MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

15 Apr 2015

DIY NEKCIK....BUNGA CEKELET

Asalam sahabat sahabat yang nekcik sayangi...jelezz lak uols asyik  puji Tokpokcu meleret leret..he...he.tak boleh jadi lah camni uols..nekcik pun kreatif jugak tawww..meh ..hari ni nekcik nak tunjuk bakat berkarat nekcik pulak!! Suspens ye...relakss...

Camni...hari tu kan dah citer pasal majlis anak sedara nekcik di KK..so hujung bulan ni kami pulak meraikan orang Sabah ke semenanjung pulak..iyalah dah ambil anak orang kaan..kenalah diraikan ..sekadar yang termampulah kan...lebih pada  majlis kesyukuran keluarga gamaknya..kami buat pun di perkarangan masjid...seringkas dan semurah yang boleh..iyalah musim GST ni...tak daya nak ikut rentak semasa...
so antara acara menjimatkan kos yang mampu nekcik laksanakan...iyalah...cenderahati...dan bunga telor..sebagai kewajipan menyambung adat tradisi kita..nekcik suka jugak budaya ini..tapi biarlah berpada pada...kurangkan pembaziran moto kami...


Alhamdulilah setelah puas mensurvey setiap pelosok..ewah .. ..nekcik rasa inilah yang termurah dalam pencarian nekcik..puas lah meronda ke hulu kehilir..akhirnya nekcik pilih bekas cake ini sebagai bingkisan buat tetamu..sebutir harga 22 sen SAHAJA...biarlah bekas murah..asalkan isi didalamnya boleh di makan kaaan...Tak mampulah nak beli cekelat yang mahal mahal..so kami angkut dari Mydin ajerlah..tapi nekcik rasa oklah rasanya...


Tengok tu..dah hampir 400 butir dah siap...ada lagi tu ondaway..

Tengok tu dah berkotak kotak siap..alhamdulilah

Seronok pulak kami sekeluarga mempacking dan mendeko..he..he..tumpang gumbira nyambut nantu kaan..sendiri punya tak tau lah lagi bila waktunya..insyaallah...
Seterusnya acara menyediakan bunga telor..oleh kerana majlis ini takde pelamin..maka nekcik buatkan jugak untuk meja makan pengantin..nanti boleh lah diagih agihkan jugak kan...
Biasalah nekcik ni selalu akan carik yang termurah...ikut kesesuaian poket orang pencen lah kan...nawaitunya nak hadiahkan tetamu..walaupun hanya sebutir cekelat ......

Inilah yang termurah nekcik temui.,.tapi tersangatlah plain pulak..so apa kata kita touch up sikit..taklah nampak gonjeng ( ayat kluarga kami tu..macam sempoi sangatlah maknanya tu)..oraaiiit...

Inilah hasil kejadianya....meriaah jugaklah kan..cuma namaya bukanlah bunga telor..dah jadi bunga cekelet!!!Whateverlah ye!

Tengok dah hampir sejambak siap...seronok pulak merobek kerja kerja tangan gini..memang dah lama nekcik tak berkisah membuat mende mende gini..iyalah keluarga kami kan ada sweet fingers...Yan yanjournal lah tu..tapi kali ni cik kak kami tu sibok menyongket ke Jepang...so takpelah sesekali nekcik turun padang..mengasah bakat kreativiti nekcik..
Uols cuba perhatikan dinding nekcik tu..nekcik membunga..tokpokcu kentang kentong kat tepi tu ..pasang tiles dia..dah 2 2 kreatif kan..nak wat camna...sibuknya rumah kami kalahkan rumah pengantin pulak..takpe yang pentingnya tu..Tokpokcu tetap di depan mato!!hu haaa
Yang ini pulak nekcik nak isi kek buat bingkisan rombongan perempuan...100 keping baru rm5.83..cer kire..sebutir tu reger dia beraper....tapi yang dalam gambo ni takde juai kat kedai ye!!..rekabentuk terpelihara ni taw...jangan nak rompak rompak ye..huu..haa

So seminggu dua ni memang bizi jugaklah nekcik...iyalah anak sedara pun anaklah jugak kan..lagi lah takde mak nak meraikan nya...so kami buatlah sebaik mungkin agar anak anak ini tetap merasa kasih sayang kami..insyaallah..nekcik pun mintak ampun maaf jugaklah kerana dapat hidangkan gambo gambo jer untuk tatapan kalian..nantilah ada rejeki  giliran nekcik nantu nanti insyaallah akan nekcik titipkan kad undangan ye,,insyaallah..



