bunga

3 Dec 2015

KOREA LAGIIIIIIIIII NOV 2016

Asalamualaikum sahabat sahabat kesayangan......mestilah uols ni 'menyampah' nak baca entri nekcik ni agaknya...he..he..alahaii dah rezeki..tak baik tolak kan..gaduh jangan di cari...tapi nekcik tau uols semua sayang nekcik kaaan kaan...nekcik tak pi jauh pun dekat dekat jer..balik kampong sebelah..Temankan Tokpokcu balik jumpa ahjuma kat pasar ikan tu...nekcik pun agak terkezut jugak sebab bulan jun hari tu dah balik pun..katanya tambang murah..guna points..bayor airport tax jer...dah lah ikut jerlah..tak payah pikior bebanyak ...
Tokpokcu pilih 18nov untuk terbang..kami bertiga jerlah..yang lain pun dah pergi dulu..kali ini kami duduk jauh dari tempat biasa biasa seperti Itaewon atau Dongdaemun..di Sindaebang..memang tak pernah dengar pun..takpelah teroka tempat baru..adventurous sikit kan..memang tak jumpa orang melayu!!Biasalah Tokpokcu akan ambik studio apartment agar aktiviti kegemarannya berjalan lancar...Sini pun tengah bandar dan dekat dengan station...itu yang penting..lagi murah sewanya..kerana tak fofular!!!
Hari kedua sampai kami terus ke Itaewon untuk cari minyak masak..terlupa bawak..lagi pun dah niat akan ke Masjid Itaewon sebagai acara wajib kali ini...alhamdulilah sempat solat zohor asar di sana..

Kalau 2 tahun lepas kami ke Seoul Tower..kali ini kami ingin mengingati ulangtahun perkahwinan kami di Masjid ini..in advance..sepatutnya esok ...Syukur alhamdulilah kami masih Allah beri peluang untuk bersama lagi menjalani hari hari yang mendatang..insyaallah.....


Kali ni rezeki nekcik dapat berjumpa kenalan di FB yang baru nekcik kenali..juga merupakan sahabat Aku Seorang Pengembara...nekcik sapa..dan dia sudi menerima nekcik sebagai sahabat alhamdulilah..di pertemuan yang ringkas ini..sempat kami bertukar cerita..Ummu Muaz seorang isteri yang sedang menemani sang suami belajar di sini..bersama anak anak..sudah 3 tahun dia di sini..semuga ada rezeki kita bertemu lagi ye Ummu Muaz..Insyaallah...cumil cumil puteri Ummu Muaz......selepas makan dan solat ..kami terus ke pasar ikan Noryanjin untuk membeli ikan  untuk di masak selama 4 hari di sini..Tokpokcu rindu kat ahjuma di sana...he..he  waktu itu pun dah pukul 9 malam....
Kali ini kami hanya beli udang..ikan timah...salmon sehiris...semua hanya 50 000 won...mungkin murah bagi mereka..tapi bila ditukar rm..harganya menjadi Rm200!!
tapi nekcik rasa oklah sebab untuk 4 hari..untuk 3 orang..2 kali makan sehari..lebih kurang rm50 sehari...nekcik rasa dah jimatlah tu...



Esoknya kami ke In sadong..di sini banyak jualan kraf kraf tangan  dan  persembahan budaya..lalu kami menyusuri kedai kedai kecil sepanjang jalan...bersantai santai jer...terpegun  melihat pokok pokok kekuningan emas..di sepanjang jalan..kuningnya bukan seperti daun daun yang layu ..segar jer... setengah pokok daun daunnya berwarna merah pula...kami singgah di taman taman..untuk merakamkan kebesaran Allah...Dia yang berkuasa atas apa jua kejadian di langit dan di bumi..Allahu Akbar 







Kali ini kami pun tak pergi banyak tempat..sebab memang nekcik rasa nak bersantai santai sambil menikmati angin sejuk serta menikmati keindahan daun daun kekuningan dan kemerahan menghiasi jalan dan taman..tempat kita tak ada..so memang jakun lah melihatnya..cantik masyaallah...kebesaran Allah ..menukar warna dedaun.....Allahu Akbar!!
So nekcik takmo cerita banyak lah ye..jom nekcik share gambar gambar kebesaran Allah yang sempat Tokpokcu rakamkan...cuma harap uols bersabar jerlah menatap wajah model veteran Tokpokcu tu ye.. sebab Tokpokcu ambik gambar kena ada modelnya..ha..ha


Oppa Samsung nekcik merajuk setibanya di malaya...terus membakar diri..maka musnahlah kenangan kenangan yang indah yang beria ia nekcik rakamkan..sib baik ada backup kamera cap kapal!!! hu..hu..sedey sedey...inalilahiwainailaihirajiuun...
HandphoneTokpokcu pulak gambarnya wajib ada model...so haraplah uols bersabarlah menatap wajah kesayangan hamba itu...hu ha...

