MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

26 Jan 2015

THE MINES......IHS MYHOME


Assalamualaikum pembaca setia nekcik...happy sesangat baca komen komen uols...cayaang uols..
Entri ini mulanya nak dijadikan ntri penutup 2014..tapi dek kerana musibah musibah yang melanda negara..hilang terus mood nak menulis..maka tertangguhlah entri ini..
Ini acara penutup bagi tahun 2014 haritu..Memang bizi menyongket sepanjang Nov dan Dis tu..seminggu balik Jogja dah berjimba lagi..tapi tak terbang pun..cuma terbang dengan unser lama nekcik tulah..so destinasi yang dituju dekat jerlah..tak jauh mana pun..sekitar KL jer..namun  nekcik nak share dengan uols..kot kot ada sahabat sahabat ( Papa Ntiq) yang ingin bercuti di sini...ke mana tu ye...
Jom ikut Nekcik kita ke THE MINES Serdang jer....
Mungkin ada yang dah baca entri nekcik ke The Mines tu beberapa bulan yang lalu...so masa pergi tu Nekcik terpandang apartment yang ada ditepi tasik tu..Bila balik tu nekcik pun google google lah...rupanya ada bilik yang disewakan..The AES Residence..(The Heritage) ada studio ..1 bedroom..2 bedrooms..3 bedrooms..Untuk studio tu harganya RM160 per nite.(rate waktu itu).ada dapor..washing machine..dan agak luas..x kira nak isi berapa orang..no xtra charges...So nekcik pun booking 2 units...untuk 1 malam...1 unit tu untuk besday gurl and the gang!!


AES SUITES RESIDENCES tapi nekcik rasa dah tukar nama IHS MYHOME...boleh google
Kalau berminat boleh lah contact Miss Sally.....peramah dan baik..

Ini bilik yang kami sewa..RM160...luas boleh ramai lepak..cuma dia suruh bawak toto sendiri..kalau ambik hotel punya dia charge RM50 satu...ada washing machine..ada pantry..dining table..sofa..dia bagi induction cooker so kalau nak masak kena cari periok yang compatible ye..swimming pool pun ada ye ..sangat berhampiran dengan The Mines Shopping Mall..boleh jalan kaki ikut terowong tepi tasik tu...So kalau tak mau masak masak..pergi jerlah ke Mines tu..macam macam ada...

Bila dah penat dok dalam bilik silalah melontar kat shopping mall tu...atau pusing naik cruise yang ada tu..sambil menikmati keindahan pemandangan keliling tasik..tambang kanak kanak Rm 18..kalau dewasa Rm36..kalau warga emas cam nekcik ni Rm18.. dalam 20 minit jer..mahal kan..tapi kali ni tak sempat naik cruise pun!
Jom kita makan makan santai santai..
Kebetulan besday cjuu 18Dis...nekcik saja lah bagi surprise kat dia...tapi miss chef Koya sebab tak dapat join sama...Cik Eni buatkan besday kek untuk cjuu dia...so kami makan lah sesama..saja suka suki...tak dapatlah nak panggil semua kaum kerabat tu...fengsan nekcik....

Kurang sorang The 3 sisters..chef Koya!

Adik with BFF kesayangan... Tokngah!! Tengok tu Tokpokcu siap bekal asam pedas sembilang..sambal tumis bilis
Our buffet breakfast..tu dia..periok belanga naik meja semua...

My Banana Chocolate Squares..ha..ha..sedap tau!!
Happy times together..santai santai....
As always..forever and wherever Tokpokcu cooks...Siakap kukus maaa.....so dun wori..takkan kelaparan anak cucu!! insyaallah


Nilah rombongan nekcik kali ini..lepas dinner kami keluar ambil angin sekejap...round round Giant sambil cari jajan
Cantik view.....

