bunga

26 Dec 2014

JOGJA KE SOLO

Trip ke Solo ni last minute decision....Pasal tak ada acara khas Tokpokcu  google google..Solo ni hanya 69km dari Jogja..kalau naik train dalam 1 jam 45 minit..so boleh lah pergi pagi dan balik petang nanti..so selepas breakfast kami pun menapaklah ke Stasiun keretapi...tengok jadual keretapi ada satu yang akan berlepas ke Solo pukul 9.15 pagi..Penjual tiket kata masih sempat menaiki train tersebut..so sambil berlari anak..kami pun dapatlah menaiki nya..ada dah penumpang tapi banyak seat kosong...kami pun bahagialah memilih tempat duduk yang best..dari satu seat ke satu seat...bila dah dapat yang sesuai kami pun relaklah..ada 15 minit lagi sebelum keretapi bergerak..
tak lama tu ada 2 orang penumpang duduk bersebelahan..sambil membaca nombor seat...Eh ada doket ke pak? iyaa adaa doketnya...nombor seatlah tu..Tengok tengok empat empat tiket kami tak ada nombornya..Bapak tu kata..kalau tak ada tak  ngapa...cuma kenalah berdiri bila tuanpunyanya naik..di setesen seterusnya!! waduuuh Pak...tak sangguplah nak berdiri sepanjang perjalanan walaupun ada air condnya!! Bapak tu kata tak ngapa nanti dia berikan seat dia untuk ibu duduk..oh terima kasihlah Pak..tak apalah kami turun jerlah sebelum keretapi bergerak...

So hanguslah tiket sejumlah 40 ribu tu...rupiah dong..dalam rm3 seorang gitu...takpelah ..redhalah..lalu mencari tiket lain tapi semua yang ada disebelah petang..lantas batalkan sahaja untuk hari itu..nak booking untuk esok pagi..enggak boleh pulak..tiket dijual 3 jam sebelum berlepas..alahaii...so esok lepas subuh Tokpokcu akan ke stasiun lagi untuk membeli tiket yang berdoket..hu..hu untuk train 9.15 pagi....
Esok lepas sarapan pagi kami terus ke stasiun...kali ini insyallah ok...coach yang pertama Tokpokcu dapat!! Semangat nak naik train tu!!!   


ok sangat trainnya dengan harga RM3..perjalanan 1jam 45 minit..kan..dapat tengok kampong kampong yang di lalui

awal lah sangat..mokcik sempat posing..captain train masih baca paper lagi!

Kalau naik train semalam tu..alamat dok bersila atas lantai ler mokcik ngan pokcik tu..melalak anak cucu tengok!!

My dear travel buddies..semuanya lulus ujian menapak berkilo kilo nii

Mulanya niat hati nak ke Pasar Batik Klewer tapi bila sampai di Solo setelah berbual dengan mbakyu di kamar kecil..kami tukar haluan..mbakyu tu kata nanti panas.bersenggol senggolan kalau ke sana tu..cuaca tu amatlah terik dalam pukul 11 gitu..berdeting panas...bukan nak beria ia sangat pun nak membeli so kami ambil taxi ke BETENG ..ada 3 mall yang sederet..oklah kan...just to pass away the time...tiket pun tak boleh beli untuk train 3.25 nanti..so kami tak boleh pergi jauh..nggak mau bersila di lantai Pak!!
Maka ke sana lah kami..namanya pun mall tak adalah bezanya sama sahaja yang terdapat di malaysia..masuk pertama sekali cari tempat makan....menu kids ada kepala penyet..tanya lah kat budak yang ambil oder..kepala ayam di goreng buuk..maaak ku tuan!! terkojot nekcik!!
Maka oder ajeelah nasi goreng udang dan sotong..!! dah kelaparan enak aje dong...
Lepas makan kami meneroka Luwes Mall...masyaallah..pertama tamanya terus aje tenampak mende nii..mmg lemah iman kalau jumpa mende alah ni...dah insaf cuma taklah taubat lagi..he..he..Tokpokcu pun tau dah!!
habislah jugak seratus ribu lebih....he..he baru..baru rm60 jer....teko ayan (enamel) susah nak jumpa kat sini..tu yang sanggup angkut jugak!!

Kat Mall BETENG tu pulak banyak jualan kain lace dan labuci..so Tokngah pun beli untuk anak dara dia..Nekcik sempatlah beli 5 helai baju batik kaftan dan kemeja Tokpokcu..Batik Solo agak halus jugak rasanya....

Kat sini tak banyak gambar yang di ambil sebab tangan dah penuh dengan beg berisi teko..pencuci muka pun agak murah berbanding harga malaysia so sempatlah si kecik memborong segala keperluan dia...

Kami tak jalan jauh kerana kesuntukan masa..tiket train berdoket perlu dibeli..atau kena dok bersila di lantai!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...