Mokcik warga emas ambik aura warna dedaun emas

Cameraman tompang gambar

Sukanya tengok ..sambil duduk relak relak di taman ini
Merahnya daun.....menarik..so jangan salahkan budak budak kalau lukis pokok berdaun merah ye! memang ada rupanya

meriahnya daun kuning emas


Add caption


Mokcik tumpang gambo..backgroundnya cantik


kreatifnya pokok menjadi ikan..bukan plastik ye

Daun daun dah tak ada..yang tinggal hanya buah..inilah pokok pisang kaki atau kesemak atau persimmon

selalu jumpa buahnya sahaja....buah ni selau banyak bila nak raya Cina..sekarang ni tengah musim..stroberi dah tak banyak jual di kaki jalan

kalau 3000 tu dalam rm12


Balik dari situ kami ke City Hall untuk ke Stream atau Cheonggycheon  Stream
..di sana ada pertunjukan tanglong...memang ramai orang..Sungai ini bersih melalui bandar..di dalam sungai ini di letakkan model model rumah tradisi yang diperbuat dari kertas khas dan di sinari lampu...puas lah menyusurinya...suka tengok kreatiiviti mereka ini...sungai boleh di jadikan tempat tarikan orang ramai bersantai sambil di dendangkan alunan air terjun...walaupun cuaca hanya 10 C..tapi orang ramai ke sini.dan meriah dengan jualan makanan....kami pun sekadar lalu...terbayanglah Sungai Gombak di negaraku....sekiranya di hias cantik..mesti ramai warga kota datang bersiar siar di sini kan...
Mamaat korea ni tengah bakar satay..hu..hu

antara kreativiti mereka

Rumah tradisi mengikut kawasan kampong masing masing
The Stream atau Cheonggycheon  Stream
Maka diabadikanlah gambar sebagai memori indah kami selama 32 tahun bersama di bulan November..alhamdulilah Ya Allah
                
Jom kita berwelfie



Korea ni sinonim dengan tangga agaknya..sebab itu agaknya mereka ini kebanyakannya kurus dan kuat..nak balik rumah naik tangga atau bukit..nak naik train kena ikut tangga..hu..hu...kaki nekcik pun naik panciiit!!


Kami jalan jalan di Boramae Park berdekatan dengan Station Sindaebang.. di sini banyak kapal tentera lama di pamerkan..masuk free..makanya kami pun berposing sakkan..darah tentera wataniah Tokpokcu masih mengalir!!


Pilih lah nak naik kapal mana

Nekcik jadi captain kapal perang Korea lah pulak!!!

Ini peria katak yang telah dihiris dan dikeringkan...nak tanya dia tak faham..orang melayu kata elok untuk kencing manis kan
Ni pulak biji buah delima

Ini cincalok....ahjuma ni pernah dok melaka agaknya..tu yang buat cinacalok!!!

Ni lah kek anivesari kami ..direka oleh Tokpokcu..beli sepotong kek kat Itaewon..lepas tu Tokpokcu letak atas pisang kaki

takpe personal touch tu yang mahal

Lauk wajib..gulai asam pedas ikan sebelah

39 comments:

  1. Tokpokcu kan ini kampung dia nekcik tak kan tak tahu hihi
    Kakak geram tengok persimmon yg bergautan nekcik
    Sekarang kakak pun tengah makan persimmon tau
    Kat pasar malam kakak beli malam tadi RM10/- dpt 11 biji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah jodohku ala ala pemuda kimchi rupanya......memang tengah musim persimmon sekarang...mmg manis rasanya sebab baru petik agaknya kan....semalam bli 4 biji rm10

      Delete
  2. Bestnya nencik gi jalan-jalan Korea..
    Bestlah baca entri Korea ni Nekcik..
    Sekurang2 boleh bagi ilmu pada CH yg membaca ni..
    Persimmon tu membuat kan CH geram jer tengok..
    Besar2 pulak.. CH beli kat pasar 6 biji RM10..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah kiranya catatan nekcik ni berguna buat CH.....mana yg berguna buatlah panduan..mana yg tak berguna tu abaikan lah ye...,.selalu nak raya Cina banyak persimmon ni
      nekcik pun bukan jalan mcm pelancong ke korea ni...lebih pada menjadi penduduk tempatan!!

