bunga

17 Aug 2016

SHELLOUT SETAPAK



Asalamualaikum kawan kawan semua..maaf lah lama benar nekcik cuti raya..sampai dah nak nyambut raya Qurban lah pulak...blogger dah  senior ni taklah rancak sangat..ikut keadaan cuaca jugak..ada masa panas ..ada masa ribut petir...bergelora..he..he
Rasanya dah habis orang orang menyambut Idil Fitri kan..dah tak ada open house lagi rasanya..tapi keluarga nekcik ni masih lagi beraya..
Sebenarnya bukanlah raya sangat ..lebih kepada bergader gader sambal bermesra mesra bersama keluarga..camtulah keluarga 69 kami ni..orang dah tutup rumah..kami ni tiap tiap minggu bukak rumah..kebetulan abang Nekcik ada di Shah Alam..so kami pun seronoklah nak meraikan dia..
3minggu lepas kami berkumpul di rumah anak sedara Nekcik tu..Yan yan journal tuuu..kebetulan abang nekcik sambut anivesary ..serta birthday gurl Azian nak potong kek..so di sana lah kami berkumpul..gumbiranya nekcik dapat berjumpa dengan blogger tegar Kakcik Nur Seroja..walaupun hanya bertemu di persimpangan jalan...sebab walaupun dah lama kenal di alam maya..tapi belum pernah bersua muka..alhamdulilah..semuga ukhwah kita berpanjangan ye Kakcik..

Happy anivessary yg ke 50Tokyi and Nenek..semuga sentiasa sihat dan  umur panjang yang barakah..supaya kami masih ada tempat untuk bermanja..amiin
happy birthday jugak untuk anaknda Ziyan..semuga sihat ..gembira di dunia dan akhirat amiin..muaah


Meriaahnya Makngah..gumbiraanya diaa  dapat kongsi kek Atok dan Nenek
Antara wajah wajah kesayangan hamba...inilah pengganti emak dan ayah yang telah tiada..syukur alhamdulilah


Minggu berikutnya pulak kami bergader gader di rumah Pokngah atau Chef Koya..iyalah dulu single ..sekarang dah berumah tangga.. sesekali teringin jugak nak meraikan kaum keluarga gamaknya..maka berhimpun lah kami di seksyen 18 pulak..Chef Koya jemput malam..suami dia nak jamu kami char kuey tiaw hasil tangannya sendiri..memang somi Koya terer goreng kue tiaw!!..boleh cicah kepala apinya uii..memang meriah sebab makan kat garden..kuih tiau digoreng sepinggan sepinggan!!Thanks anaknda Fahmi..memang sedap!! Chef Koya tambah steamboat untuk menu sampingan..memang lajulah kami berkayuh!!

Caya tak cakap nekcik..api nak jejak bumbung kau!!!
Di luar kue tiaw ..di dalam steamboat..ni hasil tangan chef koya..sedap ..lajulah kami berkayuh tanpa asap!!

berbagai bagai jenis untuk di jadikan wap kapal!!


yang lelaki tu abang Koya yang nikah di Sabah dulu..sudah punya anak bah!!yang tudung pink tu baju putih orang rumahnya
Minggu berikutnya kami berkampong di Longhouz Setapak..sebab abang Nekcik nak tukar port..nak beralih angin di Setapak..Alhamdulilah..makanya kami pun bermakan makan lah di sini..Menu hari pertama sempoi jer..just soup sayur dengan ikan goreng dan sempoi sempoi jer..hari kedua kami plan nak shellout kununnya..iyalah bahasa bahasa orang sekarang ni kan..Cjuu kami ni memang peminat tegar segala cengkerang cengkering ni..so layan jerla..Nasib baik  kampong nekcik ni senang nak ke 'laut'..dekat jer dengan rumah...
Petang tu kami ke AeonBig Wangsa Maju untuk mengutip segala siput dan kepah..senyom lebar cjuu tengok segala cengkerang bersusun molek di situ..dah bersih tinggal saukkan dari akuarium dan di timbang..takyah nak basuh lumpur lumpur!!Gumbira cjuu dapat kepah..lala..lokan..ketam..sotong!! Dan dengan penuh gembira Cjuu masak bersama Cik Eli..untuk shellout Dinner kami..he..he
Pakngah ngan Chef Koya nak join sambil bawak ibu dan pak mertua dia berkunjung..maka ramai jugaklah jadinya..
Maka meriahlah dapor Longhouz bersama chef chef kesayangan kami..Chef Cju..Chef Koya serta Che  Eli..nekcik tak ambik kisah..biarlah mereka asah bakat masing masing..maka terhasillah berbagai resepi cengkerang cengkering untuk santapan malam...


