bunga

10 Dec 2015

BUSAN KOREA 2015

BUSAN KOREA

Setelah 4 malam di Seoul kami berpindah ke selatan Korea BUSAN...bandar kedua terbesar Korea..dan jarak nya ialah 325km ..tetapi kebanyakkan orang pergi Korea akan ke Seoul..bandar ini taklah se popular Seoul namun bagi kami setiap tempat itu ada yang istimewanya..Makanya pepagi lagi kami ke Seoul Station untuk menaiki keretapi laju KTX ke Busan yang mengambil masa dalam 2 jam 50 minit..,.pernah trip yang dahulu kami hampir tidak dapat menaiki train kerana semua tiket habis dijual ..dari pengalaman itu kali ini awal lagi kami sudah berada di Station..alhamdulilah train kami bergerak kol 1.00 tengahari..macam naik kapalterbang pulak..pramugari siap tunggu di depan pintu gerabak..terbongkok bongkok suruh naik ..alolo manis amoi korea ni..dalam train ada lagi pelayannya..boleh beli makanan ringan..sayang gambar pramugari dah terbakor!!!..Nekcik tak bagi Tokpokcu ambik gambar pramugari tu pulak hari tu...ha..ha..nekcik gurau jer!!!keretapi ini akan melalui bandar bandar dan kampong ..just relak  sambil layan kerepek kentang....sambil menghayati pemandangan di luar...


Train nya selesa..iyalah harganya kus semangat 59 800 won kurang lebih RM240 SEORANG..untuk 3 beranak ni sama tambang kami dari KL ke Seoul!!! tak termasuk makan ..bag..dan points lah ye...dan tambang balik yang murah hanya dari Busan pada hari yang kami mahukan..kalau nak balik dari Seoul kena duduk 10 hari..baru dapat murah..itulah percaturan bagi Low Cost Traveller ni...bukan boleh ikut sesuka hati...ada masa tambang pergi murah..nak balik mahal!!makanya banyaklah homework dan research yang Tokpokcu kena buat...untuk mengatasinya..ha..aha..siaan Tokpokcu kan...susah payah nak bawak kami balik kampong....i follow only!!!

Pokok ni memang banyak di Busan..waktu lain tak taulah sebab kali pertama pergi pun waktunya sama...Rupanya macam kobis terutamanya yang warna putih..crispy macam kobis...kalau berani boleh cuba buat salad!!! jangan mabuk sudah!!Terus tak jumpa jalan pulang!!

Sampai di Station Busan kena jalan jauh jugak untuk sambung train ke apartment kami..jalan dengan bag takpe lagi..bila nak kena panjat tangga tu yang..merana jiwa..hu..hu..nasib baik cik dayang tu gagah...kuruiih tapi kuaaaat!!!
Jemputlah masuk rumah kami ni yea..luas boleh 10 orang tido ni.....tapi tido ler atas TOTO jer ye...tak kisahlah..dah baik sangatlah tu ada siap Toto..bantal..selimut...berpadananlah dengan harganya..cuma RM100 lebih jer semalam..maka inilah persinggahan kami selama 3 malam di Busan..Bahagia Tokpokcu dapat dapur yang luas..kami booking melalui Airbnb...pembayarannya dibuat di Malaysia..Tuan rumahnya bernama Mr.Mackay..tak jumpa pun..Dia bagi directions untuk ke rumah ..bagi kod pintu masuk...dan ambil kunci di dalam peti suratnya...boleh masuk..balik pun hanya perlu tinggalkan kunci di peti surat..cuma pesannya jaga kebersihan rumah!!

Sebenarnya apartment ini dekat jer dengan Station Nampo..tapi tuan rumahnya bagi direction punyalah jauh nak sampai..esoknya tu kami keluar..jumpalah  hotel yang kami duduk dulu..rupanya dekat jer nak ke Station tu..

Haa..haa..buatlah macam rumah sendiri ye ...macam rumah kongsi dong!!iyalah baju semua dah habis stok..maka wajiblah membasuh...sampai waktu dah petang..maka selepas maghrib kami bergerak ke pasar untuk cari stok makanan selama 3 hari...jom ke pasar ikan Jagalchi..naik train pun 2 station jer..esoknya kami pergi jalan kaki jer..sambil menyusuri bandar...



