MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

9 Feb 2016

JUMPA DOKTOR

Assalamualaikum sahabat sahabat  yang di kasihi...banyak tak dapat angpau..he..he..tak dapat angpau pun tak apa asalkan jangan dapat surat saman atas jalanraya ye...nekcik memang tak balik beraya..tak kuasa nak meredah jam sana sini tu..maka duduklah di kampong setapak ni jer...tak payah menapak napak...walaupun cuti agak panjang kan...tapi sebelum raya tu nekcik ada apoinment..nak jumpa doktor!!! 
Jangan risau...nekcik sihat sihat sihat jer...Tuan doktor ni datang bukan nak chek nekcik atau nak bagi MC..dia datang nak menjalinkan siratulrahim jer..alhamdulilah..terharu nekcik kerana doktor sudi mengunjungi teratak nekcik ni...
selalunya memang fobia nekcik kalau nak jumpa doktor doktor ni..tapi yang ini rasa excited pulak ..ha..ha...sebab tuan doktor ni dah lama nekcik kenali tapi hanya bertegur sapa di alam maya sahaja..dan hari ini kami dipertemukan di alam nyata..Allahu Akbar..
uols semua pasti kenal DADDY ZIYYAD penulis blog MACAM MACAM ADA ....ramai peminat dia ni kan..FB friends dia ni pun sangat ramai!!! 
Selamat bertemu di alam nyata ye DR. MUHAMMAD KHAIRUL FAIZIE serta isteri PN. FIZA ZAHARI  SERTA 3 HERO yang hensem hensem belaka!!!
Walau pun tak pernah bersua tapi tuan doktor dan isteri ni amatlah peramah..so nekcik pun taklah kekok bersembang..dari satu tajuk ke satu tajuk....dan  paling bahagia 3 hero ni bermain dengan kucing dan arnab ..tak pegang pun..acah acah jer...takuut..he..he...melompat lompat kena kejar dengan arnab!! sama lah macam anak jantan nekcik dulu dulu..kalau balik kampong...terus paut leher nekcik bila ayam berkokok...memang tak tidor asyik terkejut!!!
Jom kita layan gambar gambar jejak kasih ni ye



tak payahlah nekcik kenalkan ye..pasti ramai yang kenal..doktor yang ghajin bertazkirah di wall fb ni..serta isteri yang merupakan usahawan yang gigih...alhamdulilah
Hero hero yang kacak ..putih putih belaka....jenuhlah omak nak milih nantu nanti...kenalah yang putih comey jugak kan  ....isteri tuan doktor ni towkay macaroon tau..jadi ada sesiapa yang teringin ..sila oder dari Pn.Fiza ni!!

Ni mini zoo nekcik...terlupa nak tunjuk kekura nii

Ni Juju....arnab melompat.ziyyad....zayydan....zayyan pun melompat sama..takuut!!

Rasanya yang paling  ziyyad..zayydan dan zayyan suka dan tak takut...ialah ikan emas....boleh lah daddy beli akuarium bela ikan...
Dah puas bermain jomlah kita menjamu selera..itu jerlah yang ado 

Ni jerlah yang sempat nekcik siapkan untuk minum petang hari ini ..ye Fiza ..


Alahaii sedih lah pulak Bella tengok abang abang semua dah nak balik...

Akhir kalam nekcik ucapkan terima kasih kepada dr.Faizie dan Fiza kerana sudi menjenguk nekcik dan tokpokcu di teratak 66 kami ni..kami gembira sangat menerima kunjungan uols yang amat peramah...hilang fobia nekcik!!!
Andai ada masa jemput lah singgah lagi dan lagi
Juga kepada sahabat sahabat alam maya nekcik semua...kalau sudi jemputlah singgah teratak 66 ye
Assalamualaikum semua....

24 Jan 2016

KENAPA KOREA YE???????


Assalamualaikum bertemu kembali ye kawan kawan..uii dah setahun kita tak 'bersua' kan..walaupun dah hampir sebulan  tahun 2016 berlalu namun nekcik harap taklah terlewat untuk nekcik ucapkan selamat tahun 2016 untuk sahabat sahabat semua..dengan doa semuga tahun ini kita lebih sihat...lebih tabah..lebih taqwa..lebih gembira serta tak lupa jugak mohon agar di lebihkan rezeki  he..he...boleh jalan jalan lagi kaan.. kan..kan ...tapi rezeki itu bukan sekadar wang ringgit ye...

