MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

16 Apr 2014

JOM JIWANG JIWANG


Terkejooot uols tengok tajuk berita nekcik hari ni?!!..Dun wori bukan apa apa..saja waktu mengemas harta harta karun Nekcik..terselak lak kat diary lama...nak tau tahun berapa ...bertarikh 13 March 1977..muda belia ler waktu tu kan...so u know i know lah kan golakan jiwa remaja ketika itu !!
Tapi  kenapa  nekcik nak sangat share  dengan uols ye...sebab ia adalah sebuah puisi Korea!
And jangan terkejut ia di poskan oleh pen pal nekcik dari Korea ... Mr.Deok Jae Lee
hampir 37 tahun yang lalu!

Makna kata siratulrahim telah terjalin 37 tahun yang lalu dengan bumi Korea...tapi tak mimpi lah pulak nekcik dapat  menjejak kaki di sana...tambah lagi waktu itu..orang tak tau kat mana pon korea tu!! tak fofular langsong! syukur ya Allah diizinkan melata di bumi ciptaanMu..

Ada lagi ke hamba Allah ini agaknya ye?..kalau ada umur pun lebih kurang nekcik! dah tualah tu! ...bukan lah feeling pun..sebab hobi nekcik memang cari pen pals dari luar negara..not malaysia..sebab... bapak akan audit surat surat dari malaya!! bapak nekcik ni strict oo..cikgulah kan!!! puterinya pun seketol tu jer!! tapi kalau sahabat pena dari luar negeri tak ngaper..sebab susah nak jumpa katanya!! waktu tu Air Asia tak ada lagi kan!!so tiap tiap minggu..nekcik akan dapat surat surat dari India..Canada..US..Australia...Sri Lanka..Korea...NZ..UK...siap bertukar hadiah lagi..gambar postcards..setem..makanan..cenderahati..Arwah bapak selau merungut bila balik poskan surat atau barang..mahal amat katanya!! tapi dia tak marah pon!!..part of my sweet childhood memories!

Thanks to my good English teacher Cikgu Zaleha Abdullah..entri yang lepas tu ye...for teaching me good English!! So I did not have any problem writing good stories to my sweet pen pals..So kekadang my English is so much better than omputih tu pon!! he..he ..xsen lah tu kan...of coz.!!.kampong gurl!!!
Sampai sekarang kalau nak marah orang pon..nekcik suka cakap omputih sebab tak rasa kasar..kami tak biasa cakap kasar kat rumah masa kecik!! kalau cakap bodoh pon mak marah!! stupid takpe..ha..ha

Jom tengok koleksi poem nekcik....Dolu dolu nekcik suka collect poems tau...jom kita jiwang sekejap....




Gambar hanya hiasan!

                        THE AZALEA ...BY KIM SOWEOL
When you take your leave...
Tired of seeing me...
Gently and silently I'll bid you go....
From Mount Yag of Yeongbyeon....
An armful of Azalea I shall pick.....
And strew them in your path......
Go now,...
 I pray with short steps......
Let each footstep gently treads....
The flowers which I 've spread for you...
When you take your leave....
Tired of seeing me....
Tho' I should die... 
I shall not weep!!...

Ha..ha...hu..hu....
Tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ye...
Dah tua  tua ni nak kena belajar puisi arab lah pulak kan!
Ok thank you for sharing tapi jangan lah pulak uols yang lebih lebih hujannya!!!



6 Apr 2014

TETAMU TERATAK 66

Salam ukhwah untuk semua sahabat sahabat tersayang..semuga siratulrahim kita berpanjangan walau pun di alam maya cuma..tetapi mungkin dengan izin Allah persahabatan di alam maya akan menjadi nyata kan...bersahabat biarlah beribu ..bermusuh jangan walau satu!!
Nekcik nak cerita pasal sahabat blogger nekcik yang amat femes ni..dah lama kenal di alam maya..dengan izin Allah kami dipertemukan di alam nyata..bahagia tak terkira apabila tuan punya tanah MOH KEMBARA serta tuan tanah AKU SEORANG PENGEMBARA sudi berkunjung ke Teratak 66 pada 29 Mac 2014..sure uols semua kenal kan
Yong Halimaton Ibrahim (Moh Kembara) ditemani yong Jamnah Yusof (ASP) telah sampai ke teratak nekcik..Yong Halimahton ni nekcik dah jumpa sekali di rumah blogger Yan_yanjournal..dan nekcik sempatlah mengirim beberapa barang dari Turki bila yong balik kampong!! terima kasih yong for your spicy gifts..memang berguna di dapor teman ni!!