Mokcik nak pi pasar jap ye..seronok menyusuri kedai kedai yang cantik cantik di sini..cuaca pulak sejuk sejuk dingin gitu..no rushing rushing..singgah sana sinun tangkap gambo..alahai ahjumma bahagia dia


NO SMOKING YE..Tiang hijau tu bagi tau...kalau tak faham jugak..lebih teruk dari tiang hijau yang tak punya otak tu!!!...


Kami tumpang gambo jer ye..ahjumma ni tak pandai pakai make up!! yezz ..of coz I love my face soo much!!!

Macam cauliflower ..segar ..jalan jalan tak sedar dah sampai pasar GUKJE dan bersebelahan dengan pasar ikan Jagalchi


Tu dia Gukje Market..macam pasar Chow Kit tu lah..tapi bersih dan beratap ye..segala mak nenek ada...oh misi mencari periok ye...ok memang lama pun teringiin nak periok korea ni..tapi baru kali inilah dapat..alasannya nak guna untuk memasak di sini..pertama kali dulu ..beli jugak..tapi tinggalkan di rumah sewa tu....

Kedai peralatan rumah..penutup lantai..pelampong toilets..semua ada.. kami tak beli pun..cuci mata jer..tapi Tokpokcu memang gumbira habis sebab dapat benda yang di hajatinya...tu dalam beg tu....ha..ha...nak tau...kunci rumah yang digital ..macam ofis tu..pakai bateri..tak perlu elektrik..murah kalau di bandingkan sini..lagi pun tak banyak ada jual di sini...sejam Tokpokcu belajar camna nak pasangnya..siap pakai translator handphone!!!
Ini minat Tokpokcu..segala perkakas tukang ada di sini...belek belek jerlah


Nak cari periok jumpa lah pulak budak kucing ni..kena rantai kat tiang..kesian dia..maka berhentilah sekejap..menanya kabo..dan sampaikan salam sedara sedara dia kat setapak tu!!!kalau boleh ..nak jer masukkan dalam beg ye Dik!!!

Singgah beli Tshirts untuk adik..dalam Rm20 sehelai

Setokin..setokin..berlambak lambak..sepasang 1000won atau RM4...beli jugak 5 pasang..5000 won..jangan kira rm..nanti tak jadi beli..esoknya jalan jalan jumpa lagi murah..5000 won dapat 6 pasang...beli lah jugak untuk anak cucu..buat tanda mata...


Dah selesai beli periok kami ke pasar JAGALCHI..Mula mula kami jumpa ni ..JERUNG..hu..hu serem..Patutlah nenek nenek kat sini kuat kuat belaka..jalan laju..dah tu turun naik tangga..relak jer..agaknya diaorang makan JAWS kot!!! Nak cuba tak????



Inilah ahjumma Tokpokcu yang selalu di rinduinya...tengok baju pun sama merah!!!

                 Kaptain kapal dari malaya...sini tempat ikan naik
 Ini bukan kawasan pelancung ye..ni belakang pasar ikan..Jagalchi..pembekal ikan terbesar untuk Korea Selatan..kat sini di bahagian belakang ni mereka mengasingkan ikan untuk pasaran luar dan dalam...hari dah senja..tinggal kapal jer yang ada..ikan dah masuk kotak


          LOTTE MALL dekat jer..tapi kami tak pergi pun


 Hari dah senja...begitu jugaklah pasangan yang dalam gambar tu...hu..hu..jom lah kita pulang Tokpokcu..hari dah gelap..nanti sesat barat pulak!!!




For Your Eyes Only!!! Ini lah hidangan kami malam ini...Bubur seafood dihidangkan di dalam periok dan teko bersama tangkapan di pasar tadi..sedaap kupang  korea ni..lembut...Bertambah enak buburnya sebab di masak dalam periok baru!!teh pun rasanya sedap jugak sebab  teko baru..ha..ha.....susah betul nak buang penyakit virus teko nii.....2 tu baru RM100!! tu jer pun untuk diri sendiri.....
Takpelah hadiah anivessarilah kunun kunun!!
Jom makan semua....
ALLAHUMABARIIKLANA FIMARAZAQTANA WAQINAA AZABANAAR......