      Delete
  3. Hahahaha..JUn dah balik kampung, November balik lagi!
    Memang betul2 dapat tiket murah ya Nekcik?
    Sebab Nekcik expert, nanti nak bawak Nekcik la jadi tour guide kami kalau gi Korea ni...hahaha..

    So selama di sana, mmg makan di apartment sahaja?
    Sewa apartment Nekcik buat macam mana? Tempah online dari sini?

    Patutnya Nekcik beli hp Samsung kat sana...kihkihkih...Jadi bila tiba Malaya, Samsung lama terbakor, dah ada pengganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai mmg kena tiket murah baru boleh balik kampong doc
      Kali ini kami tukar points ....bayo airport tax lebih kurang Rm547 utk 3 orang.....x termasuk beg dan makanlah ...return tu cuma balik ken ikut Busan......
      Gunalah mesra kad petronas......RHB Maybank semua tu ada points yang boleh convert to Air Asia points....layari website AA
      Apartment selalu guna Airbnb...booking online dan bayar dari sini
      Memangnya kami kena masak sebab Tokpokcu mmg peminat tegar nasi...lagi pun senang bila bila boleh makan.....seab bahan mentah senang dapat dan lagi jimat.....3 orang sekali makan rm150 weii kat luar....dahtu x senang nak carik melainkan duduk di Itaewon area Masjid tu
      Tak tau pulak Samsung tu nak majuk sampai bako diri!!!


      Delete
    2. Taklah expert mana kekadang tu sesat baratlah jugak......bolehlah nak redah redah....kami jadi tukang masak pun takpe Doc...

      Delete
  4. Balik kampung lagi nekcik macam dekat aje setahun dua Kali.
    Cantik warna daun2 tu selalu tengok hijau aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah ada rezeki pulak Zai..dapatlah peluang tengok daun daun kuning merah
      kalau kena jam...lebih kurang sama balik Johor Zai..he.,he

      Delete
  5. tak sempat nak makan pisang barkaki tu, dah licing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Ziyaan...nanti I balik kampong 0eik lagi ya....

      Delete
  6. Happay anniversary... ada rezeki balik kampong lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Mie...doa doakanlah ye.....teringin pulak nak buat ais kepal kat kampong he..he

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. rezeki nekcik ke korea , rezeki saya ke siam....asyik2 siam...hahaha
    anyway tahniah nekcik dan tokpuchu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Nieda.....di mana tu tak penting...,..yg penting kita rasa bahagia dan selesa...ha..ha....

      Delete
  8. Salam nekcik..
    Bertuah nekcik.. Klu lain kli nekcik g jln lady nk kirim doa deh..
    Nekcik doa smg bsns lady bjy.. Deh.. Hihi

    ReplyDelete
  9. waalaikumusalam LadyBird....ye syukur alhamdulilah
    di hari jumaat yang mulia ini Nekcik pohonkan doa semuga LadyBird berjaya dalam apa jua lapangan...di murahkn rezeki serta diberkati rezeki yang diberi.......amiin amiin

    ReplyDelete
  10. Rezeki jangan ditolak nekcik...hehhe..org dah ajak tu, p aja... kreatif mereka ni yang... mcm2 jadik pokok tu....Anyway, happy anniversary nekcik dan tokpokcu...semoga berbahagia selamanya.

    ReplyDelete
  11. Betol tu Farik...orang ajak..pergi jerlah kan...cuma terkilan sebab tak dapat guling guling kat snow..sekarang ni snow baru turun kat Nami

    ReplyDelete
  12. Wah nekchik.......bestnyaaaa....lawanya view..kuning merah semua ada..cantikkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Wa teringin jugak nak rasa suasana autmn..warna merah dan kuning kuning emas..alhamdulilah..Allah sampaikan jua hajat di hati

      Delete
  13. Gulai asam pedas...memang tak lupa..walau jauh mana pun merantau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak boleh dipisahkan ..bak lagu dan irama!!
      Siap bekal ramuan asam pedas..serai..daun kesum lagi..memang setapak ori punya asam pedas Bunda!!

