bunga

19 Jul 2013

ROJAK SETAPAK ALA ALA ROJAK SINGAPORE

Salam Ramadhan kengkawan...semuga sentiasa dalam rahmat Allah..insyaallah...Puas jalan jalan ..jom kita cooking cooking...Cooking apa yo...Nekcik teringin nak makan rojak singapore..tapi nak ke sana jauh nun...so buat jerlah rojak setapak ala ala singapore...menu ni sebelum ramadhan lagi bila anak cucu nekcik datang...ramai berbaloi lah membuatnya...Masaalah nekcik ni satu..bila masak terlupa nak menyukatnya..main genggam genggam jer sesuka hati...

Rojak ni suka suka hati lah nak letak apa kan...terpulang ikut citarasa sendiri..nekcik ni mengikut apa yang ada sewaktu dengan nya...yang ada di rumah adalah tempe...kentang...nuggets...tauhu...sengkuang...timun..salad..so gunalah semuanya...digoreng kecuali sayur sayuran
Cucur udang tu macam biasa jer cuma bubuh 2 sudu makan yis dan biarkan 15 minit baru goreng

Rojak setapak dah siap
KUAH ROJAK NEKCIK

1 senduk cili blend
2 senduk kacang tanah..yg telah diblend
 1 senduk sos cili
 1 senduk gula pasir
10 keping biskut marie diblend (boleh guna keledek rebus)
garam / sedikit bijan di sangai
Air secukupnya..
Masukkan semua ke dalam periok dan kacau sampai masak dan pekat, masukkan bijan..
Adjust rasa masam,manis dan masinnya ye
Hidangkan bersama acessoriesnya tadi..alhamdulilah

Hari ni terajiin lah sikit...teringin pulak nak buat ACAR BUAH.. boleh makan bersama nasi dengan ikan goreng masa sahur nanti...Dah nama acar buah..bubuh jerlah apa apa buah...kecuali dorian ye...Nekcik pilih letak buah kurma..buah tin..buah prun dan buah pala..tak bubuh jeruk jeruk tu pun...iyalah tekak orang tua...
ok ..selamat menjamu selera

IFTAR KE 10....HOMEMADE NASI LEMAK BERSAMA SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DAN ACESSORIESNYA AT TERATAK 66
ALHAMDULILAH....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...