5 Apr 2015

KE KK BAH



Asalam kawan kawan..jom ikut nekcik ke KK Sabah..kali ini bukan backpacking ..santai santai ye...kali ini official..hu haa..urusan keluarga sebenarnya..ikan di Sabah..asam di shah alam..bertemu jua di atas pelamin..ha..ha..mungkin ada dah yang baca kat blog yan yanjournal majlis pernikahan anak sedara nekcik ni....di Kota Kinabalu Sabah..kuss semangat ..merentasi lautan samudara gamaknya..kalau ikut nekcik sebelah rumah jer...jimat duit transport...ialah dah jodohnya di sana..maka kami raikanlah beramai ramai..lagi pun ibu dia telah lama tiada ..meninggal kerana denggi sejak mereka berumur belasan tahun lagi.. kiranya ini anak abang nekcik..tokngah serta abang pada chef keluarga kami ..chef koya...kalau tak kami siapa lagi nak meraikan anaknda kami ini kan....
Nekcik pun tak dapat lelama di sana sebab ada yang kerja ..ada yang sekolah..nekcik 4 beranak sampai sana Jumaat malam..dari airport terus jer ke rumah pengantin perempuan bersama ziyan dan yang lain lain untuk menghadiri majlis berinai serta makan malam..esoknya pula majlis akad nikah..kami menyewa Marina Court apartment..kerana kesemua ada 10 orang tak termasuk Yan yang menginap di hotel berdekatan...kesemuanya hampir 30 ahli keluarga berkumpul di situ..alhamdulilah....so nekcik share jerlah sikit gambar


Alhamdulilah selesai sudah majlis akad nikah..kami semua doakan agar kedua mempelai hidup bahagia di dunia dan di akhirat ..diberikan taufik dan hidayah ..serta dimurahkan rezeki..amiin..

Mereka berdua ni senasib..sorang kematian ibu..seorang lagi kematian bapa...memang gempaq sebab mereka semua termasuk kami tak putus putus mengusik ibu dan bapak pengantin!!! ke KK lagi kita bah...jauh lah pokngah!! rinduu I nanti..he..he
Kaum kerabat pengantin lelaki..jauh bah kami naik belon!! Ada jugak yang memang ada di KK ni termasuk abang Tokpokcu...bagi wakil kami
Itu dia..orang kuat kami..sebelah tu orang sabah bah!!! boleh lah nak nego nego ye



Ini di hari persandingan keesokan harinyanya..mokcik tumpang gambaq..rasanya dah lama dah tak naik pelamin kan Pokcu


Aii mokcik nak posing sokmo..sayang background yang cantik tu kan..haruslah di abadikan..kih kih..sabo jerlah kan





pak pak sedara ..mak mak sedara..sepupu sepapat...
Meriah  majlis mereka..alhamdulilah kami bersyukur kerana di raikan dengan layanan mesra sambil menambahkan tali siratulrahim di negeri Sabah ini..ada jugak yang ikut jejak langkah Pakndak..yang baju purple spek hitam tu...gambar kenangan rombongan cik kiah kami....!!! Alhamdulilah semuanya berjalan lancar..penuh kesyukuran
Kita  tinggalkan lah mempelai tu ..mereka  dah bahagia tersenyum..tercapai sudah hajat dan impian selama ini kan...so kami ada lagi satu mission ..apa dia...tungguuuu...



Selesai majlis nikah hari Sabtu tu..kami semua bergerak ke waterfront KK..dekat dengan apartment..so berduyun duyunlah kami berjalan...sempat bersiar siar di situ sambil menunggu matahari terbenam..ada lah yang nak shooting shooting tu...yang muda muda tulah..mokcik pokcik semua nak masuk pasar Filipin ..nak memborong segala hasil laut....maka berpecah pecah lah kami menjaring di pasar...


