bunga

2 Nov 2012

BELEBAT PISANG

Salam sayang selalu...semuga semua berada dalam nikmat dan rahmat Allah..insyaallah......hari ini hari minggu kan..jom kita cooking cooking...lagi pun petang petang selalunya hujan...so apa kata kalau kita buat kuih diatas ini untuk dinikmati bersama keluarga tersayang...insyaallah mungkin hidangan ini akan menjadi memori indah untuk anak anak apabila mereka dewasa nanti...sebab kuih inilah yang selalu arwah emak Nekcik hidangkan masa Nekcik kecik kecik dulu..alfatihah...semuga ini juga merupakan  salah satu ilmu yang bermenafaat..semuga Allah berikan ganjaran untuk arwah bonda tersayang....amiin.....panjang pulak Nekcik cerita ceriti ye...

Okay..nama kuih ini BELEBAT PISANG..mungkin boleh jugak di panggil apam pisang..kuih ini kegemaran keluarga  Nekcik..senang tak susah membuatnya....ini pun teringat nak kongsi kongsi..so kenalah Nekcik menyukatnya..selalu tu main belasah jer


BELEBAT PISANG
1 mangkok pisang yang dilecek
1/2 mangkok gula pasir..(kalau pisang dah ranum..kurangkan gula ye)
1 mangkok tepung beras cap teratai
1 paket yis kering
Gaulkan semua bahan..macam buat cekodok pisang...biarkan naik ..lebih kurang 1 jam
Sementara itu siapkan daun pisang..tapi tak payah lebar lebar..
Masukkan sesudu bumbun adunan ke atas daun pisang  dan lipat macam bungkusan nasi lemak...tapi jangan tutup habis
Selisihkan daun itu untuk kuih mengembang..
Kukus lebih kurang 20 minit atau sehingga masak
Jerangkan secerek air untuk di buat kopi
Hidangkan bersama BELEBAT PISANG
SEDAP!!!!



24 comments:

  1. Salam Nekcik.Kueh ore kpg kita juga ni..lamanya tak makan..kempunan le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mehla sini..ngan secangkir kopi...ujan pulak tu!!!

      Delete
  2. salam nekcik...serius terliur belebat pisang ni. btw guna tepung beras ekk? ros ingat pakai tepung gandum. resepi baru lagi.hehe, kumpul2 xcukup kaki & tangan je nak buat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ros..rasanya kalau pakai tepung beras tu dia lebih kenyal..kalau tepong gandum..kami panggil apam pisang dan tak pakai daun pisang!

      Delete
  3. terliur saya nekcik.tengok lak time ptg2 ujan camni.kat dapur ada pisang n bahan2 lain.pisang amik kt kg ritu dah masak pun ni.Nak buat tapi daun pisang tak de huwaaaa.nak gi kedai cari daun pisang bukan senang nk dpt ni kalau bukan pasar.hampanye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam inazamri...camni lah...kalau takde daun pisang tapi ada pisang..senang jer...kukus dalam acuan apam biasa yang plastik kecik kecik tu...rasa sama jer..cuma bau daun jer takde

      Delete
  4. Belebat dengan lepat tu apa bezanya ye Nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi Nekcik..kalau lepat tu...dalam daun pisang jugak..tapi dia tak gebus...Belebat ni pulak..dia naik macam apam pisang tu dan guna tepung beras dan yis...gebus sangat!!

      Delete
  5. assalam nekcik..kalau tak baca kandungan resepi tu..acik ingatkan belebat tu sama ngan lepat..kalau daun pisang tak e..terus kukus dalam loyang(lengat) je boleh tak nekcik.daun pisang ada jual dipasar tani je..kalau tidak susah nak dapat..kecualia da balik kampung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acuik..boleh jer..isi dalam acuan apam kecil tu pun boleh

      Delete
  6. salam...macam lepat pisang jer...

    ReplyDelete
  7. Kat kg sy pun Panggil belebat pisang kak..
    Ada belebat keledek juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kasihredha..kalau belebat keledek tu kena bubuh yis jugak ke

      Delete
  8. selalu makan lepat pisang . tapi belebat blm cuba. bezanya ada letak yis ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda..bezanya belebat ni pakai tepung beras dan yis..macam apam pisang gitu

      Delete
  9. belebat pisang selalu kan duk dlm daun pisang sume, ni siap dh terkeluar2 lg lah nekcik... gebus mengiurkan betul lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dana..yang duk diam dalam daun pisang tu..namanya lepat pisang..yang ni..buas sikit..dia nak kluaq jugak..tu yg kna bagi ruang dia melompat kluaq..hi..hi

      Delete
  10. Nekcik...ni pestaim dgr belebat...tak pernah makan! dia sama ke dgn lepat pisang nekcik...adussssss tak tahan..teringin nak merasa...nak buat sendiri mcm malas hahhaha...pos seketoi nek cik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mieza..pasal susah dapat tu lah Nekcik kna buat sendiri..ini peberet family...memang sama rasa..sebab bahanya pisang..tapi kelainan tu ada ..pasal yang ini lebih gebus dan spongy gitu!!! musim hujan takleh pos..nanti basah!!!

      Delete
  11. SAlam Nekcik,

    Baru ada kesempatan nak jenguk blog,saya pernah makan belebat keledek,tapi keledek tu tak dilenyek tapi dipotong memanjang di gaul dgn tpg,dibungkus dlm daun pisang dan dikukus.memang sedap.
    Kalau nak cerita pasal masakan ibu memang tak boleh lawan dgn kita,semuanya dalam kenangan kerana ibu sudah tiada lagi(Al-fatihah).

    ReplyDelete
    Replies
    1. alfatihah..takpelah kita panjang panjangkan ilmu mereka..insyaallah smuga pahala sampai kepada mereka..insyaallah

      Delete
  12. Assalam,

    Waduh. Tembam2 pelepat nih.. Sodap! Kami di n9 pggil pelepat pisang :) Salam kenal Nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumsalam Beb...tu yang nekcik suker membueknya!!! gobu gobus

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...