2 biji telur
2 cawan air
sedikit garam, serbuk perasa maggi ayam
Blender semua ni atau mix dan simpan dalam peti sejuk sementara menyiapkan sambal sotong
Jangan bekukan pulak ye
Inti
6 beberapa ekor sotong..potong kecik kecik
1 senduk makan cili blend
1 biji bawang besar blend
garam ...gula
Tumislah macam buat sambal sotong tapi kena kering sikit..atau boleh lebihkan sambal untuk di gaul bersama hirisan kobis nanti
Lenser acuan dengan sedikit minyak....boleh gunakan acuan kuih cara
Masukkan adunan ...jangan penuhkan
Masukan sedikit sotong sotong tadi..macam buat cara berlauk tu
Bakar sampai masak..
Hidangkan di pinggan
Hiriskan kobis panjang/cina halus halus
Taburkan di atas kuih tadi
Boleh letakkan sambal sotong atau sos atau mayonis..keju ...sesuker hati lah
Kalau ada lebihan sambal ikan bilis pun boleh..sedaap
Senang jer kan!!!
Cubalah!!!
salam eidul adha tuh nekcik sekelurga....
ReplyDeletewah nekcik makan sotongyaki yer dihari raya..nie sudah bagus nie..letak daging tak boley ker?
asalam UA...terima kasih atas ingatan kat nekcik
DeleteNekcik rasa boleh jer bubuh sesuka hati...yang pentingnya nak dapat adunan yang lembut tu..tak payah pakai santan!!
selamat hari raya aidil adha nekcik. kat mana nekcik beli acuan sotongyaki ni ?
ReplyDeleteAsalam Nieda..terima kasih..acuan ni tak taulah untuk buahulu kot...tapi kalau Nieda nak acuan takoyaki yang betul..cuba tengok kat aeon..rm65..anak buah nekcik beli..pakai jer acuan kuih akok tu!!!
DeleteSambal sotong + nasi lemak = sedap!
ReplyDeleteeh! :)
asalam Kakcik..lebihan sambal nasi lemak pagi..boleh metakoyaki untuk minum petang!!
DeleteKalau yg rajin aje boleh terbuat ini semua nekcik. Kakak ni kalau yg leceh-leceh malas betul, tapi makan hendaklah...
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidil Adha nekcik..
asalam Kakzakie..tak leceh lah...simpan sambal sotong nasi lemak tu..petang jadi menu lain pulak..he..he
Deletenak makan?? meh datang setapak!!
cantik la kak
ReplyDeletekak...selamat hari raya haji
Asalam Kasihredha..alohaiii..lelamernya menyepi diri..terindu rindu kat tuan tanah yang berpadlock tu!!
Deletesalam aidil adha utk nekcik sekeluarga
ReplyDeletemenarik resepi nekcik.
terliur nak rasa :")
Terima kasih Mamyharraz....sempoi jer resipinyer..nak senang bli jer sambal sotong nasi lemak tu..potong kecik...dah boleh buat hidangan petang sambil bercanda di pantai!! jelezzzz tau!!
Deletemak aiii.. sedapnya menu.. lapo dah ni nekcik..adeh..tolong.. tolong.. dah 4 ari aku x mkn.. berilah aku sedikit akan.. kasihanilah aku.. (hu3.. ayat monyet dalam citer kancil dan kura2.. kui3)
ReplyDeleteasalam tenku...alala...merayu rayu lah pulak ye!! kalu sudi mai lah ke kittys garden home ..kita berkenduri sekali ngan BUBU n family!!
Deleteok lah tu... ubah suai yang mana patut ikut cita rasa kita...kira kreatif lah nek cik ni...terima kasih berkongsi resipinya...
ReplyDeleteIyalah Bunda....ikut chef ammar...sesuker hati...janji enak sedap dimakan...lagi senang dari kuih cara...nak kna ada santan!!!
DeleteSalam Aidiladha Nekcik....tetiba berangan macam sambut raya kat Jepun sambil makan sotongyaki...hheheheee...
ReplyDeleteAsalam Aina...takpe kita verangan verangan dulu...mana tau suatu hari nnti kita betul betul mskan takoyaki kat Osaka jepang kan!! Insyaallah
ReplyDeletewaaaah sedapnyer nekcik oi... nih kalu nk dtg umah nekcik... dana nk request ni lah
ReplyDeleteInsyaallah boleh jer...jgn mntak octopus besar hidup hifup udah ler...nnti klau Dana dtg kita mnyotongyaki ye
Deletenekcik..adooi..terliur saya. la ni takleh main masak2 bagai..semua tools kasi simpan dalam kotak dah..heee
ReplyDeletesaya ketuk rumah nekcik ajalah untuk rasa sotongyaki ni
asalam Anim...yaa ampuun kerana mendera..he..he takpe simpan dulu hasrat tu sehingga waktu yang seswaiii...sementara tu sila lah jamu jamu mata dulu ye..
Delete..udah ke japang pulak menu nekcik ni..hee
ReplyDeleteasalam Yong...salah naik flight..da sampai ke japang lak niii...sabo jer lah ye yong!!!
Deletesedapnyer....Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…
ReplyDeleteSalam Rose..jemputlah singgah teratak 66 nekcik ni...sambil jamu mata ye...insyaallah nnti nekcik singgah rumah awak pulak ye,,,,salam kenal dari nekcik ye
DeleteAslmkum Nekcik
ReplyDeletesy belum pernah buat takoyaki, tak da acuan . tp suka tengok acuan nekcik ni....
askm Mamasya...ni cuma ala ala takoyaki je..nak ori kenalah cari bahan bahan acessories yg lain...tu kna letak nama sotongyaki..sebab dah diubah suai sesuka hati!!!
DeleteAcuan tu mungkin untuk buat buahulu kot..tapi cetek sangat..dia bakar atas sekali...
tq tq nekcik.... nak try jgk..
ReplyDeleteAsalam m.u.l.a.n.....sama sama...sila lah cuba cuba..nekcik rasa adunan ni ok..lembut dan simple!!..memang sedap makan ngan kobis tu....manis dan crispy
DeleteAssalamualaikum Nekcik,
ReplyDeleteSaya tak pernah makan kuih ni...nampak macam sedap je...selalu ke Nekcik masak kuih ni?
Waalaikumsalam Prof...asal asalnya kuih ni nama dia takoyaki..banyak di jual dekat kiosk jusco..bulat bulat..ada sos atau mayonis....teringin nak cuba sebab anak anak suka..google dapat ler resipinya..tapi nekcik malas nak buat sos dia tu..so diubah suai ikut selera nekcik....takoyaki yang telah dimelayukan...nak senang bli jer sambal sotong nasi lemak tu..lagi enteng!!
DeleteMakchaq selalu teringin nak cuba resepi2 yang nekcik kongsikan... tapi... M tu besaq sangat la... tambah la ni anak2 yang dok kedapuq.. balik kerja makanan dah siap.. tu yang makin besaq M tu..
ReplyDeleteAsalam Makchaq....nekcik ni pun bukanlah ghajiin sangat pun..tu yang suka ubahsuai ikut tahap M nekcik lah tu....hee..hee...
Deleteyang ni mmg senang makchaq..bli nasi lemakbli sambal sotong lebih..nnti ptg boleh jer mnyotongyaki...ujan ujan ni sedaap