bunga

29 Sep 2015

JAPAN DAY 5 ..KOBE


Salam aidil adha buat semua pembaca setia nekcik..alahaii..raya puasa sudah..raya haji pun sudah..orang pergi mekah pun dah ada yang balik...nekcik jugak tak habis lagi "terperap" di Jepon nih..cerita jer yang terperap ye..nekcik terperap di rumah aje..tahun ni raya kurban di raikan di setapak jer..malas nak turut serta mengharungi jam tanpa roti itu...biarlah nekcik bagi laluan..kurang satu kereta di lebuhraya..ha..ha..baik punya alasan lah tu!!!
Uii nak kena rewind  cerita jepon ni...pasal dah agak berkurun dah ni...
Hari tu Nekcik nak bawak uols jalan jalan KOBE kaan..ok ..jom let"s go
Dari Umeda Station kami harus ke Sannomiya Station..ia itu station yang paling hampir ke Kobe town centre

Berlapis lapis track keretapi di sini


Ayuh dik kita terus melangkah...menerjah bandar Kobe ni...nak ke mana ye...yang pertama sekali nak cari Masjid Kobe




Keluar station Hankyu Sanomiya kami pun menyusuri kaki lima kedai..sepanjang jalan ini adalah kedai kedai kebanyakkannya kedai makan



Puas jugak kami berjalan mencari jalan ke masjid..biasalah sesat barat jugak..sebab memang kami lalui lorong berliku liku..aduhaii...hari pun mendung dan rintik rintik hujan..sambil jalan sambil Tokpokcu google..sehingga lah kami dapat jalan ke masjid...Kobe Muslim Mosque ini terletak bersebelahan dengan Kitano Meister Garden..
Jalan jalan kami nampak kedai halal ni ...

Makanya kami pun masuklah nak confirmkan jalan ke masjid..amoi jepun tu namanya Marina,pandai cakap omputih..Islam..peramah dan baik hati..menarik nya kedai ini banyak dijual produk malaysia...mee segera Adabi..nasi impit Nona..dan jenama lain halal Malaysia ..Indonesia dan Pakistan..So tak payahlah risau stok makanan

Belilah jugak ..sebab si Marina ni peramah lah sangat


Tu dia..maggi adabi...kami pun banyak bekalan Adabi
Add caption


Tu dia..nyoping walau pun tinggal 2 hari jer di sini..tapi ni semua barang tak basi..oklah

Nak ke masjid lalu depan rumah yang cantik ni..

Sunyi jer lorong ke masjid

Alhamdulilah..akhirnya sampai jugak Masjid Kobe...


Bahagia kalau nampak masjid di negara kafir ni...lain rasanya!!!



Ini pintu depan ye..tapi pintu ini tutup berkunci..puas  jugak melilau keliling kot kot ada jumpa pintu lain...rupanya kita kena gunakan pintu di bangunan kiri sebelah tepi..

                                          Inilah bangunan ISLAMIC CULTURE CENTER yang bersambung dengan banguan masjid Kobe..kenalah guna pintu di sini sekiranya bukan waktu sembahyang

              Susur tepi sini untuk masuk ke masjid ye


Bersih dan sunyi jer..tak ada orang pun

               dewan solat muslimah di atas..jangan risau banyak telekong           di sediakan..berbagai rupa ada
Tempat wudhuk..selipar masih tersusun rapi

                                         Bersih..mungkin orang tak ramai macam kat mesia kan..alhamdulilah selesai solat zohor asar..makanya tak payahlah terkocoh balik mengejar waktu asar...perut dah berkeroncong maka jomlah cari tempat makan

kedai barangan halal.berhampiran pintu masjid....kami pun masuk untuk beli air..banyak barangan pakistan dan turki..daging pun ada

Jalan ke hadapan sikit jumpalah NAAN INN ini yang mana kata yan yanjournal makananya sedap..alahaii tak ada rezeki kami..kedai dah tutup pukul 5 petang....teruslah melangkah..tapi hujan dah mula turun rintik rintik..tak jadilah kami ke Kitano Mister Garden....terus jalan mencari satu lagi kedai makan Islam..ALI 'S  KITCHEN

 Masa pergi tadi memang nampak ALI'S KITCHEN ni dekat area  ni...tapi jugak tak ada rezeki..kedai tutup hari ini...hu..hu...Selalunya ada bawak bekal..tetapi sebab nak hala ke masjid ..jadi rasanya mesti ada kedai makan sekitarnya...
Balik lah dengan kehampaan  ke Sannomiya Station....