Moh kita makan yong!! Bismillahirahmanirahiim...
Yong yang satu ni hanya biasa bertegur sapa di alam maya sebelum ini...yong Jamnah Yusof (tudung kuning tu)....dah geng kaki nyongket ni banyak nak share ilmu yang munafaat...Alhamdulilah dapatlah nekcik hidangkan makan tengah hari sekadar yang termampu sambil sembang sembang dengan penuh kemesraan kerana dua dua yong ni amatlah peramah...macam dah lama kenal kan...terhibur rasanya sambil bertukar cerita! Semuga ukhwah kita terus berpanjangan ye yong!!

Selepas yong berdua ni pulang...abang nekcik pulak datang bersama anakndanya..our chef Koya..siap dengan berbagai bahan dan acuan untuk membaking baking..suka hati uols lah..yang bestnya dapat makan kek velvet dan brownies fresh from the oven!!..your velvet cake sooo sedaaap Koya..bertambah meriah meja nekcik..nasi dan ayam morrocco siap dengan dessert sekali... 
Abaikanlah meja hamba yang tunggang langgang tu yer..janji ada makanan kan Koya



Tokngah ...makan dulu baru nyembang
Yummylicious velvet cake hot from the oven by Koya...sooo sedaap..i loike it
Di bawah tu brownies..sedap jugak

Menjelang petang....sorang lagi tamu muncul..cucu sedara nekcik..singgah on da way balik ke rumah sewanya yang berdekatan...alhamdulilah makanan pun memang ada...
Rupanya ada lagi tamu malam tu..Towkay kueh anak buah nekcik Norhafizah Othman dari nor dessert bersama suami ( tak sempat ambik gambar)..riuh rendahlah teratak nekcik..gitulah biasanya bila keluarga nekcik berkumpul..gamat jadinya..tapi itu lah kebahgiaan nekcik!
tua dah nekcik..ada cucu besar
Hari Selasa baru ni pulak terkejut jugak nekcik apabila menerima panggilan talipon..dari cikgu darjah empat nekcik yang teringin nak datang ke teratak nekcik!!...Baru bulan lepas nekcik menjejakinya setelah hampir 50 tahun kami tak bersua...jejak kasih ...dengan cikgu Zaleha  Abdullah..salah seorang guru yang amat nekcik sayangi..terhutang budi kerana dia membuatkan nekcik amat meminati bahasa Inggeris..suka baca buku cerita...hasil didikannya lah membuatkan nekcik ni terer berbahasa omputih..perasan lah tu ye!!tererlah tu kan diary pun cakap omputih..buat sajak pun omputih...baca novel omputih jer..budak kampong pandai cakap omputih ...tererlah tu waktu tu kan!!
Sebenarnya bukan nak mendewakan bahasa asing..tapi bila kita boleh menguasai bahasa inggeris dengan baik..mudah untuk kita membuat rujukan kerana waktu itu tak ada buku rujukan dalam bahasa melayu terutama untuk aliran sains!!Kalau lah ada bahasa Arab waktu itu kan!! Mesti terer cakap bahasa syurga tu!!
Cuma nekcik terkilan pasal tak dapat jamu cikgu nekcik makan tengah hari..hanya dapat sediakan BISKUT GORENG kerana short notice! Takpe nanti saya akan masak asam pedas sembilang untuk cikgu ye! Insyaallah...
Dulu dulu my english teacher but now macam my big sister!!
Posing jangan tak posing..sweet couple of the year!!