Happy birthday cjuu..semuga sntiasa bahagia di dunia dan akhirat..dan sentiasa dalam perlindunganNya amiin..
We all lebiu always...
Acara penutup kami selepas check out..ke pesta buku..THE BIG BAD WOLF yang kebetulan di lanjutkan ke minggu itu..hari terakhir..apa lagi..menyopink buku buku dengan harga serendah rm10 jer...of coz nekcik ambik buku masak laaah kan..takan nak baca buku sejarah tanah melayu kan!!!!
Layan jerlah gambar gambar di kawasan tasik tu..tapi kali ini tak sempat naik cruise....ni gambar lama masa nekcik pergi dulu

Nekcik suka sangat kawasan ini...ala ala Venice.. Venice ni jerlah yang mampu sampai

Dari Mines tu ikut laluan ini ke homestay kami tu

Add caption

Kalau Aku Kaya!!!!!!!!!!!

Sekian dulu untuk sesi jalan jalan ..makan makan kali ini ..dan sehingga ketemu di lain siaran...take care uols

12 Jan 2015

JOGJA FINAL

 Sebagai penutup siaran jalan jalan jogja...layan jerlah gambar gambar yang adoo ni ye


Jangan lupa naik kuda kalau ke jogja...cantik kuda nii

Bila ke taman tasik air kita akan melalui kampong cyber.....


Suka lalu kat kampong ni..rumah rumah amat rapat..tapi terjaga bersih...terkonang kampong nekcik kat Gamcheon sana nuuun...kunun!!!

Uols tahu tak apa ke mendealah nii???mainan siput berbateri??? Haa haa..tengok betol betol ...kenal tak..ini namanya UMANG UMANG..tapi rumahnya dah dimodenkan...kan orang kata macam umang umang..maknakata orang tu suka ambik harta orang jadikan hak sendiri..sebab dia ni mmg tak ada rumah sendiri!!

Nekcik suka tengok kreativiti diaorang ni..kulit siput tu di cat molek molek..lepas tu ada di buat kotak cantik untuk di simpan umang umang tu.lupa pulak nak ambik gambar kotak rumah umang umang tu!
Jualan pokok cantik cantik ..bonsai lah kan tapi sangat meriah warna warni


Ini senario yang banyak terdapat di jalan Malioboro..tak berani lah nak cuba.......
Kedai makan ni terletak di jalan Malioboro..dek kerana kelaparan kami masuk..alhamdulilah makanan nya sedap dan harga pun murah

Di bahagian atas disediakan tempat makan cara lesehan..duduk ye buuk

Dari tempat makan ni boleh lihat jalan Malioboro

Kalau bapak ni yang jual..mahu jugak mencubanya!!

Add caption

Hati hati melintas ye buuk..ditakuti di langgar kuda

Kedai Roti Boy pun adaa



Dari mana tu Pak?? Baru turun bas ye....ni tempat perhentian bas..cantik kan....terlindung dari hujan dan angin

Tokpokcu tengah tunggu bas ke Kuala Lumpur!!

Saling ingat mengingati..alhamdulilah


Tak sempat nak ambik gambar

Kalau dah keletihan singgah jer di Mall Malioboro ni untuk menyejukkan badan...sambil memanaskan mata....
ada food court yang selesa di sini


Muzik memang tak boleh dipisahkan ...di mana mana sahaja pun boleh..sambil mencari rejeki...
Sampai di sinilah dulu siaran jalan jalan Jogja....nanti kita bertemu lagi di lain siaran..salam sayang dari nekcik..and take care!!!

