bunga

8 Sep 2015

JAPAN DAY 4...OSAKA .....NARA PARK

Asalamualaikum wrt....buat sahabat maya yang dikasihi..amboii..lama benar berehat.. Kakzakie dah menjerit kerinduan....ha..ha..okay hari ni jom kita jalan jalan lagi..kali ni nekcik bersiaran dari bandar Osaka lah pulak...kelmarin tu selepas meredah pasar pasar di kawasan Nishi dan Kawaramachi..kami terus naik  train ke Osaka...dah agak petang waktu itu..kami  bermalam selama 4 malam di studio apartment berhampiran Dakukucho Station tak jauh dari station Tenoji..oleh kerana bagasi yang agak berat..tambahan pulak kaki yang dah tak ada kuasa kuda yang power..kami turun di Station Tenoji dan ambil taxi terus ke apartment  yang memang agak tersorok tapi masih dekat dengan station Dakukucho...kawasan perumahan yang agak sunyi....tapi masih ada family mart serta supermarket yang beroperasi 24 jam...
Inilah rumah kami untuk 4 malam...dalam rm1035 untuk 3 orang!!! memang agak mahal jugak tapi yang penting ada dapur untuk memasak..bolehlah cover duit makan....
Suka tengok dekonya..alhamdulilah rumah ni kami yang pertama menyewa selepas dibuat renovation..tuan punyanya pun amoi jepun..bahagia sesungguh sebab semua alat perkakas seperti periok kuali dan pinggan mangkok masih dalam kotak kedai lagi...kiranya kami lah yang merasmikan...syukur alhamdulilah...kuasa Allah.. Allahuakbar
Toilet pun di deko cantik..risau pulak nak gunakannya!!



Tu diaa besar supermarketnya 24 jam..santan kotak KARA pun ada jual di sini..termasuklah jugak batang keladi dah siap siang!!!..wamboii histeria Tokpokcu jumpa batang keladi..terus capai....


Labu masak lemak bersama kepala ikan yang dibeli di pasar Nishi..telur masin dah siap rebus pun ada..tapi tak masin langsung..lemak lemak jer gitu..Alhamdulilah..Inilah dinner kami ..esok kami akan ke Nara Park yang wajib pergi..kerana adik nak jumpa dengan rusa rusa jepon......

Selama 4 hari lah kami akan keluar masuk station ini...kecil sikit dari station Tenoji...taklah susah nak jalan banyak banyak..Dari Dakuchuko Station kami ke Nara Park..nak naik train apa ye...oh hedek lah teman...banyak beno nama train nya..macam macam line!!! silalah google google ye sebab nekcik pun dah crossline ..ha..ha


 Ni jerlah nekcik boleh bantu..harap harap tak sosek lah ye

Memang luas kawasan Nara ni..ada banyak temple di sini..macam macam nama..dan ada banyak rusa berkeliaran di taman ini..Turun di station Kintetsu dan jalan kaki dalam 15 minute untuk sampai ke taman ini melalui rumah rumah lama yang dijadikan kedai souvenir dan makan..nyaman suasana sebab cuaca pun tak panas dan banyak pokok pokok

Jom ikut nekcik exercise..brisk walking jer no jogging jogging



ramai orang lepak lepak dekat sini..sambil berkelah serta menjamu mata melihat rusa rusa 

             Tengahari rusa rusa pun tengah berehat rehat


Letih agaknya hari hari tengok berbagai jenis manusia
                      Tu amoi tu datang dari malaya tu



                      Nenek ni pun dari malaya jugak







Majuk lah pulak..alahaiii



baju adik pun sedondon dengan si rusa nii


Bahagia dik eni dapat jumpa rusa rusa ni..memang pencinta binatang..tak pe habis yen belikan biskut budak budak ni

Memang jinak jinak rusa di sini...
sakit puyoot Tok

Rusa kat sini tak makan pucuk kayu ye..depa makan biskut....


Jangan bagi dia oreo ye..biskut ni khas untuk rusa....
Lapar lah pulak perut asyiik bagi makan si rusa ni jer....jom kita pulak makan nasi ye..kalau makan biskut rusa ni mau satu tong tu  kot!!



Jomlah Tokpokcu kita lunch date bawah pokok ni...lupa pulak bawak tikar piknik!!!

Tengok bekal kami...Tokpokcu masak...salmon goreng..telor masin..kubis campor sardin kot..dah lupa
alhamdulilah..kenyang perut!!!



Dah kenyang kena jalan sekurang kurangnya 40 langkah...tapi kami jalan 300m  tu....Di station Kintetsu Nara ni ada pasar jugak..so boleh lah carik stok makanan.....

Jamu mata dengan pemandangan yang cantik ini

Di sini ada Muzium Nara..tapi kami tak masuk pun


                                                            Kedai ni jual baju dengan sayur sekali!!!



tak tahu apa nama sayur ni 







                                                                        Pelik pelik sayur di sini...



                         sotong Paul pun Tokpokcu beli..katanya lembut..nekcik serem nak gegetnya!!



sedap ikan bilis halus ni di goreng makan dengan nasi..tak pulak beli bawak balik




Bukan takat sayur jer..pakaian handbag pun ada di jual di sini


                              ini noodles atau mee panjang

Suka tengok replika makanan jepun ni..menyelerakan..kalau 500 yen tu rm15 lebih lah kan...
Oklah mesti uols jemu tengok nekcik ni asyik tunjuk pasar jer mana mana pergi pun..sabo jerlah ye...pergi pasar ni memang termasuk acara wajib pakej Tokpokcu nii...
Oklah esok nekcik bawak uols jalan jalan kat Kobe pulak...kali ni tak ada pasar ye....so stay tuned

40 comments:

  1. wahh sonoknyer gi jepon tu nek., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok ke jepon ni tapinya yen tu laju lah sangat..