                                   jom kita kutip siput!!

inilah chef chefs yang bertugas untuk shellout dinner kami..my charlie's angels

3 chefs in the kitchen

masak masak....cengkerang cengkering

kepah di kukus jer

Sotong goreng tepong telor masin..memang marbeles
Chilli Crab
                                     
                       ini namanya lokan..rebus jer dengan serai..peberet cjuu nii


Lala sambal tomyam..
Mula mulanya kami dah siap nak bubuh atas plastik sampah..tapi yang bersih lah kan!!..shellout lah kunun..tapi memandang ada tamu istimewa..ayahnda mertua chef Koya..yang jugak imam surau..maka rasanya kurang manis lah pulak kalau di hidang atas plastik kan!!Tetamu harus di hormati..he..he


next time kita betul betul shellout lagi ye..cju.cik koya..

Alhamdulilah..terima kasih Allah atas limpahan rezekiMu..semuga dengan rezekiMu ini kami dijauhkan dari segala perasaan hasad dengki..benci membenci..digantikan dengan kasih sayang yang melimpah ruah antara kami..amin amin ya rabbal alamin..muah..muaah

50 comments:

  1. Meriahnya makan-makan...

    InsyaAllah satu hari nanti kakcik teringin nak berkunjung ke rumah Nekcik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bisa di atur kakcik..just a call away..insyaallah

      Delete
  2. tak apa kalau tak ribut janji blog hidup kan huhuuu..tu dia mkanan penuh hujung ke hujung hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Time Traveller..walau pun ribut ni..masih dapat hidupkan blog lagi..he..he
      syukurlah masih ada makan lagi kan..kan

      Delete
  3. assalamualaikum nekcik..alhamdulillah..seronoknya beramai ramai makan bersama...untung nekcik ramai chef...terbaik...

    sana sini orang bershellout..kat mesir pun x terkecuali..baru2 ni kawan2 mai umah kami..depa semangat dan sibuk mengail di pasar seafood..hihi...balik umah minta dil masakkan ..alhamdulillah....dapat gak merasa walau kami makan x guna plastik dan atas meja(sebab xda meja...).tapi makan dalam dulang..berselera juga..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Dil..alhamdulilah..dah keturunan suka masak agaknya keluarga nekcik ni..tu yang ramai berbakat..
      eh orang mesir yang suka guna saprah plastik tu kan..

      Delete
  4. meriahnya kalu nekcik n sedara mara kumpul2 bt makan2... meriah penuh meja...
    lagi2 time kt longhauz tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Dana..agaknya dah memang niat nekcik..kalau ada rezeki nak rumah besar sikit..senang nak layan kaum keluarga dan sahabat handai..sesekali bila berkumpul..selesa nak makan makan..Allah kabulkan ..alhamdulilah..tu yang selalu kena buat makan makan..

      Delete
  5. nnt buat shellout utk i lak ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh no hal Ziyan..cuma buat apointment dulu..sbb I kena pi mancing dulu...

