bunga

13 Mar 2015

DIY LONGHOUZ

Asalam kengkawan...tahun ni nampak gayanya entri nekcik tak banyak cerita travel..tekong POP takde budget jalan jalan sakkan tahun 2015 ini...sebabnya si puteri bongsu ni kena periksa PT3 tahun ni..so banyaklah kelas tambahan dan tak boleh ponteng ponteng!! keduanya duit  jenjalan dah dijadikan batu...ketiganya budget jenjalan dah  digunakan untuk buat pagar batu (bukan pagar rumah ye..nanti cerita lain masa ok)  he..he

So kali ini boleh tak kalau nekcik buat entry pasal DIY Tokpokcu ...Nekcik risau jugak takut pulak nanti kata nak menunjuk nunjuk..jadi riak pulak kan! tapi nekcik rasa setelah sekian lama berblogging ni nekcik dapat rasakan keluhuran hati rakan rakan di sini..so nekcik rasa bolehlah share sedikit ilmu ilmu DIY Tokpokcu..mana tau mungkin ada sorang dua yang berminat DIY  ni..boleh jimat banyak wooo!!

Mana nak mula ye....segan pulak..sebenarnya taklah gah sangat pun projek Tokpokcu ni..tapi nekcik ingin kongsi kesyukuran atas rezeki Allah ini bersama sahabat di sini..sesuatu yang memang tak terfikir oleh kami..rupanya Allah bagi lambat sikit kerana sesungguhnya Dia amat memahami...

Mungkin kawan kawan dah biasa tengok gambar yang selalu nekcik upload untuk entri nekcik..kaum kerabat nekcik yang ramai dan suka berkumpul ramai ramai..bukan baru ni..memang sejak nekcik nikah rumah kami memang selalu dikunjungi kaum keluarga..yang nak kawen ..yang nak belajar...alhamdulilah kami gembira dengan kehadiran tetamu...nekcik ingat sesangat pesan arwah bapak selepas nikah...tetamu yang datang mesti dilayan sebaik mungkin walaupun tengah malam...hidangkan apa yang ada...nekcik yakin sangat bahawa tetamu itu membawa rezeki..

Lari tajuklah pulok...rumah asal nekcik ni memang sempit..bayangkanlah 35 kaki panjang x 10 kaki lebar..bilik 2 di atas..lebih kurang separuh rumah teres gitu..tapi dinding attached dengan rumah jiran..takde tanah di belakang...Allah kasihan tengok anak cucu nekcik bersempit sempit agaknya.maka Allah rezekikan rumah sebelah..so luaslah sikit..itupun setelah 15 tahun kemudian..alhamdulilah...lega dan selesalah untuk anak cucu dan rakan taulan berkumpul...syukur ya Allah...Nekcik cukup gembira kerana memang kami berharap inilah persinggahan terakhir kami..tak pikir nak buat rumah lain dah..

Sesungguhnya Allah Maha Pemurah..tanpa disangka tuan rumah belakang pulak beritahu nak jual rumahnya...Nekcik teringat ada sekali tu..azian cakap rumah belakang tu tak nak jual ke..sempit lah nak  makan reramai..nekcik kata kat dia..doalah dia nak jual boleh kita beli..rupanya lebih kurang 3 bulan kemudian..nekcik daptlah memiliki rumah tu..syukur alhamdulilah..masin mulut kau ziyan (yan yanjournal lah tu) itulah rezeki Allah..niat nekcik satu jer..biarlah anak cucu nekcik selesa makan reramai...nekcik juallah satu satunya rumah nekcik di kepong untuk digantikan dengan yang ini..seterusnya langsailah hutang perumahan nekcik..alhamdulilah..

Gitulah ceritanya.....so dapatlah nekcik ruang makan seluas 10 kaki x35 kaki..alhamdulilah..suka sangat..lapang nak meraikan tetamu...oleh kerana rumah ni attached maka kami hanya perlu pecahkan dinding dapor jer dah boleh terus masuk ke rumah belakang..kerja kerja kasar kami upah abang Tokpokcu..bersama 2 pekerjanya..alhamdulilah 2 bulan siap..selebihnya bahagian dalam memang Tokpokcu DIY 100 %..



