bunga

8 Sep 2015

JAPAN DAY 4...OSAKA .....NARA PARK

Asalamualaikum wrt....buat sahabat maya yang dikasihi..amboii..lama benar berehat.. Kakzakie dah menjerit kerinduan....ha..ha..okay hari ni jom kita jalan jalan lagi..kali ni nekcik bersiaran dari bandar Osaka lah pulak...kelmarin tu selepas meredah pasar pasar di kawasan Nishi dan Kawaramachi..kami terus naik  train ke Osaka...dah agak petang waktu itu..kami  bermalam selama 4 malam di studio apartment berhampiran Dakukucho Station tak jauh dari station Tenoji..oleh kerana bagasi yang agak berat..tambahan pulak kaki yang dah tak ada kuasa kuda yang power..kami turun di Station Tenoji dan ambil taxi terus ke apartment  yang memang agak tersorok tapi masih dekat dengan station Dakukucho...kawasan perumahan yang agak sunyi....tapi masih ada family mart serta supermarket yang beroperasi 24 jam...
Inilah rumah kami untuk 4 malam...dalam rm1035 untuk 3 orang!!! memang agak mahal jugak tapi yang penting ada dapur untuk memasak..bolehlah cover duit makan....
Suka tengok dekonya..alhamdulilah rumah ni kami yang pertama menyewa selepas dibuat renovation..tuan punyanya pun amoi jepun..bahagia sesungguh sebab semua alat perkakas seperti periok kuali dan pinggan mangkok masih dalam kotak kedai lagi...kiranya kami lah yang merasmikan...syukur alhamdulilah...kuasa Allah.. Allahuakbar
Toilet pun di deko cantik..risau pulak nak gunakannya!!



Tu diaa besar supermarketnya 24 jam..santan kotak KARA pun ada jual di sini..termasuklah jugak batang keladi dah siap siang!!!..wamboii histeria Tokpokcu jumpa batang keladi..terus capai....


Labu masak lemak bersama kepala ikan yang dibeli di pasar Nishi..telur masin dah siap rebus pun ada..tapi tak masin langsung..lemak lemak jer gitu..Alhamdulilah..Inilah dinner kami ..esok kami akan ke Nara Park yang wajib pergi..kerana adik nak jumpa dengan rusa rusa jepon......

Selama 4 hari lah kami akan keluar masuk station ini...kecil sikit dari station Tenoji...taklah susah nak jalan banyak banyak..Dari Dakuchuko Station kami ke Nara Park..nak naik train apa ye...oh hedek lah teman...banyak beno nama train nya..macam macam line!!! silalah google google ye sebab nekcik pun dah crossline ..ha..ha


 Ni jerlah nekcik boleh bantu..harap harap tak sosek lah ye

Memang luas kawasan Nara ni..ada banyak temple di sini..macam macam nama..dan ada banyak rusa berkeliaran di taman ini..Turun di station Kintetsu dan jalan kaki dalam 15 minute untuk sampai ke taman ini melalui rumah rumah lama yang dijadikan kedai souvenir dan makan..nyaman suasana sebab cuaca pun tak panas dan banyak pokok pokok

Jom ikut nekcik exercise..brisk walking jer no jogging jogging



ramai orang lepak lepak dekat sini..sambil berkelah serta menjamu mata melihat rusa rusa 

             Tengahari rusa rusa pun tengah berehat rehat


Letih agaknya hari hari tengok berbagai jenis manusia
                      Tu amoi tu datang dari malaya tu



                      Nenek ni pun dari malaya jugak







Majuk lah pulak..alahaiii



baju adik pun sedondon dengan si rusa nii


Bahagia dik eni dapat jumpa rusa rusa ni..memang pencinta binatang..tak pe habis yen belikan biskut budak budak ni

Memang jinak jinak rusa di sini...
sakit puyoot Tok

Rusa kat sini tak makan pucuk kayu ye..depa makan biskut....


Jangan bagi dia oreo ye..biskut ni khas untuk rusa....
Lapar lah pulak perut asyiik bagi makan si rusa ni jer....jom kita pulak makan nasi ye..kalau makan biskut rusa ni mau satu tong tu  kot!!



Jomlah Tokpokcu kita lunch date bawah pokok ni...lupa pulak bawak tikar piknik!!!

Tengok bekal kami...Tokpokcu masak...salmon goreng..telor masin..kubis campor sardin kot..dah lupa
alhamdulilah..kenyang perut!!!



Dah kenyang kena jalan sekurang kurangnya 40 langkah...tapi kami jalan 300m  tu....Di station Kintetsu Nara ni ada pasar jugak..so boleh lah carik stok makanan.....

Jamu mata dengan pemandangan yang cantik ini

Di sini ada Muzium Nara..tapi kami tak masuk pun


                                                            Kedai ni jual baju dengan sayur sekali!!!



tak tahu apa nama sayur ni 







                                                                        Pelik pelik sayur di sini...



                         sotong Paul pun Tokpokcu beli..katanya lembut..nekcik serem nak gegetnya!!



sedap ikan bilis halus ni di goreng makan dengan nasi..tak pulak beli bawak balik




Bukan takat sayur jer..pakaian handbag pun ada di jual di sini


                              ini noodles atau mee panjang

Suka tengok replika makanan jepun ni..menyelerakan..kalau 500 yen tu rm15 lebih lah kan...
Oklah mesti uols jemu tengok nekcik ni asyik tunjuk pasar jer mana mana pergi pun..sabo jerlah ye...pergi pasar ni memang termasuk acara wajib pakej Tokpokcu nii...
Oklah esok nekcik bawak uols jalan jalan kat Kobe pulak...kali ni tak ada pasar ye....so stay tuned

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...