MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

10 Jul 2015

KONNICHIWA JEPUN

Asalamualaikum kengkawan yang nekcik sayangi...uuuii lajunya waktu memcemburui kita kan..dah pun di penghujung ramadhan..waktu yang di tunggu sudah hampir tiba..semuga Allah berikan kekuatan untuk kita semua dapat menghayati malam malam terakhir ini...memang besar dugaannya..menguji kekuatan iman...insyaallah semuga Allah permudahkan amiin

Nekcik kena update kan jugak kembara  jepun ni..sebelum cpu ni penuh dengan ragam raya pulak nanti..
ok sambung perjalanan mokcik pencen ni lagi..kerana kembara kami belum berakhir lagi..ada 6 malam untuk berada di bumi asing ni...Suspen jugak sebab nekcik tak pernah dan tak pernah terfikir akan sampai di sini dalam waktu terdekat ini..

Flight kami ke Osaka pada pukul 2.55 petang dan mengambil masa 1 jam 45 minit menaiki pesawat Peach..lebih kurang macam Air Asia lah jugak..tambang dalam rm 300
So pagi selepas sarapan kami pun bergerak meninggalkan Dongmyo untuk ke airport..kami menaiki bas ...

Tapi sebelum meninggalkan Korea ni nekcik nak share gambar toilets kat airport Incheon tu sebab cantik sangat dan memang kebanyakan toilets di sini bersih dan cantik cantik dekonya..so sesiapa yang nak carik idea nak mendeko toilets..bagitau ye he..he..kalau tak cukup nanti nekcik pi carik lagi!!


cantik kan dekonya...

cantik bangat





jakun pulak nekcik tengok kan singki singki tersusun begini




Mokcik nak menyeberang ke seberang ni...berbondot bondot nii




Inilah pesawat   yang  menerbangkan kami ke Nippon ni..dekat jer..1 jam 45 minit..alhamdulilah cuaca pun molek molek jer..so tenang lah sikit hati teman..cuma banyak pulak gunung ganang yang di lalui sebelum mendarat..syukur alhamdulilah ..selamat semuanya




Dari terminal 2 kami menaiki bas ke terminal 1...melalui blog blog yang nekcik baca..ada sebijik restoren halal kat terminal 1 ni..so kami pun mencariklah sebab perut dah lapar..last makan breakfast pukul 9 pagi tadi tuh...pusing pusing jumpalah restoran Udon ni..makanlah kami tempura..nasi dan sup..taklah menepati citarasa..takpe buat alas perut sebab jauh lagi perjalanan...lepas makan terus cari surau yang disediakan di tingkat atas..nun di hujung sebelah tempat VIP..cantik dan bersih sungguh surau ni..sila rujuk brochure For Muslim Visitor atau tanya jer pak guard jepon tu




besar terpampang logo halal malaysia di dinding restoren Udon ni


Ya ampuun..sengetkanlah kepala tu ye untuk membaca ..Kami makan tempura serta nasi kepal kat sini..lupa nak ambik gambar..gara gara kelaparan dan nak mencari surau...



Baguslah orang Jepun ni..di airport disediakan surau..restoran halal serta brochure  untuk orang Islam..nanti ada dituliskan kedudukan surau dan restoran halal...




Inilah surau bahagian muslimah....siap dengan telekong yang bersih ..tanpa bintang bintang!!  Selesai solat..kami terus beli tiket JR line untuk ke Kyoto  Station kerana kami akan tidor selama 2 malam di Kyoto..Tersilap pulak terambik train yang berhenti sana sini ..separuh jalan kami turun...tunggu the next train...huwaaa huwaa..alohaiii...d u g.a.a..an


Dari sini kami hanya keluar dari station dan jalan kaki dalam  10 minit menuju apartment kami

Sebelah Daily Mart tu jer rumah kami..hu haa..apartment kami kunun!!

