MY FISHES...please feed us..we are hungry..thank you..muaah....just click in the water to feed!!!

bunga

23 Aug 2014

Food BANANA CRUMBLES MUFFIN

Salam penghujung Syawal kengkawan semua...Masih ada tamu lagi datang beraya? Ada lagi kuih raya tak..rumah nekcik dah takde kuih raya..tak buat dan kuih tunjuk pun tinggal botol jer!! Tapi jom kita hidang tamu dengan kuih panas ..fresh from the oven...simple jer...mari kita buat BANANA CRUMBLES MUFFIN..tergeliat sikitlah lidah tu kan..tapi sebenarnya hanyalah muffin pisang jer...





BANANA CRUMBLES MUFFIN
1 1/2 cawan  tepong gandum
1 sudu kecil baking powder
1 susu kecil bicarbonate soda
1/2 sudu teh garam
3 biji pisang sedang..dilecek
3/4 cawan gula caster
1 biji telor..pukul sekejap dengan garpu
1/3 cawan butter..dicairkan
1/2  cawan cranberry kering..di cincang kecil...boleh gantikan dengan lain lain seperti walnut yang di cincang

Untuk Crumbles
1/3 cawan gula perang *
2 sudu makan tepong gandum*
1 sudu makan butter*
1 susu teh serbuk kayu manis*..boleh tambah lagi kalau suka
Gaulkan semua  bahan* sehingga menjadi seakan serbuk roti

1 .Ayak sekali tepong..baking soda..baking powder
2. Campurkan pisang lecek..gula caster..telor..butter..pukul sekejap     dengan senduk kayu
3. Masukkan tepong dan gaul hingga sebati
4. Masukkan ke dalam papercup muffins..3/4 penuh
5. Taburkan bahan crumbles di atas muffins
6. Bakar pada suhu 140 C selama 20 minit...(ikut oven masing masing)
7. Sedia untuk di hidang pada tetamu..panas panas
8. Enak sekali sebab cumbles tu agak crispy
Sedaap bau kayu manis..dan garing


11 Aug 2014

BERAYA DI KL.....

SELAMAT HARI RAYA SERTA AMPUN MAAF DARI NEKCIK UNTUK SEMUA SAHABAT HANDAI RAKAN TAULAN SERTA KAUM KERABAT....WALAUPUN DAH HAMPIR PENGHUJUNG SYAWAL..BETTER LATE THAN NEVER YE..
Lama bebeno nekcik tak citer citer ngan uols...beberapa sebab dan musabab terpaksa berdiam diri seketika walaupun kerinduan membara di hati..rindu pada rakan blogger nekciklah kerana nekcik rasa seperti berbicara dengan uols semua pabila membaca ulasan uols..i hepp heppi u know!!

Nanti ada lak yang tertanya kenapa nekcik menyepi diri...(untuk kakzakie terutamanya)
pertamanya line tenet yg lemah geemalai ni...keduanya rasa malas tahap gaban  untuk mngadap pc...mungkin jugak umur dah semakin bertambah.....he he...mokcik pencen kan
ok kita citer citer lah serba sikit di kesempatan yang ada ini...

uols nak tauu...tahun ni first taim nekcik sekluarga beraya di keh el ni
walaupun dah 33 tahun mencari rezeki di sini..sebabnya kerana anak teruna nekcik baru dapat kerja..so hari raya pun kena kerja....tak sampai hati pulak nak tinggalkn dia beraya sendirian di pagi raya...banjir nekcik rasanya!!......di mana tak penting... asalkn semua ahli keluarga nekcik ada ..dia kerja jam 3 petang...so kami masih boleh bersama ke masjid di pagi raya....alhamdulilah
Nak masak apa lah ye untuk santapan pagi raya.....baru nak belajar raya sendiri..he..he
ala ala beraya di perantauan kunun he..he
Sorilah anak anak... omak tak mampu nak sediakan makanan kegemaran awak semua..BURASAK..pokok pisang belum berdaun banyak lagi....so pasrah jerlah dengan nasi impit plastik....bersyukur lah masih ada makanan ye anak anak...
kami akan beraya di rumah sendiri...dan raya kedua baru balik ke Johor untuk beraya bersama keluarga pulak...


Potrait keluarga kami..abaikan warna baju yang sorang tu...ketua marhaban gamaknya...


