bunga

7 Apr 2017

KEK BUAH BERKEJU

Assalamualaikum sahabat sahabat tersayang..alhamdulilah masih di izinkan untuk bersiratulrahim walaupun di alam maya...jauh di mata..dekat di hati kan!
Dek kerana keadaan tak mengizinkan untuk nekcik berkembara untuk sementara ini..makanya..jomlah kita ber kembara ke alam lain..hi..hi..serem ye
Jom kita Masak Masak Boleh Makan
Hari ini jom nekcik share resipi yang senang dan sedap ini..kena di blogkan sebab takut nanti handphone rosak ke ..atau kitab masak masak nekcik hilang nanti..
Nekcik ni bukanlah peminat kek kek yang lemak lemak berkrim tu..seriau tengok krim krim tu..tapi suka tengok kek yang dideko cantik cantik..memang terpukau!!
Dulu dulu suka sangat makan kek buah ni..baik yang kukus atau bakar..suka sangat kek  yang tidak terlalu kering...mula mula dulu mintak sikecik ni buatkan ikut resipi dalam internet..dah tak ingat asal usulnya...so mintak maaflah kepada pemberi resipi..semuga Allah berikan ganjaran kepada empunya resipi asal kerana kek ini sangat disukai ramai oleh ahli keluarga dan kawan kawan nekcik..
Nekcik mintak maaf kerana resipi ini dah nekcik ubah sikit sikit dari asalnya..jom kita membaking...





KEK BUAH BERKEJU (CREAM CHEESE FRUITCAKE)

250 gm cream cheese Tatura atau Philadelphia Cream Cheese
250 gm butter...boleh guna Farmcow atau Anchor
200 gm castor sugar
250 gm tepong gandum 
1 1/2 sudu teh bicarbonate soda
4 biji telor gred B
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh perasa oren

300 gm mixed fruits..boleh tambah sedikit lagi cherries..digaul rata bersama 
150 gm tepong gandum


1. Pukul butter bersama cream cheese hingga rata
2. Masukkan castor sugar
3. Pukul hingga kembang
4. Masukkan telor satu demi satu
5. Masukkan tepong gandum bersama bicarbonate soda..gaul rata
6. Masukkan campuran buah buahan kering yang telah digaul            tepong gandum tadi
7.Akhir sekali masukkan vanila serta perasa oren kalau suka
8. Guna acuan 10 x 10 inci 
9. Bakar selama 60 minit dengan api 160 C ...atau sehingga masak
10. Selamat mencuba......

** Kek ini boleh tahan seminggu dalam bekas bertutup kalau tidak dimakan ye!!
** Nekcik suka guna mixed fruits yang di beli di bakeri Bake With Yen sebab mixed fruits dia ada ceri dan bukan betik
                        

23 comments:

  1. rare jugak resepi ni nekcik. biasa kek buah tak pakai keju kan? GB nak try lah! terima kasih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain dari english fruitcake biasa ..cake ni x kering sangat..n simple sangat GB..less than 1 hr dah boleh masok oven..

      Delete
  2. Mak mertua saya dulu dulu masa dia sihat, asal nak Raya mesti buat kek buah kukus Nekcik. Sayalah jadi asistantnya. Tapi tulah...kalau dah buat berketul ketul, lama lama jadi jemu jugak hihi ...

    Nampak senang dan sempoi je kek ni Nekcik...tetiba teringin pulak nak makan kek buah hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Hainom okje..nekcik suka kek kukus tu tapi x larat nak mengukus sampai 4jam tu..cubalah ni..sempoi n selalu never fail..ha..ha..tu yg nekcik ghajiin buat...

      Delete
  3. kek buah pun bercheese bagai ya...
    betul saya pun suka simpan dalam blog supaya tak hilang. resepi atau gambar kenangan.tapi akalu byk sangat gambar kita nanti org menyampah pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah..cheese..butter pun bukan main mahal sekarang ni..nak jual pun susah ...mahal
      Takpe Nieda..klauu orang menyampah dia x bukak lah kan he.he
      Kita syiok sendiri lah ye

      Delete
  4. bagus gak tahan lama seminggu tu. mahal dah kek camni kak nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Raihanah..klau nak beli mmg mahal..sbb cheese ngan butter mmg mahal la nii..buatlh untuk raya...ramai yang kata sedap

      Delete
    2. insyaALlah raya buat sendiri, jimat banyak

      Delete
  5. Replies
    1. Klau nak hilang kempunan ada sehiris dua nii Dàna

      Delete
  6. Cantik jer terletak buahannya...tak jatuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Bunda..itu yang nekcik share kan resipi..sbb nekcik mmg selalu buat..dan senang..so far so good lah..he he

      Delete
  7. Biasa buat kek buah selalu tenggelam buahnya.. tak sama rata jadinya..

    ReplyDelete
  8. Buat yang ni Bunda..insyaallah..nekcik mmg selalu buat ..

    ReplyDelete
  9. Buat yang ni Bunda..insyaallah..nekcik mmg selalu buat ..

    ReplyDelete
  10. Bak lah sini sikit. kita suka fruit cake.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa u kan dah manis yunk..too sweet jadiknya

      Delete
  11. Sedap kek buah ni..... dapat rasa sepotong... tq nekcik..

    ReplyDelete
  12. Sedap kek buah ni..... dapat rasa sepotong... tq nekcik..

    ReplyDelete
  13. Nak bnyak potong mai ke teratak 66 makchaq..insyaallah boleh makan sekeping teruuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...