Inilah rupa apartment kami di Kyoto..ada dapur dan bilik air sendiri ..tu yang penting...lagi pulak dekat dengan station Kyoto..melalui shopping mall..daiso dan family mart..bermunger munger hati nekcik..tak nyoping pun sekadar window shopping cukuplahkan!! Apartment ni namanya KYOTO STATION COURT.. melalui expedia.com RM 785.35 untuk 2 malam untuk 3orang..oklah kan
Sampai sini dulu lah ye..nanti nekcik story mory lagii...kalau tak sempat..lepas rayer lah baru nekcik bawak uols jalan jalan jepang ye
Sementara tu nekcik ambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya kepada semua pengunjung setia nekcik dan ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki atas segala kesilapan atau kekasaran nekcik sepanjang usia persahabatan kita...juga semuga amal ibadah kita diterima Allah amiin...
Untuk yang akan balik ke kampong nekcik doakan agar sentiasa dilindungi Allah dari segala yang tidak diingini..insyaallah..jangan lupa solat musaffir ...
Sesiapa yang beraya di KL jemputlah beraya ke teratak 66..hanya dibuka pada hari raya pertama sahaja..raya kedua TUTUP ye..nekcik nak balik Johor!!



25 Jun 2015

KOREA DAY 3....CATS'CAFE GIAO HONGIK & NAMDAEMUN

Hari ni hari ke 3..adik nak pergi jumpa kengkawan bulus dia...ikutkan sahaja..sebab kami pun takde nak jalan mana sesangat...dulu dah pergi Cats cafe kat Myeongdong so kali ni nak carik yang lain pulak..carik carik ada satu kat kawasan University Hongik..so balik dari situ nanti nak  meronda kawasan Namdaemun dan Hoehyon ...adik nak carik souvenir ...so ok jerlah
Tapi sebelum pergi...kami makan lah dulu...


Pepagi Tokpokcu dah menggulai kepala salomon...makan kenyang kenyang sebab petang nanti baru boleh makan ye..tapi biskut  oreo ada jer dalam handbag nekcik...dah kenyang barulah kami bergerak ke Hongik University....tersilap pulak.. terturun satu station awal..so amatlah jauh menapak ..kurang lebih setengah jam jugaklah..sepanjang jalan tu menanyalah dengan  oppa oppa korea ni..ada jugak yang geleng kepala..ada jugak yang cuba bantu..siap bukak handphone menggoggle  Cats cafe..depa pun tak tau kat mana!!!Nasib baik laluan ke situ tak panas..macam dalam taman..cantik dan redup jer


Add caption
cantik pulak landskap kawasan sini
tak taulah memang sentiasa macam ni ke atau ada festival apa  apa
Rugi pulak dah jumpa taman dan gerbang ni tak berposing kaan..bukan senang nak ajak Tokpokcu pergi taman taman kat keyel tu



At last..amoy 2 orang ni yang hantar kami ke tempat kucing ni..memang susah nak jumpa..sebab terletak di celah celah kedai..tak ada papan tanda pulak....alhamdulilah..sampai dah..so jom kita berkenalan dengan penghuni penghuni di sini...baik baik belaka..peramah.


                                      Penyambut tamu mengantok..ZZzzzzzz...kuat tidor patutlah gumuks


Kus semangat..garangnya muka..macam singa lapar
                 
Tu yang muka garang tu..rupanya hatinya baik kau..nekcik duduk jer dia terus datang urut...tahu dia jauh nenek datang nak jumpa. dia!!!
                             Manja manja lah kunun..kenal ke harabuji malaya ni

Yang ni memang gedik..pantang tengok orang hadap kamera kat dia..posing sokmo..perasan cumil lah tu
Ni pulak stress jer mukanya!! awak ada masaalah ke..meh cerite kat nekcik

Orang dah nak balik..baru dia bangun..tido ngan jaga serupa..tak nampak mata



                               Bahaginya kucing kucing di sini..bersih dan terjaga                             elok

ada mainan bertingkek tingkek
                                                                Dudok pun nak atas carpet..macam orang kayo ye



       
                                                            Manjanya Ku Putih nii....