Besar station ni ye..memang tak pandai lah nekcik kalau sorang sorang..Tokpokcu kata ada masa kena pakai 6th sense!! Nekcik pakai common sense pun tak jadi..ha..ha!! Takmo pening pening..ikut jer lah Tekong tu...


Tekong Pakej Redah Sendiri...so sementara nak naik train kami meredah lah jugak kawasan sekitar..tapi tiada tangkapan di buat di sini...alhamdulilah sebab bag pun telah diisikan dengan barangan di beli di sekitar masjid tadi..

Cuma satu pesanan ikhlas dari nekcik pada penghisap rokok tegar ye..Hati hatilah anda dengan kawasan yang diharamkan merokok..bukan kompleks sahaja ye tetapi lorong lorong jalanraya juga yang berwarna oren..
NO SMOKING ZONES ON THE STREET..sila rujuk peta dia ye
"Regulations for the prevention of smoking on the streets and littering of cigarette butts ( the ban on smoking while walking) will be in place from April 1, 2008. Offenders who smoke inside  the no smoking zones on the streets will be fined 1000 yen RM30.....!!!!tak pasal pasal kurang 1000 yen pasal membakar rokok ye!! dan dia cakap omputih ye....jangan tak faham pulak!!aman rasa hidung di sini.....


Sampai rumah kami keletihan..makanya kita makan maggi jepon ajelah ye....eh tokpokcu tetap cari nasi..dengan sardin pun tak mengapa!!!
Esok kami akan ke KOBE lagi....tungguuuuu..ada misi visi yang harus dilaksanakan ha..ha...insyaallah

8 Sep 2015

JAPAN DAY 4...OSAKA .....NARA PARK

Asalamualaikum wrt....buat sahabat maya yang dikasihi..amboii..lama benar berehat.. Kakzakie dah menjerit kerinduan....ha..ha..okay hari ni jom kita jalan jalan lagi..kali ni nekcik bersiaran dari bandar Osaka lah pulak...kelmarin tu selepas meredah pasar pasar di kawasan Nishi dan Kawaramachi..kami terus naik  train ke Osaka...dah agak petang waktu itu..kami  bermalam selama 4 malam di studio apartment berhampiran Dakukucho Station tak jauh dari station Tenoji..oleh kerana bagasi yang agak berat..tambahan pulak kaki yang dah tak ada kuasa kuda yang power..kami turun di Station Tenoji dan ambil taxi terus ke apartment  yang memang agak tersorok tapi masih dekat dengan station Dakukucho...kawasan perumahan yang agak sunyi....tapi masih ada family mart serta supermarket yang beroperasi 24 jam...
Inilah rumah kami untuk 4 malam...dalam rm1035 untuk 3 orang!!! memang agak mahal jugak tapi yang penting ada dapur untuk memasak..bolehlah cover duit makan....
Suka tengok dekonya..alhamdulilah rumah ni kami yang pertama menyewa selepas dibuat renovation..tuan punyanya pun amoi jepun..bahagia sesungguh sebab semua alat perkakas seperti periok kuali dan pinggan mangkok masih dalam kotak kedai lagi...kiranya kami lah yang merasmikan...syukur alhamdulilah...kuasa Allah.. Allahuakbar
Toilet pun di deko cantik..risau pulak nak gunakannya!!