Mana nak mula ye...nekcik rasa nekcik share lah dengan sahabat sahabat serba sikit pengalaman peribadi nekcik tentang Korea nii...bukanlah taksub sangat dengan K pop..drama korea atau gangnamnya pun..lain orang lain citarasanya kan..bagi nekcik home is where the heart is..waduuh dah cakap jawa dah!!  ramai yang kata nekcik ni asyik asyik Korea..asyik Korea..mengaku kampung lah pulak tu!!..iyalah..kita balik kampong kan kita rasa seronok ..gembira..selesa kan..camtu lah nekcik ni bila ke Korea...sesekali tu teringin jugak nak merasakan suasana
 yang berbeza dari kampung sendiri..dari segi cuaca..keadaan sekeliling yang bersih....memang tempat lain ada..tapi kenalah ikut kemampuan poket orang pencen ni..di ambil kira dari pelbagai aspek..maka itulah sebabnya dah 4 kali nekcik balik kampung Korea!!he..he..

Pada nekcik di Korea ni transport systemnya amat efficient..makanya tak ada masalah untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat..cumanya siapkan lutut dan kaki yang sihat dan kuat..untuk menaiki dan menuruni tangga bila keadaan memaksa!!Tambang nya pun murah ..hanya beli T money seperti Touch n go tu..maka naiklah mana mana train dan bas sehingga habis credit dalam tu..dan top up lagi..boleh jugak beli barang di Family mart atau 7E..boleh jer refund kalau ada baki...atau boleh jer simpan bila nak pergi lagi nanti nanti!!...
Makanya bagi low cost backpacker orang pencen ni tidaklah menjadi masaalah untuk bergerak sana sinun sendiri...kerana memang kami tak mampu guna khidmat ground pakej
Cara nekcik travel pun jenis santai santai...bangun pagi masak dulu..sarapan..selalu nya kalau ke korea ni nekcik keluar selepas  jamak zohor asar..sebab masuk waktu awal ..lpas siap makan tengahari..barulah kami mula meredah...nanti malam baru kami pulang

Setiap kali pergi nekcik memang sewa apartment supaya senang nak masak dan makan...bahan basah mudah di dapati dan murah jika dibandingkan makan di luar...banyak boleh jimat di situ..di luar kalau sekali  makan hampir rm50 seorang untuk sekali makan..kalau 3 orang sudah rm150..nekcik beli ikan sayur buah rm200 boleh makan 4 hari untuk 3 orang!! siang malam pagi petang boleh makan...sebab itu acara lawatan ke pasar itu merupakan internary yang wajib bagi kami...macam inilah jenis percutian nekcik...santai santai barulah percutian..iyalah percutian warga emas..tak boleh kelam kabut..nanti stress!!

Nekcik lebih suka tengok cara kehidupan manusia di negara luar ini..maka tempat tumpuan pelancung ni tak semuanya menarik minat kami...sebab itu bukan semua tempat yang menjadi tarikan pelancung itu nekcik sampai..yang wajib pergi tu pergilah takat sekali dua...selalunya kami akan pergi meredah lorong lorong kedai..pasar pasar..dan suka keadaan yang bersih walaupun hanya lorong kecil...sebab itu kami rasa bukan macam pelancong..naik bas orang lokal naik..tengok nenek nenek tua yang sihat dan gigih berniaga...dan mereka amat baik dan murah hati..

.dari pengalaman yang kami alami setakat ini lah.. mereka tidaklah bezakan orang asing..seperti dalam urusan jual beli..takdelah harganya berbeza lokal  atau internasional...malahan banyak kali..kami dihadiahkan lagi dengan berbagai barangan yang ada... maka kita sebagai orang Islam cubalah dekati mereka ini..supaya mereka dapat rasakan kemesraan dan keindahan Islam...tak payahlah bagi salam kat ahjuma tu..senyum..angguk angguk pun dah cukup!!
Mungkin ada yang kata orang korea ini sombong...bila kita tanya dia lari..tapi sebenarnya mungkin dia tak faham apa yang kita mahu..jadi mereka rasa malu sebab tak dapat bantu...

Ini hanya lah kawasan belakang main road..tapi nekcik rasa bersih sangat..menghadap ke laut..memang seronok dok bersantai di situ



ini laluan laluan sekeliling tempat tinggal kami..banyak kedai kedai macam 7E ..meriah hingga tengah malam..


lorong ni banyak kedai hardware..tokpokcu sukalah
Ini masa  kali kedua nekcik pergi dulu..beli souvenir di kedai ahjumma ini...sungguh pemurah..barang yang dia bagi hampir sama banyak dengan barang yang kami beli..siap bagi kami duit lagi suruh beli minuman panas...tapi sekarang dia dah tak berniaga di situ lagi..tapi maha kaya Allah itu..seorang sahabat nekcik Ummu Muaz di Itaewon kata itu gambar kakak angkatnya!!!..memang baik..


