Nak buat apa ye??..selalunya Nekcik petik bagi jiran jiran keliling rumah..dah selalu pun bagi..Kali ni Nekcik nak cuba cuba Xperimen buat ACAR...teringat pulak ada ikan masin Talang dalam fridge...dah tua tua ni tak boleh makan masin bebanyak kan..nanti tinggi darah!!
So Nekcik kupas kupas, rendam air kapor dan garam semalaman..esok tu goreng ikan masin...blender cili kering,bawang kecil,kunyit, halia..tumis..tambah gula, garam,cuka buah.....sejukkan dan simpan...2 hari lagi baru makan...jadi tak agaknya ye...resipi sesuka hati!!! Teringin jemputlah datang ye....
|
first time dengar kedondong masak dengan ikan masin. selalu dnegar nenas aja.nampaknya kena tunggu 2 hari lagilah baru boleh komen rasa ya. kedondong buat jeruk pun sedap juga nekcik. letak cuka epal macam jeruk pak ali..heee
ReplyDeleteSalam Anim...tak sempat nak membalas ucapan kengkawan semua...rasa acar tu..selepas sminggu..nekcik rasa oklah ..sbb sambalnya pun dah masin..kedondong tu masih ranggup!!
Deletenanti batch kedua nnti boleh buat jeruk!!
kenal tapi tak erapa suka makan, macam2 resepi boleh direkakan nekcik...mesti sedap ni..rasa mcm acar biasalah ke
ReplyDeleteSalam kenal KY..jemputlah singgah teratak nekcik ni..kalau ada yang nak share silakaan...macam sambal tumis tapi ada kedondong!!
Delete-eh, saya tak tahu pun tu buah kedondong! hahaha
ReplyDelete- acar ni makan dgn nasik panas panas sedap kannn :)
DZ ni mmmg nak kena jentik kaki...sbb tak knal buah kedondong!!
Deletenasi sejuk punn wokeh jer!!
sikit ada masin...sesekali atau kadangkali makan tak pe kan Doc!
untjung lah nekcik, hasil tanaman sndiri... tgk cam sedap je tuh... mkn ngn nasi pns2 msti best kn
ReplyDeleteAlhamdulilah..tapi slalu kalau tanam sayur tak mau pulak nak jadi..tanam bebdi skali buah je..pokok pun bye bye
Deletesenangnya main petik2 saja.
ReplyDeletebuat kondondong juice campur asam masin pun sodap
Nieda mmg seronok petik hasil tanaman sendiri..slalu buat air asam boi jelah..
Deleteaduhh nekcik..baca sambil kecur ai lio
ReplyDeletesedappppnya!
bak hulur sepiring :")
Uppps lap dulu air lioo tu..bis lappy basah nnti!!
Deletedah kecur air liur tgk ni.. sedapnyeerrr...
ReplyDeletenekcik, pasai homestay tu
nekcik bleh tgk harga dia kat cini
sungkaihomestay.blogspot.com
:)
Salam Nureen...Nekcik dah tengok jugak..nnti tngah cari waktu yg sesuai..thanks for sharing ye
Deletenekcik..saya panggei buah kedondong ni buah amrah...ke umrah...tp rope itu le bunyik nyer...hee..
ReplyDeleteSalam Arisha...orang utara panggei buah amra kan yong!
DeleteSalam nekcik,
ReplyDeleteSaya x penah tau kewujudan lauk ini..tau jerok kedondong aja.
Tngk gmbr Rasa teringin benor plak nk rasa..he..he.. Resepi2
Nekcik yg dulu2 pon x tercuba2 lg..he..he..
ye farik..alahai bila ada mood tu..teringin gak cuba cuba..sesuka hati..takpe resipi simpan tak berlapuk...
Deletebuah kedondong saya kenal, tapi selalu makan ngan garam jek......first time tgk masak cam tu, nampak sedap lak tu, makan ngan nasi panas mesti sedap!
ReplyDeleteSalam Elly...org muda mmg suka cicah garam..taklah sedap mana..tapi kalau emergency orang datang..ada dah lauk sampingan!!!
Deletenampak sedap pasti makan lagi sodap...dengan nasik panas...
ReplyDeleteSedaplah jugak BUNDA....kalau dah tak de lauk lain....cuma baya baya kita ni tak lehlah makan slalu..takut tinggi darah!!!!
DeleteKalau bush jefondong tu biasalah mkn tp resepi yg nekcik tunjuk tu blm pernah,,, nmpk mcm sedap lh plk..:)
ReplyDeleteAriana....resipi nekcik ni sesuker hati..macam makan kedondong ngan sambal tumis dan ikan masin jer!!!
Deletekecur air lior ni nekcik..!!!
ReplyDeleteuiish..lap dulu air lio..nnti basah lappy awak tu!!!
DeleteSebut kedondong aje kakak dah terliur nekcik. Kalau kakak makan raw cecah kicap cili pun dah sedap tau...
ReplyDeleteMemang ramai orang suka makan camtu kan...kedondong ni pulak jenis tak de sabut ...garing
Delete