Ambil kulit popia...lipatlah macam dalam gambar tu..senang sahaja kan?? |
Guna gam tepong..ingat.. bukan gam UHU tau!!! |
Da nak siap |
Lapikkan dengan plastik supaya tak melekat
Panaskan kuali..letakkan sedikit minyak/majerin....bakar sampai masak..
Guna api kecil sebab cepat hangus
|
Makchaq tak pernah lagi masak ikan salmon, beli pun tak pernah rasanya.. Makan kat kedai ada la tapi tu pun rasa yg pakchaq order..
ReplyDeleteMurtabak tu nampak menarik & senang.. Ingat nak try la jugak.. Tp tak tau la bila... Talam berlauk pun tak buat lagi..he he
Salam Makchaq...Nekcik memang selalu masak salmon..kalau beli kepala sahaj..murah sikit..dalam Rm8..kalau beli hirisan daging..mahal...
ReplyDeleteBuat Makchaq...jangan tak buat...kalu pasar malam tu rasa telor sangat!!
Mertabak..bebiler tahun..nak try..
ReplyDeletejanganlah makan tahun yong..lotih nunggunyer
ReplyDeletesuka chef amar...masak with iman :)
ReplyDeletemartabak comel2 sure sedap punya
nekcik tiap tiap hari tengok chef ammar..kelakar ..masakan dia macam lebih kurang sama jer
Deleteooo murtabak kulit popia ye..
ReplyDeletechef ammar lah.. itu org arab lahh..
iya Ziyan..tu lah rahsia saya..tak kuasa teman nak nebor nebor niii...tapi hasilnya sedaap jugak!!1
DeleteMurtabak guna kulit popia senang nya... tak payan nak menebar ye... MSP kalau nak makan murtabak tunggu balik Kg. Kat Kota Baharu ada satu murtabak nama dia Murtabak Hajah Halimah... dari MSP kecik2 lagi arwah atuk selalu beli... suka makan murtabak cicah cuka bawang... heheh
ReplyDeleteLama lah MPS baru boleh nak makan murtabak!! sementara tu pakai sajalah kuih popia tu..
DeleteSalam Nekcik
ReplyDeletewahh best la resepi murtabak ni. tengok dah terliur ni mesti kena cuba gerenti sedap kan? :)
Salam Umiyumi..itulah..Nekcik rasa ok lah..inti dia tu apa apa pun boleh..nak menebor tu yang tak kuasa...tapi pakai kulit popia ni memeng senang!!
Deletesedapnyer.... penah gk bt murtabak pesen gini, gune klt popia je senang kan nekcik
ReplyDeleteMemang senang Dana...yang beli tu banyak sangat telor...hilang rasa daging!!
DeleteSalam Nekcik,
ReplyDeleteNampak mcm senang,nak cubalah
sebab guna kulit popia,tak payah nak tebor roti
Buatlah Zila..memang senang dan cepat..tapi kena buat lebih lah..sebab 2 keping pun tak kenyang lagik!! cicah kuah kari...ummmph!!
DeleteSalam Nekcik.sedap nengok murtabak....senang guna kulit popia.sy nak buat dari belum puasa dah masuk 1/3 puasa tak terbuat2 lagi....asyik bertangguh..
ReplyDeleteopps typing error dah nak masuk 2/3 puasa....kejap kan Ramadan berlalu....
DeleteKekadang tu memanglah camtu..rasa macam nak buat semua...kena tunggu kalau dah teringin sangat nak makan tu...kayuh jugaklah!!
Deleteboleh try murtabak mini nekcik. macam senang saja. dan simple
ReplyDeleteInsyaallah Nieda...buatlah senang jer tu...nak lagi sedap buboh inti banyak banyak!!!
DeleteSalam Nieda...memang senang sangat..pasal dah tua tua ni Nekcik malas buat yang remeh remeh..kalau murtabak beli tu bnayak rasa telor sahaja!!