      Delete
  2. Seronoknya 'ikut' Nekcik jalan-jalan di Jepun ni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kakcik.'ikut ' jer nekcik jalan..jimat sikit belanja

      Delete
  3. kalau dapat satay rusa sodap gak kan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yong teman lupa pulak bawak parang!!

      Delete
  4. salams kak, syioknya dapat pegang rusa:)
    cantik meja makan tu...kreatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya..mmg ,manja rusa rusa ni..Amiiza..peramah
      tuan punya apartment ni muda..peminat barangan Ikea rasanya..memang kreatif

      Delete
  5. Nekcik apasal tak sembelih aje rusa tu seekor suruh tokpokcu buat bbq haha... sedap tu:)
    Adik pun seronok bukan main ye..
    Betul ikan bilis tu nampak bersih betullah nekcik. Lain kali pergi jgn lupa beli sekilo utk kakak hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa bawak parang kakzakie...tapi kalu ada pun memang tak boleh lah nak sembelih..melalak si adik tu!!
      Ha..ha..kakzakie..rasanya memang tak dapatlah nak blikan ikan bilis jepon tu...x fikirlah nak pi sana lagi...
      duit dah merudum ni kena dok dendiam jerlah!!

      Delete
  6. rusa-rusa tu dok tengok manusia hari-hari....tak takut dah..ambik sekor masak rendang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nieda..bukan takat tak takut jer malahan dia pun dah tak kisah orang nak buat apa kat dia..dia buat dunno jer

      Delete
  7. Tak sabor tunggu giliran saya ni... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi tunggu Mie..Hokkaido ada offer tu...sambar jerlah
      lama sedara mara kat sana menunggu tu...

      Delete
  8. slow motion betul sekarang nak update blog.. esok baru kami nak ke Nara. heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay Ziyaan..i dah nak gerak ke Kobe niii..

      Delete
  9. Wah baju ada , sayur pun ada. Jinak jinak rusa dekat ssini, seronok berpiknik makan di taman huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Fadli...kat kampong laman sendiri tak kisah pun nak berpiknik kat tempat orang beria ia lah pulak..sebab susah nak carik warung makan halal!!
      ada ikan ..ada sayur..ada buah..ada baju!!!

      Delete
  10. Rusa2 berkeliaran sama mcm kangaroo dekat Perth. Boleh pegang dan peluk2.
    Saya suka tengok ikan bilis tu sedap Kalau digoreng macam tu aje nekchik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Zai..rusa rusa ni free and easy..tapi tak de pulak berkeliaran ke jaln raya...ikut undang undang agaknya!!
      Memang ikan bilis tu orang jepun goreng..makan camtu jer..macam snack

      Delete
  11. Tak Pe Nek Cik..tunjuk banyak2 pasar pun tak pe...kami enjoy tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke Che Mid...camtu che mid boleh lah ikut pakej kami...pasar..pasar malam...gerai tepi jalan..no shopping kompleks!!!

      Delete
  12. Nekcik balik Johor tak raya haji ni.
    Yan balik sebab mak-ayah sayang nak tinggal dapur baru mereka haha...

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  16. Bukan selalu dapat tengok gambar2 macam tu.. nak pulak bila tengok gambar last tu.. nampak macam sedap.. ;)

    ReplyDelete
  17. Iyalah Aizamia..replika makanan diaorang ni memang menggoda...selera jer nampaknya..tapi susah nak cari yang halalan toiyibban ni..itu yang kena masak..senang nak makan sebab barang mentah memang mudah dapat

    ReplyDelete
  18. rusa jinak berkeliaran kat park, dah serupa kita nampak kambing kat mesia..
    bestnya....
    setiap kali lihat acara wajib tok pok cu, mesti saya tak tau nak komen apa. suka sangat tengok pasar depa..

    ReplyDelete
  19. OK nanti Anim pencen boleh lah ikut pakej Tokpokcu..ha..ha..
    Kuat ke lagi lutut nekcik waktu itu ye..sekarang ni pun skrew dah longgar dah..he..he

    ReplyDelete
  20. Nara..slh satu tmpt fav saya...wpon singgah skejap. Klu berkesempatan, teringin nk bermlm di nara... mmg class rusa mereka, mkn biskot..hehe. .. hr tu pisang terjatoh pon mika mkn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farik mmg klass budak rusa tu..makan biskut kacsng soya tu..x kenal pucuk hutan dah...

      Delete
  21. CT belum rasa nak pegi Jepun.. tapi tngk orang pegi Nara ni mmg menggoda..
    mungkin hati bakal berubah..

    ReplyDelete
  22. CT kadang kadang rezeki tu datang tanpa di duga...mana tau suatu hari nnti ada orang blanja jenjalan jepon....ha..ha..insyaallah...rezeki jangan di tolak..gaduh jangan di cari

    ReplyDelete
  23. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. oh terima kasih Bunda..apa agaknya pertancangan hujung minggu Bunda ye....nekcik ada wedding nak kna pi sabtu...insyaallah.

      Delete
  25. Ohh TIDAK!!!! Nekcik dapat beramas mesra dengan Rusa2 tu..JM dapat bermesra dengna sekor je hari tu..itu pun ntah sesat datang dari mana ntah..huhuhu...x psempat masuk park yg penuh dgn rusa ni..x kira...nak pergi lagi bila? ngeh ngeh ngeh berangan je lah

    ReplyDelete
  26. itulah JM tak watsapp kat depa tu suruh tunggu JM kat taman tu haa..nekcik pergi rasanya lebih ramai rusa dari orang....pi cepat carik tiket 2016.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...