Inilah rupa rumah nekcik tahun 1988 dulu..tapi itu pun dah di tambah seluas 10 x 12 kaki..bahagian dinding kayu tu..setelah 5 tahun kami nikah..dapatlah ruang tamu..tengok tu betul betul tepi longkang besar..tepi tu laluan orang untuk rumah belakang belakang tu..Itu bukan kerosi MH370 ye..boeing jugak


Ada yang nak sewa apartment nekcik atas tu..ada 2 bilik 1 hall..Nekcik buat tangga tepi untuk penyewa..boleh lah tampung duit api kan 
Dinding ni jer yang kami pecahkan untuk ke rumah belakang sebelah tu..setelah di sambung  dapatlah nekcik ruang makan yang agak luas..memang nekcik nak buat tempat makan jer di sini....
Tengok tu..kotak kotak kabinet hasil tangkapan ikea..tapi ini ada yang reject punya....so dapatlah harga yang amat murah
Ruang makan ni kami nak ala ala kampung..nak pakai kayu..harga amat mahal..so kami guna vinyl flooring..macam tikar getah yang bercorak papan..hanya gunakan gam jer..senang jer..sapu gam tampal..ewah pandai lah nekcik tu..bengkok jugaklah pinggang Tokpokcu tu nak menyiapkan lantai dan dinding tu...Boleh beli di Houz jalan TAR..selamat dari anai anai dan kurang sejuk wap simen...dinding pun kami gunakan vinyl ni untuk dapatkan efek papan
Ini lah hasil tampalan Tokpokcu...ala ala papan gitu....Meja panjang tu nekcik dapat AS IS BASIS Ikea..dia dah cacat sikit so dapatlah 50% off..dalam rm 450 gitu..so nekcik ambik 2....bolehlah ramai duduk makan sekali kan...meja ni boleh extend lagi tu untuk tambah 4 orang lagi...Rumah ni dah macam show room ikea AS IS BASIS...nak jimat kan


Ingat tak rumah dulu dulu..ini lah tingkap yang selalu digunakan..tapi yang ini untuk pintu..tu yang panjang..kalau tempah kat kedai harga nya rm350 sekeping...nak jadi rezeki kami dapat kat kedai kayu secondhand di Sentul..nak tau berapa sekeping..ha..ha..Rm50 hengget jer..masih dalam keadaan elok lagi....6 KEPING X 50..rm300..banyak jimat tu kan...tepi tingkap tu laluan orang..motor..so kenalah pasang kekisi..kalau idak senang orang nak lompat masuk

Nekcik buat dapur dan singki  jugak di sini..senang kalau dah ramai..semua boleh guna...tu dapur induction nekcik dan tokpokcu dapat kat Cash Converter  ( yang jual barang secondhand tu )..tak jugak second hand pasal kadang kadang ada yang masih dalam kotak lagi..kalau kat luar dalam rm2k ni..tapi kat sini harganya rm399...tengok tu beza dia...Pintu kayu kabinet tu pun kami dapat kat ikea...sekeping dalam rm12...sebab dicontinue sale so memang dalam kotak lagi...kalau harga biasa dalam rm200 sekeping..mahal kan..laci laci tu pun semua kami kutip kat ikea..as is basis jer...
Nekcik dan dapur tak boleh dipisahkan..ha..ha

para para kayu ala ala kampong..masih tak siap sepenuhnya pun lagi
Ni nekcik punya peberet spot..dinding tu tampal dengan gambar pokok...bagi ceria sikit...sofa tu pun dari as is basis..70 % display item...kalau bukak tu boleh jadi katil queen!! so takde masaalah bila sedara nekcik nak tidor..bangku pangkin tu pun reject punya..harga pun dalam seratus lebih...nekcik beli 3 ..2 untuk meja makan...kes nak jimat beli kerusi....kerusi paling murah pun rm80 sebijik..kalau 20 bijik..hu..hu....so pakai bangku ni separuh..yang lain tu guna kerusi lama...siling tu nekcik ingat nak pasang wall paper awan..tapi mahal..so biarlah dulu...
Tengoklah gelagat Tokpokcu bertukang ..kerahan tenaga...yang 2 tu ada ic ye..bukan PATI



