bunga

29 Sep 2015

JAPAN DAY 5 ..KOBE


Salam aidil adha buat semua pembaca setia nekcik..alahaii..raya puasa sudah..raya haji pun sudah..orang pergi mekah pun dah ada yang balik...nekcik jugak tak habis lagi "terperap" di Jepon nih..cerita jer yang terperap ye..nekcik terperap di rumah aje..tahun ni raya kurban di raikan di setapak jer..malas nak turut serta mengharungi jam tanpa roti itu...biarlah nekcik bagi laluan..kurang satu kereta di lebuhraya..ha..ha..baik punya alasan lah tu!!!
Uii nak kena rewind  cerita jepon ni...pasal dah agak berkurun dah ni...
Hari tu Nekcik nak bawak uols jalan jalan KOBE kaan..ok ..jom let"s go
Dari Umeda Station kami harus ke Sannomiya Station..ia itu station yang paling hampir ke Kobe town centre

Berlapis lapis track keretapi di sini


Ayuh dik kita terus melangkah...menerjah bandar Kobe ni...nak ke mana ye...yang pertama sekali nak cari Masjid Kobe




Keluar station Hankyu Sanomiya kami pun menyusuri kaki lima kedai..sepanjang jalan ini adalah kedai kedai kebanyakkannya kedai makan



Puas jugak kami berjalan mencari jalan ke masjid..biasalah sesat barat jugak..sebab memang kami lalui lorong berliku liku..aduhaii...hari pun mendung dan rintik rintik hujan..sambil jalan sambil Tokpokcu google..sehingga lah kami dapat jalan ke masjid...Kobe Muslim Mosque ini terletak bersebelahan dengan Kitano Meister Garden..
Jalan jalan kami nampak kedai halal ni ...

Makanya kami pun masuklah nak confirmkan jalan ke masjid..amoi jepun tu namanya Marina,pandai cakap omputih..Islam..peramah dan baik hati..menarik nya kedai ini banyak dijual produk malaysia...mee segera Adabi..nasi impit Nona..dan jenama lain halal Malaysia ..Indonesia dan Pakistan..So tak payahlah risau stok makanan

Belilah jugak ..sebab si Marina ni peramah lah sangat


Tu dia..maggi adabi...kami pun banyak bekalan Adabi
Add caption


Tu dia..nyoping walau pun tinggal 2 hari jer di sini..tapi ni semua barang tak basi..oklah

Nak ke masjid lalu depan rumah yang cantik ni..

Sunyi jer lorong ke masjid

Alhamdulilah..akhirnya sampai jugak Masjid Kobe...


Bahagia kalau nampak masjid di negara kafir ni...lain rasanya!!!



Ini pintu depan ye..tapi pintu ini tutup berkunci..puas  jugak melilau keliling kot kot ada jumpa pintu lain...rupanya kita kena gunakan pintu di bangunan kiri sebelah tepi..

                                          Inilah bangunan ISLAMIC CULTURE CENTER yang bersambung dengan banguan masjid Kobe..kenalah guna pintu di sini sekiranya bukan waktu sembahyang

              Susur tepi sini untuk masuk ke masjid ye


Bersih dan sunyi jer..tak ada orang pun

               dewan solat muslimah di atas..jangan risau banyak telekong           di sediakan..berbagai rupa ada
Tempat wudhuk..selipar masih tersusun rapi

                                         Bersih..mungkin orang tak ramai macam kat mesia kan..alhamdulilah selesai solat zohor asar..makanya tak payahlah terkocoh balik mengejar waktu asar...perut dah berkeroncong maka jomlah cari tempat makan

kedai barangan halal.berhampiran pintu masjid....kami pun masuk untuk beli air..banyak barangan pakistan dan turki..daging pun ada