      Delete
  6. Shellout untuk keme bila pulang dari gunung nanti jangan lupe ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok next roung yong..buat apointment awal ye

      Delete
  7. senang bangat ncik..siap duit je sauk di pasar raya..hihihi

    ReplyDelete
  8. saya dan family mertua pun pernah buat shell out kat rumah...mudah, tak yah dah nak basuh pinggan lepas makan...ekekek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Wahida..lambak jer atas plastik..nekcik siap beli dah saprah plastik kat kedai arab

      Delete
  9. Alhamdulillah.. rezeki yg dikongsi sesama keluarga lebih nikmat terasa

    Terima kasih doakan almarhum bapak kakak ye nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama kasih Kakzakie..semuga arwah sentiasa tenang dan aman di sana berkat doa dari anak anak yang soleh dan solehah..amin
      iya kak..rezeki pun Allah yang bagi..

      Delete
  10. Assalamualaikum Nekcik

    Bestnya makan2... semua pulak makanan favourite makchaq... char kuew tiew dengan api menjulang tu.... mes... ti sedap tu.... steamboat..shellout...heaven la semua....

    p.s
    Barang nekcik bagi dah lama sampai... TQ so much.. ingat nak buat entry..tapi tak terbuat2... hari ni la kot nak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah Makchaq..syukur ada rezeeki Makchaq..lama ingatkan tak sampai
      Bila dah ramai ni Makchaq..apa jer pun sedap..

      Delete
  11. Kumpul ahli keluarga buat makan2 mengeratkan silaturrahim. Seronok tgk nekcik sekeluarga lps gather satu rumah ke rumah yg lain pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Zai..keluarga nekcik ni mmg camtu..makan makan...borak borak ...tapi kami mmg rapat

      Delete
  12. Seronoknya makcik makan2 terus...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggulah kalau ada rezeki kami ke KK nnti mmg boleh kita shellout di sana..best fresh

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Nampak macam lagi sedap dari yang kedai punya , especially ketam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap Fadli..he..he..sebab habis semua liciing...
      Dah ramai..mmg sedap makan

      Delete
  15. Wooaahhhh sedaappp nya semua tu nekcik...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah..mmg tinggal kulit jer semuanya Mulan..pinggan xyah basuh ..makanan x perlu simpan

      Delete
  16. Replies
    1. Tak taulah sedap ke idak..yang pastinya semua licin..x berbaki

      Delete
  17. Assallamualaikum Nek Cik..Apo khaborr..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Mummy..alhamdulilah nekcik sihat ni

      Delete
  18. Meriahnya gathering mcm ni.. Suka tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keluarga nekcik mmg suka kalau dapat bergader gader gini...pantang ada peluang

      Delete
  19. Banyaknya makanan..semua nampak sedap2 belaka. Yum yum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah ramai makanan pun kena bnyak mummy..sedap ke tidak..lain cerita

      Delete
  20. Hebatnya blog ini..Asalam..teman blog selamat hari raya ya...maafkan jika pernah menyakiti hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ampuun ..lambat nekcik mereplynya..dah nak raya tahun depan pulak..dun wori..andai ada semua nekcik ampunkn..insyaallah

      Delete
  21. Replies
    1. Welkam Abah Zino..alhamdulilah ..x tau lah sedap ke idak..dah ramai yg x sedap pun jadi sedap

      Delete
  22. salam Nekcik..lamanya tak jenjalan ke blog nekcik ni...nekcik sihat..jap..jap blom habis baca lagi posting nekcik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah nekcik sihat..cuma penyakit malas ni yg susah nak baik
      Iyalah Cik Manggis kan ada musim..kan he. He

      Delete
  23. Replies
    1. Dalam ramai ramai kakyan jugak JM nampak ye

      Delete
  24. best lah buat mkn besar mcm lagi best jadi tukang mkn bukan tukang masak hehehe

    ReplyDelete
  25. Ni belum besar lagi JM..belum cukup korum tu..takpe kalau JM ada..jadi tukang makan jer..tukang masak nekcik dah ramai

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...