bunga

31 Mar 2016

Makanan eksotik..SPOLET

Asalamualaikum kawan kawan alam maya nekcik..sunyi rasanya tanpa tegur sapa dari uols semua..rasanya lama dah tak mengadap pc ni..huh..bizi mokcik pencen keluar masuk rumah semenjak dua menjak ni..tambah pulak panas yang membara di luar sana..sambil tu terfikir..kepanasan di sana nanti..tiada aircon..tak ada kipas..Allahu Akbar..tatuutnya...ada jugak hikmah panas ni kan..selalu ingat  nak beristighfar...
Uols nak tahu apa keje nekcik seminggu dua ni..kalau yang FB friends mesti perasan gambar makanan jer yang muncul di mukabuku tu....sejak 2 minggu lepas Pakwe nekcik tu ada projek DIY ..maknanya dia tak layan nekcik sembang dah..asyik dengan marton dia jer..takpelah..nekcik yang bagi projek kat dia..so redha jerlah..so agar tidak kesepian..maka nekcik berkarya jugak lah di dapor..sorang dengan tukul besinya..mokcik pulak dengan sendok dan perioknya...alhamdulilah perut pun kenyang!!
Di sini nekcik nak tempekkan makanan exotik turun temurun keluarga kami agar generasi muda tahu..tapi jangan lah risau ..bukanlah sumber haiwan yang pelik pelik ye...tapi bahan utamanya SAGU...saja nekcik share walaupun tak ramai yang minat nak membuatnya..tambahan sagu rumbia ni sekarang tak senang nak dapat di semenanjung ni..tapi di Sabah dan Sarawak senang dapat sebab mereka guna untuk masak AMBUYAT..pernah makan???

Ini dia ambuyat .. stail keluarga nekcik tapi dah nekcik ubahsuaikan ikut sesuka hati sayalah...kalau yang biasa arwah nenek nekcik buat dulu..dia bubuh siput sedut..sulur keladi..pucuk paku merah..lada hitam..ikan bilis..masak semua dengan sagu tu sampai jadi macam gam kanji yang kita buat kraftangan  dulu dulu!! Hidangan ini kami panggil SEPOLET..asalnya nekcik pun tak tau..mungkin makanan Bugis kot!! Tetiba pulak teringin nak makan ..dan syukurlah abang kat sabah kirimkan nekcik berpaket paket sagu rumbia ni..

Inillah bahan utamanya...sagu rumbia...molek jer dah bersih ...ni nekcik share cara membuatnya...
Jom tengok ramuannya...nekcik taklah betul betul sukat..main agak agak jer..sagu sepaket tu..campor dengan air..bagi cair cair...ikan bilis ..bawang diblend bersama isi ikan yang telah di bakar..tambah serbuk lada hitam..seikat pucuk paku..sehelai daun kunyit yang di hiris halus..jangan habiskan..takut kuat sangat baunya..tambah garam


Gaulkn semua bahan di atas tu..masukkan pucuk paku dan daun kunyit

Masaklah di atas api yang sederhana..jangan berhenti kacau...kacau hingga pekat...kalau nak cair sikit..tambah air..masak sampai sagu jadi jernih ye..lepas itu boleh lah di makan panas panas..menitik peluh you!!! tapi kalau tak biasa mungkin tak lalu agaknya ye
Ini pulak resipi kedua..LEMPENG SAGU

 Senang jer..macam lempeng kelapa..gaulkan sagu dengan kelapa parut yang putih..tambah sikit garam..gaulkan rata..tapi jangan tambah air ye.

Tempekkan kat kuali ..sambil tekan tekan dengan sudip

Guna daun pisang atau kuali nonstick..bubuh kat kuali..api kena perlahan..tutup dengan penutup kuali..bakar lah hingga kekuningan...kena makan panas panas..buat terus makan..kalau idak ..akan keras dan liat..

Boleh di makan bersama kuah asam pedas...sedap!!
Nekcik dengan Tokpokcu jer yang makan..anak anak pandang sebelah mata pun idak...zaman dah berubah kan...

Inilah kejadiannya......


Tu projek DIY Tokpokcu..mengubahsuai bilik air yang dah uzur..projek kecil ..berjuta juta RUPIAH jer..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...