bunga

25 Apr 2013

KETAM SWEET SOUR DENGAN TELUR & GETUK GETUK UBI



JOM MAKAN KAWAN KAWAN SEMUA....REZEKI DARI ALLAH..ALHAMDULILAH..MASIH ADA MAKANAN DAN MASIH BOLEH MAKAN YE!!


Hari ini masak ketam sweet sour lagi... atas permintaan si puteri bungsu...Jom kita layan gambar dulu..jap lagi kita masak ye..

Inilah lunch kami hari ini...ketam sweet sour..ketam masak lemak...(selera si abang abang) sayur bayam tumis air....alhamdulilah..syukur ya Allah


Ini pulak GETUK GETUK UBI....ada yang biasa makan ke?..ini resipi kejawaan sikit kot...tapi sekarang ni susah nak dapat..nak kena buat sendiri...sebelum resipi ini pupus baiklah Nekcik sharekan di sini ye...

Ini kita simpan dulu untuk minum petang..nanti petang selalunya hujan..perut pun berbunyi..so kita makan getuk getuk ubi dengan kopi..enak banget!!

Okay jom kita masak masak...

KETAM SWEET SOUR DENGAN TELUR

2 kilo ketam
2 senduk makan cili blend*
2 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
5 biji telur ayam..di pukul sikit dengan garfu
2 sudu makan tepung jagung + bancuh dengan1 cawan air
1 senduk makan sos tomato
Minyak secukupnya
1 sudu makan gula pasir
Garam

Caranya
1. Bersihkan ketam ..gaulkan dengan 4 ulas bawang putih dan 2 inci halia yang di ketuk ketuk..biarkan 10 minit
2.Panaskan minyak ..dalam 2 cawan untuk menggoreng ketam
3. Jangan terlalu masak...balik balikkan dalam minyak
4.Angkat dan ketepikan
6. Blend semua bahan bahan *
7. Panaskan  1 senduk minyak dan tumiskan bahan bahan yang di blend sampai garing...
8. Masukkan sos tomato,telur dan kacau biar sekata..rasalah garam dan gulanya
9. Masukkan tepung jagung ..boleh tambah air kalau suka sambalnya banyak
10. Masukkan ketam dan gaul sekata..jangan biarkan terlau kering..

Kalau suka..boleh cicah dengan roti bakar..sodaap
Sonang jer kan...
*boleh jugak kalau terus masukkan ketam ..takpayah di goreng...

GETUK GETUK UBI

5 ketul ubi kayu yang sedang sedang..direbus
segenggam ikan bilis*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 sudu makan cili blend*
1/2 biji kelapa parut..yg putih jer..blend sikit bagi halus
sedikit garam

Caranya
1. Lecekan ubi rebus sampai lumat..
2.Blender semua bahan*
3. Gaulkan dengan kelapa
4.Masukkan ke dalam ubi dan gaul sekata
5.Alaskan loyang dengan daun pisang 
6.Masukkan ubi dan mampatkan macam nasi impit
7.Bolehlah dipotong untuk di hidangkan

SELAMAT MENCUBA!!!!



18 comments:

  1. sedapnyer nekcik, getuk ubi tu dana penah mkn, atuk suke buat tp agak leceh kan... tp paling dana suke yg versi ngn keladi... sedap sgt kan nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Dana..kalau keladi mmg liut liut gitu..tapi kalau keladi rasanya orang letak gula..rssa manis

      Delete
  2. saya tak pernah tengok lagi apa tah makan getul2 ubi ni, nampak menarik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ann....ni kuih zaman jepun dulu kot..sbb yg buat nya pun orang tua tua...nenek nekcik...tapi sekarang orang dah tak buat...rasa rindu aksn makanan Antiq antiq ni...kenalah buat...nostalgia

      Delete
  3. getuk tu kan ada saya jumpa disalut dengan tepung beras nekcik...
    ketam masak lemak letak sos tomato nekcik? ganti asam keping ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anim..itu yg salut tepung manis....dah dimodenkan...ini ori punya..kalau dulu bungkus dgn upeh..pas tu hempap dgn batu giling..mcm nasi impit
      Oh tidak yong..sos tomato tu untuk masak sweet sour ketam...yg kuning tu masak lemak ketam..biasa jer
      Anim tersilap baca tu kot!!!

      Delete
  4. Nekcik Ros tak pernah makan getok2 ubi tu...nak kena cuba la....tapi susah nak cari ubikayu la kat sini.

    ReplyDelete
  5. Salam Ros...ni makanan orang kampong Nekcik dulu dulu..sekarang ni mmg dah tak jumpa..tu yang buat...sebab teringin nak makan...nak ganti dengan keladi pun boleh jugak..tapi kalau keladi kami bubuh kelapa campur hirisan gula melaka

    ReplyDelete
  6. Kalau nekcik nak tahu zaman kakak kecik-kecik dulu sebab miskin getuk ubi, keladi, pisang tanduk semua jadi makanan kami selalu. Sampai naik jemu tapi sekarang nak cari payahnya kalau tak buat sendiri. Tengok nekcik buat kakak teringin nak buat juga.

    ReplyDelete
  7. Iyalah kakzakie...ni makanan kita dulu dulu..budak budak skarang taknak makan..kuih kuih lama ni mmg kna buat sendiri..baru sedap...lagi kalau makanan lama johor..susah dapat..putu piring kuning..otak otak..botok botok..aduhaiii sedap kan...otak otak kelapa..bukan fishball

    ReplyDelete
  8. saya penegemar ketam ...tak tolak punyalah kalau ada depan mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieda ..makan ketam ni mmg tak leh berhenti...

      Delete
  9. yummmeeehhhh... sedapnya ketam...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam m.u.l.a.n...ketam ni kalau fresh rebus sahaja pun dah sedap!!

      Delete
  10. Sedapnya getuk ubi. dulu mak rajin buat. Bwk bekal pi sekolah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah Elly...serupa lah kita ye..mak nekcik biji nangka pun buat getuk..tapi manis!1

      Delete
  11. ni nak kena singgah untuk lunch, teruuuuus sampai ke petang kan nekcik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mint...kalau sudi jemputlah datang..kecik tapak tangan..padang golf nekcik hampaarkan..tapi call dulu...boleh nekcik masak untuk mint!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...