bunga

31 Mar 2016

Makanan eksotik..SPOLET

Asalamualaikum kawan kawan alam maya nekcik..sunyi rasanya tanpa tegur sapa dari uols semua..rasanya lama dah tak mengadap pc ni..huh..bizi mokcik pencen keluar masuk rumah semenjak dua menjak ni..tambah pulak panas yang membara di luar sana..sambil tu terfikir..kepanasan di sana nanti..tiada aircon..tak ada kipas..Allahu Akbar..tatuutnya...ada jugak hikmah panas ni kan..selalu ingat  nak beristighfar...
Uols nak tahu apa keje nekcik seminggu dua ni..kalau yang FB friends mesti perasan gambar makanan jer yang muncul di mukabuku tu....sejak 2 minggu lepas Pakwe nekcik tu ada projek DIY ..maknanya dia tak layan nekcik sembang dah..asyik dengan marton dia jer..takpelah..nekcik yang bagi projek kat dia..so redha jerlah..so agar tidak kesepian..maka nekcik berkarya jugak lah di dapor..sorang dengan tukul besinya..mokcik pulak dengan sendok dan perioknya...alhamdulilah perut pun kenyang!!
Di sini nekcik nak tempekkan makanan exotik turun temurun keluarga kami agar generasi muda tahu..tapi jangan lah risau ..bukanlah sumber haiwan yang pelik pelik ye...tapi bahan utamanya SAGU...saja nekcik share walaupun tak ramai yang minat nak membuatnya..tambahan sagu rumbia ni sekarang tak senang nak dapat di semenanjung ni..tapi di Sabah dan Sarawak senang dapat sebab mereka guna untuk masak AMBUYAT..pernah makan???

Ini dia ambuyat .. stail keluarga nekcik tapi dah nekcik ubahsuaikan ikut sesuka hati sayalah...kalau yang biasa arwah nenek nekcik buat dulu..dia bubuh siput sedut..sulur keladi..pucuk paku merah..lada hitam..ikan bilis..masak semua dengan sagu tu sampai jadi macam gam kanji yang kita buat kraftangan  dulu dulu!! Hidangan ini kami panggil SEPOLET..asalnya nekcik pun tak tau..mungkin makanan Bugis kot!! Tetiba pulak teringin nak makan ..dan syukurlah abang kat sabah kirimkan nekcik berpaket paket sagu rumbia ni..

Inillah bahan utamanya...sagu rumbia...molek jer dah bersih ...ni nekcik share cara membuatnya...
Jom tengok ramuannya...nekcik taklah betul betul sukat..main agak agak jer..sagu sepaket tu..campor dengan air..bagi cair cair...ikan bilis ..bawang diblend bersama isi ikan yang telah di bakar..tambah serbuk lada hitam..seikat pucuk paku..sehelai daun kunyit yang di hiris halus..jangan habiskan..takut kuat sangat baunya..tambah garam


Gaulkn semua bahan di atas tu..masukkan pucuk paku dan daun kunyit

Masaklah di atas api yang sederhana..jangan berhenti kacau...kacau hingga pekat...kalau nak cair sikit..tambah air..masak sampai sagu jadi jernih ye..lepas itu boleh lah di makan panas panas..menitik peluh you!!! tapi kalau tak biasa mungkin tak lalu agaknya ye
Ini pulak resipi kedua..LEMPENG SAGU

 Senang jer..macam lempeng kelapa..gaulkan sagu dengan kelapa parut yang putih..tambah sikit garam..gaulkan rata..tapi jangan tambah air ye.

Tempekkan kat kuali ..sambil tekan tekan dengan sudip

Guna daun pisang atau kuali nonstick..bubuh kat kuali..api kena perlahan..tutup dengan penutup kuali..bakar lah hingga kekuningan...kena makan panas panas..buat terus makan..kalau idak ..akan keras dan liat..

Boleh di makan bersama kuah asam pedas...sedap!!
Nekcik dengan Tokpokcu jer yang makan..anak anak pandang sebelah mata pun idak...zaman dah berubah kan...

Inilah kejadiannya......


Tu projek DIY Tokpokcu..mengubahsuai bilik air yang dah uzur..projek kecil ..berjuta juta RUPIAH jer..