Tu diaa besar supermarketnya 24 jam..santan kotak KARA pun ada jual di sini..termasuklah jugak batang keladi dah siap siang!!!..wamboii histeria Tokpokcu jumpa batang keladi..terus capai....


Labu masak lemak bersama kepala ikan yang dibeli di pasar Nishi..telur masin dah siap rebus pun ada..tapi tak masin langsung..lemak lemak jer gitu..Alhamdulilah..Inilah dinner kami ..esok kami akan ke Nara Park yang wajib pergi..kerana adik nak jumpa dengan rusa rusa jepon......

Selama 4 hari lah kami akan keluar masuk station ini...kecil sikit dari station Tenoji...taklah susah nak jalan banyak banyak..Dari Dakuchuko Station kami ke Nara Park..nak naik train apa ye...oh hedek lah teman...banyak beno nama train nya..macam macam line!!! silalah google google ye sebab nekcik pun dah crossline ..ha..ha


 Ni jerlah nekcik boleh bantu..harap harap tak sosek lah ye

Memang luas kawasan Nara ni..ada banyak temple di sini..macam macam nama..dan ada banyak rusa berkeliaran di taman ini..Turun di station Kintetsu dan jalan kaki dalam 15 minute untuk sampai ke taman ini melalui rumah rumah lama yang dijadikan kedai souvenir dan makan..nyaman suasana sebab cuaca pun tak panas dan banyak pokok pokok

Jom ikut nekcik exercise..brisk walking jer no jogging jogging



ramai orang lepak lepak dekat sini..sambil berkelah serta menjamu mata melihat rusa rusa 

             Tengahari rusa rusa pun tengah berehat rehat


Letih agaknya hari hari tengok berbagai jenis manusia
                      Tu amoi tu datang dari malaya tu



                      Nenek ni pun dari malaya jugak







Majuk lah pulak..alahaiii



baju adik pun sedondon dengan si rusa nii


Bahagia dik eni dapat jumpa rusa rusa ni..memang pencinta binatang..tak pe habis yen belikan biskut budak budak ni

Memang jinak jinak rusa di sini...
sakit puyoot Tok

Rusa kat sini tak makan pucuk kayu ye..depa makan biskut....


Jangan bagi dia oreo ye..biskut ni khas untuk rusa....
Lapar lah pulak perut asyiik bagi makan si rusa ni jer....jom kita pulak makan nasi ye..kalau makan biskut rusa ni mau satu tong tu  kot!!



Jomlah Tokpokcu kita lunch date bawah pokok ni...lupa pulak bawak tikar piknik!!!

Tengok bekal kami...Tokpokcu masak...salmon goreng..telor masin..kubis campor sardin kot..dah lupa
alhamdulilah..kenyang perut!!!



Dah kenyang kena jalan sekurang kurangnya 40 langkah...tapi kami jalan 300m  tu....Di station Kintetsu Nara ni ada pasar jugak..so boleh lah carik stok makanan.....

Jamu mata dengan pemandangan yang cantik ini

Di sini ada Muzium Nara..tapi kami tak masuk pun


                                                            Kedai ni jual baju dengan sayur sekali!!!



tak tahu apa nama sayur ni 







                                                                        Pelik pelik sayur di sini...



                         sotong Paul pun Tokpokcu beli..katanya lembut..nekcik serem nak gegetnya!!



sedap ikan bilis halus ni di goreng makan dengan nasi..tak pulak beli bawak balik




Bukan takat sayur jer..pakaian handbag pun ada di jual di sini


                              ini noodles atau mee panjang

Suka tengok replika makanan jepun ni..menyelerakan..kalau 500 yen tu rm15 lebih lah kan...
Oklah mesti uols jemu tengok nekcik ni asyik tunjuk pasar jer mana mana pergi pun..sabo jerlah ye...pergi pasar ni memang termasuk acara wajib pakej Tokpokcu nii...
Oklah esok nekcik bawak uols jalan jalan kat Kobe pulak...kali ni tak ada pasar ye....so stay tuned

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...