Nah nekcik belanja satu gambar ye

Bergaya uols mokcik masuk pasar..sedondon pepel..( ni gambar esoknya tu)..udang pun lariik..
Chotong 2 kilo RM5 hengget..makaiii

Ikan biru....wajib beli...semua ni RM13


RM18 per 100gm..mampu tengok jer la

Lihat tu..penuh meja..kami hanya belanja lebih kurang Rm100 atau lebih sikit..untuk 10 mulut taw!!!

Puas hati semua..dan yang seronoknya kami semua dapat berkumpul sambil makan makan...cuma kami misslah ziyan sebab mereka tak dapat join..ada yang keletihan sudah....


Scallops masak oyster..chef singapor



Takyah tanyalah kan siapa masak asam pedas ni kan..of coz Tokpokcu

Tengoklah anak anak nekcik ni....terlajak rajin ler tu...

Ewah Tokngah jadi tuan rumah ye..macam dah jadi orang KK jerk..hidang mee goreng mamak.....Besan pokngah takde lak hantar makanan untuk minum petang kita ye..he..he..baru jer lepas makan nasi pengantin tadi.....alhamdulilah ada mee goreng!!..liciin....

Alhamdulilah selesai semua urusan kami dan syukur alhamdulilah kerana telah Allah permudahkan...so buat anaknda Mohd.Iskandar serta anaknda Norhafizah..kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat kalian berdua...dan ingatlah pesanan ikhlas Ibu (emak pengantin perempuan).bagi ankndanya suami adalah nombor satu..ibu jatuh nombor 2..tetapi bagi menantu ..ayah tetap nombor satu..isteri jatuh nombor 2....!!!!!!!!Insyaallah..barakallah


13 Mar 2015

DIY LONGHOUZ

Asalam kengkawan...tahun ni nampak gayanya entri nekcik tak banyak cerita travel..tekong POP takde budget jalan jalan sakkan tahun 2015 ini...sebabnya si puteri bongsu ni kena periksa PT3 tahun ni..so banyaklah kelas tambahan dan tak boleh ponteng ponteng!! keduanya duit  jenjalan dah dijadikan batu...ketiganya budget jenjalan dah  digunakan untuk buat pagar batu (bukan pagar rumah ye..nanti cerita lain masa ok)  he..he

So kali ini boleh tak kalau nekcik buat entry pasal DIY Tokpokcu ...Nekcik risau jugak takut pulak nanti kata nak menunjuk nunjuk..jadi riak pulak kan! tapi nekcik rasa setelah sekian lama berblogging ni nekcik dapat rasakan keluhuran hati rakan rakan di sini..so nekcik rasa bolehlah share sedikit ilmu ilmu DIY Tokpokcu..mana tau mungkin ada sorang dua yang berminat DIY  ni..boleh jimat banyak wooo!!

Mana nak mula ye....segan pulak..sebenarnya taklah gah sangat pun projek Tokpokcu ni..tapi nekcik ingin kongsi kesyukuran atas rezeki Allah ini bersama sahabat di sini..sesuatu yang memang tak terfikir oleh kami..rupanya Allah bagi lambat sikit kerana sesungguhnya Dia amat memahami...

Mungkin kawan kawan dah biasa tengok gambar yang selalu nekcik upload untuk entri nekcik..kaum kerabat nekcik yang ramai dan suka berkumpul ramai ramai..bukan baru ni..memang sejak nekcik nikah rumah kami memang selalu dikunjungi kaum keluarga..yang nak kawen ..yang nak belajar...alhamdulilah kami gembira dengan kehadiran tetamu...nekcik ingat sesangat pesan arwah bapak selepas nikah...tetamu yang datang mesti dilayan sebaik mungkin walaupun tengah malam...hidangkan apa yang ada...nekcik yakin sangat bahawa tetamu itu membawa rezeki..

