Semalam teringin pulak nak makan kuih bakar berlauk / kuih cara.....so pakai resepi agak agak lah aje
Bahan A
400 ml santan
400 ml air
300 gm tepong gandum
6 biji telor
garam secukup rasa
Bancuh tepong bersama santan dan masukkan telor
Kacau sehingga tidak berketul
Bahan B
200 gm daging cincang
*sedikit halia
*1 biji bawang besar
*2sudu makan rempah sup
sedikit hirisan daun saderi
garam secukup rasa
Topping
sedikit daging (B)
2 biji telor dikacau bersama sedikit garam
sedikit hirisan daun saderi
sedikit hirisan cili merah
Gaul semua
Tumis * ( bahan B )dengan sedikit minyak, masukkan daging
Tunggu sampai masak dan masukkan daun saderi
Tinggalkan sedikit daging yang di masak ini untuk hiasan nanti
Yang selebihnya masukkan dalam bancuhan tepong tadi...
Kacau rata dan masukkan dalam loyang yang dilenserkan majerin
Bakar pada suhu 180C sehingga hampir masak...
Angkat dan tuangkan telor dan daging di atasnya
Bakar semula sehingga topping masak
Jika kering sangat, taburkan sedikit majerin di atas topping dan keliling kuih
Ok..boleh makan dah...pizza melayu!!!!
|
sedap ni kak
ReplyDeleteTu lah Kasihredha..dah lama akak tak makan kuih ni..ingat dulu arwah mak buat jual...nak buat kuih cara ..dah tua tua ni malas benor..so ini lah hasilnya..
ReplyDeletenek cik...teman demand ni..gambor potongan nyer ada dok? nok ngk mana rope isik dalamnyer...
ReplyDeletelaa nnti meleleh air lioq!! ok ok nnti Nekcik tag kaybt yong..sayaang dia!!!
Deleteamboi...ini boleh makan besok ke??
ReplyDeleteni smalam punyer...ada lah sehiris lagi kot utk esok!!!
Deletesedapnyer tengok gambar tu nekcik... terasa mcm nak buat plak...tp x pandai..selalu makan kuih cara lauk kecik2..yg ni besar mcm kuih talam...
ReplyDeleteFarikcia...cubalah buat..Nekcik dah bagi sukatan tu..senang jer sekali bakar dah boleh makan
Deleteinsyaallah,sbelum puasa nak cuba buatlah... he..he..
DeleteNekcik ini sudah bagus...Ros pun malas buat sebabbakar acuan satu2.Yang ni senangkan//1 dulang sekali gus.....nak cuba buat bulan puasa nanti.
ReplyDeletelaa...ingat Nekcik jer yang maleh nak mangacunya!!!
DeleteSlmt berhujung minggu Nekcik sekeluarga. dtg jamu mat dg kuih bakar....nampak sedap tu.
ReplyDeleteSalam Mamasya..kuih talam bakar Nekcik dah selamat dikorbankan!!! alhamdulilah
DeleteSalam Yong,
ReplyDeletesempoilah pizza Melayu ni. Ehhh bukan ke ada sos dia? Nak try jugak!
WSalam yong..Nekcik makan camtu jer ....cubalah try yong...lemak berkrim lagik!
Deletesalam nekcik,
ReplyDeleteberziarah disini..salam kenal..thnks sudi pergi dapur zila..happy cooking..zila dh follow:P
Salam Zila..Nekcik ni mmg suka intai intai dapo orang...dapat gak sepinggan dua resepi untuk di cuba!!
DeleteSalam nekcik..
ReplyDeleteIni saya panggil pizza melayu ;)
Ok lah nanti Nekcik buat cafe piza mlayu..ha..ha
Deleteamboinekcikkkkkkk....lapo rayyan dah ni!!! sedap tuuuuuuuuuuu
ReplyDeleteYa ampuun Rayyan...hanya gambar yang dapat Nekcik kirimkan...
DeleteSalam Nekcik :)
ReplyDeleteSalam perkenalan dari saya :)
terima kaseh sudi singgah ke blog hawa yg kejap ada kejap hilang hehehe
baru mkn/buat kuih talam berlauk mmg suka jenis kuih2 begini kat rumah rather yg manis2x
Terima kasih datang mnyinggah...bolela kita cerita ceriti ye!!
DeleteSalam kenal NEKCIK
ReplyDeleteDulu rajin gak buat cara berlauk, tapi yg ni nampak lagi best, tak payah berdiri lama2..