bunga

17 Aug 2016

SHELLOUT SETAPAK



Asalamualaikum kawan kawan semua..maaf lah lama benar nekcik cuti raya..sampai dah nak nyambut raya Qurban lah pulak...blogger dah  senior ni taklah rancak sangat..ikut keadaan cuaca jugak..ada masa panas ..ada masa ribut petir...bergelora..he..he
Rasanya dah habis orang orang menyambut Idil Fitri kan..dah tak ada open house lagi rasanya..tapi keluarga nekcik ni masih lagi beraya..
Sebenarnya bukanlah raya sangat ..lebih kepada bergader gader sambal bermesra mesra bersama keluarga..camtulah keluarga 69 kami ni..orang dah tutup rumah..kami ni tiap tiap minggu bukak rumah..kebetulan abang Nekcik ada di Shah Alam..so kami pun seronoklah nak meraikan dia..
3minggu lepas kami berkumpul di rumah anak sedara Nekcik tu..Yan yan journal tuuu..kebetulan abang nekcik sambut anivesary ..serta birthday gurl Azian nak potong kek..so di sana lah kami berkumpul..gumbiranya nekcik dapat berjumpa dengan blogger tegar Kakcik Nur Seroja..walaupun hanya bertemu di persimpangan jalan...sebab walaupun dah lama kenal di alam maya..tapi belum pernah bersua muka..alhamdulilah..semuga ukhwah kita berpanjangan ye Kakcik..

Happy anivessary yg ke 50Tokyi and Nenek..semuga sentiasa sihat dan  umur panjang yang barakah..supaya kami masih ada tempat untuk bermanja..amiin
happy birthday jugak untuk anaknda Ziyan..semuga sihat ..gembira di dunia dan akhirat amiin..muaah


Meriaahnya Makngah..gumbiraanya diaa  dapat kongsi kek Atok dan Nenek
Antara wajah wajah kesayangan hamba...inilah pengganti emak dan ayah yang telah tiada..syukur alhamdulilah


Minggu berikutnya pulak kami bergader gader di rumah Pokngah atau Chef Koya..iyalah dulu single ..sekarang dah berumah tangga.. sesekali teringin jugak nak meraikan kaum keluarga gamaknya..maka berhimpun lah kami di seksyen 18 pulak..Chef Koya jemput malam..suami dia nak jamu kami char kuey tiaw hasil tangannya sendiri..memang somi Koya terer goreng kue tiaw!!..boleh cicah kepala apinya uii..memang meriah sebab makan kat garden..kuih tiau digoreng sepinggan sepinggan!!Thanks anaknda Fahmi..memang sedap!! Chef Koya tambah steamboat untuk menu sampingan..memang lajulah kami berkayuh!!

Caya tak cakap nekcik..api nak jejak bumbung kau!!!
Di luar kue tiaw ..di dalam steamboat..ni hasil tangan chef koya..sedap ..lajulah kami berkayuh tanpa asap!!

berbagai bagai jenis untuk di jadikan wap kapal!!


yang lelaki tu abang Koya yang nikah di Sabah dulu..sudah punya anak bah!!yang tudung pink tu baju putih orang rumahnya
Minggu berikutnya kami berkampong di Longhouz Setapak..sebab abang Nekcik nak tukar port..nak beralih angin di Setapak..Alhamdulilah..makanya kami pun bermakan makan lah di sini..Menu hari pertama sempoi jer..just soup sayur dengan ikan goreng dan sempoi sempoi jer..hari kedua kami plan nak shellout kununnya..iyalah bahasa bahasa orang sekarang ni kan..Cjuu kami ni memang peminat tegar segala cengkerang cengkering ni..so layan jerla..Nasib baik  kampong nekcik ni senang nak ke 'laut'..dekat jer dengan rumah...
Petang tu kami ke AeonBig Wangsa Maju untuk mengutip segala siput dan kepah..senyom lebar cjuu tengok segala cengkerang bersusun molek di situ..dah bersih tinggal saukkan dari akuarium dan di timbang..takyah nak basuh lumpur lumpur!!Gumbira cjuu dapat kepah..lala..lokan..ketam..sotong!! Dan dengan penuh gembira Cjuu masak bersama Cik Eli..untuk shellout Dinner kami..he..he
Pakngah ngan Chef Koya nak join sambil bawak ibu dan pak mertua dia berkunjung..maka ramai jugaklah jadinya..
Maka meriahlah dapor Longhouz bersama chef chef kesayangan kami..Chef Cju..Chef Koya serta Che  Eli..nekcik tak ambik kisah..biarlah mereka asah bakat masing masing..maka terhasillah berbagai resepi cengkerang cengkering untuk santapan malam...


