MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

16 Apr 2014

JOM JIWANG JIWANG


Terkejooot uols tengok tajuk berita nekcik hari ni?!!..Dun wori bukan apa apa..saja waktu mengemas harta harta karun Nekcik..terselak lak kat diary lama...nak tau tahun berapa ...bertarikh 13 March 1977..muda belia ler waktu tu kan...so u know i know lah kan golakan jiwa remaja ketika itu !!
Tapi  kenapa  nekcik nak sangat share  dengan uols ye...sebab ia adalah sebuah puisi Korea!
And jangan terkejut ia di poskan oleh pen pal nekcik dari Korea ... Mr.Deok Jae Lee
hampir 37 tahun yang lalu!

Makna kata siratulrahim telah terjalin 37 tahun yang lalu dengan bumi Korea...tapi tak mimpi lah pulak nekcik dapat  menjejak kaki di sana...tambah lagi waktu itu..orang tak tau kat mana pon korea tu!! tak fofular langsong! syukur ya Allah diizinkan melata di bumi ciptaanMu..

Ada lagi ke hamba Allah ini agaknya ye?..kalau ada umur pun lebih kurang nekcik! dah tualah tu! ...bukan lah feeling pun..sebab hobi nekcik memang cari pen pals dari luar negara..not malaysia..sebab... bapak akan audit surat surat dari malaya!! bapak nekcik ni strict oo..cikgulah kan!!! puterinya pun seketol tu jer!! tapi kalau sahabat pena dari luar negeri tak ngaper..sebab susah nak jumpa katanya!! waktu tu Air Asia tak ada lagi kan!!so tiap tiap minggu..nekcik akan dapat surat surat dari India..Canada..US..Australia...Sri Lanka..Korea...NZ..UK...siap bertukar hadiah lagi..gambar postcards..setem..makanan..cenderahati..Arwah bapak selau merungut bila balik poskan surat atau barang..mahal amat katanya!! tapi dia tak marah pon!!..part of my sweet childhood memories!

Thanks to my good English teacher Cikgu Zaleha Abdullah..entri yang lepas tu ye...for teaching me good English!! So I did not have any problem writing good stories to my sweet pen pals..So kekadang my English is so much better than omputih tu pon!! he..he ..xsen lah tu kan...of coz.!!.kampong gurl!!!
Sampai sekarang kalau nak marah orang pon..nekcik suka cakap omputih sebab tak rasa kasar..kami tak biasa cakap kasar kat rumah masa kecik!! kalau cakap bodoh pon mak marah!! stupid takpe..ha..ha

Jom tengok koleksi poem nekcik....Dolu dolu nekcik suka collect poems tau...jom kita jiwang sekejap....




Gambar hanya hiasan!

                        THE AZALEA ...BY KIM SOWEOL
When you take your leave...
Tired of seeing me...
Gently and silently I'll bid you go....
From Mount Yag of Yeongbyeon....
An armful of Azalea I shall pick.....
And strew them in your path......
Go now,...
 I pray with short steps......
Let each footstep gently treads....
The flowers which I 've spread for you...
When you take your leave....
Tired of seeing me....
Tho' I should die... 
I shall not weep!!...

Ha..ha...hu..hu....
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ye...
Dah tua  tua ni nak kena belajar puisi arab lah pulak kan!
Ok thank you for sharing tapi jangan lah pulak uols yang lebih lebih hujannya!!!



25 comments:

  1. Hebat nekcik dulu2..kengkawan serata dunia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Acik...iyolah taim kito dolu mano ado koputer..nak pukol telipon kna cari tiang..surat mnyurat jer lah yang sonang!!

      Delete
  2. Salam satu dunia Nekcik... Aritu gi Korea tak cuba trace ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waa hebat tu Mie..satu donia tu!!
      Tak ingat alamat dia ..klau tak syiok gak jejak kasih kan!!

