Crepes Roll...aka lempeng
enak jugak kalau di cicah dengan kuah asam pedas sembilang!!..biasalah orang Johor!!
Susun camni pun menarik jugak kan...senang nak suap!!

Jom kita tengok resipinya..kalau arwah mak nekcik dulu tak suka sukat sukat ni..main campak campak jer katanya..tapi anak cucu sekarang tak boleh..nak kena guna gram ke cawan ke kan!!

  

Lempeng

2 cawan tepong gandum

2 1/2 cawan santan ..
1 genggam udang kering  direndam sekejap 
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup..serbuk pun boleh
sedikit garam
sedikit daun saderi di hiris
Acessories boleh di tambah tambah seperti cili merah atau cili api yang dihiris kecil

Blender udang kering, bawang besar dan kunyit hidup bersama sedikit air
masukkan ke dalam tepong..tambahkan santan
Kacau sehingga tak bergentel
Masukkan daun saderi  dan garam
Lenser kuali dengan sedkit minyak
Masukkan  2 senduk adunan  seperti membuat ketayap
Masak angkat dan gulung  ( kalau cair sangat tambah 1 atau 2 sudu makan tepong..)
Boleh jugak dipotong pendek pendek supaya mudah di makan dan cantik di pandang
Boleh jugak dibiarkan tanpa di gulung...lempeng lah tu
Boleh dicicah bersama sos atau kuah asam pedas sembilang semalam
sedap youuu!
Selamat mencuba





13 comments:

  1. wow memang menarik resepi ni
    1st time saya tengok, nak try n rasa nanti
    t.kasih ea nekcik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Tihara..mula mula malas jugak nak letak resipi ni..tapi macam ramai jer yang tak pernah jumpa kuih antik ni..so sukalah nekcik share kan di sini..asyiik piza jer sesekali kita melempeng pulak!!

      Delete
  2. meleleh ayaq liuq la nekcik...boleh try buat time weekwnd ni..tq nekcik

    izatishop.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yati..tengok gambaq makanan ni mmg mudah meleleh air liuq..cubalah buat..jangan biarkan air lioq terus meleleh....banjir lappy nanti..he..he

      Delete
  3. Nak cuba gak ni nekcik..
    nek cik baru nak cecah 55..acik dah sampai pun..nek cik boleh bayangkan la..macamana bunyinya hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Aciik..hi hi seangkatan lah kita ye..syukur lahh ye Acik Allah masih pinjamkan umur kita..dapatlah kita menambah amal ibadat semampu yg boleh..dapat lagi menikmati makanan kegemaran kan..alhamdulilah

      Delete
  4. Salam kenal Nekcik, Macam sedap je lempeng tu..memang sedap pun kan? nanti nak try lah x pernah lagi mkna yg letak udang kering nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Nasa kerana sudi berkenalan ngan nekcik ni..kalau yang tak suka manis memang seswailah..lagipun lagi mudah dari buat ketayap..takyah nak buat inti..cubalah..insyaallah

      Delete
  5. tajuk menu menarik nekcik
    dah baca resepi lagi teruja nak rasa nak makan!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau teruja nak makan..terujalah kena buat! Mammy! he..he
      sonang tu..mesti abang sarjan suker!!

      Delete
  6. Nekcik..saya biasa buat versi ni cuma tak letak udang kering aja..amboi,mboleh cuba.

    P/S terima kasih nekcik kerana setia singgah blog saya. Tharu tau bila nekcik text tempohari dan nyatakan perkara itu. Bukan saya tak nak balas tapi saya berangan nak buat entry. T api masih belum berkesempatan dan akhirnya nekcik kembali ber"siaran". Suka..suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini resipi arwah emak nekcik dulu ..tapi selalunya dia akan buat bila Ramadhan...udang kering tu penambah rasa jer Anim...
      Iya Anim..nekcik tengok macam takde entri Anim agak lama..terdetik jugak di hati..sihat ke tuan rumah..kemudian tu baru nekcik tahu Anim MC!
      Penat tu kot..kena rehat lebih sikit...makan ubat..nekcik doakn semuga cepat sembuh..Insyaallah

      Delete
  7. Nekcik resepi orang lama ni memang sedap2 belaka, bila makan terkenang zaman kecik2 dulu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...