                                             Tokpokcu at work...Cikmat supervised

Dekat 6 bulan jugaklah baru nak siap ..iyalah Tokpokcu buat sorang sorang...itupun bukan 100%..banyak lagi yang nak kena buat..tapi kalau siap semua nanti Tokpokcu tak tau nak buat apa pulak kan..tapi syukurlah akhirnya hampir siap lah jugak Longhouz ini...
Kalau dulu nak makan kena Q..sekarang alhamdulilah boleh lah makan sekali reramai..lagi meriah..tapi hari hari biasa kalau takde tetamu..nekcik makan di sini jer...jauh nak ke belakang tu!!
Tengok tu cucu nekcik ni..mentang mentang meja tu panjang siap nak lena lak!!
Kunun kunun bukak tingkap nampak hutan gunung Ledang..alami dan kekampongan lah sangat  gitu...iyalah hilang jugak rasa rindu kat kampong
 Nekcik sangat sangat bersyukur atas rezeki ini..ada tempat untuk berteduh..walau pun tak sebesar mana ..namun yang istimewanya itu pasal rumah ini penuh dengan sentuhan peribadi Tokpokcu ..walaupun sudah hampir 32 tahun.'.Taj Mahal' nekcik ni masih belum 100% siap....baiti jannati..penuh dengan nilai sentimentalnya
Akhir kalam nekcik pohon ampun andai entri ni tak menyenangkan..anggaplah sebagai tatapan..kerana mungkin dapat beri semangat untuk mencuba DIY ini sebagai hobi..memang seronok dan tak merugikan...nekcik pun suka tengok rumah orang atau hotel untuk mencari idea untuk dicetakrompak...
so pada sahabat nekcik di sini..andai ada yang sudi..jemputlah singgah ke teratak 66 ni..insyaallah boleh lah kita minum kopi..kalau nak special sikit kenalah bagi tau awal..insyaallah..nekcik suka masak untuk tetamu nekcik...kita berkongsilah rezeki yang Allah bagi...semuga dapat menampung kekurangan diri..insyaallah


53 comments:

  1. Assalamualaikum Nekcik...

    Sukanya kakcik baca catatan ini. Tumpang seronok, cuma kakcik tak boleh nak bayangkan, macamana rumah sambung belakang tu... :)

    Kreatif Tokpokcu ni rupanya. Boleh dia buat semua, sempurna juga hasil kerjanya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Kakcik..memang pelik rumah ni..sebab tak banyak model begini..tahun 1979....rumah ni di panggil cluster link..bayangkan satu kotak 20 kaki x 70 kaki dibahagi 4 bahagian..setiap rumah hanya 10 kaki x 35 kaki.so 2 dinding sharing..tiada tanah belakang..sekarang ni nekcik ada 3 kotak lah..kiri kanan dan belakang..ada satu lagi hak orang...dah jadi bentuk L..itu yang dipanggil Long house..he..he

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. salam nekcik, suka sangat entri ini....memang berbaloi kan kalau kita pandai bertukang....cantik hasilnya..suka jendela buatan yg nampak hutan tu....sejuk jer, cam real gitu..
    Nampak macam meja nekcik lebih panjang dari meja kak yan...
    Mehlah alamat nekcik...nanti bolehlah singgah melawat....boleh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Nasa...memang dari dulu Tokpokcu buat sendiri interior dalamannya..ikut citarasa sendiri..buat pun kena ikut idea dan mood...slow and steady..yang pasti dia puas hati..gambar hutan tu pun nekcik mintak kawan tangkapkan..dah tu hantar pergi print sticker...kalau semua cokelat nampak suram
      Haaa haa..Yan kata meja nekcik 2 kilometer!!
      Silakan datang Nasa...rumah kami terbuka tak tunggu raya..he..he..nanti nekcik bagi alamat kat email

      Delete
  3. tuan rumah orangnya kreatif ....byk idea dan rajin mencari benda2 DIY.
    Nekcik kalu dekat2 memang saya nak saja singgah mengopi di rumah nekcik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Nieda..nak dapat mende mende murah ni memang kena rajin .puaslah meronda..tapi orang pencen ni kira oklah..barang reject ikea tu bukan hari hari ada..ada rezeki memang kena beli dan dan tu..ramai peminat menunggu...
      Takpe..kalau ada kelapangan jemputlah datang Nieda...insyaallah boleh jer kita makan bersama...jauh jauh datang takkan minum kopi jer kan!!

      Delete
  4. terbaik la nekcik...
    eeerrrrr....atas tu dah siap ke berpenghuni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyolah yong...naper yong nak jadi penghuni atas tu ke..boleh jer..setakat ni tak delah lagi ...yang tak nampak tu tak taulah pulak!! he..he

      Delete
  5. Makcik, rindu plak nak pegi sini...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari bah..kita makan makan dan gambar gambar bawah itu pokok!!
      Tulah abah suka sangat bergambar di situ....

      Delete
  6. Rumah panjang Setapak...kreatif betul Tokpokcu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Mie.. tak payah pergi sarawak..sini pun ada rumah panjang...jalan pun nama rejang kan
      TQVM..he..he

      Delete
    2. Mehlah ajak mem berkunjung ke rumah panjang nekcik ni

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. indahnya longhauz nekcik..semoga suatu hari kita dapat bertemu di sini..in shaa Allah..kreatif sungguh tokpokcu..

