bunga

5 Jul 2012

Food KUIH BAKAR BERLAUK

Semalam teringin pulak nak makan kuih bakar berlauk  / kuih cara.....so pakai resepi agak agak lah aje
Bahan  A
400 ml santan
400 ml air
300 gm tepong gandum
6 biji telor
garam secukup rasa
Bancuh tepong bersama santan dan masukkan telor 
Kacau sehingga tidak berketul


Bahan B

200 gm daging cincang
*sedikit halia 
*1 biji bawang besar
*2sudu makan rempah sup
sedikit hirisan daun saderi
garam secukup rasa


Topping

sedikit daging (B)
2 biji telor dikacau bersama sedikit garam
sedikit hirisan daun saderi
sedikit hirisan cili merah
Gaul semua

Tumis * ( bahan B )dengan sedikit minyak, masukkan daging 
Tunggu sampai masak dan masukkan daun saderi
Tinggalkan sedikit daging  yang di masak ini untuk hiasan nanti
Yang selebihnya masukkan dalam bancuhan tepong tadi...
Kacau rata dan masukkan dalam loyang yang dilenserkan majerin
Bakar pada suhu 180C sehingga hampir  masak...
Angkat dan tuangkan telor dan daging di atasnya
Bakar semula sehingga topping masak
Jika kering sangat, taburkan sedikit majerin di atas topping dan keliling kuih
Ok..boleh makan dah...pizza melayu!!!!



    

24 comments:

  1. Tu lah Kasihredha..dah lama akak tak makan kuih ni..ingat dulu arwah mak buat jual...nak buat kuih cara ..dah tua tua ni malas benor..so ini lah hasilnya..

    ReplyDelete
  2. nek cik...teman demand ni..gambor potongan nyer ada dok? nok ngk mana rope isik dalamnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa nnti meleleh air lioq!! ok ok nnti Nekcik tag kaybt yong..sayaang dia!!!

      Delete
  3. amboi...ini boleh makan besok ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni smalam punyer...ada lah sehiris lagi kot utk esok!!!

      Delete
  4. sedapnyer tengok gambar tu nekcik... terasa mcm nak buat plak...tp x pandai..selalu makan kuih cara lauk kecik2..yg ni besar mcm kuih talam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farikcia...cubalah buat..Nekcik dah bagi sukatan tu..senang jer sekali bakar dah boleh makan

      Delete
    2. insyaallah,sbelum puasa nak cuba buatlah... he..he..

      Delete
  5. Nekcik ini sudah bagus...Ros pun malas buat sebabbakar acuan satu2.Yang ni senangkan//1 dulang sekali gus.....nak cuba buat bulan puasa nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa...ingat Nekcik jer yang maleh nak mangacunya!!!

      Delete
  6. Slmt berhujung minggu Nekcik sekeluarga. dtg jamu mat dg kuih bakar....nampak sedap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mamasya..kuih talam bakar Nekcik dah selamat dikorbankan!!! alhamdulilah

      Delete
  7. Salam Yong,
    sempoilah pizza Melayu ni. Ehhh bukan ke ada sos dia? Nak try jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSalam yong..Nekcik makan camtu jer ....cubalah try yong...lemak berkrim lagik!

      Delete
  8. salam nekcik,
    berziarah disini..salam kenal..thnks sudi pergi dapur zila..happy cooking..zila dh follow:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zila..Nekcik ni mmg suka intai intai dapo orang...dapat gak sepinggan dua resepi untuk di cuba!!

      Delete
  9. Salam nekcik..

    Ini saya panggil pizza melayu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok lah nanti Nekcik buat cafe piza mlayu..ha..ha

      Delete
  10. amboinekcikkkkkkk....lapo rayyan dah ni!!! sedap tuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ampuun Rayyan...hanya gambar yang dapat Nekcik kirimkan...

      Delete
  11. Salam Nekcik :)
    Salam perkenalan dari saya :)
    terima kaseh sudi singgah ke blog hawa yg kejap ada kejap hilang hehehe

    baru mkn/buat kuih talam berlauk mmg suka jenis kuih2 begini kat rumah rather yg manis2x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih datang mnyinggah...bolela kita cerita ceriti ye!!

      Delete
  12. Salam kenal NEKCIK

    Dulu rajin gak buat cara berlauk, tapi yg ni nampak lagi best, tak payah berdiri lama2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...