bunga

31 Jan 2013

HANOI...25/01/2013

Salam Jumaat untuk semua kengkawan..dan semuga Allah limpahkan segala rahmatNya untuk kita semua...amiin..berkat doa kengkawan ..alhamdulilah ..Nekcik telah selamat kembali ke teratak 66...syukur alhamdulilah..semuanya selamat dan dipermudahkan segala urusan...
Nekcik tak cakap kan ke mana Nekcik terobang dalam entri lepas 
..dokek jer..

Nekcik jenjalan Hanoi ...bawak anak anak makan angin....Itulah ada masanya Nekcik jenjalan dengan kengkawan...ada masanya dengan kaum kerabat...dan ada masanya hanya dengan anak anak.....memang dari mereka kecik kecik kami selalu jenjalan bersama..bila mereka dah besar ni waktu terbatas..masing masing ada urusan...tapi selalunya sekurang kurang setahun sekali Tokpokcu akan bawak semua anak anak jenjalan sama...family time and bonding!!!Tu diaaa..Tokpokcu menyusuri lorong lorong kedai di sekitar hotel kami bersama ahli rombongannya!! Tokteh yang di belakang tu tumpang sekaki jer...Kat sini bukanlah syurga mnyoping seperti Ho Chin Minh....Kami dudok pun di kawasan Old Quarters..ia itu bandar lama....so kawasannya tak lah glamer..tapi Nekcik suka sebab inilah gambaran sebenar kehidupan seharian mereka.....mereka jual lukisan, barang permainan, baju baju, barang barang logam...makan makan di kaki lima....kalau kat KL ni macam kawasan Chow Kit tu lah..

Berpandukan sekeping peta dan sikit penerangan dari receptionist  RISING DRAGON VILLA HOTEL..kami memulakan perjalanan...menyusuri  berbagai bagai jalan...bagusnya di sini semua lorong bernama..kedai semua ada nama jalan...sesuatu yang  patut  kita contohi....NAMA JALAN DI SINI TIDAK DI TAMPAL DENGAN NOMBOR TALIPON ALONG seperti di NEGARA Nekcik!!!!
Tak jauh berjalan kami sudah sampai di Tasik Hoan Kiem yang selalu  di kaitkan dengan bandar Hanoi..Luas jugak tasik ini...di sini ada temple.....so kami berehat rehat di sini..sebelum pergi menonton WATER PUPPET SHOW (nanti nekcik masukkan gambar kat entry lain) berdekatan dengan tasik itu...seronok jenjalan sebab cuaca cuma 16C!! tapisejukk!!!
Old Quarters ni taklah besar mana..so kita banyak menggunakan kenderaan asli..KAKI!!! jimat banyak weii!!!


Kalau kaum kerabat Nekcik tengok nii berebut agaknya nak membeli..sib baik takde logo halal...keluarga Nekcik panggil burasak ni..makanan kegemaran kami..tapi yang ini tak taulah apa ke mendenya!! tak kuasa Nekcik nak ambik tau..takut teringin lak nanti..hi..hi

Cantik kan ukiran kayu ni...nekcik suker!!!

Jom nekcik cerita sesuatu yang menarik di Hanoi niii...Kat sini moto macam anak ayam keluar reban....seriau Nekcik tengok moto bebanyak nii...Tapi Tokpokcu kata ...kat sini moto jaga kita...jadi lintas ajer..diorang akan elak..syaratnya jangan patah balik!! so masa pegang tangan Tokpokcu  nak melintas tu ..Nekcik pejam mata...takuut!! Tapi masuk hari kedua..Nekcik dah terrer..bukak mata lintas jalan!!!!
5 hari Nekcik kat sini tak nampak pun moto langgar orang atau moto terjatuh!!!
Maknakata pemandu moto disini berhemah tinggi...amat menghormati pengguna yang lain..Negara Nekcik yang lebih canggih ini..aduhai!!!

seronok tengok anak patong pelbagai!!!

LADIES OF THE HOUSE!!!

Cantik dan moden bangunan ini di tepi tasik ...

Dun wori...lintas jek...they won't knock you down!!!.. INSYA ALLAH
Ok nanti nekcik sambung cerita lagi ..expedisi 5 hari 4 malam Hanoiiiiii!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...