                                   jom kita kutip siput!!

inilah chef chefs yang bertugas untuk shellout dinner kami..my charlie's angels

3 chefs in the kitchen

masak masak....cengkerang cengkering

kepah di kukus jer

Sotong goreng tepong telor masin..memang marbeles
Chilli Crab
                                     
                       ini namanya lokan..rebus jer dengan serai..peberet cjuu nii


Lala sambal tomyam..
Mula mulanya kami dah siap nak bubuh atas plastik sampah..tapi yang bersih lah kan!!..shellout lah kunun..tapi memandang ada tamu istimewa..ayahnda mertua chef Koya..yang jugak imam surau..maka rasanya kurang manis lah pulak kalau di hidang atas plastik kan!!Tetamu harus di hormati..he..he


next time kita betul betul shellout lagi ye..cju.cik koya..

Alhamdulilah..terima kasih Allah atas limpahan rezekiMu..semuga dengan rezekiMu ini kami dijauhkan dari segala perasaan hasad dengki..benci membenci..digantikan dengan kasih sayang yang melimpah ruah antara kami..amin amin ya rabbal alamin..muah..muaah

2 Jul 2016

NASI PAELLA...SEAFOOD RICE

Asalamualaikum sahabat sahabat yang dirindui..walaupun kehadiran kalian hanyalah di alam maya..tapi rindu tetap dirasa apabila lama tak berbual mesra walau di alam maya sahaja..ye lama dah siaran tergendala..dek kerana tuanrumah  dimamah usia..aduhaaiii..
hari ini nekcik kuatkan semangat untuk bertemu sahabat sekelian...sambil tanya kabar..sambil ucap selamat berhari raya serta mohon ampun dan maaf andai terkasar bahasa terguris jiwa..iya Ramadhan pun dah di penghujung semuga Allah terima amal ibadah kita..amiin
semua dah bergerak balik kampong ke? iya nekcik doakan keselamatan kalian dan berhati hatilah memandu bersama keluarga tersayang.
.Nekcik seperti tahun lalu terpaksa lah beraya di Setapak ni jer...iayalah anak anka ada yang tak boleh cuti awal..ada yang cuti sekejap..takpelah..biarlah nekcik beraya dengan depa dulu..lepas tu baru beraya di kampong..lagi pun kami dah tak punya ibu bapa lagi..hu..hu..balik untuk bersama adik beradik lah pulak.
.
.insyaallah nekcik akan bergerak ke Pontian pada hari raya kedua dan hanya dapat 2 malam di sana sebab anak sulung nekcik nak outstation hari Ahad..tak taulah camna keadaan trafik di hari raya kedua dan sabtu ni nanti ...tahun lepas raya kedua ..hampir 6 jam baru sampai Pontian..lebih teruk dari sebelum raya...aduuuuuh...semuga dipermudahkan....amiin

Tahun lepas nekcik taklah masak banyak..kununnya orang taklah ramai..lagi pun raya kedua da nak balik kampong..buatlah ala kadar..alkisahnya..ramai jiran jiran yang datang berkunjung di pagi raya..ramai warga indon yang ada tinggal berdekatan datang beraya..menggelupor lah nekcik..tak cukup bekalan..ok insyaallah kita masak lebih sikit kali ini....
Biasalah di KL ni terpaksa lah dilupakan makanan kegemaran di pagi raya..BURASAK..redha jerlah dengan nasi impit ye Nekcik dan anak anak.nanti qadha burasak di kampong!!!
Tapi kali ini nekcik nak share resipi Nasi Paella..ala ala sepanyol kunun!! boleh google kalau nak resipi yang  betul betul..sbb nekcik buat nya ikut sesuka hati jer...tapi insyaallah oklah ikut ISO nekcik ye..
sebenarnya macam nasi planta jer..cuma dimasukkan bahan bahan laut..seperti udang..kepah..lala dan sotong atau kupang atau apa apa..ikan  pun boleh..sedkit kelainan sebab sana sini hidangan ayam daging yang banyak bila hari raya kan...
jom kita cuba Nasi Paella..sesuka hati!!