Tak sah kan kalau tak gambar berkapel ni kan...he..he

Kunjungan jiran tetangga setapak jaya...di pagi raya...nasib baik nekcik masak jugak nasi impit...

budak ni lah yang kena kerja...di hari raya

Hidangan raya kami..nasi impit..sambal goreng...serta gulai asam pedas ikan sembilang

adalah  sejenis dua biskut tunjuk

dan ini jajan sebakul nekcik sediakan untuk tetamu 

Hari ke 2 syawal kami sudah pun berada di kampung untuk bersama kaum keluarga....meriahnya dapat berkumpul bersama ahli kluarga kami yang memang besar ni..tahun ini keluarga dari sabah jugak ada bersama beraya..tu diaa ramai sungguh


Seronoknya bersarapan di beranda rumah..di tepian parit..hu..hu ..terasa sungguh suasana kekampungan...terubat kerinduan yang mendamaikan

Alhamdulilah dapat juga makan BURASAK ...sedaaap

Ini jugak makanan yang di cari setiap kali balik kampung..otak otak..tapi bukan yang macam dijual di KL ye..ini adalah kelapa yang digiling halus..di gaul bersama rempah kari..dan diletakkan sehiris ikan  tenggiri..nyum nyum sedap wei..


Acara wajib kami setiap kali raya....rombongan  mengunjungi rumah kaum keluarga  di sekitar kampung...di ketuai oleh yan yanjournal lah tu

Tahun ini Allah rezekikan buah buahan tempatan  untuk di buat hidangan raya...sana sini melimpah ruah segala buah buahan..Nikmat yang sungguh mewah
Seronoknya makan rambutan segar dari ladang



Lama tak jumpa buah jambu batu ni..banyak biji tapi wangi

Rambutan yang merah merah sedia untuk di angkut balik ke kl
Bukan hanya beraya bersama kaum keluarga tapi sempat jugak di raikan oleh kawan sekelas sekolah rendah nekcik..tu yang disebelah kiri nekcik tu..towkay supermarket di kampung..Thank you Bak Seng kerana belanja breakfast ...setiap kali balik kampung dia mesti belanja nekcik ..he..he..kawan lama yang setia
Terima kasih ye Bak Seng  kerana belikan saya otak otak yang sedap sangat..."nak balik talipon dulu"...saya akan ingat pesan awak!!
Ini lagi satu pertemuan yang tak dijanjikan..terkejut nekcik bila nekcik melangkah masuk ke JPO ( buat pertama kalinya..) nekcik ditegur..ni nekcik yang tulis blog tu ke??? terkezuut i u..ada jugak orang kenal nekcik..kih..kih..kira glamer lah kan!!
Dia perkenalkan dirinya Roziah ( sebelah kiri nekcik tu)dari Selayang Baru..silent reader yang setia blog teratak 66!! Terima kasih Roziah kerana sudi membaca coretan nekcik ni...katanya dia suka baca tentang kembara orang pencen...yang turun naik bas dan train bila melancong ..he...he..seronok nekcik bersembang walaupun sebentar cuma...semuga kita berjumpa lagi ye Rozi...sempat bertukar alamat dan nombor talipon..so kalau sudi jemputlah singgah ke teratak 66....
Juga nekcik tak lupa tujukan untuk kakzakie tersayang...nekcik hanya lintas hormat jer ke JPO tu ( takut kakzakie marah tak singgah rumah dia he..he)...tak sampai sejam kami dah pun balik..kerana dah malam ..lagi pun nekcik tak nyopink pun...orang pencen!! sekadar nak tengok cam mana rupa JPO yang selalu di sebut sebut tu...
Panjang sudah bicara..semuga terubat rindu yang lara...nekcik mohon berundur seketika...semuga kita dipertemukan semula....insyaallah
Di sini jugak ingin nekcik hulurkan salam ukhwah untuk semua sahabat handai...andai ada kelapangan dan kesudian jemputlah singgah ke teratak 66..cuma harap call dulu sebab takut nekcik keluar..tak kiralah walau selepas syawal berlalu