                                                            alolo.. sedey dia nak                                                                     kena tinggal....hu..hu....
Dah puas dok bersembang dengan budak budak bulus ni..kami pun bergerak ke Namdaemun untuk melontar won yang beribu ribu ni...1000 won..rm3!!


Sampai Namdaemun ni melilau kami berpusing mencari satu kedai ni yang nekcik pergi dulu  beli souvenir kat sini..bukan main banyak free gifts dia bagi... dah tu bagi lagi kat kami RM30 untuk beli minuman panas sebab waktu tu dah winter..bukan lah nak  dapat lagi free gifts dia tu..tapi terkenang begitu baiknya hati ahjumma dan anak dara dia ni..  berbudi pada kami sekeluarga  yang baru dikenali.....dekat satu jam kami melilau..dah hampir putus asa tak dapat jumpa kedai ahjumma...tapi jangan sampai terkilan di hati..Allah temukan jua kedainya..cuma sedeylah pulak bila tengok hanya kedai yang tinggal....ahjumma tak berniaga di situ dah...Macam baru ditutup kedainya.....tak tau apa dah jadi kat ahjumma tu..

Throwback Nov 2013..inilah dia ahjumma dan anak dara dia yang baik hati tu...

mencari lagi apa yang dia nak bagi lagi kat kami semua
Tak dapatlah nekcik nak bagi sikit ole ole dari malaya ni kat ahjumma...takde rezeki dia....hu..hu..


                         Terus lah ke kedai souvenir untuk menyopink...memang ramai berjumpa rombongan dari malaysia..iyalah cuti sekolah kan..towkay kedai ni pun pandai cakap indonesia....kalau nanti nekcik datang lagi..agaknya dia pun takde jugak...

Tertarik pulak tengok ahjumma ni buat kuih tradisional korea..macam mee tarik gitu...tepong tu gaul dengan madu.. di tarik sampai jadi sehalus halusnya..gebus..Taffy Tae Rae namanya merupakan makanan raja raja dan orang kenamaan korea..macam puding di raja kita lah kot...di buat dari tepong dan madu...intinya kacang tanah dan badam..so teringin pulak nak mencuba..

Macam kepompong ulat sutera rupanya!!!

Jalan jalan lagi untuk sampai ke station Namdaemun..jumpalah kebab...makanya dek kerana dah petang perut pun berbunyi.. kami makan jerlah kebab sementara nak sampai rumah..alhamdulilah..masih ada makanan



Tamatlah percutian di kampung sinuun selama 4 hari...esok kami akan bergerak ke negara matahari terbit yang hanya 2 jam dari sini..insyaallah lepas ni nanti nekcik akan buat liputan dari jepang ye..insyaallah...

Terima kasih pada yang masih sudi
mengikuti kembara mokcik pencen ni ye.........selamat berpuasa...

21 Jun 2015

KOREA DAY 2 ...COEX AQUARIUM AND NORYANJIN FISH MARKET

Hari kedua adik nak pergi tengok ikan ...yang si bapak nak beli ikan..
jom selepas bersarapan ubi rebus bersama sambal sardin..kami pun melangkah keluar..cuaca terang tapi taklah panas ..kami kena pergi ke World Trade Center Seoul untuk sampai ke akuarium  COEX ni..ini pun kali pertama nekcik ke sini..akuarium ini terletak di dalam bangunan COEX MALL..jauh jugak menapak dari Samsung Station tu..Memang besar dan luas COEX MALL ..pening jugak memusing nak mncari akuarium tapi ada signboard di dalam mall tu..`yang lambatnya sempat jugak keluar masuk kedai yang modern modern tu..berbagai jenama yang nekcik tak pernah tau..tapi sekadar cuci mato jo..mmg tak mampu nak membelinya...

Keluar dari exit 5 Samsung Station..jumpalah tugu ni..menapak lah dari sini  menuju ke COEX MALL

On the way kita window shopink sebelum sampai ke
akuarium
Eh sedondon pulak dengan tema akuarium ni....