Kami terjah lorong lorong sekitar tempat tinggal..jumpa pakcik nii..kami beli satu jam secondhand..10000 won..kesian pakcik ni
Yang  nekcik suka sangat berjalan di Korea ni..sebab nekcik selalu dapat tempat duduk dalam train walaupun kadang kadang sesak..sebab nekcik akan beratur tempat yang ada gambar orang tua ni..jadi nanti bila train sampai..naik terus ada tempat khas warga emas atau perempuan mengandung!!dan yang paling nekcik tabik spring kat orang muda korea ni....mereka takkan duduk tempat tempat khas ini!!Tokpokcu pun tak berani duduk pasal tak pakai tongkat!!

adik pun tak berani duduk tempat khas ni kan!!


Mungkin kengkawan pernah pergi luar negara yang ada 4 musim ni kan..memang rasa kagum tengok daun  daun yang berwarna kuning dan merah..suasana nya memang cantik di tambah pulak cuaca yang sejuk ..sungguh nyaman untuk acara meredah lorong lorong di sekitarnanya..nekcik tak ada peluang untuk kembara jauh jauh ke eropah sana nuun..makanya korea lah yang termampu dek poket orang pencen!!! ada spring..summer.. autumn dan winter!!  cukuplah itu bagi nekcik berdua untuk menikmati salah satu kehebatan Allah!! Allahu akbar



alam yang berwarna warni..
sayangnya daun daun..cantik

Indahnya suasana sekeliling..terpukau mata memandangnya

                                                Ada jugak yang tak berubah warna
Ahjumma tunggu bas tepi jalan ni..jalan jalan di Korea ni luas luas..kereta nya laju laju..so jangan cecuba nak lintas ye...jalan pergi cari traffic light!!

Tengok tu signboard NO SMOKING tu diletakkan di pantai!! nekcik pergi pantai Heundae tu dah tengah malam..tak ada orang pun yang nak ke pantai di malam yang sejuk gitu..hanya couple ahjumma malaya jer yang sanggup bercanda di pantai ketika ini..6deg C!!!!

 
                                   
                        Dah malam  dah...pokcik mokcik..sejuuuk mengiggil...mokcik tu bukan tahan sangat sejuk...sempoot nanti


Acara wajib bila balik kampong!! tak kira lah kampong malaya atau korea...suka tengok hasil laut yang berbagai....dan kami amat bahagia pergi pasar beli ikan dan masak masak...susah kan nak dapat pakej yang ada aktiviti menyopink ikan dan memasak ni!!
Lagi satu di mana pergi pun tak ada jumpa warga luar yang bekerja sebagai pembantu kedai..atau pembersih sampah...rata rata warga mereka sendiri  yang bekerja walau pun ada yang dah tua..
Satu lagi yang menarik hati nekcik ialah tandas tandas awamnya bersih dan siap berdeko..dan banyak disediakn di setesen setesen ..untuk memudahkan mereka yang perlukan...
juga jangan marah kalau pintu lif nya lambat tertutup..sebabnya yang gunakan lif ni kebanyakannya orang tua...jadi mungkin di takuti tersepit!!







Paling kami gembira bila dapat ke pasar ikan di Korea ini..lihatlah betapa penyayang dan pengasihnya Allah atas semua mahlukNya....berbagai jenis dan rupa untuk dijadikan rezeki bagi setiap manusia..walaupun mereka ini masih kufur atas nikmatNya...
Astaghfirullahalaziim...ampuni kami kerana masih lemah untuk mengajak mereka menyembahMu Ya Allah...sedangkan nikmat manalagi kah yang mahu didustakan......
Cukuplah rasanya nekcik cerita pasal Korea ni ye...kalau nak ikutkan memang banyak yang nak dipuji ...tapi takut pulak lupa asal usul nanti kaan..
Takpe lepas ini nanti nekcik share cerita  pasal kampung kelahiran nekcik..malaya negaraku!!!



25 Dec 2015

KOREA / BUSAN / TAEJONGDAE LIGHTHOUSE

TAEJONGDAE LIGHTHOUSE..