32 comments:

  1. Kuncinya RAJIN. Bila rajin semua boleh jadi, kan?

    Tapi itulah, kadang2 mak memang rajin, anak2 pula buat muka seposen je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kakcik klau nak diaorang makan sungguh kena carik menu menu favorites mereka...yg pelik pelik mmg takde lah mereka nak sentuh

      Delete
  2. Walaikumussalam Nekcik..

    Semoga Nekcik sihat jua ye..
    Baru pertama kali tengok POLET ni Nekcik..
    Saya suka juga mencuba sesuatu yg baru ni..
    Tapi tu lah macam Nekcik kata..
    Di Semenanjung ni susah nak dapat tepung sagu ni..
    Nanti nak cuba carilah.
    Tengok berselera lempeng sagu tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polet ni macam makanan kampong..nak beli beras kan mahal..jadi mereka pokok sagu untuk menganti beras..ni pun makanan org kampong nekcik

      Delete
  3. Salam Jumaat nekcik...Lempeng tu nampak macam sedap boleh cuba ni. Anak buah ada kat Sabah boleh kirim sagunya.
    Bila sudah dibaiki tentu bilik air tu jadi indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sib baik ni petang jumaat Zai ..tapi dah lain bulan he..he
      Da cuba ke lempeng sagunya
      Alhamdulilah dah pun siap..nammpak ceria

      Delete
  4. msti sedap kan nekcik walaupun tak penah try,....

    pastu lempeng sagu tuh ya allah menggodanya nekcik oi....
    sedapnya kalu dptmkn,,,, dulu kecik2 pnh la mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah nostalgia zaman dulu dulu..nekcik pun lama beno tak makan

      Delete
  5. Replies
    1. Itulah bila pergi kedai tiles ni memang rsmbang msta jadinya

      Delete
  6. Dua makanan tradisional... mana yang Nekcik lebih suka...jangan susah2 Trivago saja... hehe

    ReplyDelete
  7. Dua-dua resipi tu menarik untuk dicuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan cuba..tapi lempeng tu kena makan panas..kalau tak jadi getah nnti

      Delete
  8. Mummy dh lama nak try ambuyat tu.. tapi apakan daya masih belum ada rezeki.. hehhee

    ReplyDelete
  9. Mummy suka makanan-makanan tradisional ni. Best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mummy makanan tradisional ni memang susah dapat...ada yang dah lupus..he..he

      Delete
  10. Assalamualaikum..
    Singgah jap...resepi tang kedua tu macam sedap jer...suka lempeng...dan jenis yang bakar2 ni....nanti boleh cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni makanan orang lama Fida...sekarang memang susah nak jumpa melsinkan kena buat sendiri lah

      Delete
  11. teringin nak rasa ambuyat tu nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pergi sarawak atau sabah wahidah

      Delete
  12. memang eksotik ni, saya tak pernah dengar sebelum ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Raihanah..orang dulu dulu kreatif jugak..kalau ambuyat tu kena ada cicah..yang ini semua masuk sekali..lemak rasanya
      Nenek nekcik suka buat bila ada orangvtebang pokok sagu...makan tengahari..pedas lada hitam..memang menyimbah peluh

      Delete
  13. spolet?? ader jer nekcik nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiii Papa Ntiq ni orang johor bandar..orang kayo kayo.he..he.ni makanan orang kampong nekcik..susah nak beli beras anak ramai..jadi mereka guna sagu dan ciptalah resipi ini

      Delete
  14. Kakak tak pernah tahu spolet tu nekcik tapi kalau lempeng sagu tu kakak masih ingat dulu arwah mak kakak pernah buat rasa akak. Memang susah nak dpt tepung sagu kat tempat kita ni.

    ReplyDelete
  15. Mungkin agaknya spolet ni makanan keluarga kami kot..sebab kecik kecik lagi nenek dah bagi makan nii.sluurrp laju masuk perut..

    ReplyDelete
  16. Mungkin agaknya spolet ni makanan keluarga kami kot..sebab kecik kecik lagi nenek dah bagi makan nii.sluurrp laju masuk perut..

    ReplyDelete
  17. Mungkin agaknya spolet ni makanan keluarga kami kot..sebab kecik kecik lagi nenek dah bagi makan nii.sluurrp laju masuk perut..

    ReplyDelete
  18. Mungkin agaknya spolet ni makanan keluarga kami kot..sebab kecik kecik lagi nenek dah bagi makan nii.sluurrp laju masuk perut..

    ReplyDelete
  19. ni first time dengar ni nama makanan ni.. ehehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...