Asalam kengkawan...hari ni kita masak ye..nanti nanti kita jenjalan lagii...hari ni nekcik nak hidangkan uols Laksa Kimchii ...Mesti ada yang kata nekcik dah rindu kampong laman di sana nuun...rindulah jugak..cuma kena pendam dulu...tunggu tabung kucing berisi...
Pasal apa nekcik panggil ni laksa kimchi..sebabnya nekcik gunakan sayur kobis cina ni dalam kuah laksa ....kobis ni lagi manis dari kobis bulat tu..dan ini adalah resipi yang di ubah suai ikut kehendak tekak nekcik ye..kat korea pun tak de tau!!
Sebenarnya nekcik tak suka makan laksa penang atau johor...makan lah juga andai terpaksa
Asalnya nekcik makan di Old Town..tersilap lah letak kod makanan..maka dapatlah laksa asam lemak..tak mau membazir nekcik makanlah jugak...oh sedaap lah pulak..kena lah dengan citarasa tekak cek..
Cecuba lah buat..main agak agak..sesuka hati...alhamdulilah ramai pulak anak cucu nekcik yang jatuh cinta kat laksa ni...bila diorang tanya laksa apa...nekcik terus bagi nama LAKSA KIMCHI...ala ala korea lah tu!!!
Jom kita buat...resipinya senang..dan yang paling nekcik suka...tak banyak ulam ulam yang nak diricik..alasanlah tu..sebab nekcik tak suka makan dedaun tu...tu yang tak muda muda tuh!!
LAKSA KIMCHI ( laksa asam lemak)
5 ekor ikan kembung..bersihkan..rebus dengan asam keping dan garam..simpan air rebusan
1 tin kecik sardin Adabi
2 senduk makan cili blend
2 biji bawang besar di blend jugak bersama seinci halia
1 batang bunga kantan..dihiris
1 bijik bawang besar jugak di hiris
semangkok hirisan kobis cina..macam nak masak sayur
1 senduk makan santan
3 keping asam keping
sedikit daun kesum
laksa secukupnya
Cara:
1. Ikan yang direbus..buang tulang dan blend halus
2.Tumis cili hingga garing..masukkan bawang blend
3.Masukkan air rebusan ikan ..seeloknya ditapis..takut ada tulang
4.Tambahkan santan dan air secukupnya
5.Masukkan asam keping..bunga kantan..daun kesum..hirisan bawang..kobis cina...juga ikan yang telah diblend
6. Masukkan ikan sardin...ikan sahaja dan jangan hancurkan
7.Rasalah garamnya dan biarkan mendidih
8.Sedia untuk di hidang kepada keluarga atau tetamu...
9.Boleh jugak di tambah acessories yang digemari seperti timun..nenas..dan apa apalah ye....
Dah pun siap..sila lah mencubanya ye....
Ampun dan maaf andai ada yang terkurang dan terlebih..resipi sesuka hati!!!
Nanti nekcik jenjalan lagi cari resipi ye....
Siap dah boleh terus di hidang Allahummabariklanafimarazaqtana ..wakiina azabanaar |
negeri mana yg bubuh santan dlm laksa ? terengganu ke kelantan?
ReplyDeletelemak2 gitu
kalau laksa johor mmg pakai santan ..macam kari pekat Nieda...
DeleteKakcik memang peminat laksa - tak kira laksa dari negeri mana... :)
ReplyDeleteOh peminat ye kakcik...tapi nekcik susah nak dapat laksa kering yang sedap...kena beli yang basah tepong beras baru sedap..
Deletetak semua kedai ada jual pulak tu!!
Deletenekcik ni memang genius tau...pandai reka resepi sendiri:-))
ReplyDeletewah wah genius Anim...tak tau lagi tu nekcik goreng pisang keras cam batu...sampai sompek gigi!! hu.hu
DeleteSaya nak bawak pinggan ke rumah nekcik.
