SOTONG PULUT.......dah lama Nekcik teringin nak makan yang ini tapi kena buat sendiri sebab kalau yang beli tu selalunya kuah dia manis...tapi Nekcik ni dah sememangnya manis ..ewah ewah..lawak jer!!..taknaklah bertambah manis nanti..kah..kah..
So pepagi Nekcik pergi pasar nak beli sotong fresh..alhamdulilah..besar dan fresh...beli 5 ekor..2 untuk pulut..3 lagi untuk sotong celup tepong.....cinta kolestrol..tapi janganlah makan bebanyak kan....Tak mengapa..hari ini ramai 'pelangan'nya....ini resipi rekaan Nekcik semata mata ye..sesuker hati....so sesiapa yang nak makan sotong pulut ori tu..kenalah cari resipi lain ye..ya ampuun!! Ini sotong pulut versi setapak ye!!
SOTONG PULUT
2 ekor sotong
1 cawan beras pulut rendam dengan sedikit halba dan sedikit garam selama 1 jam
5 biji cili kering *
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai..hiris halus.*.
sedikit lengkuas*
1 cawan santan pekat
sedikit garam dan gula merah..ikut citarasa
sekeping asam keping
Blender semua bahan *
Masukkan ke dalam periok bersama santan,asam keping,garam,gula
Didihkan di atas api hingga pekat
Buang kepala sotong dan bersihkan dalamnya
Masukkan pulut ke dalam perut sotong..bagi padat sikit
Sepitkan hujung sotong dengan lidi
Kelar bahagian atas sotong tapi jangan sampai putus
Susunkan dalam bekas dan curahkan separuh kuah santan tadi ke atas sotong
Kukuskan selama 40 minit atau sampai pulut tanak
Angkat sotong
Ambil kuah masukkan bersama lebihan kuah dan masakkan hingga likat
Susun sotong dalam bekas...curahkan sedikit kuah pada sotong dan bakar dalam oven hingga bau wangi atau kekuningan
Angkat dan siramkan dengan lebihan kuah semasa menghidang
Kelarkan sotong untuk mudah makan
Sekian seadanya....
|
Pandainya Akak reka resepi sendiri
ReplyDeleteSalam Kasihredha..nasib nasib lah tu..ada masa kena..ada masa failll!!
DeleteKasih..ini kalau Tokmi jadi hakim..mesti dia geleng kepala!!!.OUT!!
Deleteassalam nekcik..acik pun suka makan sotong sumbat pulut tu..tapi memang kuah nya maniskan..kalau nak makan tunggu bulan puasa baru ada orang jual..dan acik basuh dulu sotong tu baru makan sebab nak hilang kan sikit manisnya
ReplyDeleteSalam Acik..oo seroperlah tekak kita ni ye!! meme johor asli macam nekcik ko!!
DeleteSalam Nekcik. Ha..yang ni memang kita suka...kami orang kelantan buat kuah manis untuk sotong ni.Kita panggil ketupat sotong. Sedapnya.nak buat jugak le...
ReplyDeleteSalam Ros...tu yang tak leh panggil ketupat sotong,..marah orang kelate..meandai nukar resipi!! buat Ros jangan tak buat..nnti basah lappy tuh!!
DeleteMakchaq lebih suka sotong pulut style terengganu.. (yang manis pun boleh jugak makan..)
ReplyDeleteSedap2 nampaknya juadah nekcik ni..
Salam Makchaq...juadah nekcik ni main belasah jer!! ada masa tu kantoii..semua orang tak sentuh!!!
Deleteas salam nekcik.
ReplyDeleteoklah tu nampak menjadi resepi nekcik nih..
sesekali kita kreatif pastu menjadi pulak mmg best je rasa.
ha ha Mamyharraz..ini resipi sesuker hati...ada masa tak menjadi!!!
DeleteSalam Nekcik, saya kalau nyinggah ke sini..memang akan jadik laparrr aja.. memang menyelerakan semua gmbar2 makanan kat sini....:)
ReplyDeleteSalam farikica..itulah..kalau singgah teratak nekcik..dapat juga seketoi roti secawan kopi!!
Deletebesar sungguh sotong nekcik.
ReplyDeletekalau kata sotong , udang ,ketam mmg faberet saya lah.
Nieda..memang mengiler tengok sotong besar lagi fresh nii..tapi anak anak yang makan lebih..orang tua ni dah banyak yang kna kurangkan pun...pasal nak makan lama!!
DeleteOoooo..1st time saya dengar menu sotong pulut ni nekcik...ia macam sotong sumbat lah kan, cuma disumbatkan pulut? Teko atas meja nekcik tu lawa la..:)
ReplyDeleteSalam Daddy Ziyyad...orang kelantan panggil ketupat sotong..tapi tekak orang johor ni tak seswaiii ngan manis tuh..itu yang ubah resipi!!
DeleteHi hi..teko enamel nekcik bli kat cash and carry..sepuluh hengget..boleh isi 10 cawan teh tuh!!
kalaulah nekcik sudi jemput saya makan bersama...sayalah orang yang gembira nekcik. :D
ReplyDeletesalam GB..nekcik lagi lah paling gembira kalau GB sudi datang makan..pilih je menu yang ada ada tu..insyaallah akan Nekcik masakkan!!
Deletesaya gemar juga makan 'tupat sotong' ni, tapi tak boleh banyak. maklumlah umur dah lanjut,
ReplyDeleteSalam Al lavendari..iyalah dah puas makan so sekarang ni waktu jamah jamah jer!! biar sederhana kata orang kan!!
ReplyDeleteAs salam wbt Nekcik,
ReplyDeleteSaya tak pernah rasa sotong pulut... Nak buat di sini x penah jumpa lagi beras pulut... Reseipi setapak pun tampak hebak dah :)
Salam perkenalan :)
Salam kenal Marya..oo jauhnya datang ye....nnekcik doakn agar agar Marya sekeluarga terpelihara dari segala yang tidak diingini..insyaallah..
ReplyDeleteikut stail Nekcik..tak ada pulut..guna aje beras...lahir lah satu lagi menu baru!!
Salam Nekcik,
ReplyDeletePandainya!
Tapi cam ner buat nasi serai tu?
salam Yong...bukannya pandai yong tetapi pandai memandai..ha..ha
ReplyDeletealahai yong sonang jer tu..macam yong masak nasi lomak..cuma pakai kunyit idup sikit, ketuk sebatang dua serei..sikit santan, garam..tu jer...nasi lomak kuning gitu!!!