5 Jan 2015

SALAM 2015

SALAM 2015 BUAT SEMUA KENGKAWAN YANG AMAT NEKCIK SAYANGI...WALAUPUN TELAH BEBERAPA HARI KITA TELAH BERADA DI TAHUN 2015..BERSAMA IRINGAN DOA  SEMUGA KITA SEMUA SENTIASA DILINDUNGI ALLAH DI MANA SAJA KITA BERADA..DAN SEMUGA KITA SENTIASA DALAM RAHMAT ALLAH..AMIIN
APA PERASAAN UOLS SEMUA BILA MELANGKAH TAHUN 2015 INI YE...NEKCIK RASA KELU LIDAH NAK BERKATA DAN LONGLAI TANGAN UNTUK MENULIS...TAKUT..SEBAK..SEDIH DAN BERBAGAI PERASAAN YANG BERCELARU....BEGITU TRAGISNYA TAHUN 2014 MENINGGALKAN KESAN YANG MENDALAM....SEMUGA TAHUN 2015 INI MEMBAWA SINAR GEMBIRA DAN PENUH KEINSAFAN BAGI NEKCIK DAN KITA SEMUA..AMIIN YA ALLAH!!!!
MARILAH KITA SAMA SAMA BERDOA SEMUGA ALLAH BERIKAN KETABAHAN PADA SEMUA MEREKA YANG DI TIMPA APA JUA MUSIBAH DAN DI GANTIKAN DENGAN GANJARAN YANG HEBAT DARINYA..AMIIN

26 Dec 2014

JOGJA KE SOLO

Trip ke Solo ni last minute decision....Pasal tak ada acara khas Tokpokcu  google google..Solo ni hanya 69km dari Jogja..kalau naik train dalam 1 jam 45 minit..so boleh lah pergi pagi dan balik petang nanti..so selepas breakfast kami pun menapaklah ke Stasiun keretapi...tengok jadual keretapi ada satu yang akan berlepas ke Solo pukul 9.15 pagi..Penjual tiket kata masih sempat menaiki train tersebut..so sambil berlari anak..kami pun dapatlah menaiki nya..ada dah penumpang tapi banyak seat kosong...kami pun bahagialah memilih tempat duduk yang best..dari satu seat ke satu seat...bila dah dapat yang sesuai kami pun relaklah..ada 15 minit lagi sebelum keretapi bergerak..
tak lama tu ada 2 orang penumpang duduk bersebelahan..sambil membaca nombor seat...Eh ada doket ke pak? iyaa adaa doketnya...nombor seatlah tu..Tengok tengok empat empat tiket kami tak ada nombornya..Bapak tu kata..kalau tak ada tak  ngapa...cuma kenalah berdiri bila tuanpunyanya naik..di setesen seterusnya!! waduuuh Pak...tak sangguplah nak berdiri sepanjang perjalanan walaupun ada air condnya!! Bapak tu kata tak ngapa nanti dia berikan seat dia untuk ibu duduk..oh terima kasihlah Pak..tak apalah kami turun jerlah sebelum keretapi bergerak...

So hanguslah tiket sejumlah 40 ribu tu...rupiah dong..dalam rm3 seorang gitu...takpelah ..redhalah..lalu mencari tiket lain tapi semua yang ada disebelah petang..lantas batalkan sahaja untuk hari itu..nak booking untuk esok pagi..enggak boleh pulak..tiket dijual 3 jam sebelum berlepas..alahaii...so esok lepas subuh Tokpokcu akan ke stasiun lagi untuk membeli tiket yang berdoket..hu..hu untuk train 9.15 pagi....
Esok lepas sarapan pagi kami terus ke stasiun...kali ini insyallah ok...coach yang pertama Tokpokcu dapat!! Semangat nak naik train tu!!!   


ok sangat trainnya dengan harga RM3..perjalanan 1jam 45 minit..kan..dapat tengok kampong kampong yang di lalui

awal lah sangat..mokcik sempat posing..captain train masih baca paper lagi!

Kalau naik train semalam tu..alamat dok bersila atas lantai ler mokcik ngan pokcik tu..melalak anak cucu tengok!!

