bunga

14 Oct 2013

SOTONGYAKI.........

Salam aidil adha untuk semua kawan kawan kesayangan nekcik...pada yang telah berkorban tu..alhamdulilah semuga setiap titisan darah akan menjadi saksi..insyaallah.....jom jom ni resipi raya nekcik tapi dah buat beberapa hari lepas..so nekcik share kat sini untuk buat minum petang petang..terutama musim musim hujan ni kan...senang and sampoi tapi sedaap....

Nekcik tengok anak sedara nekcik buat takoyaki ni...cantik bulat bulat..sebab dia ada acuan takoyaki...tapi nekcik teringat ada beli acuan ni dulu..so boleh lah cuba...tukarlah nama sikit....tidak nanti marah orang jepun kan!!


Nekcik google resipi takoyaki tapi acessories yang lain lain tu dah diubah ikut citarasa nekcik lah ye..so kalau nak makan yang ori gi jerlah jusco

Boleh jugak guna sambal ikan bilis lebihan

Dah pun siap...taburkan dengan hirisan kobis..topup dengan sambal sotong...

Jom kita cooking cooking!!!



SOTONGYAKI


1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
2 cawan air
sedikit garam, serbuk perasa maggi ayam
Blender semua ni atau mix dan simpan dalam peti sejuk sementara menyiapkan sambal sotong
Jangan bekukan pulak ye

 Inti
 6 beberapa ekor sotong..potong kecik kecik
1 senduk makan cili blend
1 biji bawang besar blend
garam ...gula
Tumislah macam buat sambal sotong tapi kena kering sikit..atau boleh lebihkan sambal untuk di gaul bersama hirisan kobis nanti

Lenser acuan dengan sedikit minyak....boleh gunakan acuan kuih cara
Masukkan adunan ...jangan penuhkan
Masukan  sedikit sotong sotong tadi..macam buat cara berlauk tu
Bakar sampai masak..
Hidangkan di pinggan
Hiriskan kobis panjang/cina halus halus
Taburkan di atas kuih tadi
Boleh letakkan sambal sotong atau sos atau mayonis..keju ...sesuker hati lah
Kalau ada lebihan sambal ikan bilis pun boleh..sedaap
Senang jer kan!!!
Cubalah!!!




34 comments:

  1. salam eidul adha tuh nekcik sekelurga....
    wah nekcik makan sotongyaki yer dihari raya..nie sudah bagus nie..letak daging tak boley ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam UA...terima kasih atas ingatan kat nekcik
      Nekcik rasa boleh jer bubuh sesuka hati...yang pentingnya nak dapat adunan yang lembut tu..tak payah pakai santan!!

      Delete
  2. selamat hari raya aidil adha nekcik. kat mana nekcik beli acuan sotongyaki ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Nieda..terima kasih..acuan ni tak taulah untuk buahulu kot...tapi kalau Nieda nak acuan takoyaki yang betul..cuba tengok kat aeon..rm65..anak buah nekcik beli..pakai jer acuan kuih akok tu!!!

      Delete
  3. Sambal sotong + nasi lemak = sedap!

    eh! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Kakcik..lebihan sambal nasi lemak pagi..boleh metakoyaki untuk minum petang!!

      Delete
  4. Kalau yg rajin aje boleh terbuat ini semua nekcik. Kakak ni kalau yg leceh-leceh malas betul, tapi makan hendaklah...
    Selamat Hari Raya Aidil Adha nekcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Kakzakie..tak leceh lah...simpan sambal sotong nasi lemak tu..petang jadi menu lain pulak..he..he
      nak makan?? meh datang setapak!!

      Delete
  5. cantik la kak
    kak...selamat hari raya haji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Kasihredha..alohaiii..lelamernya menyepi diri..terindu rindu kat tuan tanah yang berpadlock tu!!

      Delete
  6. salam aidil adha utk nekcik sekeluarga
    menarik resepi nekcik.
    terliur nak rasa :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mamyharraz....sempoi jer resipinyer..nak senang bli jer sambal sotong nasi lemak tu..potong kecik...dah boleh buat hidangan petang sambil bercanda di pantai!! jelezzzz tau!!

