bunga

2 Nov 2012

BELEBAT PISANG

Salam sayang selalu...semuga semua berada dalam nikmat dan rahmat Allah..insyaallah......hari ini hari minggu kan..jom kita cooking cooking...lagi pun petang petang selalunya hujan...so apa kata kalau kita buat kuih diatas ini untuk dinikmati bersama keluarga tersayang...insyaallah mungkin hidangan ini akan menjadi memori indah untuk anak anak apabila mereka dewasa nanti...sebab kuih inilah yang selalu arwah emak Nekcik hidangkan masa Nekcik kecik kecik dulu..alfatihah...semuga ini juga merupakan  salah satu ilmu yang bermenafaat..semuga Allah berikan ganjaran untuk arwah bonda tersayang....amiin.....panjang pulak Nekcik cerita ceriti ye...

Okay..nama kuih ini BELEBAT PISANG..mungkin boleh jugak di panggil apam pisang..kuih ini kegemaran keluarga  Nekcik..senang tak susah membuatnya....ini pun teringat nak kongsi kongsi..so kenalah Nekcik menyukatnya..selalu tu main belasah jer


BELEBAT PISANG
1 mangkok pisang yang dilecek
1/2 mangkok gula pasir..(kalau pisang dah ranum..kurangkan gula ye)
1 mangkok tepung beras cap teratai
1 paket yis kering
Gaulkan semua bahan..macam buat cekodok pisang...biarkan naik ..lebih kurang 1 jam
Sementara itu siapkan daun pisang..tapi tak payah lebar lebar..
Masukkan sesudu bumbun adunan ke atas daun pisang  dan lipat macam bungkusan nasi lemak...tapi jangan tutup habis
Selisihkan daun itu untuk kuih mengembang..
Kukus lebih kurang 20 minit atau sehingga masak
Jerangkan secerek air untuk di buat kopi
Hidangkan bersama BELEBAT PISANG
SEDAP!!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...