bunga

8 May 2014

BUTTERSCOTCH BEE HIVE BUNS / PISANG TANDUK BUTTERSCOTCH


Fuyooo..glamer sungguh namanya kan..iyalah kenalah jugak mengikuti perkembangan zaman..so kerana sana sini penuh terhidang roti naik sarang tebuan ni..maka nekcik pun  terkena jugaklah sengatannya..tapi taklah membahayakan..malahan amat mengenyangkan!!...
Nekcik memang gemar meroti ni..dah hampir 15 tahun dah encik BM berbakti...alhamdulilah masih setia membantu ...dulu dulu kena uli dengan tangan ...tapi sejak ada  en.BM ni ..enteng sangat kerja meroti nih..letak semua bahan dan tinggal..pesan kat En.BM suruh bakarkan siap...balik nanti mak encik nak sarapan!! kunun.. he..he..verangan sebab tak penah ada bibik kan!!
Tapi anak anak nekcik ni pulak banyaklah cekadaknya..tak suker yang en.BM masak..nak yang omak masak!! Maknakata kenalah buat yang bun ..nak cicah dengan sambal bilis atau sardin...dan nekcik pun lagi suka buat yang buns tu....lagi gebuss..bubuh jerlah apa apa pun..
Nekcik tergoda bila tengok blog Cik Manggis..menyengat sungguh paparan rotinya..so apalagi ..en. BM sila bertugas!!
Selalunya nekcik buat begini jer..sebab nak di cicah dengan sambal bilis...ni kegemaran warga emas seperti Tokpokcu..dan abang abang nekcik..orang kampong lah kan!! Sarang lebah lah jugak tapi takde madunyer 

Tapi semenjak dua menjak ni..bakery nekcik pun menukar trend.... so sekarang ni mengikut permintaan ramai..jadilah ROTI SARANG LEBAH..or BUTTERSCOTCH BEEHIVES BUNS!!! Berbelit lidah uols!!

Ni sebelum masuk oven ye
Ada yang minat fesen ni pulok!

Dan ini sesudah keluar oven...fresh from the oven ye!!
Wokey..siaaap..ready for delivery....tapi delivery hanya sekitar 1m dari teratak 66 yer...

Haaa tu diaa...kalau tak leleh air lioq tu..baik lah pergi check doc ye..something must be wrong somewhere..kih..kih


Roti Sarang Tebuan / Butterscotch Beehives Buns



500 gm tepong gandum

90 gm gula castor
90 gm butter/ marjerin
3 sudu makan susu pekat manis
14 gm yeast mauripan...1 paket dlm 11 gm
1 bijik telor 
210 gm (1 cawan ) air

Hiasan
1 biji kuning telur
sedikit badam dan kuaci atau apa apa ikut suker..nekcik guna kuaci TONG GARDEN ada jual kat Petronas RM 1.80 

Masukkan semua ke dalam Breadmaker 
Set rapid dough..no 13...uli sahaja selama 1 1/2 jam
Dah siap..keluarkan..tambah tepong sedikit masa nak membulatkan..sebab agak melekit
Susun di atas loyang yang sudah di sapu dengan marjerin atau butter
Sapukan kuning telor di atas roti..taburkan badam dan kuaci
Biarkan roti naik dua kali ganda ..lebih kurang 30 minit
Sementara itu panaskan oven lebih kurang 10 minit..140C ( ikut oven sendiri)
Bila dah naik masukkan roti..bakar selama 15 minit Kalau bahagian atas agak kuning..guna api bawah selama 5 atau 10 minit...hingga masak
Setelah masak angkat dan siramkan dengan sos butterscotch hingga meleleh!!!
PERINGATAN...INI ADUNAN NEKCIK MENGGUNAKAN BREAD MAKER..KALAU NAK GUNA..JANGAN TUTUP BM..SEBAB ADUNAN NI AKAN MELIMPAH RUAH..

Untuk Sos Butterscotch
1 cawan gula perang ( brown sugar)
1 cawan whipping cream..(1 kotak kecik)
50 gm butter
Masukkan dalam periuk kecil dan masak dengan api perlahan
Kacau hingga mendidih..jangan terlalu lama..sejukkan
Sudah sejuk dan lebihan boleh di simpan untuk di makan bersama  roti atau
PISANG GORENG BUTTERSCOTCH
Beberapa bijik pisang tanduk..atau lain lain jenis yang boleh digoreng
1 bijik putih telor
1 tin kelapa kering dalam tin atau serbuk roti 
Minyak untuk menggoreng
Celupkan pisang ke dalam putih telur
Golekkan di atas kelapa  atau serbuk roti
Goreng seperti goreng pisang biasa..api perlahan sebab mudah hangus
Hidangkan bersama sos butterscotch semasa hendak makan
Boleh saja di tambah ais krim vanilla

Goreng pisang yang telah di derhaka kan..kasaunyer bunyi!!


Tu diaa...pisang tanduk goreng versi moden!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...