bunga

10 Dec 2011

MENU DI KOREA

MENU DINNER....MASAK SENDIRI..

DAH LAMA MENGIDAM.......DAPAT JUGAK AKHIRNYA DI KOREA...RM150 MENTAH..MURAH KAN...PUAS MAKAN TOKPOKCU MASAK!!...KIRANYA NI LAH FIRST TIME NEKCIK MAKAN LOBSTER.....DAH 52 UMOR!! ALHAMDULILAH..

LAST DINNER IN KOREA....

SOTO AYAM SETAPAK

PEGEDIL AYAM

SOTO AYAM
1 ekor ayam..potong kecil kecil
2 paket kecil rempah serbuk sup adabi
1/2 paket kecil serbuk kurma adabi
3 sudu makan santan kotak/santan 
1 kiub ayam..kalau suka 
1 sudu makan lada hitam..di tumbuk..(separuh kalau takut pedas)
1 keping kayu manis
*2 btg serai 
*2 biji bawang besar 
*3 ulas bawang putih
* semua diblender ..ditumis..masukn rempah rempah..
buboh 2 cawan air
masukkan ayam dalam rempah yang ditumis..biarkan sekejap
baru tambah air secukopnya..masukkan santan,garam dan beberapa tangkai daun saderi..biarkan mendidih dan sehingga ayam boleh ditarik dengan sudu...(Nekcik tak suka ayam yang di siat siat tu )

1 paket kecil soo hoon (jangan direndam)..goreng dalam minyak  
semangkok taugeh..dicelur..rendam air panas
20 biji cili api..blender dgn kicap manis..tambah 2, 3 sudu makan  kuah soto ..tambah lah gula jika suka
daun sup dan saderi, bawang goreng




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...