Lari tajuklah pulok...rumah asal nekcik ni memang sempit..bayangkanlah 35 kaki panjang x 10 kaki lebar..bilik 2 di atas..lebih kurang separuh rumah teres gitu..tapi dinding attached dengan rumah jiran..takde tanah di belakang...Allah kasihan tengok anak cucu nekcik bersempit sempit agaknya.maka Allah rezekikan rumah sebelah..so luaslah sikit..itupun setelah 15 tahun kemudian..alhamdulilah...lega dan selesalah untuk anak cucu dan rakan taulan berkumpul...syukur ya Allah...Nekcik cukup gembira kerana memang kami berharap inilah persinggahan terakhir kami..tak pikir nak buat rumah lain dah..

Sesungguhnya Allah Maha Pemurah..tanpa disangka tuan rumah belakang pulak beritahu nak jual rumahnya...Nekcik teringat ada sekali tu..azian cakap rumah belakang tu tak nak jual ke..sempit lah nak  makan reramai..nekcik kata kat dia..doalah dia nak jual boleh kita beli..rupanya lebih kurang 3 bulan kemudian..nekcik daptlah memiliki rumah tu..syukur alhamdulilah..masin mulut kau ziyan (yan yanjournal lah tu) itulah rezeki Allah..niat nekcik satu jer..biarlah anak cucu nekcik selesa makan reramai...nekcik juallah satu satunya rumah nekcik di kepong untuk digantikan dengan yang ini..seterusnya langsailah hutang perumahan nekcik..alhamdulilah..

Gitulah ceritanya.....so dapatlah nekcik ruang makan seluas 10 kaki x35 kaki..alhamdulilah..suka sangat..lapang nak meraikan tetamu...oleh kerana rumah ni attached maka kami hanya perlu pecahkan dinding dapor jer dah boleh terus masuk ke rumah belakang..kerja kerja kasar kami upah abang Tokpokcu..bersama 2 pekerjanya..alhamdulilah 2 bulan siap..selebihnya bahagian dalam memang Tokpokcu DIY 100 %..



Inilah rupa rumah nekcik tahun 1988 dulu..tapi itu pun dah di tambah seluas 10 x 12 kaki..bahagian dinding kayu tu..setelah 5 tahun kami nikah..dapatlah ruang tamu..tengok tu betul betul tepi longkang besar..tepi tu laluan orang untuk rumah belakang belakang tu..Itu bukan kerosi MH370 ye..boeing jugak


Ada yang nak sewa apartment nekcik atas tu..ada 2 bilik 1 hall..Nekcik buat tangga tepi untuk penyewa..boleh lah tampung duit api kan 
Dinding ni jer yang kami pecahkan untuk ke rumah belakang sebelah tu..setelah di sambung  dapatlah nekcik ruang makan yang agak luas..memang nekcik nak buat tempat makan jer di sini....
Tengok tu..kotak kotak kabinet hasil tangkapan ikea..tapi ini ada yang reject punya....so dapatlah harga yang amat murah
Ruang makan ni kami nak ala ala kampung..nak pakai kayu..harga amat mahal..so kami guna vinyl flooring..macam tikar getah yang bercorak papan..hanya gunakan gam jer..senang jer..sapu gam tampal..ewah pandai lah nekcik tu..bengkok jugaklah pinggang Tokpokcu tu nak menyiapkan lantai dan dinding tu...Boleh beli di Houz jalan TAR..selamat dari anai anai dan kurang sejuk wap simen...dinding pun kami gunakan vinyl ni untuk dapatkan efek papan
Ini lah hasil tampalan Tokpokcu...ala ala papan gitu....Meja panjang tu nekcik dapat AS IS BASIS Ikea..dia dah cacat sikit so dapatlah 50% off..dalam rm 450 gitu..so nekcik ambik 2....bolehlah ramai duduk makan sekali kan...meja ni boleh extend lagi tu untuk tambah 4 orang lagi...Rumah ni dah macam show room ikea AS IS BASIS...nak jimat kan