3 Jul 2014

IKAN MASAK HALIA

Assalamualaikum dan salam ramadhan kengkawan semua...nekcik iringi doa agar kita semua dikurniakan kesihatan yang baik dari segi rohani dan jasmani untuk merebut segala peluang yang Allah sediakan untuk hambaNya di bulan yang mulia ini...insyaallah..Dah 5 hari kita berpuasa kan..alhamdulilah...
Dah sinoniim dengan ramadhan..seolah olah pesta makan makan jadinya..bukan untuk menjadikan kita lebih insaf ..dan menghayati kesusahan mereka yang susah..alhamdulilah sehingga kini masih bertahan lagi untuk tidak menziarahi bazar ramadhan.......lagi pun dah pencen ni banyak masa untuk memasak....jadi nekcik masak jerlah ..seperti hari biasa...iyalah tu kan..harii biasa pun jjcm!!
Nekcik dan Tokpokcu seronok bila Ramadhan ni...sebab waktu inilah kami dapat makan berjemaah ...hari  hari lain selalunya tak semua ada  di rumah...jadi untuk meraikan anak anak di bulan ramadhan ini..bergilir gilirlah nekcik dan tokpokcu memasak..kamii semua hanya berbuka nasi macam biasa..tak perlu kuih muih..air pun teh o panas dengan soya sejuk..Tang lauk tu..ada ikan dan sayur..cukup dah..
Jom hari nii nekcik share resipi mudah...all in..mudah mudah jer...IKAN MASAK HALIA..tapi hari ni Tokpokcu yang masak...he..he

1 ekor ikan..ikan kembung...kerapu..bawal  ikan bukan tudung ye..di gaul garam dan kunyit..dan greng ..jangan terlalu gareng
2 inci halia..di mayang
1 biji bawang besar  di hiris
carrot..timun..tmato
air asam jawa..
sos plum..kalau suka

Tumis semua halia..bawang hingga wangi
Masukkan air asam jawa dan sedikit garam
Masukkan ikan
Masukkan semua acessories sesuka hati...carrot..tomato
biarkan hingga mendidih..angkat dan hidang....
sonang jer kan..ada ikan..ada sayur
nak menu sayur boleh jer goreng kangkung kan..
Jangan masak berjenis..jenis..nanti banyak pinggan mangkuk nak basuh..ha..haaaA

Inilah ikan masak halia yang disediakan oleh Tokpokcu untuk ahli keluarga berbuka puasa...senang jer kan...ada ikan ..ada sayur...boleh di makan hingga ke sahur..alhamdulilah...tak payah banyak banyak periok...syukur masih ada makanan yang lazat untuk dinikmati...makanlah sekadarnya...untuk mendapattkan tenaga agar dapat menjalani segala ibadah di bulan yang mulia ini...insyaallah

20 Jun 2014

GLORY PORT DICKSON

Rasanya agak lama dah nekcik tak ngadap komputer nii...letih dengan ciknet yang lemah gemalai nii..tapi hari ni nekcik cubalah ngan penuh kesabaran..kerana lama dah tak citer citer ngan uols....terasa miss uols lah pulak...ewah ewah..orang pencenlah kan..Tokpokcu pun dah letih menyembang ngan nekcik dari pagi sampai malam..baiklah dia bertukang kan!! So uols lah jadi mangsa nekcik nak stori mori ye!! terima kasih lah kerna sudi melayan nekcik nii...

Agak lama nekcik tak keluar makan angin ...waktu bertenang..he..he..tapi memandangkan cuti sekolah agak panjang..kasihan lak kat puteri bungsu nekcik tu..asyiik memasak nak habiskan masa..hari hari buat muffin...pavlova..shepperd pie dan bagai..suruh masak lauk dia tak mau pulak!!

So last minute dah nak hujung cuti..Tokpokcu called lah Glory PD untuk bersantai 2malam..kena cari yang ada kolam sebab permintaan  little laling dia!! Kalau nekcik kena nampak laut!!
Yang dah dewasa ni bukan nak ikut mak pak dia jalan jalan PD..diorang kata dah puas kecik kecik dulu..asyiiklah ke PD atau Melaka...so Adik pujuklah Pakngah dia ngan kak Koya ikut serta sebagai geng berendam dia....Selesalah apartment 3 bilik...

