bunga

26 May 2014

KAPONATA EGGLANT

Asalamualaikum sahabat sahabat dan kaum kerabat yang nekcik kasihi..laa laa ni..uols bersabar lah dengan karya karya nekcik ni..sebabnya mungkin uols hanya akan dihidangkan dengan resipi resipi..acara jalan jalan ni mungkin lama lagi akan bersiaran kembali...nuuuun hujung tahun nanti..insyaallah..iyalah..tabung ayam dah tak berkokok ni so kenalah dok dianm diam sambil berhibur hibur di dapor..he..he....

Hari ni nekcik nak kongsi resipi ...resipi sesuker hati ...idea asalnyer dari CAKE BOSS....BUDDY...saper saper yang biasa tengok Asian Food Channel (AFC) kenal lah kan
Tapi biasalah bila tengok TV tu takde pen pun kat tangan..so jadilah resipi sesuker hati..ikut mana yang ingat ye..kalau nak yang betol betol tu..sila lah google googlekan....janji masak dengan kasih sayangkan...kurang ramuan tak ngaper..tapi jangan kurang kasih sayang ye

Jom tengok resipi yang nekcik tokok tambah nii..resipi asalnya bernama...
KAPONATA EGGPLANT...harus bergulung gulung lidah nya... asalnya dari Italy...tengok Buddy masak macam senang dan sedap jer...so nekcik pun cecuber lah..nak gi Italy jauh sesangat....tapi ingat ye..ni dah dimelayukan!! sorrylah Mr. Buddy...iols kena ada pedas pedas..hot hot sikit!!

Kaponata Eggplant...atau nama melayunya ala ala sambal terung gitu!!

3  biji terung panjang...hiris nipis
2 batang saderi besar (celery)..hiris
10 biji tomato kecil..terlupa beli..he..he
1 bijik bawang besar ..hiris
1 senduk nasi serbuk cili
1/2 senduk nasi serbuk kari
1 senduk nasi sos cili
1 /2 senduk nasi sos tomato
sedikit serbuk black pepper
2 sudu makan gula
1 tin kacang kuda rebus...nekcik guna brand kimball
1 cawan minyak zaitun..atau minyak biasa..nekcik campurkan keduanya
2 cawan air

Memola..ambil hirisan terung...gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper..biarkan sekejap( 10 minit)
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan terung hingga sedikit kekuningan..angkat
Tinggalkan sedikit minyak lebihan untuk menumis
Tumis bawang...masukkan batang saderi...biarkan agak layu
Masukkan serbuk cili..serbuk kari...sos cili..sos tomato..gula
Tambah 2 cawan air
Gaul rata...masukkan terung dan tomato serta kacang kuda
Rasa garam dan gulanya
Biarkan mendidih dan rasa sebati...
Hidangkan untuk dimakan bersama roti perancis!!..nekcik makan dengan gardenia jerk!


Close up

Takyah nak rebus rebus kan..dah siap dalam tin


Senang jer kan...sesekali kita tuko selera...macam banyak..tapi ropernya liciiin..alhamdulilah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...