My dear travel buddies..semuanya lulus ujian menapak berkilo kilo nii

Mulanya niat hati nak ke Pasar Batik Klewer tapi bila sampai di Solo setelah berbual dengan mbakyu di kamar kecil..kami tukar haluan..mbakyu tu kata nanti panas.bersenggol senggolan kalau ke sana tu..cuaca tu amatlah terik dalam pukul 11 gitu..berdeting panas...bukan nak beria ia sangat pun nak membeli so kami ambil taxi ke BETENG ..ada 3 mall yang sederet..oklah kan...just to pass away the time...tiket pun tak boleh beli untuk train 3.25 nanti..so kami tak boleh pergi jauh..nggak mau bersila di lantai Pak!!
Maka ke sana lah kami..namanya pun mall tak adalah bezanya sama sahaja yang terdapat di malaysia..masuk pertama sekali cari tempat makan....menu kids ada kepala penyet..tanya lah kat budak yang ambil oder..kepala ayam di goreng buuk..maaak ku tuan!! terkojot nekcik!!
Maka oder ajeelah nasi goreng udang dan sotong..!! dah kelaparan enak aje dong...
Lepas makan kami meneroka Luwes Mall...masyaallah..pertama tamanya terus aje tenampak mende nii..mmg lemah iman kalau jumpa mende alah ni...dah insaf cuma taklah taubat lagi..he..he..Tokpokcu pun tau dah!!




habislah jugak seratus ribu lebih....he..he baru..baru rm60 jer....teko ayan (enamel) susah nak jumpa kat sini..tu yang sanggup angkut jugak!!

Kat Mall BETENG tu pulak banyak jualan kain lace dan labuci..so Tokngah pun beli untuk anak dara dia..Nekcik sempatlah beli 5 helai baju batik kaftan dan kemeja Tokpokcu..Batik Solo agak halus jugak rasanya....

Kat sini tak banyak gambar yang di ambil sebab tangan dah penuh dengan beg berisi teko..pencuci muka pun agak murah berbanding harga malaysia so sempatlah si kecik memborong segala keperluan dia...

Kami tak jalan jauh kerana kesuntukan masa..tiket train berdoket perlu dibeli..atau kena dok bersila di lantai!!!

23 Dec 2014

JOGJAKARTA...MASJID WARNA WARNI...COKELAT MONGGO




Jom seterusnya kita menziarahi Masjid Warna Warni..nama sebenarnya ialah Masjid An Nurumi..terletak km 17 di jalan besar Jogja ke Solo..betul betul di tepian jalan..ala ala kubah kremlin di moscow gitu.. ( agaknya lah kot..nekcik tak sampai Moscow lagi!)tapi kubah di sana adalah untuk gereja...di sini dibuat berwarna warni untuk menarik perhatian agar orang ramai singgah ke sini lalu bersolat..tak lah besar sangat tapi memang cantik senirekanya kubahnya..kalerful..

Add caption

The two brothers posing

Pemandangan persekitaran masjid  An Nurummi ini


Memang comel dan nampak menarik.. sekali imbas macam castle disneyland pulak!!

Dalamannya

Jemaah wanita hanya di asingkan dengan bench  ( bangku kayu  atau almari rendah sahaja) so hati hati lah agar tidak salin mnyalin  di situ ye buuk
Destinasi seterusnya ialah kilang coklat Monggo yang masih dalam persekitaran Jogja..bukan nak sangat beli coklat sebenarnya cuma ingin melihat proses coklat tapi sayangnya operasi dihentikan jam 3 petang sedangkan kami sampai agak lewat..tengok jerlah hujung hujung pemprosesan
jauh lah pulak nak jadi member!!

Kilang ni  hanya sebuah rumah terletak di sekitar kawasan perumahan jer..macam cottage industri gitu tapi boleh memasarkan cokelat sekitar Jogja dan juga ke luar negara..membungkusnya secara manual ..r
kami di beri merasa beberapa jenis coklat keluarannya ...oklah sedap..tidak manis

Inilah antara cokelat keluaran Monggo..banyak terdapat di jual di airport Ajisuchipto Jogja
Jangan khuwatir...cokelatnya halal ye buuk

Bapak bapak manisss..ayuh kita pulang....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...