Jalan ke hadapan sikit jumpalah NAAN INN ini yang mana kata yan yanjournal makananya sedap..alahaii tak ada rezeki kami..kedai dah tutup pukul 5 petang....teruslah melangkah..tapi hujan dah mula turun rintik rintik..tak jadilah kami ke Kitano Mister Garden....terus jalan mencari satu lagi kedai makan Islam..ALI 'S  KITCHEN

 Masa pergi tadi memang nampak ALI'S KITCHEN ni dekat area  ni...tapi jugak tak ada rezeki..kedai tutup hari ini...hu..hu...Selalunya ada bawak bekal..tetapi sebab nak hala ke masjid ..jadi rasanya mesti ada kedai makan sekitarnya...
Balik lah dengan kehampaan  ke Sannomiya Station....

Besar station ni ye..memang tak pandai lah nekcik kalau sorang sorang..Tokpokcu kata ada masa kena pakai 6th sense!! Nekcik pakai common sense pun tak jadi..ha..ha!! Takmo pening pening..ikut jer lah Tekong tu...


Tekong Pakej Redah Sendiri...so sementara nak naik train kami meredah lah jugak kawasan sekitar..tapi tiada tangkapan di buat di sini...alhamdulilah sebab bag pun telah diisikan dengan barangan di beli di sekitar masjid tadi..

Cuma satu pesanan ikhlas dari nekcik pada penghisap rokok tegar ye..Hati hatilah anda dengan kawasan yang diharamkan merokok..bukan kompleks sahaja ye tetapi lorong lorong jalanraya juga yang berwarna oren..
NO SMOKING ZONES ON THE STREET..sila rujuk peta dia ye
"Regulations for the prevention of smoking on the streets and littering of cigarette butts ( the ban on smoking while walking) will be in place from April 1, 2008. Offenders who smoke inside  the no smoking zones on the streets will be fined 1000 yen RM30.....!!!!tak pasal pasal kurang 1000 yen pasal membakar rokok ye!! dan dia cakap omputih ye....jangan tak faham pulak!!aman rasa hidung di sini.....


Sampai rumah kami keletihan..makanya kita makan maggi jepon ajelah ye....eh tokpokcu tetap cari nasi..dengan sardin pun tak mengapa!!!
Esok kami akan ke KOBE lagi....tungguuuuu..ada misi visi yang harus dilaksanakan ha..ha...insyaallah

43 comments:

  1. bahagianya dapat jumpa masjid di jepun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Nieda...tu yang seboleh bolehnya nekcik akan cuba jejaki sekurang kurangnya satu masjid di setiap destinasi...

      Delete
  2. Cantik binaan masjidnya. Dalamannya pun nampak kemas dan bersih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik masjid lama ni kakciik cuma yang peliknya selalu masjid masjid di negara luar ni memang bersih walaupun kadang kadang buruk tandasnya!!

      Delete
  3. sian dia tak merasa makan kat Naan Inn tu ye.. sodap wei..

    aduii. cerita japan i pun tertangguh lama nii..berlapuk ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dah nak sayonara Jepang dah ni Ziyaan.....bye bye lah ye
      Takpe Ali 's Kitchen tu pun okay jugak briyani dia....

      Delete
  4. Biasanya kat sekitar masjid memang ada kedai makanan halal... senang sikitlah... tak payah nak bawa bekal sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal Mie..macam confident jer senang nak makan kat area masjid ni..ruypanya salah timing...tapi ada satu lagi restoran kat situ..Rosa kot

      Delete
  5. Sebab itulah selalu bila nak berkunjung negara yg Islamnya minoriti cari aje masjid mesti kawasan sekitarnya ada jual makanan halal. Nekcik tak rugi membeli walau tinggal dua hari sebab tokpokcu tu rajin masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kakzakie..biasanya pun kalau nak cari hotel pun cari yang dekat dekat masjid...senang bila lapar

