1 mangkok pisang yang dilecek
1/2 mangkok gula pasir..(kalau pisang dah ranum..kurangkan gula ye)
1 mangkok tepung beras cap teratai
1 paket yis kering
Gaulkan semua bahan..macam buat cekodok pisang...biarkan naik ..lebih kurang 1 jam
Sementara itu siapkan daun pisang..tapi tak payah lebar lebar..
Masukkan sesudu bumbun adunan ke atas daun pisang dan lipat macam bungkusan nasi lemak...tapi jangan tutup habis
Selisihkan daun itu untuk kuih mengembang..
Kukus lebih kurang 20 minit atau sehingga masak
Jerangkan secerek air untuk di buat kopi
Hidangkan bersama BELEBAT PISANG
SEDAP!!!!
Salam Nekcik.Kueh ore kpg kita juga ni..lamanya tak makan..kempunan le...
ReplyDeletemehla sini..ngan secangkir kopi...ujan pulak tu!!!
Deletesalam nekcik...serius terliur belebat pisang ni. btw guna tepung beras ekk? ros ingat pakai tepung gandum. resepi baru lagi.hehe, kumpul2 xcukup kaki & tangan je nak buat. ;)
ReplyDeleteSalam Ros..rasanya kalau pakai tepung beras tu dia lebih kenyal..kalau tepong gandum..kami panggil apam pisang dan tak pakai daun pisang!
Deleteterliur saya nekcik.tengok lak time ptg2 ujan camni.kat dapur ada pisang n bahan2 lain.pisang amik kt kg ritu dah masak pun ni.Nak buat tapi daun pisang tak de huwaaaa.nak gi kedai cari daun pisang bukan senang nk dpt ni kalau bukan pasar.hampanye.
ReplyDeleteSalam inazamri...camni lah...kalau takde daun pisang tapi ada pisang..senang jer...kukus dalam acuan apam biasa yang plastik kecik kecik tu...rasa sama jer..cuma bau daun jer takde
DeleteBelebat dengan lepat tu apa bezanya ye Nekcik...
ReplyDeleteBagi Nekcik..kalau lepat tu...dalam daun pisang jugak..tapi dia tak gebus...Belebat ni pulak..dia naik macam apam pisang tu dan guna tepung beras dan yis...gebus sangat!!
Deleteassalam nekcik..kalau tak baca kandungan resepi tu..acik ingatkan belebat tu sama ngan lepat..kalau daun pisang tak e..terus kukus dalam loyang(lengat) je boleh tak nekcik.daun pisang ada jual dipasar tani je..kalau tidak susah nak dapat..kecualia da balik kampung.
ReplyDeleteSalam Acuik..boleh jer..isi dalam acuan apam kecil tu pun boleh
Deletesalam...macam lepat pisang jer...
ReplyDeleteMacam tapi tak sama!!! ha..ha
DeleteKat kg sy pun Panggil belebat pisang kak..
ReplyDeleteAda belebat keledek juga
Salam kasihredha..kalau belebat keledek tu kena bubuh yis jugak ke
Deleteselalu makan lepat pisang . tapi belebat blm cuba. bezanya ada letak yis ye?
ReplyDeleteSalam Nieda..bezanya belebat ni pakai tepung beras dan yis..macam apam pisang gitu
Deletebelebat pisang selalu kan duk dlm daun pisang sume, ni siap dh terkeluar2 lg lah nekcik... gebus mengiurkan betul lah...
ReplyDeleteSalam Dana..yang duk diam dalam daun pisang tu..namanya lepat pisang..yang ni..buas sikit..dia nak kluaq jugak..tu yg kna bagi ruang dia melompat kluaq..hi..hi
DeleteNekcik...ni pestaim dgr belebat...tak pernah makan! dia sama ke dgn lepat pisang nekcik...adussssss tak tahan..teringin nak merasa...nak buat sendiri mcm malas hahhaha...pos seketoi nek cik!
ReplyDeleteSalam Mieza..pasal susah dapat tu lah Nekcik kna buat sendiri..ini peberet family...memang sama rasa..sebab bahanya pisang..tapi kelainan tu ada ..pasal yang ini lebih gebus dan spongy gitu!!! musim hujan takleh pos..nanti basah!!!
DeleteSAlam Nekcik,
ReplyDeleteBaru ada kesempatan nak jenguk blog,saya pernah makan belebat keledek,tapi keledek tu tak dilenyek tapi dipotong memanjang di gaul dgn tpg,dibungkus dlm daun pisang dan dikukus.memang sedap.
Kalau nak cerita pasal masakan ibu memang tak boleh lawan dgn kita,semuanya dalam kenangan kerana ibu sudah tiada lagi(Al-fatihah).
alfatihah..takpelah kita panjang panjangkan ilmu mereka..insyaallah smuga pahala sampai kepada mereka..insyaallah
DeleteAssalam,
ReplyDeleteWaduh. Tembam2 pelepat nih.. Sodap! Kami di n9 pggil pelepat pisang :) Salam kenal Nekcik
waalikumsalam Beb...tu yang nekcik suker membueknya!!! gobu gobus
Delete