bunga

14 Apr 2013

SEAFOOD RICE PIZZA

Salam sejahtera semua....hari ni kita masok dapor ye..kita cooking cooking...kita ubah citarasa ye. Hari ni Nekcik nak cuba buat makanan ini..hari tu makan kat Kenny Rogers...so cuba cubalah pulak buat sendiri!! resipinya hentam keromo!!
Fresh from the oven!!!!! jommm mangan!!!
Sesiapa yang teringin nak cuba resipi sesuka hati ni...ok..kurang lebih camtu jer ye

 SEAFOOD RICE PIZZA

Nasi secukupnya (nekcik guna beras Korea..beras yg lekit lekit pun boleh)
Udang, ..bersihkan...perap ngan garam dan black pepper
Crabsticks...potong potong
Isi ikan / dory...tabur garam + serbuk black pepper...bakar sampai 1/2 masak..potong  sesuka hati
Brocolli..hiris
Mushrooms..hiris
Capscicum..hiris
Bawang besar..hiris
Telur masin yg dah masak..di hiris..kalau suka
Sos pasta Adabi..
Cili blend...tumis campurkan sos pasta
Cheese..parut

Masukkan nasi dalam mangkok yg boleh di bakar
Masukkan ikan,crabsticks dalam nasi...
Atasnya susunlah udang,dan semua sayuran
Letakkan sos pasta
Akhir sekali taburkan cheese sesuker hati banyaknya!
Bakar menggunakan api atas selama 30 minit atau hingga udang masak
Hidangkan ...makan panas panas...yummylicious
Sonang kan!!
Ini namanya pizza versi melayu!!!
Sekian .....masak dengan kasih sayang!!!

20 comments:

  1. Pizza melayu lah best Kak
    Dah disesuaikan dgn citarasa kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kasihredha...itulah ikutlah selero kito kan...boleh tabur cili api bnyak bnyak...lagi pedas lagi sedap!!!!

      Delete
  2. olehkerana kat SP takde KR, soalan jakun ni kuar nekcik...masa nak makan tu potong macam pizza jugak ke ?

    ReplyDelete
  3. Salam Anim...oleh kerana nasi dibawah tu tak mampat...kita pakai sendoklah ajer...takpe segan bertanya nnti silap potong jer...rasa tetap sama!!!!!

    ReplyDelete
  4. Amboi! sedapnyaaa...mencabar selera pagi2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Bunda.....tekak melayu ni kna pekena nasi jugak...lagi pun senang..tak perlu guna mangkok bebanyak...jimat sabun pencuci!!!!"

      Delete
  5. Kreatif Nekcik ni... Nanti saya nak order...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mie...kna kreatip...sebab room mate nekcik ni tak leh takde nasi....nnti longgar lutut...oder boleh...no hal..cuma delivery takde....nak kna ambik sendiri.....boleh mangan sama di teratak 66

      Delete
  6. pizza versi melayu, ahaha...tengok resepi macam mudah, susun-susun jer, boleh try nih...

    ReplyDelete
  7. Salam Orga..mmg mudah jer tu....boleh dipelbagaikn ikut citarasa kita...

    ReplyDelete
  8. salam nekcik...haha, biru dah mata. btw senang citer ekk masak sekaligus. jimat masa & tenaga org yg masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ros...senang nak hidang...satu mangkok jer...all in one!!"

      Delete
  9. perghh..sedap tu kak!! boleh pos cikit ke klinik ni haa..hehe!

    ReplyDelete
  10. Ohhhh.....bisa diurus doc..dekat jer tu..insyaallah

    ReplyDelete
  11. heheheheh, kalu kt pizzahut selalu ada kan, jenis nasi yg dia buh cheese atas dia tu kan nekcik.... msti sedap nih, mcm bahan nyer

    ReplyDelete
  12. Salam Dana...bebudak skarang ni suka cheese..bapaknya tak minat.

    ReplyDelete
  13. oo..macam kat pizza hut tu kan..ade jugak rasanya menu macam ni

    ReplyDelete
  14. Salam cik Viva..nekcik ni jarang skali pgi makan kat pizza hut sbb bff nekcik tak reti makan cheese!!! Ni pun dapat idea kat kenny rogers..jimat blanja

    ReplyDelete
  15. ni kalau nekcik yang masakkan lagi ummmphhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kna lah dtg rumah nekcik..insyaallah

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...