Tamu terakhir minggu ini..abang tokpokcu sekeluarga dari shah alam
Selingan
Makan tengahari bersama keluarga Pakndak
Tetamu termuda!! cucu jugaklah ..grrrraam lah budak nii
Our family chefs..sayaang sama kamu
Tamu datang bawak rezeki ....rezeki itu tak semestinya wang ringgit..kebahagian..ketenangan ..kesihatan pun rezeki juga..Allah hantar kita tetamu untuk berkongsi rezeki..ada masa Allah hantar kucing untuk berkongsi rezeki
..dia hanya perlu sedikit makanan kita..bukannya semua duit kita!!
Okaylah letih dah nekcik bercerita..saja suka suka kan!!


5 Apr 2014

DRIED SHRIMPS CREPES ROLL

Asalamualaikum sahabat sahabat yang setia...ya ampuun lama jugak nekcik tak bersiaran kan..ntah semenjak dua menjak ni tak boleh nak ngadap pc ni lelama..tengkok bunyi kruuk...pinggang bunyi kreek...apa makna nya tu yea..hi..tau takpe..yang tahu buat tak tahu pun tak ngaper!!
Nekcik dah lama tau..tapi saja saja tak nak ambik tau..dah nak mencecah 55!! camtulah bunyi enjin lama kan!!
Apa nak ceriter ye...okaylah nekcik letakkan resipi lagi...my family 's favourites


DRIED SHRIMPS CREPES ROLL...pelik bunyinya kan
aje aje bagi munyi mcm internasional gitew
yang mudahnya lempeng udang kering atau pun ketayap lemak jer

Inilah ropernya Dried Shrimps Crepes Roll...aka lempeng
enak jugak kalau di cicah dengan kuah asam pedas sembilang!!..biasalah orang Johor!!
Susun camni pun menarik jugak kan...senang nak suap!!

Jom kita tengok resipinya..kalau arwah mak nekcik dulu tak suka sukat sukat ni..main campak campak jer katanya..tapi anak cucu sekarang tak boleh..nak kena guna gram ke cawan ke kan!!

  

Lempeng

2 cawan tepong gandum

2 1/2 cawan santan ..
1 genggam udang kering  direndam sekejap 
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup..serbuk pun boleh
sedikit garam
sedikit daun saderi di hiris
Acessories boleh di tambah tambah seperti cili merah atau cili api yang dihiris kecil

Blender udang kering, bawang besar dan kunyit hidup bersama sedikit air
masukkan ke dalam tepong..tambahkan santan
Kacau sehingga tak bergentel
Masukkan daun saderi  dan garam
Lenser kuali dengan sedkit minyak
Masukkan  2 senduk adunan  seperti membuat ketayap
Masak angkat dan gulung  ( kalau cair sangat tambah 1 atau 2 sudu makan tepong..)
Boleh jugak dipotong pendek pendek supaya mudah di makan dan cantik di pandang
Boleh jugak dibiarkan tanpa di gulung...lempeng lah tu
Boleh dicicah bersama sos atau kuah asam pedas sembilang semalam
sedap youuu!
Selamat mencuba





11 Mar 2014

DOA DAN HARAPAN

Langit jerebu...hati celaru!!

Ya Allah..ampunilah dosa dosa kami
Limpahilah rahmat dan kasih sayangMu 
Permudahkanlah urusan kami Ya Allah
Sesungguhnya tiada yang mustahil bagiMu
Kami redha atas Qadha dan QadharMu
Rungkaikanlah apa yang tersirat dan tersurat
SesungguhNya Kau Maha Mendengar dan Maha Mengetahui
Segala rintihan hati kami
Aamiin Ya Rabbal alamiin

Sebak rasanya kan...nekcik pun dah 4 hari jugaklah dok terpaku depan  tv nih...berdebar debar menunggu berita berita  terkini
Penantian itu satu penyiksaan...lebih lah lagi pada insan insan yang berkait rapat
Hanya doa dan harapan mengiringi setiap usaha