2 cawan beras basmathi atau beras biasa pun boleh (rendam 10 minit kalau basmathi)
2inci halia..di mayang
1 biji bawang besar..di mayang
4 ulas bawang putih..di mayang
3 sudu makan serbuk cili..bukan cili blended ye
3 cawan air..kalu beras basmathi 1:1.5
sedikit planta atau minyak zaitun untuk menumis..minyak biasa pun boleh

bahan lauk
 *udang suka hati hatilah ye..lagi banyak lagi sedap lah kan
 *fillet ikan..ikan dory  atau ikan yg tak banyak tulang untuk fillet
 *sotong..potong bulat..kalu kecik biar sekor pun tak pe
bahan ini di siang dan diperapkan dengan garam dan serbuk lada hitam sekejap..
 *lala
 *kepah
 *kupang
  yang diatas ni nekcik suka bagi kukus sekejap ...takut ada yang    tak elok..asal terbuka..lama lama nnti hilang manisnya
sayur.sayurnya
brocolli.
tomato cherri atau yang biasa
carrot ..potong lah sesuka hati
sedkit hirisan nenas
caranya simple jer....

1. tumis bawang ..halia..dan bawang putih yang di hiris..sampai wangi
2. masukkan serbuk cili..dan gaul rata..
3. masukkkan udang..sotong..fillet ikan..goreng sampai kekuningan ..tapi jangan garing sangat..
4. masukkan setengah cawan air..
tambahkan sedikit garam
5. biarkan 5 minit
6. Angkat ikan dan udang ..asingkan
7. Masukkan beras dan gaul rata rata lebih kurang 10 minit
8. Masukkan 3 cawan air...gaulkan beras
9. biarkan mendidih...rasakan garamnya ye
10. bila hampir nak kering masukkan sayuran..udang dan lauk lauk lain gaulkan  kedalam nasi
11. Letak hirisan ikan di atas sekali..supaya tidak hancur
12. biarkan hingga nasi masak...
13. hidangkan bersama lauk lauk lain kalau suka..sepatutnya nasi ni dah siap lauknya sekali pun kan

ALHAMDULILAH DAH BOLEH HIDANG DAN MAKAN

ALLAHUMAABARIKLANA FIMAA RAZAQTANA WAQINNA AZABANAR


LAUK LAUK TAMBAHAN..SESUKA HATI
NEKCIK PANGGIL KEKUNCI..TAK TAU TEMPAT LAIN PANGGIL APA

KANGKONG KRISPY
SOTONG GORENG TEPONG


SALAD ZUCHINNI..TIMUN JEPUN
GAUL DENGAN APPLE CIDER + GULA.+ GARAM
MASUK PETI SEJUK SEKEJAP


             DI HIDANGKAN BERSAMA LONGAN ..
             ASAM  BOI..LEMON..AIS KRIM SODA ..AIS..
              FUYOOOOO
               MASYALLAH


27 May 2016

THE MORNING CALM GARDEN..NAMI ISLAND IN SPRING 2016

Asalamualaikum semua..ni nekcik update habiskan entry Korea ni ye..takmo cerita panjang panjang..dah selalu cerita kan..he..he
ok kali ini nekcik jalan ke beberapa tempat jugaklah..iyalah takkan asyik nak pi pasar jer budak budak tu kan..antara tempat yang kami pergi kali ini..ialah..

1. THE MORNING CALM GARDEN..
2. PULAU NAMI
3. YEUIDO PARK
7. MASJID ITAEWON
4. MYEONGDONG
5. NAMDAEMUN
6. DONDAEMON
7. HOEHYON
8. DONGMYO
9. NORYANJIN FISH MARKET

Dari no.4 ke bawah tu semua kawasan melontar won..oleh kerana ini merupakan kali kedua anak anak nekcik ni  balik 'kampong'..maka banyak tempat yang sudah mereka pergi dulu..so mereka pun tak mahu repeat..lebih menyopink nampaknya..ialah dulu..mak abah bagi duit poket..kali ini masing masing dah bekerja..so lontarlah sendiri ye..kecuali adik..
Entry yang lepas banyak gambar gambar hasil shooting di Morning Calm Garden..cantik dan luas kawasan berbukit bukit..tapi dipenuhi dengan berbagai jenis bunga..termasuklah tulips..azalea..Memang ceria mata memandang


di Yeuido park..azaleas putih
seceria bunga azaleas putera puteriku
Jom kita ke  MORNING CALM GARDEN..tulips...

Luas benar kawasan ni..berbukit bukit seperti Cameron Highland..siapa yang kuat memang boleh sampai ke puncak bukit..memang awesome kat atas tu..

bunga walau di mana pun tetap cantik  apalagi kalau di hias rapi

Pergi lah nak kemana pun..ikut jerlah tunjuk arah tu




sejuk mata memandang

Add caption
kalau nak guna waze cubalah ye
Hampir 3 jam jugaklah kami ke kebun bunga ni..iyalah ada bunga yang tidak  terdapat di kampong sendiri..lagi pun cuaca yang dingin walaupun matahari bersinar terang

