MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

18 Feb 2015

BIRTHDAYS


Assalamualaikum geng blogger yang amat nekcik sayangi...kali ini nekcik kongsikan cerita family gathering nekcik ..bukan jalan jalan ye...kali ini gathering kecik kecik jer..tak dihebah hebohkan...lagi pun di rancang last minute..so saper yang available jerlah ye...kalau nak panggil semua ..memang kena ambil catering lah sebab tak mampu den nak masak untuk seratus lebih kaum kerabat sekitar KL ni...
Yang sebenarnya ..hari Ahad lepas tu 15 Feb tu hari lahir Tokpokcu yang ke 63...Syukur alhamdulilah..doa nekcik semuga Allah panjangkan usianya dalam keberkatan dan di rahmati Allah...disihatkan tubuh badan serta  bahagia di dunia dan akhirat..amiiin
Sempena itu..nekcik rasa kalau makan di luar pun belanja pun  mahal..tambah tambah sibuk dengan hari valentine sana sini...kalau masak di rumah puas hati....ramai yang makan dan boleh makan berkali kali serta dapat mengeratkan siratulrahim keluarga....lagipun nekcik suka sangat tengok ahli keluarga kami dok makan sambil sembang sembang santai... ada 3 orang yang besday bulan februari ni..so kami raikan sesama..tapi 2 minggu lepas dah sambut besday chef koya kat rumah yan.yanjournal..takpelah..yang pentingnya dapat makan beramai ramai kaann
So sedari lepas subuh lagi nekcik dah turun padang..aduhai assistant ramai lak takder..kecuali si puteri bungsu serta besday boy!!
Bergelutlah nekcik di dapor ...besday boy ke pasar menjaring kepala ikan untuk dibuat asam pedas atas permintaan ramai!..Menu nekcik yang sempat disiapkan.....sup tulang...labu masak lemak..paceri terung...rendang ayam..laksa kimchii..pulut kuning...puding sagu ...rotiiiiii
..wow terrer jugak nekcik kan!!.bersilat sensorang di dapor untuk menu makan malam nanti..kih..kih
Alhamdulilah..niat untuk kenyangkan perut keluarga... 30 orang semua tu..bersemangat!!!
So jom kita raikan besday Tokpokcu..Paman Mie..serta Chef kami..chef Koya....


Eh potong kek sesorang lak dia...tak ajak yang 2 lagi tu ke...aduhaii suka Tokpokcu dapat kek yang anak dara kecik dia buat...

Muaahs Tokpokcu..semuga hari hari yang mendatang akan sentiasa di rahmati dan diberkati Allah serta  kasih sayang kita sentiasa manis..  semanis kek stroberi sehingga akhir hayat..amiin
Anak cucu yang hampir 2 tahun tidak ditemui di alam nyata!!! Thanks for coming Angah and family

Antara tetamu yang tiba awal..alhamdulilah..sebelum malam..so hitea lah jadinya ye...

Tengoklah anak cucu nekcik ni...bila tentang makan memang meriah..kena pasang traffic light!!


Baik baik jer semua sebab masing masing sudah kekenyangan

Dengan penuh konsentrasi menghayati makanan

Alhamdulilah semuga Allah murahkan rezeki untuk sama sama kami kongsi lagi..amiin

The three stoodges ..BFF..Tokngah..Cikeni..and Chef Koya

Atas permintaan ramai..besday boy masak asam pedas ikan..kepala dengan badan sekali ye..seperiok besar tu
Siakap goreng halia...air tangan Tokpokcu juga


          Labu masak lemak..my peberet..sendili masak maa

Sup tulang...
Pulut kuning..tak sempat nak dihiasi...


Strawberry Bakewell Cake..air tangan Cik Eni...terimakasih sifu Dr.Ina dari myinaharali.blogspot.com kerana berkongsi resipi kek yang diminati ramai...liciin doc!!..lepas ni ramai yang kena check gula doc!!
Eee suka Paman dapat hadiah besday..selamat bertambah usia ye..semuga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah di dunia dan akhirat bersama insan insan kesayangan..amiin

 jommmm



Anak anakku yang ceria bila dapat makan..alhamdulilah
Tengok tu menyeringai semua gigi!!!

