bunga

7 Apr 2017

KEK BUAH BERKEJU

Assalamualaikum sahabat sahabat tersayang..alhamdulilah masih di izinkan untuk bersiratulrahim walaupun di alam maya...jauh di mata..dekat di hati kan!
Dek kerana keadaan tak mengizinkan untuk nekcik berkembara untuk sementara ini..makanya..jomlah kita ber kembara ke alam lain..hi..hi..serem ye
Jom kita Masak Masak Boleh Makan
Hari ini jom nekcik share resipi yang senang dan sedap ini..kena di blogkan sebab takut nanti handphone rosak ke ..atau kitab masak masak nekcik hilang nanti..
Nekcik ni bukanlah peminat kek kek yang lemak lemak berkrim tu..seriau tengok krim krim tu..tapi suka tengok kek yang dideko cantik cantik..memang terpukau!!
Dulu dulu suka sangat makan kek buah ni..baik yang kukus atau bakar..suka sangat kek  yang tidak terlalu kering...mula mula dulu mintak sikecik ni buatkan ikut resipi dalam internet..dah tak ingat asal usulnya...so mintak maaflah kepada pemberi resipi..semuga Allah berikan ganjaran kepada empunya resipi asal kerana kek ini sangat disukai ramai oleh ahli keluarga dan kawan kawan nekcik..
Nekcik mintak maaf kerana resipi ini dah nekcik ubah sikit sikit dari asalnya..jom kita membaking...





KEK BUAH BERKEJU (CREAM CHEESE FRUITCAKE)

250 gm cream cheese Tatura atau Philadelphia Cream Cheese
250 gm butter...boleh guna Farmcow atau Anchor
200 gm castor sugar
250 gm tepong gandum 
1 1/2 sudu teh bicarbonate soda
4 biji telor gred B
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh perasa oren

300 gm mixed fruits..boleh tambah sedikit lagi cherries..digaul rata bersama 
150 gm tepong gandum


1. Pukul butter bersama cream cheese hingga rata
2. Masukkan castor sugar
3. Pukul hingga kembang
4. Masukkan telor satu demi satu
5. Masukkan tepong gandum bersama bicarbonate soda..gaul rata
6. Masukkan campuran buah buahan kering yang telah digaul            tepong gandum tadi
7.Akhir sekali masukkan vanila serta perasa oren kalau suka
8. Guna acuan 10 x 10 inci 
9. Bakar selama 60 minit dengan api 160 C ...atau sehingga masak
10. Selamat mencuba......

** Kek ini boleh tahan seminggu dalam bekas bertutup kalau tidak dimakan ye!!
** Nekcik suka guna mixed fruits yang di beli di bakeri Bake With Yen sebab mixed fruits dia ada ceri dan bukan betik
                        

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...