ReplyDeletetak pernah terfikir buat murtabak pakai kulit popia, haruslah saya ambik resepi nekcik ni...nak cuba buat pulak :)
ReplyDeleteSalam Ann..itulah ..Nekcik pun jumpa kat blog kengkawan tulah..dapatlah idea..terima kasih lah kerana berkongsi idea...maaf nekcik tak ingat siapa...inti tu ikut cita rasa sendiri!!
Deletelaaaa..rajin nekcik buat sendiri murtabak tu..hihihihhi....tapi macam boleh try lah..sebab tak payah tebar pun kulitnya kan,lipat2 kulit popia aja :)
ReplyDeleteByk blog saya baca pasal ikan salmon ni di masak kari..memang sedap ke? Nak try jugak la..selama ni wife saya buat guna ikan tenggiri..ikan merah.
Betol Daddy Ziyyad..memang senang banyak...rasa pun adalah macam murtabak singapura 10%
DeleteSuruh Mommmy ZZ buat...
Keluarga Nekcik memang suka ikan salmon..masak kari boleh..asam pedas pun boleh..lemak berkrim...
salam kenal kak/nekcik.Best menu berbuka tu.
ReplyDeleteSalam kenal Inazamri...alhamdulilah..sedaap lah jugak...kekadang tu jemu asyik menunjuk jer..
DeleteYa Allah!! sedapnya kari kepala ikan tu nekcik!! saya ni dah la penggemar kepala ikan...baru hari tu balik kampung mintak mak buat kari kepala ikan, tapi bukan ikan salmon, ikan merah...kadang kitaorg suka pakai ikan mayong...ikan salmon ni tak pernah try pulak....sedap ye nekcik? boleh try kot lepas ni...
ReplyDeletep/s: salam nekcik, terima kasih kerana berkunjung ke blog saya dan meninggalkan komen, saya follow sini terus yer...
Salam W#ahida...kalau memang pengemar kepala ikan...(geng Nekcik lah tu!)Nekcik berani lah cakap memang sedap ...dia lemak dan pipi dia lembut sekali..Nekcik tak suka beli isi..mahal pun ..kalau kepala beli kat Jusco baru dalan RM9 hengget..seperiok!!..tak caya cubalah..mesti menjilat jari!!..masak asam pedas pun sedap...steam asam boi halia pun sodaap!!
DeleteAssalamualaikum Nekcik..
ReplyDeleteSalam kenal dari ummi gak Nekcik. Sedapnya kari kepala ikan tu, peberet ummi kari kepala ikan ni, tapi tak pernah lagi buat dari kepala ikan Salmon, insyaAllah nanti boleh cuba ni.
Dah tengok kucing Nekcik, Bubu ye, hehe memang montel comel, ummi suka...
Salam Umiross..tak sangka pulak ramai peminat kepala ikan ye..Nekcik kalau ikan ni suka tang kepala dengan ekor..lebih berasa..cubalah ikan salmon..dulu Nekcik rasa pelik jugak nak makan..tapi bila sudah rasa memang lebih lemak dari ikan tenggiri..
DeleteHa ..Bubu tu lah anak bongsu Nekcik...dah ada anak pun nak tidor berkepit lagi...
terus nak salin resepi murtabak ni tau....nekcik sedapnya kari tuh....elly tak reti masak kari......uwaaaaaaaaaaaaa....masak je tak sedap....tak tau la camner nih
ReplyDeleteSalam Ellynadyra...alhamdulilah..Nekcik suka nak bagi semangat orang masak..air tangan isteri dan ibu ni mustahak untuk menambat kasih sayang..masak dari hati..kata chef amar
Deletekari tu masak cam biasa jer..Nekcik masak pakai campak campak aje..itu yang selalu tak bersukat..kari Nekcik sempoi jer...1 rempah adabi ikan, 1bawang besar, 1 inci halia,kayu manis, 1 santan kotak..tumis bawang,halia blender...masukkan rempah yang dicampurkan dengan air(paste)..biar garing sikit..masukkan secawan air..golekkan ikan sebentar..baru masukkan santan ...masukkan sayur...didihkan...