      Delete
  6. Jeles tau kakak dpt tahu Dana mama Aiyan dpt jumpa nekcik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jelezzz kak..start jer kuda besi tu hala ke utara..bukan jauh pun se tapak jer dah sampai..kecik teratak 66 ni padang golf setapak nekcik hamparkan...jangan malu jangan segan

      Delete
  7. syok tgk ntry jln2 jepun akak... lg best sbb lone ranger je sefamily

    yelah kan kalu pg negara yg bkn majoriti islam dpt jumpa masjid rasa aman n bahagia kan...
    tp yelah kan kak, bersih je negara depa tuh... rupanya merokok pun ada zon2 nya yek... msti org2 kt sana patuhi kan... kalu kt malaysia depan sign jgn merokok lah diaorg nk rokok... tak mkn saman

    *k Zakie, jgn jeles... klu trn kl singgahla umah nekcik sekali ngn umah dana ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jalan sendiri ni Dana..senang nak ikut citarasa sendiri..rasa letih kami dok lepak tido..kalau dengan orang kena fikir kan orang lain..datang jauh jauh takkan nak lepak jer kan..nekcik tak suka rebut sana sini..stress!!
      itulah lagi banyak berjalan lagi banyak kita nampak yang bukan Islam mempraktikan apa yang Islam suruh..bukan sahaja dari segi kebersihan..disiplin dan adab sopannya Dana
      Jemputlah kakzakie atau rakan rakan blogger yang sudi..nekcik alu alukan kedatangan kalian ke teratak 66..

      Delete
  8. Salam kenal Nekcik....
    Seronoknya berjalan jalan melancong tengok negara orangkan Nekcik....Okje entah bilalah dpt merasa. Tak per oasang azam dulu pun jadiklah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih OKje kerana sudi singgah teratak 66 ni..cuma tak dapeklah nekcik nak hidangkan kopi walau secawan..alam maya jer kan
      Tak apa OKje..insyaallah Allah Maha Mengetahui apa yang kita hajati..suatu hari nanti semuga Allah sampaikan hajat di hati..amiin..kerana tiada yang mustahil bagi Allah
      Nekcik ke Jepun ni pun tanpa di sangka jugak!!
      Allahu Akbar

      Delete
  9. Mmg dh plan ritu nk p masjid kobe tp bila bdk2 ni dh start main salji... ari plak dh ptg, nk gelap.. tros cancel... terkilan jugak rsanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe Farik adalah alasan untuk merepeat kobe lagi ha..ha
      mcm nekcik mmg tidak bnyak tmpat yang pergi....sebab belah malam pun kami tak kluar

      Delete
    2. Tp nekcik p time summer..lmbt mlm.. saya kol 5 dh nk gelap... tu yg agak terbatas sket... tp kmi redah jer walau mlm... haha

      Delete
  10. eemm.. walau tak dapat beli apa yang diinginkan tapi sekurang-kurangnya ada jugak bekalan makanan kan nekcik.. ;)

    ReplyDelete
  11. iya Aizamia3....bab membeli ni mmg tak boleh nak dielakkan..selagi pitih masih ada di tangan..melontar jer lah kejenya

    ReplyDelete
  12. Aina pun raya kat Kajang je bagi peluang kat orang lain pulak, tahun lepas dah raya haji dgn mak. Lambat tak apa nekcik yg penting tulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyalah Aina kita bagi laluan kat depa depa dulu na..
      insyaallah mmg nekcik akan terus menulis sebab nekcik rasa seolah olah nekcik sedang bersembang dengan rakan rakan blogger..terasa rapat walaupun kita ada yang tak.pernah bersua muka
      sebab itu nekcik suka baca dan balas komen..rasa amat terhibur

      Delete
  13. Assalamualaikum Nekcik..
    Alhmdulillah, hari ni brksmpatan melawat 'rumah' Nekcik..
    Bestnya Nekcik dapat ke Jepun..tempat idaman saya tu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaimkumusalam MP..alhamdulilah terima kasih kerana sudi jengok nekcik di teratak 66 ni..lama tak jumpa kaan
      Alhamdulilah tak sangka pulak dapat pijak kaki di Jepang ni..sebab dengar kata amatlah mahal untuk sampai di sana..tapi nekcik rasa takat sekali nak tengok tempat orang..oklah jugak
      Semuga impian MP jadi kenyataan suatu hari nanti amiin