Ingat tak rumah dulu dulu..ini lah tingkap yang selalu digunakan..tapi yang ini untuk pintu..tu yang panjang..kalau tempah kat kedai harga nya rm350 sekeping...nak jadi rezeki kami dapat kat kedai kayu secondhand di Sentul..nak tau berapa sekeping..ha..ha..Rm50 hengget jer..masih dalam keadaan elok lagi....6 KEPING X 50..rm300..banyak jimat tu kan...tepi tingkap tu laluan orang..motor..so kenalah pasang kekisi..kalau idak senang orang nak lompat masuk

Nekcik buat dapur dan singki  jugak di sini..senang kalau dah ramai..semua boleh guna...tu dapur induction nekcik dan tokpokcu dapat kat Cash Converter  ( yang jual barang secondhand tu )..tak jugak second hand pasal kadang kadang ada yang masih dalam kotak lagi..kalau kat luar dalam rm2k ni..tapi kat sini harganya rm399...tengok tu beza dia...Pintu kayu kabinet tu pun kami dapat kat ikea...sekeping dalam rm12...sebab dicontinue sale so memang dalam kotak lagi...kalau harga biasa dalam rm200 sekeping..mahal kan..laci laci tu pun semua kami kutip kat ikea..as is basis jer...
Nekcik dan dapur tak boleh dipisahkan..ha..ha

para para kayu ala ala kampong..masih tak siap sepenuhnya pun lagi
Ni nekcik punya peberet spot..dinding tu tampal dengan gambar pokok...bagi ceria sikit...sofa tu pun dari as is basis..70 % display item...kalau bukak tu boleh jadi katil queen!! so takde masaalah bila sedara nekcik nak tidor..bangku pangkin tu pun reject punya..harga pun dalam seratus lebih...nekcik beli 3 ..2 untuk meja makan...kes nak jimat beli kerusi....kerusi paling murah pun rm80 sebijik..kalau 20 bijik..hu..hu....so pakai bangku ni separuh..yang lain tu guna kerusi lama...siling tu nekcik ingat nak pasang wall paper awan..tapi mahal..so biarlah dulu...
Tengoklah gelagat Tokpokcu bertukang ..kerahan tenaga...yang 2 tu ada ic ye..bukan PATI



                                             Tokpokcu at work...Cikmat supervised

Dekat 6 bulan jugaklah baru nak siap ..iyalah Tokpokcu buat sorang sorang...itupun bukan 100%..banyak lagi yang nak kena buat..tapi kalau siap semua nanti Tokpokcu tak tau nak buat apa pulak kan..tapi syukurlah akhirnya hampir siap lah jugak Longhouz ini...
Kalau dulu nak makan kena Q..sekarang alhamdulilah boleh lah makan sekali reramai..lagi meriah..tapi hari hari biasa kalau takde tetamu..nekcik makan di sini jer...jauh nak ke belakang tu!!
Tengok tu cucu nekcik ni..mentang mentang meja tu panjang siap nak lena lak!!
Kunun kunun bukak tingkap nampak hutan gunung Ledang..alami dan kekampongan lah sangat  gitu...iyalah hilang jugak rasa rindu kat kampong
 Nekcik sangat sangat bersyukur atas rezeki ini..ada tempat untuk berteduh..walau pun tak sebesar mana ..namun yang istimewanya itu pasal rumah ini penuh dengan sentuhan peribadi Tokpokcu ..walaupun sudah hampir 32 tahun.'.Taj Mahal' nekcik ni masih belum 100% siap....baiti jannati..penuh dengan nilai sentimentalnya
Akhir kalam nekcik pohon ampun andai entri ni tak menyenangkan..anggaplah sebagai tatapan..kerana mungkin dapat beri semangat untuk mencuba DIY ini sebagai hobi..memang seronok dan tak merugikan...nekcik pun suka tengok rumah orang atau hotel untuk mencari idea untuk dicetakrompak...
so pada sahabat nekcik di sini..andai ada yang sudi..jemputlah singgah ke teratak 66 ni..insyaallah boleh lah kita minum kopi..kalau nak special sikit kenalah bagi tau awal..insyaallah..nekcik suka masak untuk tetamu nekcik...kita berkongsilah rezeki yang Allah bagi...semuga dapat menampung kekurangan diri..insyaallah