      Delete
  7. mak aiii.. sedapnya menu.. lapo dah ni nekcik..adeh..tolong.. tolong.. dah 4 ari aku x mkn.. berilah aku sedikit akan.. kasihanilah aku.. (hu3.. ayat monyet dalam citer kancil dan kura2.. kui3)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam tenku...alala...merayu rayu lah pulak ye!! kalu sudi mai lah ke kittys garden home ..kita berkenduri sekali ngan BUBU n family!!

      Delete
  8. ok lah tu... ubah suai yang mana patut ikut cita rasa kita...kira kreatif lah nek cik ni...terima kasih berkongsi resipinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyalah Bunda....ikut chef ammar...sesuker hati...janji enak sedap dimakan...lagi senang dari kuih cara...nak kna ada santan!!!

      Delete
  9. Salam Aidiladha Nekcik....tetiba berangan macam sambut raya kat Jepun sambil makan sotongyaki...hheheheee...

    ReplyDelete
  10. Asalam Aina...takpe kita verangan verangan dulu...mana tau suatu hari nnti kita betul betul mskan takoyaki kat Osaka jepang kan!! Insyaallah

    ReplyDelete
  11. waaaah sedapnyer nekcik oi... nih kalu nk dtg umah nekcik... dana nk request ni lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah boleh jer...jgn mntak octopus besar hidup hifup udah ler...nnti klau Dana dtg kita mnyotongyaki ye

      Delete
  12. nekcik..adooi..terliur saya. la ni takleh main masak2 bagai..semua tools kasi simpan dalam kotak dah..heee
    saya ketuk rumah nekcik ajalah untuk rasa sotongyaki ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Anim...yaa ampuun kerana mendera..he..he takpe simpan dulu hasrat tu sehingga waktu yang seswaiii...sementara tu sila lah jamu jamu mata dulu ye..

      Delete
  13. ..udah ke japang pulak menu nekcik ni..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Yong...salah naik flight..da sampai ke japang lak niii...sabo jer lah ye yong!!!

      Delete
  14. sedapnyer....Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rose..jemputlah singgah teratak 66 nekcik ni...sambil jamu mata ye...insyaallah nnti nekcik singgah rumah awak pulak ye,,,,salam kenal dari nekcik ye

      Delete
  15. Aslmkum Nekcik

    sy belum pernah buat takoyaki, tak da acuan . tp suka tengok acuan nekcik ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. askm Mamasya...ni cuma ala ala takoyaki je..nak ori kenalah cari bahan bahan acessories yg lain...tu kna letak nama sotongyaki..sebab dah diubah suai sesuka hati!!!
      Acuan tu mungkin untuk buat buahulu kot..tapi cetek sangat..dia bakar atas sekali...

      Delete
  16. tq tq nekcik.... nak try jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam m.u.l.a.n.....sama sama...sila lah cuba cuba..nekcik rasa adunan ni ok..lembut dan simple!!..memang sedap makan ngan kobis tu....manis dan crispy

      Delete
  17. Assalamualaikum Nekcik,
    Saya tak pernah makan kuih ni...nampak macam sedap je...selalu ke Nekcik masak kuih ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Prof...asal asalnya kuih ni nama dia takoyaki..banyak di jual dekat kiosk jusco..bulat bulat..ada sos atau mayonis....teringin nak cuba sebab anak anak suka..google dapat ler resipinya..tapi nekcik malas nak buat sos dia tu..so diubah suai ikut selera nekcik....takoyaki yang telah dimelayukan...nak senang bli jer sambal sotong nasi lemak tu..lagi enteng!!

      Delete
  18. Makchaq selalu teringin nak cuba resepi2 yang nekcik kongsikan... tapi... M tu besaq sangat la... tambah la ni anak2 yang dok kedapuq.. balik kerja makanan dah siap.. tu yang makin besaq M tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Makchaq....nekcik ni pun bukanlah ghajiin sangat pun..tu yang suka ubahsuai ikut tahap M nekcik lah tu....hee..hee...
      yang ni mmg senang makchaq..bli nasi lemakbli sambal sotong lebih..nnti ptg boleh jer mnyotongyaki...ujan ujan ni sedaap

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...