ALHAMDULILAH SYUKUR ATAS NIKMAT DAN RAHMATMU YA ALLAH
Esok kita sambung lagi jalan jalan ye


36 comments:

  1. Anak sedara kampungnya di Kashmir. Mak sedara kampungnya di Korea... seronoknya la... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tok sebelah mak depa dolu dolu kot kakcik dari sana!!!
      Nenek sebelah somi teman dolu dolu dri sini..he..he..melawak ye kakcik

      Delete
  2. Anak sedara kampungnya di Kashmir. Mak sedara kampungnya di Korea... seronoknya la... :)

    ReplyDelete
  3. Kalau bab panjat tangga tu yang jadi lemah lutut pulak tak larat nak diheret.
    Saya minat dengan teko dan periuk nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Zai..ada lift..tapi selalunya tak ramai yang naik..jauh sikit pulaknya
      Itulah baru kali ini jadi rezeki.selalu bila nak beli..duit dah habis!!

      Delete
  4. Memang santai betul percutian Nekcik balik kampung kali ini... Tapi macam tak percaya sewa apartment tu murah bangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Mie dah senja senja ni kena santai santai jer..yang pentingnya...suasana sekeliling yang berbeza..itu pun dah cukup menghiburkan
      Betul lah Mie kami pun terkejut tengok harga apartment tu...dah buruk sikit agaknya..tapi bersih..tu yang penting

      Delete
  5. 'Kampung'nekcik ni buat kakak terpaku tengok pokok yg macam cauliflower tu. Memang kalau tengok macam boleh dibuat saladlah nekcik:) Tapi yg pasti setiap kali balik 'kampung' tokpokcu mewah shopping kat pasar. Tengok ikan dia fresh sangatlah nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kakak cuma tengok gambar..kalau pergi situ mungkin terus terpetik kan..garing tau kak daunnya..memang geram sangat
      Selaunya kami memang mewah tang makanan nya..memang berbaloi masak sebab kat Busan ni memang kurang kedai makanan halal kak...fengsan tokpokcu kalau tak dapat nasi nanti!!! mau sebakul kebab baru kenyang!!

      Delete
  6. lawa teko nekcik tu...buat hiasan pun elok juga.
    Teh dari malaya ke nekcik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda..dah pakai pun..nanti dah puas pakai baru dijadikan hiasan!!! teko tu buatan Cina sebenarnya..tapi nekcik suka tengok designnya..takpelah janji beli kat korea...
      Teh Lipton Malaya tu Nieda...

      Delete
  7. seronok tgk nekcik jln2 blaik kg tuh.... yg tepi2 jln tuh bukan kobis ke nekcik? cantik btl pokok2nya...segar2 nampak nya

    cantiknya periuk korea tuh... bubur tuh mkn panas2 mmg syok lah nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru macam balik kampong Dana..pergi pasar..masak..makan..petang baru keluar ambik angin..ha..ha
      Periok kat sana banyak warna kuning gini..sib baik tak angkut 7 beradik ha..ha

      Delete
  8. Replies
    1. Itulah CH..susah betul kalau terserempak dengan teko teko nii..macam tak nak beli tapi nanti teringat ingat lah pulak..haritu pergi Shenzen nekcik angkut 5 biji teko..satu bag handcarry teko ..kena 3 kali scan baru lepas...lepas tu lama nekcik tak berani beli teko..ni dah mula balik!!!

      Delete
  9. Nekcik...bunda dah email dah alamat bunda...ada terima tak...
    kalau terima.... kalu nak kirim apa2 bagitau dulu yer...takot bunda balik kampong...anak2 keje...takot hilang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SWalam Bunda..nekcik dah bukak email tapi tak adalah pulak alamatnya..komen di atas ni jer yang ada..tunggu nanti nekcik semak..sbb yahoo mail ni ada masalah sikit rasanya..hp nekcik pun dah kna tukar baru

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam nekcik.. Bestnye nekcik jln2 ke korea.. Cantik periuk tu.. Bpe rgt tu nekcik? Pasangan bahagia.. Semoga till syurga yer nekcik..