    ReplyDelete
  8. Sama samalah kita berdoa semuga kita dapat bertemu mesra di bawah tu ye Dil ...amiin

    ReplyDelete
  9. aduh nekcik... suke nyer dana baca ntry nekcik nih... salute dana pada tokpokcu yg blh siapkan long hous tuh secantik itu... mmg dana teruja... tak sabar teringin sgt nk dtg umah nekcik tau...

    dana nk mintak nekcik hantar sms or wassap kt dana blh tak?
    0137890798... tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tokpokcu memang minat mendeko deko ni..dari dulu hingga kini.
      Jemputlah datang ke teratak 66 nekcik ni Dana ..kita bersembang di alam nyata..he..he

      Delete
  10. Cantik sebab cita rasa sendiri, jimat kos. Tahniat buat tokpokcu.Terima kasih nekcik bagi info mana nak dapat barang murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Zai..itulah kemahiran Tokpokcu yang dah 32 tahun di asah..he..he
      Orang pencen kena banyak berjimat..tapi kenalah sabar..pelan pelan carik.dan kenalah rajin meronda....he..he

      Delete
  11. Tengah tunggu ni..bila lah nek cik nak jemput kami makan kat meja panjang tu..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Che Mid..takyah tunggu nekcik jemput..apa kata get yourself invited..he..he
      Takpe open house nekcik tak tunggu rayer..cuma give me a call dulu...sebab nekcik ni selalu roundabout!!!
      ha..ha..nak cari barang lelong !!!

      Delete
  12. saya pun tengh tunggu jemputan dari nekcik jugak ni tingin nak gi makan sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Nooriah...silalah datang bila ada kelapangan...insyaallah boleh jer kita makan makan..asalkn bagitau awalsikit..sebab kekadang nekcik kluar. ..carik barang lelong.he..he

      Delete
  13. rajin tokpokchu bertukang..masih kuat dan sihat alhamdulillah..JM pun suka cari barang ikea murah dan cantik..nampak nya bumah dah besar leh hajak kawan2 blogger bertandang kan nekcik heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah JM..itu hobi Tokpokcu dari dulu lagi..jadi id rumah ni selalu berubah....itulah nak cantik tapi murah..kenalah kerojer lebih..kekadang kami bli kat as is basis tu pun yang dah patah..skrew takde..tapi balik nanti Tokpokcu DIY lah..
      Nekcik sedia menanti kedatangan kengkawan semua..insyaallah

      Delete
  14. Bahagia seorang apabila mempunyai suami yang sangat memahami dan sepadan hobinya. Kalau nak mengupah mahal jugak tu nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah lah setakat ini..kami ok jerlah....kedai kayu..kedai batu..pasar karat..nekcik ikut jer....ha..ha.nak rumah cantik kan....
      Kerja kasar tu memang upahlah Aina..yang remeh temeh tu susah nak upah..sebab Tokpokcu ni cerewet tang seni seni tu..hu..haa..

      Delete
  15. allah seronoknya bca entri ni nekcik..sumber inspirasi saya dan suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Yati...nekcik pun seronok kalau ada yang dapat sikit sebanyak idea di sini..nekcik jugak camtu...sambil jalan jaln tu..dapat idea nak wat cam mana..kalau buat sendiri ni bukan jer jimat..tapi ikut mampu kita..bila ada fulus..laju lah sikit..bila kurang tu..relak lah dulu..kalau nak sekali gus..uuiii tak mampulah...
      jemputlah ke teratak nekcik nii....sambil kita mngopi

      Delete
  16. saya suka baca entry macam ni,
    share lah lagi nekcik,
    seronok tengok kerja-kerja modified rumah ni,
    yang tingkap nampak pokok-pokok tu cun sangat
    yang feveret spot tu pun macam tenang je..

    aya rasa rumah ni design dia macam rumah sewa saya di serdang dulu
    rumah 2 tingkat tapi takde tanah belakang then ada lorong kecik
    orang lalu tepi rumah..

    bestnya kalau dapat rasa masakan special dari nekcik :)

    ReplyDelete
  17. syukurlah ada jugak yang suka ...insyaallah ada ajer DIY Tokpokcu tu Tihara..lepas satu satu...kalau nak mengupah kat KL ni memang mahal giler ....duitnya pun kena selonggok..
    yang nekcik tau kat sentul ni ada pesen rumah ni..takde pagar takde tanah..iyalah Tihara ..depan pintu tu laluan orang
    tapi nekcik suka sebab macam kampong....
    nak cari idea tu makan masa jugak..tu yang biarkan dulu..nanti ada idea baru kita buat...
    jemputlah singgah teratak 66 nekcik ni...insyaallah boleh jer nekcik masakkan...

