bunga

8 Nov 2014

LAKSA KIMCHI ( LAKSA ASAM LEMAK)

Asalam kengkawan...hari ni kita masak ye..nanti nanti kita jenjalan lagii...hari ni nekcik nak hidangkan uols Laksa Kimchii ...Mesti ada yang kata nekcik dah rindu kampong laman di sana nuun...rindulah jugak..cuma kena pendam dulu...tunggu tabung kucing berisi...
Pasal apa nekcik panggil ni laksa kimchi..sebabnya nekcik gunakan sayur kobis cina ni dalam kuah laksa ....kobis ni lagi manis dari kobis bulat tu..dan ini adalah resipi yang di ubah suai ikut kehendak tekak nekcik ye..kat korea pun tak de tau!! 
Sebenarnya nekcik tak suka makan laksa penang atau johor...makan lah juga andai terpaksa 
Asalnya nekcik makan di Old Town..tersilap lah letak kod makanan..maka dapatlah laksa asam lemak..tak mau membazir nekcik makanlah jugak...oh sedaap lah pulak..kena lah dengan citarasa tekak cek..
Cecuba lah buat..main agak agak..sesuka hati...alhamdulilah ramai pulak anak cucu nekcik yang jatuh cinta kat laksa ni...bila diorang tanya laksa apa...nekcik terus bagi nama LAKSA KIMCHI...ala ala korea lah tu!!!
Jom kita buat...resipinya senang..dan yang paling nekcik suka...tak banyak ulam ulam yang nak diricik..alasanlah tu..sebab nekcik tak suka makan dedaun tu...tu yang tak muda muda tuh!!


LAKSA KIMCHI ( laksa asam lemak)

5 ekor ikan kembung..bersihkan..rebus dengan asam keping dan garam..simpan air rebusan
1 tin kecik sardin Adabi
2 senduk makan cili blend
2 biji bawang besar di blend jugak bersama seinci halia
1 batang bunga kantan..dihiris
1 bijik bawang besar jugak di hiris
semangkok hirisan kobis cina..macam nak masak sayur
1 senduk makan santan
3 keping asam keping
sedikit daun kesum
laksa secukupnya

Cara:
1. Ikan yang direbus..buang tulang dan blend halus
2.Tumis cili hingga garing..masukkan bawang blend
3.Masukkan air rebusan ikan ..seeloknya ditapis..takut ada tulang
4.Tambahkan santan dan air secukupnya
5.Masukkan asam keping..bunga kantan..daun kesum..hirisan bawang..kobis cina...juga ikan yang telah diblend
6. Masukkan ikan sardin...ikan sahaja dan jangan hancurkan
7.Rasalah garamnya dan biarkan mendidih
8.Sedia untuk di hidang kepada keluarga atau tetamu...
9.Boleh jugak di tambah acessories yang digemari seperti timun..nenas..dan apa apalah ye....

Dah pun siap..sila lah mencubanya ye....
Ampun dan maaf andai ada yang terkurang dan terlebih..resipi sesuka hati!!!
Nanti nekcik jenjalan lagi cari resipi ye....





Siap dah boleh terus di hidang
Allahummabariklanafimarazaqtana ..wakiina azabanaar





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...