6 Mar 2015

DULU ...KINI..DAN SELAMANYA

Tetibe nak buat entry pasal   makanan ini...semua kenal lah kan..NESTOM orang dulu dulu panggil...Meh nekcik nak citer sikit   NESTUM ni memang makanan kegemaran nekcik dari kanak hingga ke tue ni,,,tak pandai jemu..tercium bau jer..terus jadi lapar
Arwah mak kata kecik kecik nekcik tak suka makan nasi..omputih celup lah kan..so bagi makan nestom ni...memang laju jer makan..sampailah dah remaja pun arwah bapak akan sentiasa beli Nestum bila belanja barang dapur..memang jarang putus...kekadang sampai 2 tin sekali beli untuk sebulan..iyalah baby tua kan..makan bukannya cayo cayo...bancuhannya macam nak buat jemput jemput gitu..lepas tu semangkok besar  pulak..iyalah sehinnga kenyang!! Nekcik rasa kalau seminggu tu dalam 2 atau 3 hari jer nekcik makan nasi..selebihnya..makanlah kuih kuih dan NESTOM serta air milo...kenyang weiii...sebab tu arwah emak kata..dia tak risau kalu nekcik tumpang rumah orang..dia akan bekalkan nestum bertin tin!! 
Bila nekcik belajar kat Ipoh..bila balik cuti jer..arwah bapak akan pergi kedai beli Nestom..towkay kedai tu taulah "baby " bapak dah balik!! he..he
Masa mengandung pun camtu jugak..lunch nekcik suka makan 4 ketul donat...nanti bila lapar bancuh Nestum..alhamdulilah sihat jer..baby nekcik semua 3 kilos...nasi tu makan lah jugak..tapi taklah sampai 2 atau 3 kali sehari!! sehinggalah kini..ada roti ke ..kuih muih pon cukup kenyang...
Nekcik selalu usik Tokpokcu..kalau perang..nekcik lari bawak nestum jer..dia kena bawak beras dengan sardin!!! 
Nekcik cuba jugak belajar makan oats ke..cornflakes ke..tapi tak lalu  pulak..Nestum jugak tetap di hati...power betul abang Tom nii

Beli yang dalam tin mahei so beli refill jer..murah sikit!!!

Tu diaa ..bancuhan Nestom ...setengah mangkok air teh...dan masukkan nestum sehingga boleh di buat bebola ..boleh ditambah dengan 2 sudu susu pekat manis..masyaallah yummylicious sedapnya...
amat seswai untuk kanak kanak tue!!!!
selamat mencuba!!

18 Feb 2015

BIRTHDAYS


Assalamualaikum geng blogger yang amat nekcik sayangi...kali ini nekcik kongsikan cerita family gathering nekcik ..bukan jalan jalan ye...kali ini gathering kecik kecik jer..tak dihebah hebohkan...lagi pun di rancang last minute..so saper yang available jerlah ye...kalau nak panggil semua ..memang kena ambil catering lah sebab tak mampu den nak masak untuk seratus lebih kaum kerabat sekitar KL ni...
Yang sebenarnya ..hari Ahad lepas tu 15 Feb tu hari lahir Tokpokcu yang ke 63...Syukur alhamdulilah..doa nekcik semuga Allah panjangkan usianya dalam keberkatan dan di rahmati Allah...disihatkan tubuh badan serta  bahagia di dunia dan akhirat..amiiin
Sempena itu..nekcik rasa kalau makan di luar pun belanja pun  mahal..tambah tambah sibuk dengan hari valentine sana sini...kalau masak di rumah puas hati....ramai yang makan dan boleh makan berkali kali serta dapat mengeratkan siratulrahim keluarga....lagipun nekcik suka sangat tengok ahli keluarga kami dok makan sambil sembang sembang santai... ada 3 orang yang besday bulan februari ni..so kami raikan sesama..tapi 2 minggu lepas dah sambut besday chef koya kat rumah yan.yanjournal..takpelah..yang pentingnya dapat makan beramai ramai kaann
So sedari lepas subuh lagi nekcik dah turun padang..aduhai assistant ramai lak takder..kecuali si puteri bungsu serta besday boy!!
Bergelutlah nekcik di dapor ...besday boy ke pasar menjaring kepala ikan untuk dibuat asam pedas atas permintaan ramai!..Menu nekcik yang sempat disiapkan.....sup tulang...labu masak lemak..paceri terung...rendang ayam..laksa kimchii..pulut kuning...puding sagu ...rotiiiiii
..wow terrer jugak nekcik kan!!.bersilat sensorang di dapor untuk menu makan malam nanti..kih..kih
Alhamdulilah..niat untuk kenyangkan perut keluarga... 30 orang semua tu..bersemangat!!!
So jom kita raikan besday Tokpokcu..Paman Mie..serta Chef kami..chef Koya....