Terus terang nekcik ni memang penakut naik belon nih...tapi dek kerana room mate nekcik ni memang kaki jalan...nekcik ikut jerlah
tapi hanya Allah sahaja lah yang tahu kedebak kedebuk jantung nii
Percaya tak..sejuk kaki tangan nekcik tau..macam macam zikir nekcik baca setiap kali nak terbang
Sebelum tu 2,3 hari lagi nekcik dah buat sembahyang hajat..mintak dijauhkan dari segala bahaya..mohon agar dielokkan cuaca 
Iyalah kita hanya berusaha ...Allah  yang menentukan...
Memang ajal maut tu ketentuan Allah..bila dan dimana..
Semuga kita dikurniakan husnul khaatimah..aamiin

kalaulah ada keretaapi ke korea !! he..he







19 Feb 2014

BURGER KIMCHEE

Jom kali ni pun kita cuba resepi mudah ini...
Sebenarnya masa di Korea hari tu nekcik dudok tunggu anak anak di depan kedai buku..sebelah tu ada gerai ...ramai orang beratur..nekcik pun menjenguk lah ke situ
Rupanya macam gerai burger cumanya bukan yang dah siap berkeping keping tu..tepi kuali leper tu ada membukit 'burger'nya..
Oleh kerana baunya yang tidak mencurigakan..nekcik pun pergi dekat dekat..bukannya nak beli..cuma nak tau apa ke mendenya..nampak macam sedap
Nekcik tengok ahjumma ni akan ambik sekepal buger tu..di leperkan di kuali tu mcm burger lah gamaknya..
masak jer pelanggan dah tunggu..tak de roti pun..cuma siram sos ....sedap bau nya...
So hasil sekodeng tu..nekcik hagak hagak jerlah..terhasillah ciptaan burger sendiri..
Since nama sebenornya pun tak tau..nekcik panggil burger kimchi!!!
Resipi sesuka hati ye!!
So jangan cuba cuba mintak burger kimchee ni kat korea ye!
Ini lah makanan yang nekcik jumpa tu..nun di sana 


Bahan bahan yang diperlukan :

Kobis cina..atau kobis panjang..kobis ni orang korea banyak guna dalam masakan diorang..seperti kimchee..dakgalbi atau ntah apa lagi...sebab tu kulit diaorang licin kan..jom kita makan sayur ni bebanyak he he
Kobis dan daun saderi /bawang yang diricik..ni yang lebihnya..boleh tambah bebanyak kalau suka
Breadcrumbs...sebahagian lagi di gaulkan dengan ayam cincang..
ini untuk digolekkan pada burger sebelum di goreng/ bakar

Tempekkan kat kuali..
Siap..boleh dihidangkan untuk minum petang atau sarapan atau bekalan anak anak ke sekolah..lebih enak lebih berkhasiat!!!
Cubalah buat..memang sedap..Tokpokcu yang tak makan burger pun ngap sampai 4 ,5 keping you!!




BURGER KIMCHI
400 gm ayam cincang Ramly
1 bijik bawang besar potong dadu
200 gm kobis panjang/cina di racik halus
2 biji telor
100 gm breadcrumbs..(serbuk roti )..kalau takde ambik jer roti gardenia tu bakar dan ramaskan
sedikit daun saderi / bawang dihiris halus
Sedikit garam / sedikit black pepper
100 gm breadcrumbs guna masa nak bakar

Campurkan semua bahan hingga sebati
Ambil sesenduk..golekkan dalam breadcrumbs
Tempekkan di atas kuali yang telah dilenserkan minyak atau margarine
Kalau ada acuan banjo lagi comel
Jangan tebal sangat..kalau nipis dia akan crispy sikit...
Boleh lah nak makan dengan roti atau sos

Sekianlah sebelum nekcik melabuhkan tirai jalan jalan Korea..ada umur, ada rezeki nanti nekcik pergi lagi carik resepi kat sana yea..he..he..insyaallah
Kena cepat tulis takut terlupa!!
Sebab memory card nekcik ni dah full..he..he






18 Feb 2014

NASI MOROCCO

Salam sahabat sahabat dan anak cucu nekcik yang disayangi....semuga kita semua berada dalam perlindungan Allah setiap ketika..insyaallah..
Letih dah jalan jalan..jom kita makan makan..
TETAPINYA....kalau nak makan kena lah masak sendiri!
Nak tunggu nekcik masak..tak taulah bila ye
Anyway resepi ni taklah susah sesangat...jom kita cooking cooking untuk jamu keluarga dan kawan kawan...masak dari hati..masak dengan iman..insyaallah

