bunga

17 Aug 2016

SHELLOUT SETAPAK



Asalamualaikum kawan kawan semua..maaf lah lama benar nekcik cuti raya..sampai dah nak nyambut raya Qurban lah pulak...blogger dah  senior ni taklah rancak sangat..ikut keadaan cuaca jugak..ada masa panas ..ada masa ribut petir...bergelora..he..he
Rasanya dah habis orang orang menyambut Idil Fitri kan..dah tak ada open house lagi rasanya..tapi keluarga nekcik ni masih lagi beraya..
Sebenarnya bukanlah raya sangat ..lebih kepada bergader gader sambal bermesra mesra bersama keluarga..camtulah keluarga 69 kami ni..orang dah tutup rumah..kami ni tiap tiap minggu bukak rumah..kebetulan abang Nekcik ada di Shah Alam..so kami pun seronoklah nak meraikan dia..
3minggu lepas kami berkumpul di rumah anak sedara Nekcik tu..Yan yan journal tuuu..kebetulan abang nekcik sambut anivesary ..serta birthday gurl Azian nak potong kek..so di sana lah kami berkumpul..gumbiranya nekcik dapat berjumpa dengan blogger tegar Kakcik Nur Seroja..walaupun hanya bertemu di persimpangan jalan...sebab walaupun dah lama kenal di alam maya..tapi belum pernah bersua muka..alhamdulilah..semuga ukhwah kita berpanjangan ye Kakcik..

Happy anivessary yg ke 50Tokyi and Nenek..semuga sentiasa sihat dan  umur panjang yang barakah..supaya kami masih ada tempat untuk bermanja..amiin
happy birthday jugak untuk anaknda Ziyan..semuga sihat ..gembira di dunia dan akhirat amiin..muaah


Meriaahnya Makngah..gumbiraanya diaa  dapat kongsi kek Atok dan Nenek
Antara wajah wajah kesayangan hamba...inilah pengganti emak dan ayah yang telah tiada..syukur alhamdulilah


Minggu berikutnya pulak kami bergader gader di rumah Pokngah atau Chef Koya..iyalah dulu single ..sekarang dah berumah tangga.. sesekali teringin jugak nak meraikan kaum keluarga gamaknya..maka berhimpun lah kami di seksyen 18 pulak..Chef Koya jemput malam..suami dia nak jamu kami char kuey tiaw hasil tangannya sendiri..memang somi Koya terer goreng kue tiaw!!..boleh cicah kepala apinya uii..memang meriah sebab makan kat garden..kuih tiau digoreng sepinggan sepinggan!!Thanks anaknda Fahmi..memang sedap!! Chef Koya tambah steamboat untuk menu sampingan..memang lajulah kami berkayuh!!

Caya tak cakap nekcik..api nak jejak bumbung kau!!!
Di luar kue tiaw ..di dalam steamboat..ni hasil tangan chef koya..sedap ..lajulah kami berkayuh tanpa asap!!

berbagai bagai jenis untuk di jadikan wap kapal!!


yang lelaki tu abang Koya yang nikah di Sabah dulu..sudah punya anak bah!!yang tudung pink tu baju putih orang rumahnya
Minggu berikutnya kami berkampong di Longhouz Setapak..sebab abang Nekcik nak tukar port..nak beralih angin di Setapak..Alhamdulilah..makanya kami pun bermakan makan lah di sini..Menu hari pertama sempoi jer..just soup sayur dengan ikan goreng dan sempoi sempoi jer..hari kedua kami plan nak shellout kununnya..iyalah bahasa bahasa orang sekarang ni kan..Cjuu kami ni memang peminat tegar segala cengkerang cengkering ni..so layan jerla..Nasib baik  kampong nekcik ni senang nak ke 'laut'..dekat jer dengan rumah...
Petang tu kami ke AeonBig Wangsa Maju untuk mengutip segala siput dan kepah..senyom lebar cjuu tengok segala cengkerang bersusun molek di situ..dah bersih tinggal saukkan dari akuarium dan di timbang..takyah nak basuh lumpur lumpur!!Gumbira cjuu dapat kepah..lala..lokan..ketam..sotong!! Dan dengan penuh gembira Cjuu masak bersama Cik Eli..untuk shellout Dinner kami..he..he
Pakngah ngan Chef Koya nak join sambil bawak ibu dan pak mertua dia berkunjung..maka ramai jugaklah jadinya..
Maka meriahlah dapor Longhouz bersama chef chef kesayangan kami..Chef Cju..Chef Koya serta Che  Eli..nekcik tak ambik kisah..biarlah mereka asah bakat masing masing..maka terhasillah berbagai resepi cengkerang cengkering untuk santapan malam...


                                   jom kita kutip siput!!

inilah chef chefs yang bertugas untuk shellout dinner kami..my charlie's angels

3 chefs in the kitchen

masak masak....cengkerang cengkering

kepah di kukus jer

Sotong goreng tepong telor masin..memang marbeles
Chilli Crab
                                     
                       ini namanya lokan..rebus jer dengan serai..peberet cjuu nii


Lala sambal tomyam..
Mula mulanya kami dah siap nak bubuh atas plastik sampah..tapi yang bersih lah kan!!..shellout lah kunun..tapi memandang ada tamu istimewa..ayahnda mertua chef Koya..yang jugak imam surau..maka rasanya kurang manis lah pulak kalau di hidang atas plastik kan!!Tetamu harus di hormati..he..he


next time kita betul betul shellout lagi ye..cju.cik koya..

Alhamdulilah..terima kasih Allah atas limpahan rezekiMu..semuga dengan rezekiMu ini kami dijauhkan dari segala perasaan hasad dengki..benci membenci..digantikan dengan kasih sayang yang melimpah ruah antara kami..amin amin ya rabbal alamin..muah..muaah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...