2 minggu lepas besday family chef kami..chef koya...ni pun tak dirancang tetapi oleh kerana sikecik ni dah janji ngan kakya dia nak buatkan besday cake..maka terjadilah satu majlis kecil kecilan ..last minute nekcik masakkan pulut kuning serta couscous kambing untuk di makan bersama di rumah blogger yan yanjournal..he..he..tenkiu Ziyaan ...tetap meriah walau tak di rancang kaaan...

Macam potluck lah pulak...ada cucur bilis...ziyan buat tau..sedaap ...ada nasi lemak ayam..coucous dan pulut kuning...syukur alhamdulilah..tetap meriah kan Koya

Bersama penaja  kek besday ....Kek Buah Berkeju...lagi berkrim!!!

Pulut kuning berlapis daging
Couscous bersama kambing panggang
Alahaii kenapa pulak tuan rumah menyorok..malu ke..takpelah.. camtu kami  balik jer ye..hi..hii
Sebenarnya bukanlah iya iya sangat nak menyambut besday..tetapi tujuan utama nya untuk makan bersama serta mengikat hati hati kami agar sentiasa sayang menyayangi..tiada rasa dengki..tiada iri hati antara satu sama lain...insyaallah...no food no fun..hu ha...

9 Feb 2015

ZIARAH DAN JALAN JALAN TANJUNG PELEPAS

Salam semua...untuk kali ini jom ikut nekcik kembara ke selatan tanah air ..dokek jer..tak perlu terbang tinggi ye...mesti ramai dah dengar Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di negeri Johor yang nuun di hujung semenanjung tanah air...negeri kelahiran nekcik tuu..letaknya pun taklah berapa jauh dari kampong nekcik Pontian..setiap kali raya memang nekcik akan ke sini..kerana abang nekcik tinggal situ.....
Kali ini nekcik balik kerana menziarah abang yang tak sihat sejak beberapa minggu lalu...Abang nekcik ni dah umur 77 tahun..dan penglihatannya dah hampir 5 tahun tak berapa terang..mata sebelah selepas di bedah langsung tak nampak..so dia hanya menggunakan mata yang sebelah yang jugak amat kabur ..memang sedih kerana pergerakannya amat terbatas..namun dia gigih ke surau dengan bantuan kakak ipar....
Baru baru ini dia setuju untuk menjalani pembedahan mata yang sebelah itu untuk membaiki penglihatannya dan alhamdulilah pembedahannya berjaya walaupun hanya sebelah mata..dia amat gembira kerana senang nak mengaji katanya..kami jugak amat gembira bercampur terharu..kerana sudah 5 tahun dia tak dapat melihat wajah wajah kami dengan jelas...oleh kerana semua abang abang nekcik ada di sini..maka kami berombonganlah ke Johor untuk menziarahinya...seperti biasa rombongan diketuai oleh Tokpokcu..ahli rombongan nekcik kali ini juga terdiri dari warga emas Tokngah dan Tokyayi..serta cik bungsu...Maka selepas solat jumaat kami bergeraklah menghala ke Pelabuhan Tanjung Pelepas..bersebelahan dengan kampong abang...
..Jom nekcik kongsikan cerita abang nekcik ni..dia bukanlah abang kandung nekcik sebenarnya..dia adalah anak yatim piatu yang dipelihara dari umur 8 tahun oleh keluarga kami..tetapi kami semua amat menyayanginya ..alhamdulilah Allah murahkan rezeki dia sehingga dapatlah menjadi gurubesar sekolah rendah..seperti yang di inginkan oleh arwah ibu beliau...nekciklah paling manja dengannya ..iyalah adik perempuan sorang..segala kemahuan nekcik semua dituruti..maka berlambaklah patung mainan dan set pinggan mangkok nekcik waktu kecik kecik dulu!!!