Hari ni kita masak NASI MOROCCO ye
Ikut stail nekcik tau
Kalau nak yang lagi morooconya sila google


1 ekor ayam belah 4 atau 8
1 biji tomato hiris
1 biji bawang besar kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan halia parut
1 sudu makan gula
2 sudu makan perahan lemon
2 sudu makan garam
1 sudu makan saffron
1 batang kulit kayu manis
1 sudu makan butter
1/4 cawan minyak zaitun (olive)
sedikit buah zaitun
2 sudu makan daun saderi..yang dihiris
2 sudu makan daun ketumbar yang di hiris
1/2 cawan air
Kalau rasa ayamnya besar..sila doublekan sukatan di atas ye

Masukkan air ,sedikit garam, beberapa potong halia..3 tangkai daun saderi ke dalam periok..jangan terlalu banyak ye
Rebus ayam  hingga empuk
Toskan..jangan dibuang air ni..nak guna untuk masak nasi
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Lumurkan ayam dengan paste yang di masak tadi dan masukkan semula ke dalam periok
Masukkan setengah 1/2 cawan air dan masak selama 30 minit..tutup periok
Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam dulang pembakar dan masukkan ke dalam oven
Tambahkan brocolli, carrot,tomato , badam jkalau suka
Bakar hingga keperang perangan..220C

Untuk nasi guna bahan yang sama untuk masak ayam tadi..(Boleh tambah dan bahagi 2 jer)
Masukkan semua bahan ke dalam periok
Panaskan dan kacau hingga sebati
Tambah 3 cawan air..air rebusan ayam/ atau air biasa
Masukkan 1 1/2 cawan beras
Masak hingga nasi tanak
Boleh makan bersama ayam

Nekcik ambik nasi  tu..tuang ke dalam mangkok...aturkan ayam yang dah dimasaak tu di atas nasi
Siramkan dengan baki kuah ayam yang di masak tadi
Tutupkan dengan aluminium foil dan bakar semula lebih kurang dalam 20 miinit at 160C
Saja saja nak bagi aroma ayam meresap kat nasi..baru kaw
Boleh jugak di makan bersama acar timun



Ni dia nasi morocco Najmah kat Busan....nekcik pun pakai beras korea tu..he..he..lho tertinggal badam lah pulak!!
Kurang lebih jadilah tu kan..yang pastinya liciin seperiok!!!...

15 Jan 2014

GAMCHEON CULTURE VILLAGE, BUSAN

                                             
Assalamualaikum kawan kawan...alhamdulilah..masih dikurniakan usia untuk mnambah bekalan..jom lupakan kisah sedey yang lalu.. untuk pengetahuan kengkawan anak Bibi pun telah mengikut jejak langkah ibunya jugak..so tinggal kak sporty tanpa ibu dan adik..hu..hu  jom kita lapangkan fikiran sambil makan angin ye..

kali ini kita ke GAMCHEON CULTURE VILLAGE BUSAN ...sebuah perkampongan tradisional yang masih ada ramai penduduknya...10 000 bilangan penduduknya..Menariknya kampong ini..dia terletak di tepi laut ..tapi rumah rumahnya disepanjang lereng gunong yang agak tinggi..untuk sampai ke atas kenalah panjat tangga sebanyak 148 anak tangga!!..kalau susur mengikut lorong lorong antara rumah tu tak taulah berapa lama nak sampai ke nun atas...yang menariknya rumah di sini amat rapat sekali..hanya dipisahkan oleh lorong pejalan kaki...dan lagi satu yang menariknya ialah kampong ini amat ceria dengan pelbagai warna..seperti rumah yang dibuat menggunakan lego tu..
So uols bayangkanlah rumah uols tu berada nun di puncak gunong tu!!..dahtu  katakanlah sakit nak bersalin...kuss semangat..ngerinya teman untuk memikiokannya...

Silalah renungkan...dan bayangkan anda adalah penduduk tetap di situ....ha..ha...sanggup ke..kalau tak terpaksa?? Nekcik memang tak sanggup nak mendaki ke atas tu..biarlah buat pondok tepi laut tu jer...
Kami turun di station Toseong dari Nampo Station ...dan meredah..hingga ke station bas mini untuk naik ke kaki gunong perkampongan itu...