Eh potong kek sesorang lak dia...tak ajak yang 2 lagi tu ke...aduhaii suka Tokpokcu dapat kek yang anak dara kecik dia buat...

Muaahs Tokpokcu..semuga hari hari yang mendatang akan sentiasa di rahmati dan diberkati Allah serta  kasih sayang kita sentiasa manis..  semanis kek stroberi sehingga akhir hayat..amiin
Anak cucu yang hampir 2 tahun tidak ditemui di alam nyata!!! Thanks for coming Angah and family

Antara tetamu yang tiba awal..alhamdulilah..sebelum malam..so hitea lah jadinya ye...

Tengoklah anak cucu nekcik ni...bila tentang makan memang meriah..kena pasang traffic light!!


Baik baik jer semua sebab masing masing sudah kekenyangan

Dengan penuh konsentrasi menghayati makanan

Alhamdulilah semuga Allah murahkan rezeki untuk sama sama kami kongsi lagi..amiin

The three stoodges ..BFF..Tokngah..Cikeni..and Chef Koya

Atas permintaan ramai..besday boy masak asam pedas ikan..kepala dengan badan sekali ye..seperiok besar tu
Siakap goreng halia...air tangan Tokpokcu juga


          Labu masak lemak..my peberet..sendili masak maa

Sup tulang...
Pulut kuning..tak sempat nak dihiasi...


Strawberry Bakewell Cake..air tangan Cik Eni...terimakasih sifu Dr.Ina dari myinaharali.blogspot.com kerana berkongsi resipi kek yang diminati ramai...liciin doc!!..lepas ni ramai yang kena check gula doc!!
Eee suka Paman dapat hadiah besday..selamat bertambah usia ye..semuga sentiasa dirahmati dan diberkati Allah di dunia dan akhirat bersama insan insan kesayangan..amiin

 jommmm



Anak anakku yang ceria bila dapat makan..alhamdulilah
Tengok tu menyeringai semua gigi!!!

2 minggu lepas besday family chef kami..chef koya...ni pun tak dirancang tetapi oleh kerana sikecik ni dah janji ngan kakya dia nak buatkan besday cake..maka terjadilah satu majlis kecil kecilan ..last minute nekcik masakkan pulut kuning serta couscous kambing untuk di makan bersama di rumah blogger yan yanjournal..he..he..tenkiu Ziyaan ...tetap meriah walau tak di rancang kaaan...

Macam potluck lah pulak...ada cucur bilis...ziyan buat tau..sedaap ...ada nasi lemak ayam..coucous dan pulut kuning...syukur alhamdulilah..tetap meriah kan Koya

Bersama penaja  kek besday ....Kek Buah Berkeju...lagi berkrim!!!

Pulut kuning berlapis daging
Couscous bersama kambing panggang
Alahaii kenapa pulak tuan rumah menyorok..malu ke..takpelah.. camtu kami  balik jer ye..hi..hii
Sebenarnya bukanlah iya iya sangat nak menyambut besday..tetapi tujuan utama nya untuk makan bersama serta mengikat hati hati kami agar sentiasa sayang menyayangi..tiada rasa dengki..tiada iri hati antara satu sama lain...insyaallah...no food no fun..hu ha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...