ReplyDeleteTekak saya asal saja nama dia laksa semua suka.
kalau bawak pinggan dapat laksa nya jer Zai..kena bawak periok tu..terbanyaklah pulak kuahnya..kena sambung makan esok pulak..insyaallah
DeleteHuh...nak start enjin kete jauh sesangat ler pulak nak pegi terjah....
ReplyDeletemana jauhnya yong.....se tapak jer..miker ke gunong Tibet tu lagi lah jauh yong
ReplyDeletemacam senang jer nekcik buatnye....bubuh jer semua dalam kuah takde benda racik2 di sekeliling...nantilah dicuba...laksa lemak mmg suka terutama laksa siam yg guna dauh selasih dan kacang panjang sebagai ulam...ngences bila teringat.
ReplyDeletemmg senang Nasa..nekcik dah tua tua ni malas masak yg remeh remeh tu...janji sedap kat tekak..lagi pun nekcik tak suka makan ulam ulam dan dedaun tu...he.he....kobis cina tu oklah. .tak pahiit!!!.
Deletesedpnya nekcik..dah telan liur nie nengok.bak lah semangkuk...hehehe
ReplyDeleteUAA..mehlah pindah sebelah rumah nekcik ni...boleh hadap seperiok terus....kadang kadang kesian kat makanan banyak tapi takde orang nak makan..tu yg slalu kna panggil jiran tetangga datang. .tolong perhabiskan
ReplyDeleteSaya x reti masak laksa tp mkn laksa angt suka... x kesahla laksa johor ka penang ka..yg pling suka, laksa sarawak....:)
ReplyDeletetakpe. ..tak perlu buat sbab banyak gerai jual laksa..nekcik susah sikit nak makan laksa nih tu yg cuba ubahsuaikn mngikut citarasa tekak sendiri
ReplyDeleteMak mertua saya hr2 pon ada laksa rumah die... die buat kuah bnyk , pastu reheat
DeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteSedanyer Laksa ni. Bila lah nak buat. Mamawana kena buat ni mesti buat ni. Bila eh.? Insya allah. memang my feberet apa2 jenis laksa...
salam Mamawana...cubalah buat...nekcik rasa dalam banyak jenis laksa..yg ni senang sekali...klau tak tambah acessories pun dah sedap....klau jenis suka makan...da masak frozenkn lebihan untuk reheat...lagi lama lagi sedaap oo
ReplyDeleteahhhhh nampak sedap tapi tetap tak reti nak buat.... ada kat kedai makan je lah... mesti sedap tu
ReplyDeleteiyaa lah Abang Bear....jangan susah susah..abang bear pergi jer ke Old Town tu...mntak laksa asam lemak ye
Deleteayoooo sedapnyer nekcik... sambil telan liur nih
ReplyDeletesalam Dana..klau rasa teringin tu. .jemputlah berkunjung ke teratak 66..nnti nekcik masakn...sonang jer
ReplyDeleteAlahaiiiii...wa ni memang suka makan laksa nekchik...tapi laksa kimci belum pernah makan lagi..hehehe
ReplyDeletesalam Wa....klau peminat laksa boleh lah cuba..senang tak remeh..nekcik mmg bukan penggemar laksa...tapi bila buat yg ni..laju lak makan..anak anak pun suka..
ReplyDeleteSalam bertemu kembali nekcik..lama ummi tak berblog.
ReplyDeleteTengok je kuah laksa tu Nekcik, terus kecur dan terliur, hehe..dah sedap tuuu.
salam Ummiross...berehat seketika ye..tskpe....mesti seronok da puas jenjslan.kan
ReplyDeleteKY pun sama mcm nekcik. Mencuba resepi / ubah suai mengikut selera sendiri. Kena cuba resepi ini..nmpk sedap..
ReplyDeletesalam singgah kakyon...itulah selalunya yang mula cuba tu..bukan main ikut lagi..nanti kali kedua tu mula lah nak mngubahnya....mulalah main agak agak jer..sesuka hati..
ReplyDelete