bunga

14 Oct 2013

SOTONGYAKI.........

Salam aidil adha untuk semua kawan kawan kesayangan nekcik...pada yang telah berkorban tu..alhamdulilah semuga setiap titisan darah akan menjadi saksi..insyaallah.....jom jom ni resipi raya nekcik tapi dah buat beberapa hari lepas..so nekcik share kat sini untuk buat minum petang petang..terutama musim musim hujan ni kan...senang and sampoi tapi sedaap....

Nekcik tengok anak sedara nekcik buat takoyaki ni...cantik bulat bulat..sebab dia ada acuan takoyaki...tapi nekcik teringat ada beli acuan ni dulu..so boleh lah cuba...tukarlah nama sikit....tidak nanti marah orang jepun kan!!


Nekcik google resipi takoyaki tapi acessories yang lain lain tu dah diubah ikut citarasa nekcik lah ye..so kalau nak makan yang ori gi jerlah jusco

Boleh jugak guna sambal ikan bilis lebihan

Dah pun siap...taburkan dengan hirisan kobis..topup dengan sambal sotong...

Jom kita cooking cooking!!!



SOTONGYAKI


1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
2 cawan air
sedikit garam, serbuk perasa maggi ayam
Blender semua ni atau mix dan simpan dalam peti sejuk sementara menyiapkan sambal sotong
Jangan bekukan pulak ye

 Inti
 6 beberapa ekor sotong..potong kecik kecik
1 senduk makan cili blend
1 biji bawang besar blend
garam ...gula
Tumislah macam buat sambal sotong tapi kena kering sikit..atau boleh lebihkan sambal untuk di gaul bersama hirisan kobis nanti

Lenser acuan dengan sedikit minyak....boleh gunakan acuan kuih cara
Masukkan adunan ...jangan penuhkan
Masukan  sedikit sotong sotong tadi..macam buat cara berlauk tu
Bakar sampai masak..
Hidangkan di pinggan
Hiriskan kobis panjang/cina halus halus
Taburkan di atas kuih tadi
Boleh letakkan sambal sotong atau sos atau mayonis..keju ...sesuker hati lah
Kalau ada lebihan sambal ikan bilis pun boleh..sedaap
Senang jer kan!!!
Cubalah!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...