      Delete
    2. kaka MP!!! still remember me? hikssss

      Delete
  14. terpaku kejap.. Nekcik nye caption..
    masjid di negara kapir.. ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhaii sampai terpaku CT...bahaya tu!!
      Aje lah tu nekcik buat lawak...biar ada pulak yang terpukau..hu..haa

      Delete
  15. OOOOO..ni rupanya masjid Kobe tu ek..tak puas baca entry Jepun ni Nek Chik..sampai bila2 pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh syukur ada jugak yang sudi membaca tulisan nekcik ni..
      Masjid Kobe ni masjid lama..tapi masih terpelihara baik

      Delete
  16. tokpokcu hebat la bab 6th sense nih! hahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul GB..kalau ikut 6th sense nekcik memang hanyut ntah ke mana lah.,.

      Delete
  17. saya pun gitu... biasanya cari makanan halan atau kompem halal di sekitar masjid. tapi takde rezeki nekcik la tu haritu...

    tapi macam tu baru la adventurous! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang selalunya adventurous GB..trial and error..ada masa memang sesat barat...walau pun penat tapi ada masa tu kelakar jugak

      Delete
  18. best nya nekcik jenjalan Jepun lagi
    bila lah kaknoor nak sampai tak tau lah
    tunggu rezeki ygmelimpah kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kita penuhkan tabung ayam dulu Kaknoor...bila penuh tu insyaallah sampai jugak kaknoor ke Jepon nanti...
      Kaknoor kekadang kalau Allah nak bagi..berbagai cara dia bagi...mana tau suatu hari nanti ada orang bawak terbang ke sana...horey!! amiin

      Delete
  19. yalah nekcik kan rezeki tu Allah yg bagi kan, mana tau tup tup dpt tiket ke Jepun tu mmg double2 horeyyy ni kaknoor, lagipun anak sedara kaknoor ada belajar kat jepun masa ni rasa nya mcm dah ada jalan sikit tu kann haha

    ReplyDelete
  20. insyaallah kaknoor..nekcik pun doakan muga tercapai impian..insyaallah..klau ada sedara kat sana..lagi cerah masa depan..lebih bersemangat nak penuhkan tabung!!
    mmg double horey kaknoor kaan

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. terima kasih singgah Bunda..nak ajak makan maggi mesti Bunda puasa kot.he..he

      Delete
  22. kalau ke Kobe WAJIB cari Masjid Kobe tu SBB? ada kedai makannan HALAL hihihih

    Nah! banyak memborong ye Nekcik bekalan untuk memasak nanti :p

    alaaa..cian nya..Nekcik x sempat lah makan di Naan Nin tu eh...betul cakap kak Yan..sedap jgk makanan di kedai tu, apa? semua kedai makan tutup..awalnya dorang tutup...

    "jangan tak faham pulak!!aman rasa hidung di sini....." <--- hidung? Nekcik buat lawak!!!! hihih

    ReplyDelete
  23. Konnichiwa JM dear...mmg sebolehnya nekcik akan cuba cari satu masjid ke mana mana pun...sebagai tanda kesyukuran kita selamat sampai dan dapat jejak kaki di situ....niat dari rumah nak sedekah...insyaallah Allah akan permudahkan lagi lagilah kita yang backpacking ni..macam macam boleh terjadi...hanya berdoa dan beserah agar dijauhkan dari segala yang tidak diingini..kan kan JM

    ReplyDelete
  24. betullah nekcik, kalau ada kesempatan kita berada di tempat asing, mesti nak singgah masjid dia. rasa syahdu sangat kan:))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...