SOTONG PULUT.......dah lama Nekcik teringin nak makan yang ini tapi kena buat sendiri sebab kalau yang beli tu selalunya kuah dia manis...tapi Nekcik ni dah sememangnya manis ..ewah ewah..lawak jer!!..taknaklah bertambah manis nanti..kah..kah..
So pepagi Nekcik pergi pasar nak beli sotong fresh..alhamdulilah..besar dan fresh...beli 5 ekor..2 untuk pulut..3 lagi untuk sotong celup tepong.....cinta kolestrol..tapi janganlah makan bebanyak kan....Tak mengapa..hari ini ramai 'pelangan'nya....ini resipi rekaan Nekcik semata mata ye..sesuker hati....so sesiapa yang nak makan sotong pulut ori tu..kenalah cari resipi lain ye..ya ampuun!! Ini sotong pulut versi setapak ye!!
SOTONG PULUT
2 ekor sotong
1 cawan beras pulut rendam dengan sedikit halba dan sedikit garam selama 1 jam
5 biji cili kering *
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai..hiris halus.*.
sedikit lengkuas*
1 cawan santan pekat
sedikit garam dan gula merah..ikut citarasa
sekeping asam keping
Blender semua bahan *
Masukkan ke dalam periok bersama santan,asam keping,garam,gula
Didihkan di atas api hingga pekat
Buang kepala sotong dan bersihkan dalamnya
Masukkan pulut ke dalam perut sotong..bagi padat sikit
Sepitkan hujung sotong dengan lidi
Kelar bahagian atas sotong tapi jangan sampai putus
Susunkan dalam bekas dan curahkan separuh kuah santan tadi ke atas sotong
Kukuskan selama 40 minit atau sampai pulut tanak
Angkat sotong
Ambil kuah masukkan bersama lebihan kuah dan masakkan hingga likat
Susun sotong dalam bekas...curahkan sedikit kuah pada sotong dan bakar dalam oven hingga bau wangi atau kekuningan
Angkat dan siramkan dengan lebihan kuah semasa menghidang
Kelarkan sotong untuk mudah makan
Sekian seadanya....
|