Replika kampong tradisi korea

Kawasan Amazon..memang macam dalam belantara
Pulau ikan pari agaknya..banyak ikan pari besar besar dalam nii

Ini dugong namanya
Tu rupa dia.....macam apa ye
ini pulak belud..macam cacing keluar dari pasir
comel akuarium ni...
                                                                               
Untongnya kau ye rabbit..kampong nekcik ramai yang masih dudok dalam khemah jer taw!!
oklah rabbit..Tokpokcu nak pergi pasar dah..nanti malam nak masak untuk dinner

Tempat yang wajib dituju bila balik kampong sini...
Jom kita terjah pasar...jangan risau ..tak payah nak "angkat kain " (pelik bunyi) tapi memang pasar ni tak berlecah..basah tapi bersih..takdak air ikan bertakung ye....

Miss Paul..anyanghaseyoooo

           
                                ikan timah yang dah siap potong ...sedap goreng tu
Peliknya roper ketam korea ni...tak teringin pulak nak makannya
Kapal selam...ikan pari....
Gong gong tapi besar sikit dari  gong gong malaysia..tak mau beli....macam macam makhluk Allah jadikan...tengoklah segala khazanah laut yang berbagai ropernya...Masyaallah....Allah yang maha Kaya



Siian ahjumma nekcik tu..penat mengutip segala jenis siput...


Apa lah nama dia ni..derian laut kot!!!
senang nak pancing ....dalam akuarium...haa itu diaaa......saya sudah nampak....


Aduhaiiiiiiii......nak makan nii kena pergi korea...kalau pergi korea kena makan ini....whicheverlah kan....tapi wajib beli ni  setiap kali balik kampong sini..lama mengidam..ha..ha


 Kat Korea ni jer mampu beli mendealah ni..kat malaysia  terduduk kalau nak beli....kat sini sekilo RM90...fresh hidup hidup...pejam mata beli lah jugak sebab jauh datang ....sekor ni rm145...untuk 3 beranak ..oklah kaan....
lawa amoi jual ikan ni....tak beli pun kat dia....

Sibuk oppa ni mntak ambikan gambar dia berdua...

Tengok pasar ikan di sini bersih...Dah siap beli macam nak berpesta BBQ pulak malam ni..balik balik ...seperti biasa Tokpokcu akan masak untuk anak bini dia..ha..haa
kalau ikut Tokpokcu jangan risau..insyaallah ..takkan kelaparan..makan minum sentiasa terjaga..ewah ewah..mentang mentang dah dapat lobster sekor..puji meleret ye......idaaklah memang Tokpokcu bahagia kalau dapat memasak ...tak kiralah di setapak ke..di korea ke....

                                                                 Inilah studio apartment kami untuk 4 malam di korea..muat muat untuk 3 beranak...mintak maaf lah ye..nekcik tak dapatlah nak ajak kengkawan semua..situlah tidor..situlah masak..situlah makan ye.....


Sarapan pagi tadi ..ubi rebus cicah sardin

Tu hasil tangkapan di pasar tadi..lobster sweet sour..keluarkan isi lobster..tumis dengan cili dan nenas...masuk balik dalam kulit lobster....resipi kena mintak Tokpokcu ye.....ya ampuuun ...tak baik kan ..tayang tayang di bulan puasa ni.....

Inilah hidangan malam kami 3 beranak...masak dengan penuh kasih sayang....walau duit melayang..hu haaa.....


 Lepas masak jangan lupa sidai baju ye ling......i nak nyopink kat dongdaemun!!! uuuuiii sib baik mak mertua dah tak ada!!!

Apartment ni ada washing machine..sabun..penyidai baju..so lepas basuh..kami kena naik tingkat 18 rooftop untuk menyidai...ala ala orang kampong situ lah kan..susah kalau perasan ni  kaan..menyamar jer..dudok condo lah kunun


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...