Biasalah Tokpokcu gemar memang angkut periok belanga ..asam belacan..he..he..macam nak berkampong sebulan kau!! Tetiba nak angkut barang naik..barulah perasan dapo gas tertingge...beria ia membelinya sebelum pergi...tong gas ada!!
Suka jugak nekcik..he..he..boleh cari cari makan makanan lokal!!
Takyah lah nak citer lebih lebih pasal PD ni kan..semua orang dah tau!! tapi nekcik memang suka ke sini atau melaka...jom layan jerlah gambo  gambo makcik pencen ni...ada masa terang..ada masa kelabu..kih kih

Selalunya kalau last minute nak cari tempat memang Glory PD ni lah yang boleh dicuba...selalunya taklah hampa..3 bilik dalam rm480+ ..bolehlah kan
Bahagia cik kak cik kak dapat berendam
TURTLES' HUT...lho penyu di atas lak ye
Taman ni ada kura kura dan arnab..tapi arnab macam tinggal 2 3 ekor jer

Port Dickson Waterfront..cantiklah..dah modern..ada KFC..MCD..KENNY ROGGERS...tak nampak pulak..satey samuri ke..masak lemak cili api!!
Bila matahari melabuhkan tirai

Bahagia dapat tengok laut dan pantai....

Sempat jugak singgah rumah cucu sedara kat situ..terima kasih kak sebab ajak makan tngah ari..dan buah mangga..alhamdulilah

ketenangan dan kedamaian melihat laut membiru terbentang luas 

Hi.. matching coat awak dengan batu tu ye!! orang kaya ni...dok hotel ..pelanggan tetap kot!

Seronok dapat basah basahkan kaki di tangga ni..sesekali ombak datang..basah lencun

jom senamrobik

Posing jangan tak posing

Tengok apa tu!!
Mokcik pencen ni memang suka tengok tengok ombak menghempas pantai!!

Cuba zoom kat signboard tu...
DILARANG MEMBUANG BATU KE LAUT!! Tapi bersih sebab orang tak buang sampah!!
Jetty nelayan..nampak cantik bila dirakam..macam lukisan

BEST FRIENDS FOREVER!!


2 Jun 2014

TAMAN PULUT KUNING

Assalamualaikum kawan kawan..selamat bercuti kepada sahabat sahabat nekcik dari golongan  pendidik...rehat rehatkanlah badan...hati dan minda setelah lelah bertugas mendidik anak anak  disekolah dan juga di rumah
Hari ni nekcik nak kongsi kreativiti nekcik...iyalah tak pergi mana mana ..so berkaryalah di nekcik 's kitchen
Sejak tengok pulut berhias Azita Zain dan Rostina Sulaiman ni..nekcik teringin jugak melembutkan sikit jari jemari ni untuk berkarya...kebetulan kelmarin besday suami yan yanjournal..so adalah nak buat makan makan keluarga di rumah yan..apalagi teringat lah pulut berhias..boleh lah dihadiahkan untuk besday boy petang nanti
Bukak fridge yang ada hanya ayam cincang..adalah sekilo...untuk buat rendang
Pulut..aduhaiii ada di kedai...tapi alhamdulilah mintak tolong Tokpokcu singgah kedai bila balik surau nanti..
Mula mula buat rendang guna ayam cincang...ok jugak..cepat siap..rasanya lepas ni boleh buat lagi untuk makan dengan nasi impit...siap ..terus tanak pulut...siap
So sekarang nak mengubah pulak..hi..hi..cuba cubalah kan..takpe...bukan nak masuk pertandingan..yang pasti akan menjadi hidangan anak cucu jer..so inilah hasilnya...tangan keras lagii nii


Inilah hasil karya nekcik...takpe nanti boleh improve lagi..ni project adhoc

ada dua ekor burung ke ayam ke..apa apalah..merpati 2 sejoli sedang berdua duan di taman rekaan nekcik..ha..ha

Kunun kunun yan  dengan sang suami lah tu..simbolik!!
ha..ha..




30 May 2014

BUBUR AYAM DAN SUP BEBOLA DAGING

Hari ni nekcik share menu cuti sekolah..breakfast terus lunch...
jom kita masak 

BUBUR AYAM

2 cawan beras
6 cawan air
Masakkan di atas api

1/2 cawan ayam cincang

1/2 bijik bawang besar + 3 inci halia diblend +2 sudu makan rempah sup
2sudu makan serbuk lada hitam
1 batang saderi besar..(celery)..dihiris
Tumiskan bahan blend..
Masukkan ayam cincang dan serbuk lada hitam..dan batang saderi
Tumis hingga wangi
Tambahkan  1 cawan air..
Angkat masukkan ke dalam periuk bubur
Tambahkan garam secukup rasa
Masakkan hingga sebati..kalau nak cair tambahkan lagi air

