bunga

18 Feb 2014

NASI MOROCCO

Salam sahabat sahabat dan anak cucu nekcik yang disayangi....semuga kita semua berada dalam perlindungan Allah setiap ketika..insyaallah..
Letih dah jalan jalan..jom kita makan makan..
TETAPINYA....kalau nak makan kena lah masak sendiri!
Nak tunggu nekcik masak..tak taulah bila ye
Anyway resepi ni taklah susah sesangat...jom kita cooking cooking untuk jamu keluarga dan kawan kawan...masak dari hati..masak dengan iman..insyaallah

Hari ni kita masak NASI MOROCCO ye
Ikut stail nekcik tau
Kalau nak yang lagi morooconya sila google


1 ekor ayam belah 4 atau 8
1 biji tomato hiris
1 biji bawang besar kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan halia parut
1 sudu makan gula
2 sudu makan perahan lemon
2 sudu makan garam
1 sudu makan saffron
1 batang kulit kayu manis
1 sudu makan butter
1/4 cawan minyak zaitun (olive)
sedikit buah zaitun
2 sudu makan daun saderi..yang dihiris
2 sudu makan daun ketumbar yang di hiris
1/2 cawan air
Kalau rasa ayamnya besar..sila doublekan sukatan di atas ye

Masukkan air ,sedikit garam, beberapa potong halia..3 tangkai daun saderi ke dalam periok..jangan terlalu banyak ye
Rebus ayam  hingga empuk
Toskan..jangan dibuang air ni..nak guna untuk masak nasi
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Lumurkan ayam dengan paste yang di masak tadi dan masukkan semula ke dalam periok
Masukkan setengah 1/2 cawan air dan masak selama 30 minit..tutup periok
Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven
Tambahkan brocolli, carrot,tomato , badam jkalau suka
Bakar hingga keperang perangan..220C

Untuk nasi guna bahan yang sama untuk masak ayam tadi..(Boleh tambah dan bahagi 2 jer)
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Tambah 3 cawan air..air rebusan ayam/ atau air biasa
Masukkan 1 1/2 cawan beras
Masak hingga nasi tanak
Boleh makan bersama ayam

Nekcik ambik nasi  tu..tuang ke dalam mangkok...aturkan ayam yang dah dimasaak tu di atas nasi
Siramkan dengan baki kuah ayam yang di masak tadi
Tutupkan dengan aluminium foil dan bakar semula lebih kurang dalam 20 miinit at 160C
Saja saja nak bagi aroma ayam meresap kat nasi..baru kaw
Boleh jugak di makan bersama acar timun



Ni dia nasi morocco Najmah kat Busan....nekcik pun pakai beras korea tu..he..he..lho tertinggal badam lah pulak!!
Kurang lebih jadilah tu kan..yang pastinya liciin seperiok!!!...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...