Budak budak sekolah seronok melayan kami...mereka peramah...dan boleh berkomunikasi dalam bahasa Inggeris
Ada kaki takde badan! Tapi yang pentingnya kreativitinya tu kan..so uols kalau ada seluar yang dah tak nak pakai tu...apa kata buat cam ni kata taman uols ataupun depan pintu rumah ..kah..kah
Suka Tokpokcu dapat menziarah sedara mara kat sini
Ni lah laluan mereka....turun okaylah...nanti nak naik semula...berenti renti ambik nafas you
Tengok nenek nenek ni..lagi tua dari nekcik tapi cergas jer turun naik tangga ni..banyak exercise ..so jantung pun kuat kan!! Nekcik takat kat sini pun dah mencungap!

Sekarang ni menuruni lereng..nak balik nanti kena naik balik...ini baru separuh dari puncak gunong tu...kalau nak terus sampai puncak tu silalah daki 148 anak mata tangga lagi ye!!!
Bekalan air akan di salurkan dari lori tangki

Cantik kan lorong lorong mereka ni..
Kalau nak tengok bulan bintang silalah daki ye!!! berbintang bintang uols!! Nekcik pun cukuplah takat di sini..tak sanggup nak memanjatnya..yang hero hero tu memanjatlah sampai ke puncak..alhamdulilah nasib baik tak nampak bintang..!!
Kalau nampak bintang...oh bahaya lah kami heroine nii

Setelah hampir 4 jam kami melawat kawasan sini..kami balik semula ke station untuk ke Dusil..jauh agak hampir 45 minit menaiki train...untuk apa ye..Of coz..nak isi perut sebab dah hampir 2 hari kami dah berdiet dengan kebab..

Terima kasih Radzi dan Hana (hasil perkenalan singkat di Gamcheon tadi) kerana membawa kami ke sini MOROCCO CASABLANCA RESTAURANT....Casablanca you!!!

model casablanca dari malaya....Restaurant ni bersih dan cantik...macam rumah kayu lama

Restaurant ni berhampiran dengan Masjid Busan..nekcik pun tak tau kat Busan ni ada masjid..alhamdulilah...dapat ziarah masjid kedua selepas masjid Seoul
Seronoknya kalau dapat jumpa masjid bila berada di negara yang bukan Islam...masyaallah..ada jugak hamba yang menyembahMu di sini Ya Allah..alhamdulilah masjid ini dikendalikan oleh saudara Islam Indonesia...
suka tengok deko restaurant yang dimiliki oleh keluarga dari Morocco ini....tuan punya fasih berbahasa Korea dan Inggeris

Roti ni cicah dengan kari sebagai starter kami..perut dah keroncong tambah lagi cuaca yang dingin.14 C..habis licin 2 pinggan roti kau!!!


Kacang kuda lah gamaknya nii..cuma tabur dengan cili flakes..2 mangkok ni pun licin sementara tunggu nasi siap..memang lama sebab dia masak bila orang oder jer...roti habis ..kacang habis..teh o 2 teko pun kering...baru nasi sampai...mintak lagi nasi tambah...pun licinng..betapa bebulurnya kami di cuaca yang sejuk dingin ni..

Briyani Ayam versi morocco...sedap sebab rasa rempah tak berapa kuat...beras korea

Briyani kambing versi morocco..nampak macam sedap kambin tu..very juicy dan lembut
Inilah tuan punya restaurant ini..puan Najmah..amat ramah dan baik hati..dia gembira sangat melayani kami...terus ambik alamat dan contact number nekcik sebab dia mungkin akan datang ke malaysia bersama anak dia suatu hari nanti..insyaallah...harga nasi beriyani dalam rm21 sepinggan..dan yang lain lain tu dia tak kira...so untuk 8 orang tak sampai rm 200..alhamdulilah..semuga murah rezeki puan Najmah..
Perut kenyang hati pun senang...oleh kerana esok tu kami dah nak berangkat balik makanya tak dapat lah nak ke BUSAN AKUARIUM dan tempat tempat lain....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...