bunga

27 Sep 2012

assalamualaikum kengkawan..TOLONG! TOLONG!! what hapeng to my blog?????/ HELP

TOLONG TERATAK SAYA !!! Sesiapa yang pakar tolong recover balik blog lama nekcik ye..Nekcik ni rabun it ..tsilap click..jadi lagu niii..

26 Sep 2012

Foods ROTI NAIK DENGAN SAMBAL SARDIN

 Salam sayang semua...mari  kita minum petang di alam cyber...cyber cafe lah jugak kan...Kebetulan hari ni Nekcik terajin lah sikit..dah setengah hari terperangkap di dapur kerana meroti...nasib baik roti menjadi...suka lah hati....tapi sebenornya Breadmaker yang letih mengulinya sampai 2 rounds!!

Alhamdulilah..banyak benor jasa BM ni..hampir 10 tahun dah dia bantu Nekcik!! Ramai memang yang sukakan roti ni terutamanya yang seangkatan dengan Nekcik ni..ialah yang bergigi lembut dan bergula tinggi..ha..ha..
Kalau di Johor kami  panggil ini Roti Naik tapi kalau kat KL ni di panggil Roti Bun..roti roti lah ye...Apa apa lah kan..asalkan boleh dimakan.....Pada yang berminat nak buat..nanti sekejap lagi Nekcik perturunkan resepinya...mudah sangat kalau pakai Bibik (Breadmaker ye) Kalau nak uli sendiri Nekcik rasa kena uli kuat sikit..lepas itu bagi dia naik..kemudian uli sekali lagi dan terus di buat bebola ye..tunggu sekali lagi naik baru boleh bakar...tapi jangan sampai terlalu naik nanti muka dia jadi berkedut!!! ha..ha....
Nekcik ni memang tak pernah pergi klas masak ni..dan selalunya cuba ikut mana mana resepi yang Nekcik jumpa..ada masa tak gebu lah pulak...Tapi akhirnya Nekcik jumpa resipi yang terbaik dan sempoi sahaja ni...dari blog
Our Journey Begins ...Thank You Nieza For Sharing 
Resepi inilah yang selalu Nekcik guna...suker sangat...actually resepi ini untuk Hot Dog Roll..tapi apa apa roti pun ok
                                 
                                        ROTI
500 gm tepong gandum....guna 400gm kalau pakai breadmaker   (kerana dia akan berlambak ..tambahkan bila uli nanti )
100 gm gula castor
1 camca teh garam
20 gm yeast kering
100 gm butter/marjerin
2 camca makan susu pekat manis
1 biji telur
210 gm air


Cara
1. Kalau pakai Breadmaker..masukkan semua bahan...pilih untuk      basic dough..lebih kurang 1 1/2 jam
2.Keluarkan dari machine..uli sekejap dan tambahkan tepung kalau terlalu lembut (100 gm yg dikeluarkan tadi) dan buatkan dough sebesar    bola tenis
3. Biarkan dia naik ..lebih kurang 20 minit
4.Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu...
 160 C selama 15 minit atau sehingga masak
5.Setelah dikeluarkan sapukan marjerin di atas roti
                           
SAMBAL TUMIS SARDIN


1 tin besar sardin..dilecek
2biji bawang besar..diblend
2 senduk makan cili blend 
1 biji bawang besar diricik
1 biji tomato...dihiris

Cara
1. Tumis bawang hiris hingga wangi
2.Masukkan cili blend + bawang
3.Goreng sampai garing
4.Masukkan sardin + hirisan tomato

** sonang jer kan!!!...sodaaap!! menjilat jari!!!

20 Sep 2012

AKSI SIKECIK

Jom santai santai dan relak relak....asyik tengok kerenah manusia..meh hari ni layan kerenah kucing...Ini anak BUBU..yang ini BIBI..satu lagi BOBO..baru sambut besday ke 2 bulan semalam..sorry tak de cake ye...CJU balik kampong..takleh nak oder cake!!

Sikecik ni asyik nak taburkan baju yang Nekcik lipat jer tadi....so Nekcik bedung dia kemas kemas dengan kain batik...tepuk tepuk terus dia tertidur..pas tu pasang lagu  maher zain!! Lama dia lolap..sempat Nekcik habiskan lipat semua baju tanpa gangguan!!

Dah berdengkor dah tidor

Pasang lagu Maher zain...bagi dia lena

BIBI dah berdengkor
Gambor lama si BOBO

                                                             Gambar lama BIBI
                                                          IBU DAN ANAK
                                                    LIKE MOTER LIKER DOTER!!!
HAIIIIIIIIIII SAYA BIBI!!!

Inilah penghibur Nekcik dan Tokpokcu bila semua orang tak ada kat rumah....Memang letih toilet training depa berdua nii...tak faham faham lagi...emak dia ok jer dulu..sampai sekarang pandai guna toilet!!

18 Sep 2012

BUBUR LEMAK UBI KAYU...19/09/2012

Asalam semua...kenal tak apa ke mende nii...hari ini Nekcik nak share resipi zaman dolu dolu...rasanya jarang jumpa kan..Ini resipi bubur ubi kayu ..bukan yang selalu tu..manis..yang ini lemak lemak pedas..lebih kurang labu masak lemak senang cerita...boleh buat minum petang atau makan dengan nasi....suker hati lah!!

