bunga

4 Jun 2013

POP TRAVEL..HONG KONG LAGIII

21/05/2013 - 24/05/2013
Salam sayang semua..alhamdulilah masih dapat bersiaran dan melangkah lagi...takyalah nak perkenalkan travel buddies nekcik ni ye...tapi tu ada satu ahli baru...kalau lulus ujian xplorace POP (Pengembaraan Orang Pencen) ni boleh join  lagi di lain kali..ok tak Pakngah?? Ini abang kedua nekcik..single "boy" (ke3 dari kiri tu!!) free and available!! hi hi
Walaupun ini kali ke 3 nekcik ke HK ni..inilah kali pertama kami turun di airport HK..sebelum ni dari Shenzen dan Macau. baru setahun lepas kami ke sini..tapi kali ini untuk menunaikan janji sekecik kami ..sebagai menghargai usahanya masa UPSRA tahun lepas....

HONG KONG AIRPORT...luas nuu..bertingkat tingkat..lihat tu kepala rombongan kami gumbiraaa!
Untuk ke TSIM TSA SUI..naik bas no A21 ni ye..2 tingkat lagi......hampir sejam perjalanan 
Dari airport kami  ahli POP ni beratur di luar nun.. nak  naik bas public ke GUESTHOUSE YU FAI di NATHAN ROAD,TSIM TSA SUI..berhadapan dengan  MASJID KOWLOON..tempat yang sama kami menginap tahun lepas...sebab hanya 140m dari CHUNGKING MANSION untuk makanan halal...
Ni ler roper bilik kami untuk 3 malam sebelum meneruskan perjalananan kami ke Shenzen nanti..bilik ni RM 220 pasal mengadap Masjid Kowloon dan tripple room...Setelah checkin ..kami rehat sekejap dan selesai solat maghrib isyak..kami keluar ke Chungking Mansion untuk panggilan perut!!


Setelah berjam jam perjalanan  maka kami pun mengisi perut di RESTAURANT SYED..!!!!. baru sebulan dibuka di Chungking Mansion.... syed malaysia
ada nasi lemak,dan teh tarik...rege dalam RM20 sepinggan tapi nasi banyak..sedaap...memang citarasa mesia.. Alhamdulilah...Selepas makan kami terus melangkah dengan perut yang kenyang ke Avenue Of Stars..nak nengok cahaya laser pukol 8 malam....
Masjid Kowloon


Masjid Kowloon dari tingkap bilik....Masyaallah

The Symphony Of Lights di Victoria Harbour...tengok awan berlegar di atas bangunan...masyaallah..nyaman angin laut dan pemandangan yang cantik...boleh google Avenue Of Stars untuk gambar yang lebih menarik

Ini Star Of Malaysia....Macam kat kampong dia pulak!!!
Posing gumbira adik kerana dah terima hadiahnya!! Dalam pukol 11 kami menyusuri  pantai nii...untuk ke  bilik penginapan..untuk berehat sebab esok agenda kami untuk ke MASJID AMMAR DI WAN CHAI
Esok setelah bersarapan....ahli POP meredah ke Wan Chai Ferry Pier untuk menaiki ferry ke Masjid Ammar....hajat nekcik nak ke situ tahun lepas gagal sebab kepala rombongan sesat jalan...tak jumpa bas!! Kali ini kami nak naik ferry...jommm


Steady geng..tangga di daki lautan diseberangi...steady Pakngah!!!

Sekejap jer pun naik ferry ni..lebih kurang 10 minit jer..

Alhamdulilah dah pun sampai ke jetty..lepas ni kena naik bas no.8 untuk sampai ke Masjid Ammar

Bas No 8...kami jer yang naik...berhenti di Tanocchy Road..susur jalan ke masjid yang agak tinggi letaknya..kus semangat..memang menguji ketahanan lutut!!

Alhamdulilah sampai jugak akhirnya..tertunailah hajat kami

Pintu masuk Masjid...imamnya orang Pakistan..sampai dah zohor..kami terus makan di kantin masjid..nasi goreng cina.. supsayur..ayam goreng cili dan dimsum
Ramai orang makan di sini especially group travellers muslim

Students baru dari mesia!!!

Berkenalan dengan saudara islam Indonesia yang menguruskan ceramah dan dakwah di masjid ini...terharu atas usaha mereka mengimarahkan masjid ini di negara yang bukan Islam.. bebas untuk berceramah dan berdakwah!!! Semuga Allah berikan yang terbaik atas usaha mereka..insyaallah...di bumi mana pun dipijak ugama tetap disanjung!! 
Ada pesta apa tah..banyak itik menghiasi kawasan jetty yang kami lalui

Selesai makan dan solat..kami melangkah lagi..ke Victoria Peak!!!sambung lagi perjalanan dengan menaiki bas lagi

Tunggguuuuuu!!











27 comments:

  1. Aslmkum Nekcik
    bestnya cuti-cuti ke HKong...pergi beramai lagi meriah. mudah juga dpt makanan halal di sana.
    wah kelas pok cu pakai kain pelikat posing di HKong.