Hari ni kami nak meronda ronda sikit ..teringin nak ke Taejongdae Resort Park dan Lighthouse..sebuah taman yang menghadap ke laut luas....seperti biasalah..masak dulu..makan..sembahyang zuhur asar dulu baru keluar rumah...senang tak perlu terkejar kejar..dari Busan Station kami naik City Bus no 88 ke Taejongdae Park..lebih kurang 40 minit perjalanan melalui pekan pekan kecil sepanjang jalan..Kawasan ni agak lenggang dan senggang..kesemuanya orang orang lokal..nak ke pasar agaknya..bas henti henti ..kawasan ni agak berliku macam Batu Feringghi gitu..setelah hampir 40 minit kami pun sampai ke destinasi..namun untuk sampai ke puncak bukit tu perlu naik train Danubi ..bayar  lebih kurang rm6
Turun bas kena jalan lebih kurang 500m ke train Danubi tu yea

Sementara tunggu train..yuk kita bergambar sekejap.. suka pokok dedaun kekuningan emas tu...abaikan ajelah  mokcik pokcik tu
inilah train Danubi tu yang akan bawa penumpang nya ke rumah api 



Train ini akan berhenti dibeberapa perhentian..kita boleh turun untuk melawat kawasan sekitarnya..dan nanti sambung lagi perjalanan menaiki keretapi yang lain pula
Nekcik jalan dulu ye nak ...sekumpulan remaja dari Kedah..peramah peramah ..kuat idram utagha..sah orang korea takkan faham!! untonglah hangpa..muda muda dah sampai Kolia   nuuuuuuu

Kami terus turun di perhentian terakhir ia itu rumah api
Inilah rumah api TEODONGJAE...boleh naik sampai menara tu..tapi hero nekcik kata dia gayat!!!!..he..he..

Takmo ke langit jom kita ke laut Tokpokcu!! cuba tengok tangga tu..sebelah tu agak rendah langkahnya..untuk orang yang kurang kuat melangkah agaknya!!
Tangga di mana mana...kalau kat malaya memang idokler teman ghajiin nak manjatnya..tapi dah jauh datangnya..haruslah memaksakan kepala lutut ni untuk meredahnya!!!
Cantik disediakan tempat pejalan kaki...senang untuk menghayati pemandangan laut luas terbentang sambil memerhatikan ombak yang menghempas pantai


leka melihat ombak laut yang berdebang debong menghempas batu di pantai


ombak yang memutih


Agak agak kalau jatuh dari atas ni..haruslah jadi tepong gamaknya!!!

Yang rasa adventurous tu..silalah turun ye..tapi hati hatilah sebab anginnya amat kuat..rasa nak terbang...


Ni awek awek Malaya yang gigih turun ke bawah tu..siap lambai lambai lagi kat nekcik....idokler nekcik sanggup nak turun nak oii...nekcik dah tue..takut di tiup  angin..terobang kelaut..hati hati ye nak ...hangpa semua kuruiih..


Berbagai aksi depa..jangan asyik berselfie..lupa diri..ombak tu sedia menanti

Add caption
Nampak tak batu yang tegak tu..kalau tak silap nekcik ada terbaca batu ini di panggil WIFE WAITING HUSBAND STONE...si isteri setia menanti kepulangan suami yang pergi berperang..begitu setia menanti hingga menjadi batu!!!  wallahualam
               posing jangan tak posing...


seperti biasa ..kemana sahaja ..kalau jumpa kucing memang haruslah kami akan berbual mesra...memang tak sedar masa berlalu...kucing ni tinggal di semak semak di sini ..tapi semuanya gemok gemok dan sihat belaka...mula mula memang garang..tapi bila nekcik hulurkan biskut..pelan pelan dia datang ramai ramai..tapi tak boleh nak pegang...adik memang geram..tengok kucing ni gebu gebu dan bersih...

                     Janganlah takut..meh rasa biskut malaya ni..ni jer yang ada..siapalah yang marah sangat kat nekcik tu ye!!!ada ke ambik gambar tangan jer..nanti dia...

                                    Jom lah Omok ikut kami balik malaya

                  Lahaiii flying kiss ke tu Ciktam..cumil lah sangat

seronoknya adik dapat jumpa kawan kawan korea dia tu


Kuasa Allah ye..tak perlu coat yang tebal..rumah yang ada heater..tak pun selseme dan batuk..alhamdulilah Allah lah sebaik baik pemeliharaNya

                         
                    Tak taulah ada ke rezeki untuk kita jumpa lagi                   ye...meanwhile take care!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...