bunga

29 Sep 2015

JAPAN DAY 5 ..KOBE


Salam aidil adha buat semua pembaca setia nekcik..alahaii..raya puasa sudah..raya haji pun sudah..orang pergi mekah pun dah ada yang balik...nekcik jugak tak habis lagi "terperap" di Jepon nih..cerita jer yang terperap ye..nekcik terperap di rumah aje..tahun ni raya kurban di raikan di setapak jer..malas nak turut serta mengharungi jam tanpa roti itu...biarlah nekcik bagi laluan..kurang satu kereta di lebuhraya..ha..ha..baik punya alasan lah tu!!!
Uii nak kena rewind  cerita jepon ni...pasal dah agak berkurun dah ni...
Hari tu Nekcik nak bawak uols jalan jalan KOBE kaan..ok ..jom let"s go
Dari Umeda Station kami harus ke Sannomiya Station..ia itu station yang paling hampir ke Kobe town centre

Berlapis lapis track keretapi di sini


Ayuh dik kita terus melangkah...menerjah bandar Kobe ni...nak ke mana ye...yang pertama sekali nak cari Masjid Kobe




Keluar station Hankyu Sanomiya kami pun menyusuri kaki lima kedai..sepanjang jalan ini adalah kedai kedai kebanyakkannya kedai makan



Puas jugak kami berjalan mencari jalan ke masjid..biasalah sesat barat jugak..sebab memang kami lalui lorong berliku liku..aduhaii...hari pun mendung dan rintik rintik hujan..sambil jalan sambil Tokpokcu google..sehingga lah kami dapat jalan ke masjid...Kobe Muslim Mosque ini terletak bersebelahan dengan Kitano Meister Garden..
Jalan jalan kami nampak kedai halal ni ...

Makanya kami pun masuklah nak confirmkan jalan ke masjid..amoi jepun tu namanya Marina,pandai cakap omputih..Islam..peramah dan baik hati..menarik nya kedai ini banyak dijual produk malaysia...mee segera Adabi..nasi impit Nona..dan jenama lain halal Malaysia ..Indonesia dan Pakistan..So tak payahlah risau stok makanan

Belilah jugak ..sebab si Marina ni peramah lah sangat


Tu dia..maggi adabi...kami pun banyak bekalan Adabi
Add caption


Tu dia..nyoping walau pun tinggal 2 hari jer di sini..tapi ni semua barang tak basi..oklah

Nak ke masjid lalu depan rumah yang cantik ni..

Sunyi jer lorong ke masjid

Alhamdulilah..akhirnya sampai jugak Masjid Kobe...


Bahagia kalau nampak masjid di negara kafir ni...lain rasanya!!!



Ini pintu depan ye..tapi pintu ini tutup berkunci..puas  jugak melilau keliling kot kot ada jumpa pintu lain...rupanya kita kena gunakan pintu di bangunan kiri sebelah tepi..

                                          Inilah bangunan ISLAMIC CULTURE CENTER yang bersambung dengan banguan masjid Kobe..kenalah guna pintu di sini sekiranya bukan waktu sembahyang

              Susur tepi sini untuk masuk ke masjid ye


Bersih dan sunyi jer..tak ada orang pun

               dewan solat muslimah di atas..jangan risau banyak telekong           di sediakan..berbagai rupa ada
Tempat wudhuk..selipar masih tersusun rapi

                                         Bersih..mungkin orang tak ramai macam kat mesia kan..alhamdulilah selesai solat zohor asar..makanya tak payahlah terkocoh balik mengejar waktu asar...perut dah berkeroncong maka jomlah cari tempat makan

kedai barangan halal.berhampiran pintu masjid....kami pun masuk untuk beli air..banyak barangan pakistan dan turki..daging pun ada

Jalan ke hadapan sikit jumpalah NAAN INN ini yang mana kata yan yanjournal makananya sedap..alahaii tak ada rezeki kami..kedai dah tutup pukul 5 petang....teruslah melangkah..tapi hujan dah mula turun rintik rintik..tak jadilah kami ke Kitano Mister Garden....terus jalan mencari satu lagi kedai makan Islam..ALI 'S  KITCHEN

 Masa pergi tadi memang nampak ALI'S KITCHEN ni dekat area  ni...tapi jugak tak ada rezeki..kedai tutup hari ini...hu..hu...Selalunya ada bawak bekal..tetapi sebab nak hala ke masjid ..jadi rasanya mesti ada kedai makan sekitarnya...
Balik lah dengan kehampaan  ke Sannomiya Station....

Besar station ni ye..memang tak pandai lah nekcik kalau sorang sorang..Tokpokcu kata ada masa kena pakai 6th sense!! Nekcik pakai common sense pun tak jadi..ha..ha!! Takmo pening pening..ikut jer lah Tekong tu...


Tekong Pakej Redah Sendiri...so sementara nak naik train kami meredah lah jugak kawasan sekitar..tapi tiada tangkapan di buat di sini...alhamdulilah sebab bag pun telah diisikan dengan barangan di beli di sekitar masjid tadi..

Cuma satu pesanan ikhlas dari nekcik pada penghisap rokok tegar ye..Hati hatilah anda dengan kawasan yang diharamkan merokok..bukan kompleks sahaja ye tetapi lorong lorong jalanraya juga yang berwarna oren..
NO SMOKING ZONES ON THE STREET..sila rujuk peta dia ye
"Regulations for the prevention of smoking on the streets and littering of cigarette butts ( the ban on smoking while walking) will be in place from April 1, 2008. Offenders who smoke inside  the no smoking zones on the streets will be fined 1000 yen RM30.....!!!!tak pasal pasal kurang 1000 yen pasal membakar rokok ye!! dan dia cakap omputih ye....jangan tak faham pulak!!aman rasa hidung di sini.....


Sampai rumah kami keletihan..makanya kita makan maggi jepon ajelah ye....eh tokpokcu tetap cari nasi..dengan sardin pun tak mengapa!!!
Esok kami akan ke KOBE lagi....tungguuuuu..ada misi visi yang harus dilaksanakan ha..ha...insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...