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam Mamasya...tumpang seronok sambil jenjalan!! Alhamdulilah kat Chungking Mansion tu banyak briyani and indian muslim foods..masjid 3 tingkat tu pun penuh masa Jumaat!!
    Tokpokcu tetap dengan stail dia!!

    ReplyDelete
  3. HK!
    bestnya nekcik..dah berkali2 sampai kesitu..
    buat sy rindu nak jejak HK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamyharraz....rasanya dah cukuplah tu..kalau ada rezeki shenzen tu lagi menarik kerana banyak tempat menarik yang belum sempat diterjah!!

      Delete
  4. Dari GH Yu Fai di Golden Crown Court ke Chungking Mansion hanya 140m aja.....500m tu dah sampai Victoria Harbour kat Avenue of Stars/Symphony of Light.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for correcting laling!! silap ukur sbb tak bawak tape measure..hi..hi

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Wah Nekcik repeat gi HK. Camni saya pun nak pergi lagi la, sbb ada yang yang termiss dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ..apalah yang termiss tu ye??? mesti briyani Syed!!!..sbb dia baru sebulan bukak kat situ!! ha..ha..jom kita gi shenzen Mie..bli pendrive cartoon kat dongmeng...jual sini..ha..ha...20 hengget 32G!!

      Delete
  7. untung si kecik nekcik tu dpt hadiah pi HK, ingatkan apa lah td pop tuh rupenyer grup pencen yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dana..tu ler rezeki orang bungsu nii..tu pasport ..xleh tinggal!! Dana xleh join POP lagi..pasal masih muda !!

      Delete
  8. bila la nak sampai dkt HK ni?huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Yanie..tunggu lah kalau tiket offer..kadang kadang ikut shenzen lagi murah...nak jalan pun senang mcm korea !! Sooooo??

      Delete
  9. rasa nak join group POP tu nekcik...heee...
    cuma kaki saya ni tak leh masuk group..
    tertinggal di belakang sokmo, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..ha..gelak besar nekcik!! memang menguja ketahanan kaki kalau masuk group kami nii!Kalau pasang meter kat kaki ni..mau dari johor sampai perlis agaknya!! tapi alhamdulilah..balik sini semua masih cergass..

      Delete
  10. nekcik...bestnya jalan2 kat sana...
    saya bila nak sampaikan...harap2 ada lah rezeki lebih boleh bawah anak2 sekali..

    ReplyDelete
  11. Salam Ain..jenjalan mmg seronok..sebab tengok tmpat lain dari biasa....Insyaallah bnyakn berdoa semuga diberikan rezeki yang mewah lagi diberkati..insyaallah...

    ReplyDelete
  12. salam siaran nekcik, hee...seronotnyer..jenjalan lg...bestnyer...nekcik saya dah reply alamat kat blog saya..

    ReplyDelete
  13. Salam yong....nice to hear from you again..ok tq.take care dear.

    ReplyDelete
  14. amboi...siap kain pelekat! hahaha! sekarang ni musim panas eh sana?

    alamak nekcik!!!! tetibe teruja sangatttt nak ke sana lagi! saya tak kisah nak join nekcik pun walau saya belum pencen lagi. ngeeee.

    haritu pegi kitorang ada makan kat canteen masjid ammar tuh. kes diorang tak kasi tapau nasik tuh la. hehehe.

    tapi avenue of stars tu ha..kitorang gi siang. tak best! nak pegi lagi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam GB..kalau GB ikut Kami..kenalah tlg heretkan beg beg mokcik mokcik pencen ni haa. Apa kata GB canangkan kta kengkawan..pergi lagi..jgn reramai..4 orang pun ok..ikut shenzen utk tiket murah..sbb HK fofular sangat.Nekcik suka kat shenzen..hotel murah..banyak lagi tempat baru dan menarik!!! Boleh nyopink lagi!!

      Delete
  15. nekcik, boleh le jadi tour guide ke hong kong kalo yong nak ke sana nanti..dah khatam..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh yong...no hal...janji on the house utk 2 oranghang!! Alaah Yong..lautan diselami..apa lak HK...sonang nak gerak...masaalahnya ..kna tnggu tiket murah..nekcik dpt RM500 return hari tu..turn HK..balik Shenzen...untk 7 mlm (3HK) 4 SHZ..everything included..termasuk bas gi LCCT baru RM1700 seorang..janji lutut kuat ye!!

      Delete
  16. terbahak gelak tengok pakai kain pelekat gi avenue of stars. =P

    POP sangat hebat. ajak mak and ayh sy yang xpencen lagi jalan2 KL pun kompem dah sembap lutut kaki. Ni nak pi HK.

    ReplyDelete
  17. Salam kenal hujan lebat..hari ni cuaca tersng..tsk ujan ye...alhamdulilah Allah beri kesihatan yg bsik..dapatlsh ksmi POP ni jenjalan tenhok bumi dan mahkluk ciptsanNya ditempat lain....iyalah dah pencrn baru ada rezrki jenjalan

    ReplyDelete
  18. Beremangat semua jalan2 ni mengalahkan orang muda. Nanti kot2 ada rezeki pergi HK boleh rujuk kat sini ja. Hebat semua walaupun dah pencen.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...