    Nekcik.. Klu nwkcik g jln2 lg doakn business kami berjaya deh nekcik.. N Allah bg kshtn yg baik tuk lady.. Doakn yer nekcik.. πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ladybird..he..he..sori lambat nak njawapnya..tenet
      ni kejap kejap hilang..cam biskut
      periuk tu dalam rm20 jer..ringan sangat..
      insyaallah Lady Bird..nekcik selalu doakn sahabat sahabat semua..semuga sihat dan murah rezeki..amiin

      Delete
  12. salam nekcik, boleh bagi alamat nekcik, nak pos kad,iallah 3 jan, hehe, bg ke email sy, mdzulfadly@y7mail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zulfadly.,.nekcik dah email alamat ngan no tpon..just watsapp jer
      terima kasih atas ingatan

      Delete
  13. Rindunya dgn Busan..hehehe
    Kita orang aritu naik local tren dlm 5 jam lebih tp murah sikitlah banding KTX.

    Napa dorg ikat meow tu?kesian..nakal ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyalah Yanie..ada yg kata naik bas lagi best!!
      mungkin diaorang takut kucing tu merayau rayau tu yang kena tambatkat tiang!!

      Delete
  14. Tu dia nekcik..tmbang tren.. blh dpt tiket AAX sehala ke seoul tu..hihihi... bag tarik biru tu mcm kenal ja.. bag andalusia kn.. hehe... mna seronok nekchik? Seoul ka busan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Farik..nasib baik tukar points untuk tiket pergi balik..taklah rasa sangat bile kna tiket ktx ni...Farik..kalau dah 2 3 kali ke seoul mungkin Busan ni menarik jugak..santai santai..ada banyak jugak tempat menarik di sini

      Delete
  15. Assalam Nekcik....
    Seronoknya nekcik dapat gi Korea.....Saya ni entah bilalah nak sampai huhu.... Kenyang dah saya tengok gambo nekcik ni....kalah puasnya gi ke Korea sendiri tau hihi....
    Nekcik suka gambo nekcik berdua tu....romantik sangat, tp Tokpokcu nampak takut takut pulak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Hainom OKje..takpe..mula mula tengok gambar..bisik dalam hati...insyaallah Allah akan sampaikan hajatnya nanti...amiin
      hu..hu..nekcik garang kot..tu yang tokpokcu serem tu!!!!

      Delete
  16. Assalam Nekcik....
    Seronoknya nekcik dapat gi Korea.....Saya ni entah bilalah nak sampai huhu.... Kenyang dah saya tengok gambo nekcik ni....kalah puasnya gi ke Korea sendiri tau hihi....
    Nekcik suka gambo nekcik berdua tu....romantik sangat, tp Tokpokcu nampak takut takut pulak hihi

    ReplyDelete
  17. lawakla TokPokcu rindu Ahjumma Jagalchi ehehe.. ahjumma tu ingat TokPokcu dak ?
    Nekcik.. periuk masak ramen kat Busan tu brapa Won ? ehehe.. lepas tu tingin nak beli mangkuk2 ceramic korea yg boleh terus letak atas stove.. boleh Nekcik share harga ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe CT..dia aje yanng rindu ahjumma tu...
      periuk tu 5000 won jer..dalam rm20 camtu
      Laa tang mangkok ceramic tu nekcik taklah belek pun..tapi rasanya korea ngan jepun ni macam nak sama...cuba CT tengok kat Daiso

      Delete
    2. ceramic diorang tu macam ada jual kat Daiso ke ? aalaa suka yg ceramic diorang buat egg puding tu.. hehehe.. lepas tu periuk yang 5000 won tu yang Nekcik masak bubur tu kan ? aaa yes yes i nak periuk tu.. kasi makcik sorang satu wakakaka..

      Delete
  18. Seronok kan jalan2 gini nekcik tak perlu iteneri nak pi tempat2 buruan pelancong kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah stail nekcik Aina..baru rasa percutian..sebab tu nekcik tak boleh guna pakej..nekcik rasa macam nak kena rebut..uiii stress tuh..

      Delete
  19. Assalam. Seronok baca perjalanan Nekcik. Lepas ni kemana pulak?

    ReplyDelete
  20. Wsalam Othman Zan...baguslah kalau dapat menghiburkan..
    Lepas ni ye...memang tak ada perancangan lagi...kena tunggu tabung ayam di isi dulu!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...