Add caption
ini Moonlight garden...tulipsnya warna putih

sempatlah 3 beranak ni bercherry blossom

Kita tinggalkan kebun bunga ni dulu..walaupun mulanya tak mahu ke Nami Island ni..tapi kami
harus cari tempat solat dan makan..tak terpikir pulak nak bawak bekalan untuk berpiknik..alahaii..oleh itu dari Morning Calm ni kami naik bas ke Gapyeong Station untuk ke terminal feri..maka rombongan nekyah pun selamatlah mendarat di Pulau Nami yang penuh lagenda tu...Rasanya kena jugaklah nekcik tengok pilem winter sonata ni ye..sebab nekcik pun tak kisah sangat..dengo dengo gitu jer
 seronok jugak naik feri ni walau pun sekitar 10 minit jer pun
Inilah penyambut tamu Nami Island ni..senyom ke ..marah ke..tak kenal ke ahjumma ni..dah kali ke 5 balik kampong tau..x caya tengok pasport!!
Ni ye kalau yang nak mencari  surau tu..cari bangunan kuning tu..dalam tu jugak ada kedai makan halal


Tempat solat ini telah di buat baru..lebih cantik dan bersih dari sebelum ni..
cantik dan bersih...walaupun di negara kafir..kesucian agama masih terjaga rapi..alhamdulilah
Boleh duduk untuk buka kasut ye....bukan sofa empuk tapi kayu balak..namun cantik

bersebelahan  tu ada jugak lagi kedai makan..kedai nasi goncang

                                                              Kedai ni direkomen di surau ..

Hero heroine spring sonata versi jawa bugis!!

nasi ayam black pepper..rm30.!!!.
dah solat..dah makan jom kita merayau rayau kawasan sekeliling..apa yang best sangat ye...

Pada Nekcik pulau ni biasa jer asalnya..tapi di tanam pokok yang berbaris cantik..dideko menggunakan kayu kayu dan batu batu...bersih dan sejuk mata memandang..berbagai aktiviti seperti berbasikal..berenang..atau duduk jer berehat rehat..memandang air di sekelilng pulau ...jom kita terokai keindahan pulau Nami yang sangat lagenda sangat tu
Tengok tu..buku buku disusun sebegini rupa di jadikan tiang sebagai deko
tulis nama tepi buku!! 

jomlah layan kawasan sekeliling ye...
bersih nya laluan



terlupa pulak nak singgah..cantik sangat payung tu kan














Add caption

Encik tupai yang jinak..siap posing untuk ahjuma malaya

inilah permulaan lagenda pulau ini kan..sampai sekarang nekcik tak pernah lagi tengok cerita ni..tak tahu hujung pangkalnya..ialah time nekcik tu ceritanya Charlies angels kan!!
tengok comel jer pondoknya...tak perlu tiles ke apa...kayu kayu pun cantik sebagai hiasan

Cute jer signboard dia
Kalau muda muda dulu boleh jugak verangan  kan..tapi dah senja ni harus lah redha dan bersyukur dengan apa yang ada....harus verangan rumah yang sinuun..kekal abadi

Dulu masa sekolah belajar...daun daun berwarna hijau untuk menghasilkan klorofil untuk hidup.tapi di sini daun daun berwarna merah..kuning tapi masih segar....Allahu Akbar.....

Rugi pulak kalau tak posing ..sayang background yang cantik tu terbiar tanpa model malaya!!

ingatkan masa autumn jer daun daun ni berwarna kuning


The Food Hunter mencari makanan  di pasar malam Myeongdong..pantang jumpa signboard halal

Add caption
                                                                      Di LINE FRIENDS Itaewon..kedai ni penuh dengan berbagai rupa teddy bear..tapi MAHAL..so we all just pelok pelok..dakap dakap and say goodbye

dari kecik sampai tua ..teddy bear tetap diminati..cuma dah tak beli lagi!!

                              alahaii bang..berteddybear jugak ke..hii risau omak

Jom eskrem turki..tak payah pergi istanbol..kat Itaewon pun ada kaan

Caya tak..jalan sampai kasut pun boleh terkopak kalau ikut pakej Tokpokcu nii..tapi dun wori..Mr.DIY always around..memang complete pakej!!
dah puas jalan jom kita singgah pasar beli sayur untuk makan malam ..ni di Namdemun

                                     berbagai bagai jenis sayur ada di sini..tengah musim strawberry..besar dan manis

Pesanan sayang dari Nekcik
Nekcik ter remove nama nama blogs kengkawan semua..hu..hu..
aduhaii..lambat lah nekcik nak add kembali ye...
Sian nekcik..nak delete blog yang dah 5 6 tahun tak aktif tu..tersilap teknik lah pulak..
takpe nanti nekcik slow slow add on..kena tunggu sel sel otak berhubung dulu!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...