Yang kiri tulah Pakndak...alhamdulilah sihat dan ceria bila tengok adik adik datang..syukur alhamdulilah..Allah berikan kembali penglihatannya....senanglah dia nak mengaji dan jalan jalan ke suraunya

Syukurlah kami masih dapat makan bercerita dan..bergurau bersama..itulah salah satu nikmat kurniaan Allah di samping rezeki yang lumayan

Tengok tu..sayangnya Tokngah kat abang dia..siap kupaskan ketam untuk si abang!!! Kasih sayang hingga ke syurga..insyaallah
Jom tengok hidangan kami selama 1malam 2 hari di sini..
.

ketam fresh dari laut!!
Uols tau tak apa nama dia ni...ini namanya gong gong sejenis siput yang sangat sedap..tak perlu guna tukul untuk keluarkan isinya...hanya perlu sebatang lidi untuk cungkil keluar...


 ini pulak macam otak otak ikan..isi ikan di campurkan sedikit daun..dijadikan paste..boleh di bakar atau kukus..sedaap



Inilah rupa isinya..kakak ipar nekcik panggil pepes ...sedap sangat..



Ini pulak kuih lopis pulut..susah nak dapat kuih ori di KL...di sini pulut mentah dibungkus dalam bentuk tiga segi..disusun 5 keping lalu diikat dan direbus selama 3 jam..pulutnya jadi padat..bubuh air gula melaka..aduuuh sedap


Ini satu lagi makanan  kegemaran nekcik..putu piring kuning...hanya ada di Johor jer...yang ini ada rasa kunyit..rasa halba..wangi baunya....inti gula melakanya pulak banyak.....hilang gian
Oleh kerana rumah abang ni memang berhampiran laut..memang gembira sungguh kami dapat ke jeti..menunggu bot nelayan naik..seronok..tengok ikan ikan fresh dari laut..macam macam jenis ..ada yang tak pernah jumpa pon..Memang ceria Tokpokcu dapat milih segala ikan ..segala siput!!
Add caption



Ada berani nak makan ....ni namanya kerapu rimau!!!


Ini pulak lokan..sedap di rebus atau bakar atau masak kari (buang kulit kalau nak buat kari ye!)

Menangkap ikan merupakan mata pencarian penduduk di sini....banyak tangkapan mewah lah rezeki..tapi sikitlah sekiranya sebaliknya atau waktu musim ribut.....gigih sungguh mereka untuk menyara hidup keluarga...Nekcik dibesarkan selama 6 tahun diperkampungan nelayan Tanjung Pelepas sebelum dijadikan pelabuhan..dan masih ingat susahnya mereka apabila musim ribut dan tak dapat ke laut!! sehingga ada yang tak mampu nak beli susu anak!!.arwah bapak memang selalu beli barang lebih..senang sekiranya ada yang memerlukan!! Selama 16 tahun arwah bapak bertugas di sini ..mendidik anak bangsa dengan penuh kesabaran

Jom ke pasar

Nekcik nak jual minyak gamat  lepas nii

Rugi pulak tak posing..kat ala ala marina ni kan..seterusnya layan jerlah rakaman keindahan ciptaan Allah ini..mendamaikan..subhanallah

macam nak  tumpang naik bot..pergi tangkap ikan sembilang


Add caption

Ada 2 restoren besar di sini..nekcik tak boleh komen sebab tak masuk...ada yang teringin..cecubalah



suka tengok bot bot nelayan 

Add caption

So sesiapa yang teringin untuk melihat pokok bakau..kehidupan laut atau nak membeli ikan segar sila lah ke mari..google google lah ye!!