      Delete
  14. Happy 32nd anniversary nekcik, wah celebrate sampai Korea nunnn. makcik will be 31 yrs in december :))

    Baru ku tahu pokok pisang kaki serupa pokok rambutan! ingat cam pokok pisang juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you MCK..wishing you hepi anivessary too dear..tua setahunlah nekcik he..he
      Oh kiranya ramai jugak yang tak pernah tengok pokok pisang kaki ni nuuu..termasuklah nekcik! Macam mana agaknya dapat nama pisang kaki tu ye..tidak berkaitan langsung dengan pokok pisang yang hidup atau mati kan

      Delete
  15. Cantik cantik pix nekcik. Suka tengok. Setakat ni lum jejak lagi tanah Korea. Suatu masa nanti insha allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Mawar Melati...itulah nasib baik Tokpokcu banyak ambik gambar guna hp dia..kalau tak memang kena repeat lagi..kah..kah

      Delete
  16. kampung nekcik ngn tokpokcu nih mcm kt korea je hehhehe selalu sgt sampai ke sana...
    suke tgk cara nekcik ngn tokpokcu jln2 korea tuh... sewa aptmnet jln sana sini msk sendiri...

    kenangan manis kek anniversary tu nekcik.... pandai tokpokcu deco
    pisang kaki kt sana murahnya lahai...

    dana suka btl ngn pokok daun kuning tuh nekcik... lawo sesangant...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali tekaan anda..hadiahnya sebiji pisang kaki...ha..ha..
      Dah namanya balik kampong makanya wajiblah masak memasak..salah satu sebabnya ..Tokpokcu nanges kalau tak dapat nasi...satu lagi best tu..nasi siap masak dah packed ada jual di merata &e dia..just panaskan aje
      AAh Dana..terpegun tengok keadaan sekeliling kuning kuning merah merah..sayangnya tengok daun kuning jatuh berlonggok...macam nak hangkut balik jer

      Delete
  17. Cikna pun ikut t'feeling plak bila baca n3 sambil bunga b'guguran....;-)

    ReplyDelete
  18. Cikna..feeling feeling tengok daun berguguran takpe..nekcik takmo lah Cikna berguguran ayo mato...nanti nekcik pun ikut sama lah pulak..he..he

    ReplyDelete
  19. wah! nek cik jalan lagi..cuti lagi....Cuti2 Korea pulak....
    Nek Cik, pasal nak bagi alamat tu macam ne Bunda nak bagi ekk?... bagi alamat email Nek Cik kot... nanti Bunda boleh bagi alamat Bunda...

    ReplyDelete
  20. okay nanti Bunda emailkan kat email nekcik ye..jariah174@yahoo.com
    Thank you Bunda!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok....Bunda dah email dah alamat Bunda... ada terima tak... tapi bgtau dulu ek...kalu nak pos apa2 ke.. takot Bunda takder kat rumah... anak2 kerja... balek lewat.... takot hilang...

      Delete
  21. Hepy Anniversary Nekcik.... moga nekcik dan suami kekal bahagia hingga ke jannah....saya kena tunggu 12 tahun lagi nak sama umur perkahwinan mcm Nekcik.
    Kreatif jugak rupanya Tokpokcu tu yer....sweetnyaaaa
    Faveret saya tu asam pedas nekcik

    ReplyDelete
  22. Nekcik !! comelnyaaa sambut anniversary di Korea.. ehehe.. comel2..
    bestnya daun cantik2.. sejuk plak tu.. and yes.. CT pun teruja tengok pokok pisang kaki tu.. mahalnyaaa lahai kalau kat Malaysia ni.. hurm bestnya..

    ni da brapa kali Nekcik ke Korea ?

    ReplyDelete
  23. Makchaq suka makan ambuyat..makan dengan ikan bakar, sayur pucuk paku etc.yg paling best dengan jeruk membangan.. Tapi tak pernah pulak masak sekali macam nekcik buat ni..nak try sagu pulak dah x dak.. musim
    panas ni elok untuk sejukkan badan..
    Lempwng sagu tu pun sedap makchaq suka.... x dak sapa pulak nak ke sabah nak kirim sagu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...