bunga

18 Sep 2012

BUBUR LEMAK UBI KAYU...19/09/2012

Asalam semua...kenal tak apa ke mende nii...hari ini Nekcik nak share resipi zaman dolu dolu...rasanya jarang jumpa kan..Ini resipi bubur ubi kayu ..bukan yang selalu tu..manis..yang ini lemak lemak pedas..lebih kurang labu masak lemak senang cerita...boleh buat minum petang atau makan dengan nasi....suker hati lah!!

             
              BUBUR LEMAK UBI KAYU
Beberapa ketol ubi kayu....potong dan bersihkan
*Sedikit ikan bilis
*Sebijik bawang besar
*sedikit halia
*sedikit lada hitam..pedas ikut suka
* semua diblender halus
Sehelai daun kunyit..di siat siat
Santan + air secukupnya..macam masak lemak labu
Masukkan bahan blender, ubi, santan dan masak sampai ubi empuk 
Masukkan daun kunyit
Boleh dihidangkan bersama kopi O

Saya suka!!!

JJCM...MA' CIK'S BRIYANI...18/09/2012

 Assalam anak cucu semua...hi hi..asyik open house..open doors..hari ini Nekcik nak close door...Nekcik nak gi dating wit my laling..nak bersunyi sunyi tanpa gangguan..ha..ha..bye bye ye ziyan and the gang (tak nak bawak uols)...
Nak dating kat mana ye??? Ikut jerlah mana laling i bawak...

OO...IKEA lagi ke?? Baru 2 hari lepas pergi...takpelah..kot kot ada lagi terjumpa barang barang reject ..jadi rezeki hari ini lah...menyinggah lah jugak di AS IS BASIS ..tapi tak kutip apa apa pun...Tokpokcu ajak menyeberang ke sebelah..THE CURVE...
Nekcik memang tak pernah sampai ke sini...so kami puter puter cari tempat makan...lunch date hari ini di sini lah ye...Pusing pusing jumpa kedai 
MA'CIK BIRYANI...
LEVEL ONE, WESTERN COURTYARD, 
THE CURVE, MUTIARA DAMANSARA
Nampak cantik dan bersih kedai ni...Interior design pun Nekcik suka..especially panel kayu ni..

Sorry lah ye..gambar handphone cap ayam jer..
Tokpokcu gumbira dapat rojak buah..La..masuk kedai briyani..oder rojak buah!! Whatever lah ye...Bagus jugak kedai ni..banyak pilihan bukan setakat briyani sahaja...
Tokpokcu nak makan nasi dengan TOMYAM....Nekcik nak makan lain lain...
Ini DIM SUM yang memang dah lama teringin nak makan....so hari ini dapat..ok sedap jugak sebab Nekcik tak pernah makan
Rojak Buah
Nekcik oder ROTI JALA dengan kari ayam...my favourite .......memang sedap roti jala..lembut sesangat
OTAK OTAK IKAN
TEH HALIA DAN AIR KELAPA....ALHAMDULILAH..LICIN SEMUANYA...SYUKUR YA ALLAH ATAS LIMPAHAN REZEKIMU...

SUSPEN JUGAK  NEKCIK BILA TOKPOKCU HULUR SEKEPING PURPLE...OO ADA BAKI LAGI...HA..HA..HABIS LAH 70 HENGGET TOKPOKCU BELANJA LALING DIA.....

TAKPE LAH.. LUSA I DAPAT PENCEN... NANTI I BELANJA U PULAK YE TOKPOKCU!!! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...