SUP MEATBALLS


15 biji meatball..(nekcik guna keluaran persatuan nadi islam..lembut)

2 batang saderi besar..hiris
2 biji tomato
1 biji bawang besar ..potong besar
1 batang carrot..hiris

1/2 bijik bawang besar + 3 inci halia + 2 sudu rempah sup..diblend dan tumis

Masukkan 6 cawan air dan masukkan semua bahan bahan
Tambahkan garam dan serbuk lada hitam dan biarkan hingga mendidih
Taburkan dengan bawang goreng dan daun saderi
Hidangkan bersama bubur dan ikan bilis goreng


Bubur ayam ni kegemaran nekcik dan anak anak ...nekcik suka buburnya hancur lebur..dan rasa halia sikit...ayam tu nekcik suka tumis dengan remaph dulu kat periuk lain..hilangkan rasa hanyir ayam


Sup bebola..semua adaa...complete meal...kalau ada lebih nanti petang boleh jadi mee hoon soup!!

Bahan penyedap tekak...
ALLAHUMABARIKLANA FIMAA RAZAQTANA WAQINNAAZABANNAR
BISMILLAHIRAHMANNIRRAHIIM

26 May 2014

KAPONATA EGGLANT

Asalamualaikum sahabat sahabat dan kaum kerabat yang nekcik kasihi..laa laa ni..uols bersabar lah dengan karya karya nekcik ni..sebabnya mungkin uols hanya akan dihidangkan dengan resipi resipi..acara jalan jalan ni mungkin lama lagi akan bersiaran kembali...nuuuun hujung tahun nanti..insyaallah..iyalah..tabung ayam dah tak berkokok ni so kenalah dok dianm diam sambil berhibur hibur di dapor..he..he....

Hari ni nekcik nak kongsi resipi ...resipi sesuker hati ...idea asalnyer dari CAKE BOSS....BUDDY...saper saper yang biasa tengok Asian Food Channel (AFC) kenal lah kan
Tapi biasalah bila tengok TV tu takde pen pun kat tangan..so jadilah resipi sesuker hati..ikut mana yang ingat ye..kalau nak yang betol betol tu..sila lah google googlekan....janji masak dengan kasih sayangkan...kurang ramuan tak ngaper..tapi jangan kurang kasih sayang ye

Jom tengok resipi yang nekcik tokok tambah nii..resipi asalnya bernama...
KAPONATA EGGPLANT...harus bergulung gulung lidah nya... asalnya dari Italy...tengok Buddy masak macam senang dan sedap jer...so nekcik pun cecuber lah..nak gi Italy jauh sesangat....tapi ingat ye..ni dah dimelayukan!! sorrylah Mr. Buddy...iols kena ada pedas pedas..hot hot sikit!!

Kaponata Eggplant...atau nama melayunya ala ala sambal terung gitu!!

3  biji terung panjang...hiris nipis
2 batang saderi besar (celery)..hiris
10 biji tomato kecil..terlupa beli..he..he
1 bijik bawang besar ..hiris
1 senduk nasi serbuk cili
1/2 senduk nasi serbuk kari
1 senduk nasi sos cili
1 /2 senduk nasi sos tomato
sedikit serbuk black pepper
2 sudu makan gula
1 tin kacang kuda rebus...nekcik guna brand kimball
1 cawan minyak zaitun..atau minyak biasa..nekcik campurkan keduanya
2 cawan air

Memola..ambil hirisan terung...gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper..biarkan sekejap( 10 minit)
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hirisan terung hingga sedikit kekuningan..angkat
Tinggalkan sedikit minyak lebihan untuk menumis
Tumis bawang...masukkan batang saderi...biarkan agak layu
Masukkan serbuk cili..serbuk kari...sos cili..sos tomato..gula
Tambah 2 cawan air
Gaul rata...masukkan terung dan tomato serta kacang kuda
Rasa garam dan gulanya
Biarkan mendidih dan rasa sebati...
Hidangkan untuk dimakan bersama roti perancis!!..nekcik makan dengan gardenia jerk!


Close up

Takyah nak rebus rebus kan..dah siap dalam tin


Senang jer kan...sesekali kita tuko selera...macam banyak..tapi ropernya liciiin..alhamdulilah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...