bunga

18 Sep 2012

BUBUR LEMAK UBI KAYU...19/09/2012

Asalam semua...kenal tak apa ke mende nii...hari ini Nekcik nak share resipi zaman dolu dolu...rasanya jarang jumpa kan..Ini resipi bubur ubi kayu ..bukan yang selalu tu..manis..yang ini lemak lemak pedas..lebih kurang labu masak lemak senang cerita...boleh buat minum petang atau makan dengan nasi....suker hati lah!!

             
              BUBUR LEMAK UBI KAYU
Beberapa ketol ubi kayu....potong dan bersihkan
*Sedikit ikan bilis
*Sebijik bawang besar
*sedikit halia
*sedikit lada hitam..pedas ikut suka
* semua diblender halus
Sehelai daun kunyit..di siat siat
Santan + air secukupnya..macam masak lemak labu
Masukkan bahan blender, ubi, santan dan masak sampai ubi empuk 
Masukkan daun kunyit
Boleh dihidangkan bersama kopi O

Saya suka!!!

14 comments:

  1. sure bestttt
    sya x pernah makan
    macam nak try je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasihredha..samalah mcam masak lemak labu jer!! ini masakan orang kampong Nekcik dolu dolu

      Delete
  2. Kakcik pernah makan masak lemak ubi kayu. Bubur lemak tak pernah makan la pulak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakcik..sama lah tu kot!! Nama sahaja yang berbeza!!

      Delete
  3. aahla selalu penah mkn yg manis je... ni kire cam gulai lemak ubi ek nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Dana....bubur manis mmg banyak..yang ini takde orang buat ..tu yang Nekcik masak sendiri!!!

      Delete
  4. 1st time saya dengar bubur spesis ni Nekcik! :)

    tradisional betul bubur ni...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam doc...ini makanan orang kampong!!! Ni yang Nekcik nak kena perturunkan..takut pupus ditelan zaman pizza pizza nih!! ha..ha

      Delete
  5. Salam Nekcik...kita suka ubikayu...masak apa pun..maalum le kita asal org kampung.ngeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa ingat nekcik jer orang kampong!!! Ros Nekcik da dapat makan Dimsum..hilang kempunan...

      Delete
  6. Terbayang lemak enaknya...Terbayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ckLah..memang lemak gilos u!! tu yang kena lebihkan sikit lada hitam...

      Delete
  7. Salam Nekcik, ummi singgah teratak Nekcik jap, sedapnya tengok bubur lemak ubi kayu, nostalgia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Ummi..singgahlah Nekcik hidangkan lemak ubi kayu di alam maya jer lah ye!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...