             
              BUBUR LEMAK UBI KAYU
Beberapa ketol ubi kayu....potong dan bersihkan
*Sedikit ikan bilis
*Sebijik bawang besar
*sedikit halia
*sedikit lada hitam..pedas ikut suka
* semua diblender halus
Sehelai daun kunyit..di siat siat
Santan + air secukupnya..macam masak lemak labu
Masukkan bahan blender, ubi, santan dan masak sampai ubi empuk 
Masukkan daun kunyit
Boleh dihidangkan bersama kopi O

Saya suka!!!

JJCM...MA' CIK'S BRIYANI...18/09/2012

 Assalam anak cucu semua...hi hi..asyik open house..open doors..hari ini Nekcik nak close door...Nekcik nak gi dating wit my laling..nak bersunyi sunyi tanpa gangguan..ha..ha..bye bye ye ziyan and the gang (tak nak bawak uols)...
Nak dating kat mana ye??? Ikut jerlah mana laling i bawak...

OO...IKEA lagi ke?? Baru 2 hari lepas pergi...takpelah..kot kot ada lagi terjumpa barang barang reject ..jadi rezeki hari ini lah...menyinggah lah jugak di AS IS BASIS ..tapi tak kutip apa apa pun...Tokpokcu ajak menyeberang ke sebelah..THE CURVE...
Nekcik memang tak pernah sampai ke sini...so kami puter puter cari tempat makan...lunch date hari ini di sini lah ye...Pusing pusing jumpa kedai 
MA'CIK BIRYANI...
LEVEL ONE, WESTERN COURTYARD, 
THE CURVE, MUTIARA DAMANSARA
Nampak cantik dan bersih kedai ni...Interior design pun Nekcik suka..especially panel kayu ni..

Sorry lah ye..gambar handphone cap ayam jer..
Tokpokcu gumbira dapat rojak buah..La..masuk kedai briyani..oder rojak buah!! Whatever lah ye...Bagus jugak kedai ni..banyak pilihan bukan setakat briyani sahaja...
Tokpokcu nak makan nasi dengan TOMYAM....Nekcik nak makan lain lain...
Ini DIM SUM yang memang dah lama teringin nak makan....so hari ini dapat..ok sedap jugak sebab Nekcik tak pernah makan
Rojak Buah
Nekcik oder ROTI JALA dengan kari ayam...my favourite .......memang sedap roti jala..lembut sesangat
OTAK OTAK IKAN
TEH HALIA DAN AIR KELAPA....ALHAMDULILAH..LICIN SEMUANYA...SYUKUR YA ALLAH ATAS LIMPAHAN REZEKIMU...

SUSPEN JUGAK  NEKCIK BILA TOKPOKCU HULUR SEKEPING PURPLE...OO ADA BAKI LAGI...HA..HA..HABIS LAH 70 HENGGET TOKPOKCU BELANJA LALING DIA.....

TAKPE LAH.. LUSA I DAPAT PENCEN... NANTI I BELANJA U PULAK YE TOKPOKCU!!! 

15 Sep 2012

Majlis Khatam Quran Sekolah Rendah Islam Musaab Bin Umar

Assalamualaikum anak cucu semua....rindu kat you all semua pasal dah lama Nekcik tak chatting chatting kan..macam macam alasan yang ada...bizi dan ketandusan idea pun salah satu alasannya....ni baru ada kesempatan dan semangat...jom Nekcik cerita cerita berita yang dah lama ketinggalan...
Ini majlis khatam AlQuran sekolah anak Nekcik yang bungsu..sekolah ren islam Musaab bin Umar Melawati....diadakan pada 17 Ramadhan yang lalu..Alhamdulilah Nekcik tumpang gembira atas usaha cikgu cikgu sekolah ini yang telah membimbing anak anak sekolah ini sehingga mereka dapat mengkhatamkan Al Quran apabila tamat darjah enam..syukur alhamdulilah...termasuk si kecik Nekcik...

Syukur dan sedih terasa kerana tahun ini merupakan tahun terakhir sikecik belajar di sini....terharu yang amat sangat atas jasa guru guru di sini mengajar anak anak ilmu dunia dan akhirat dengan begitu ikhlas sekali walaupun dalam serba kekurangan...dan tanpa gaji yang lumayan...

Ya Allah berikanlah ganjaran yang sebaik baiknya untuk mereka ini....Amiin Ya Rabb

Ustaz bersama sama anak didiknya

Semuga menjadi anak anak yang solehah 

Penyampaian cendera hati  untuk yang khatam Alquran


Muka muka ceria setelah menamatkan kitab ALLAH...Alhamdulilah

                           Bersama gurubesar dan guru guru yang  penyayang       
                                             Antara ibu bapa yang hadir
Majlis berbuka puasa dan solat teraweh bersama guru, anak anak dan ibu bapa

Sepanjang 6 tahun anak Nekcik belajar disini..Nekcik amatlah senang hati..dari segi didikan yang diberikan..ibu bapa dan guru seperti satu keluarga...anak anak dididik dengan penuh mesra..dididik rohani mereka dengan ciri ciri keislaman ...anak anak dilatih dengan sunat dhuha, talaqi dan hafazan serta qiamulail..bayaran yang dikenakan amat murah..berbanding dengan masa dan ilmu yang mereka perolehi...

Inilah pelaburan kita untuk akhirat..insyaallah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...