26 Jan 2015

THE MINES......IHS MYHOME


Assalamualaikum pembaca setia nekcik...happy sesangat baca komen komen uols...cayaang uols..
Entri ini mulanya nak dijadikan ntri penutup 2014..tapi dek kerana musibah musibah yang melanda negara..hilang terus mood nak menulis..maka tertangguhlah entri ini..
Ini acara penutup bagi tahun 2014 haritu..Memang bizi menyongket sepanjang Nov dan Dis tu..seminggu balik Jogja dah berjimba lagi..tapi tak terbang pun..cuma terbang dengan unser lama nekcik tulah..so destinasi yang dituju dekat jerlah..tak jauh mana pun..sekitar KL jer..namun  nekcik nak share dengan uols..kot kot ada sahabat sahabat ( Papa Ntiq) yang ingin bercuti di sini...ke mana tu ye...
Jom ikut Nekcik kita ke THE MINES Serdang jer....
Mungkin ada yang dah baca entri nekcik ke The Mines tu beberapa bulan yang lalu...so masa pergi tu Nekcik terpandang apartment yang ada ditepi tasik tu..Bila balik tu nekcik pun google google lah...rupanya ada bilik yang disewakan..The AES Residence..(The Heritage) ada studio ..1 bedroom..2 bedrooms..3 bedrooms..Untuk studio tu harganya RM160 per nite.(rate waktu itu).ada dapor..washing machine..dan agak luas..x kira nak isi berapa orang..no xtra charges...So nekcik pun booking 2 units...untuk 1 malam...1 unit tu untuk besday gurl and the gang!!


AES SUITES RESIDENCES tapi nekcik rasa dah tukar nama IHS MYHOME...boleh google
Kalau berminat boleh lah contact Miss Sally.....peramah dan baik..

Ini bilik yang kami sewa..RM160...luas boleh ramai lepak..cuma dia suruh bawak toto sendiri..kalau ambik hotel punya dia charge RM50 satu...ada washing machine..ada pantry..dining table..sofa..dia bagi induction cooker so kalau nak masak kena cari periok yang compatible ye..swimming pool pun ada ye ..sangat berhampiran dengan The Mines Shopping Mall..boleh jalan kaki ikut terowong tepi tasik tu...So kalau tak mau masak masak..pergi jerlah ke Mines tu..macam macam ada...

Bila dah penat dok dalam bilik silalah melontar kat shopping mall tu...atau pusing naik cruise yang ada tu..sambil menikmati keindahan pemandangan keliling tasik..tambang kanak kanak Rm 18..kalau dewasa Rm36..kalau warga emas cam nekcik ni Rm18.. dalam 20 minit jer..mahal kan..tapi kali ni tak sempat naik cruise pun!
Jom kita makan makan santai santai..
Kebetulan besday cjuu 18Dis...nekcik saja lah bagi surprise kat dia...tapi miss chef Koya sebab tak dapat join sama...Cik Eni buatkan besday kek untuk cjuu dia...so kami makan lah sesama..saja suka suki...tak dapatlah nak panggil semua kaum kerabat tu...fengsan nekcik....

Kurang sorang The 3 sisters..chef Koya!

Adik with BFF kesayangan... Tokngah!! Tengok tu Tokpokcu siap bekal asam pedas sembilang..sambal tumis bilis
Our buffet breakfast..tu dia..periok belanga naik meja semua...

My Banana Chocolate Squares..ha..ha..sedap tau!!
Happy times together..santai santai....
As always..forever and wherever Tokpokcu cooks...Siakap kukus maaa.....so dun wori..takkan kelaparan anak cucu!! insyaallah


Nilah rombongan nekcik kali ini..lepas dinner kami keluar ambil angin sekejap...round round Giant sambil cari jajan
Cantik view.....

Happy birthday cjuu..semuga sntiasa bahagia di dunia dan akhirat..dan sentiasa dalam perlindunganNya amiin..
We all lebiu always...
Acara penutup kami selepas check out..ke pesta buku..THE BIG BAD WOLF yang kebetulan di lanjutkan ke minggu itu..hari terakhir..apa lagi..menyopink buku buku dengan harga serendah rm10 jer...of coz nekcik ambik buku masak laaah kan..takan nak baca buku sejarah tanah melayu kan!!!!
Layan jerlah gambar gambar di kawasan tasik tu..tapi kali ini tak sempat naik cruise....ni gambar lama masa nekcik pergi dulu

Nekcik suka sangat kawasan ini...ala ala Venice.. Venice ni jerlah yang mampu sampai

Dari Mines tu ikut laluan ini ke homestay kami tu

Add caption

Kalau Aku Kaya!!!!!!!!!!!

Sekian dulu untuk sesi jalan jalan ..makan makan kali ini ..dan sehingga ketemu di lain siaran...take care uols

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...