      Delete
  3. wah!!!serius tabik spring dgn nekcik….saya masa zaman kecik2 time subject english je tau pen pal bagai ni. nak cuba2 malu sbb english x terer. bila dah msk matrikulasi br berpeluang jmp kawan mat salleh (pertukaran pelajar).tapi bila nekcik citer ni saya teringat masa saya kecik baya2 budak tadika gitu, arwah datuk saya dulu org felda jadi adala pertukaran staf dgn org jepun…. ingat lagi dgn mat jepun ni yg suka kat saya sbb muka saya cam jepun masa kecik dulu (heheh!!!!!ada lagi gambar dgn dia, kena bt throwback gak ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waa..sib baik tak sangkut dgn mamat jepon ye Ros..tidak jauh kampong awak tu!! baik baik nak wat throwback Ros,,nanti org sebelah throw penumbuk..jenuh lak!! he..he

      Delete
  4. satu dunia aih!
    saya pun ada juga pen pals masa remaja dulu sebab nak kumpul stem dan dapatlah asah BI

    ReplyDelete
  5. satu dunia aih!
    saya pun ada juga pen pals masa remaja dulu sebab nak kumpul stem dan dapatlah asah BI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda..tak sempat cukop sedonia lagi..itulah pasal nekcik cari penpals pun..mengu7mpul sgala mak nenek!!

      Delete
  6. wah hebatnya nekcik ade penpal seluruh dunia...skrng lg senang nak berpenpal ngan internet kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam UAA..sekarang ni berpenpal takat nak cari resipi jer...yang hero hero tu takut gak nekcik..mnjerit Tokpokcu kang!!

      Delete
  7. Hebatnya mcik ada secret admirer rupanya dari bumi Sonata tu!hehehe
    Dulu2 yanie ada ramai pen pals dari negara Jepun.suka tukar2 hadiah & imroved english sesama kita.tapi,kenangan barang2 semua tu x de dah sbb kena bantai dgn anai2 sebelum ni...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Yanie..masa tu tak kisah pon korea..asyiik syiok kat astolia..canada!! berangan guling guling dalam snow you!!

      Delete
  8. Salam nekcik...samalah kita, dulu saya pun ada pen pal tapi tak ramai macam nekcik. Suka kumpul stem dari luar negara dengan abang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Zai zaman dah berubah kan..boleh improve B.I dan geography sebenarnya ( peberety subjects lah tu!)...nekcik kumpul coins..postcards..setem ...siap tukar agar agar kering dengan teh ceylon ( sri lanka)

      Delete
  9. Replies
    1. Salam kenal Khairuddin...terima kasih singgah..
      part of sweet memories tika remaja remaji lah tu!!
      la a ni dah 55!!

      Delete
  10. nekcik..saya dulu pun jiwang jugak. suka kumpul pen pals. tapi taklah jauh cam nekcik, paling jauh brunei je, haha.
    ala, sweetnya nekcik..lama dah surat tu..ldekat 4 abad!!

    ReplyDelete
  11. He,,he.. sama sama jiwang lah kita ni kan!!
    iyalah hiburan waktu tu lah...sekarang bebudak smua main memacam games!!
    tulah ...alamat dah takde..yang australia tu nekcik cuba hubungi balik tak de reply..kalau tak dapat jumpa kat gold coast hari tu!!

    ReplyDelete
  12. kenangan yang bukan sedikit tu nekcik.. ;)

    ReplyDelete
  13. iya Aiza...mmg part of sweet memories of growing up....cuma waktu itu hanya dapat berangan angan. jerlah....tak mimpi nak jejak kaki ke negeri diorang...dapat tengok gambar gambar yg cantik cantik dari sana pun da suker sangat..siap tampal kat dinding lagi..

    ReplyDelete
  14. amboi nekcik
    bleh tahan jiwang
    apa pun jumpa benda2 lama gini sangat nostalgia

    ReplyDelete
  15. Eh eh Elly..dulu kan remaja remaji...of coz jiwang!!!
    Tu lah sayang nak buang mende mende lama ni..mnambah sampah sarap!!

    ReplyDelete
  16. Nekcik...kenangan mengusik jiwa tetiba rasa macam muda balik...eheheheeee...

    ReplyDelete
  17. Junaina..mmg jiwa kena sentiasa muda...baru semangat jadi kuat!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...