    ReplyDelete
  18. Syukur alhamdulillah akhirnya sebuah rumah idaman sudah menjadi kenyataan. Keselesaan dpt dinikmati bersama. Untung nekcik sebab pokcu bijak bagaikan enginieer/arkitek tak payah nak upah-upah. Kalau dikira kos upah dah berpuluh ribu nekcik. Memilih barang sendiri dan sesuai juga langkah bijak. Mahal murah bukan ukuran tapi keselesaan dan penjimatan yg banyak tu yg penting. Bijak pokcu dan nekcik mengolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah kakzakie....rumah impian nekcik atas bukit tepi laut kakzakie..tapi itu hanya impian namun setinggi kesyukuran di atas kurniaan istana mampu milik ini..he..he
      Untong sangat dapat jadi permaisuri tukang rumah nii kan....handmade

      Delete
  19. Replies
    1. bersih untuk di gambar ajer..he..he

      Delete
  20. Alhamdulillah terbinanya istana ni...saya anggap istana sebab hasil tangan tokpokcu...
    teringinnya nak singgah istana ni...nampak sungguh mendamaikan...

    pastu nak makan hasil air tangan nekcik jugak...wah, tak malu request ni...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Wahida...my Taj Mahal In the making since 32 years ago!!..
      Memang niat nekcik untuk meraikan tetamu di sini..so Allah dah sampaikan hajat nekcik tu..oleh kerana itu..nekcik akan raikan setiap tetamu nekcik dengan sebaik mungkin insyaallah.... dun shy shy

      Delete
  21. nekcik, rezeki datang berbagai cara. rezeki nekcik juga kerana tokpokcu pandai bertukang. anugerah Allah.macam hasil kerja pakar. hasil yang menakjubkan nekcik. saya pun dok belek gambar beberapa kali. saya pun tak reti nak menghias cantik begini

    p/s mekasihlah kerana rajin intai rumah saaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Anim..rezeki itu luas maknanya..alhamdulilah nekcik amat menghargaii bakat Tokpokcu...tak payah nak buat sketch..he..he..tunjuk jer gambar ...dia taulah nak wat camner

      Delete
  22. bilaaa Nekcik nak buat open ouse?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Siti Yang Menaip..sekarang dah tutup lah sebab semua pintu..tingkap dan dinding dah siap..dah tertutup...tapi pintunya masih di buka untuk para tetamu..insyaallah

      Delete
  23. Salam jumaat. Hee nnti ada oran gnak cetak rompak blog nekcik ni pulak. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah jap lagi nekcik kena buat report polis lah.,..

      Delete
  24. Replies
    1. alhamdulilah..sikit sikit lama lama baru siap SS..tuyang dah 32 tahun masih inthe making!!

      Delete
  25. Salam Nekcik.
    First time masuk dan sangat teruja melihatkan rumah yang dihias cantik. Well done Nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Uncle..welcome to teratak 66 .nekcik suka tengok deko deko hotel..mendamaikan..nak menginap selalu bocorlah poket...so kami cetakrompak lah mana mana yang mampu..he..he

      Delete
  26. Salam Nekcik,

    hingga ketarikh ini rasanya dah siap kot sambungan rumah Nekcik ni...untung kalau bolih buat bertukang sendiri...mengikut apa cita rasa sendiri kan...puas hati..

    ReplyDelete
  27. salam Bunda..rumah nekcik ni dah 32 tahun masih tak siap 100 % Bunda..tapi dah boleh lah duduk beramai ramai...

    ReplyDelete
  28. ok
    saya bleh imagine rumah nekcik camner
    sebab mak mertua saya ada sebijik rumah kat sini yang disewakan dah

    alhamdulillah nekcik dpt beli lagi umah belakang, so dpt la besar sket
    saya kagum
    dengan plan pembesaran rumah nekcik
    pelan2 buat, sket2 buat, jimat sana sini, hasilnya sangat superb!
    bebila nak pi umah nekcik camni
    kagum sangat2 ngan hasilnya!

    ReplyDelete
  29. Alhamdulilah..rezeki yabg tak di sangka..tapi Allah amat mengetahui spa yg tersirat di dalam hati ini...Dia tahu sesaknya rumah bila kaum kerabat datang untuk mnjamu selera..kena bergilir...so sekarang azam nekcik nak bagi tetamu makan dalam keadaan selesa dan santsi santai....alhamdulilah
    So datanglsh bila bila masa..asalkan nekcik tak roundabout

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...