bunga

5 Aug 2012

IFTAR HARI INI...MURTABAK MINI...05/08/2012

Selamat berbuka semua ye..da buka..da sembahyang..dah teraweh kan..so kita relak sementara nak lolap mato!! sambil tu jom tengok meja Nekcik hari ini..Sejak ramadhan ni..Nekcik  malas sikit nak masok dapor..sebab kekadang beli kat bazar ramadhan belakang rumah ni saja...sebab masakannya okay jer..masak sikit sikit..lagi pun waktu ini senang nak cari makanan peberet masing masing..peberet semua tak sama..bukan apa..bukan cerewet tapi Nekcik suka tengok semua dapat makanan kegemaran msing masing..kalau Nekcik masak..ambik yang semua suka makan ..tapi kena one day one lah!!


Ini kari kepala ikan salmon...Nekcik camporkan bendi..terung, carrot.... tomato....lengkap..boleh cicah dengan murtabak atau makan dengan nasi..senang cerita!!
Haaa..tengok tu..murtabak mini buatan sendiri...jangan risau..resipi Nekcik ni senang saja..ini pun Nekcik jumpa dalam blog kengkawan..cuma tak ingat dari blog mana...sebabnya..kekadang tu Nekcik nak idea jer..yang lain lain tu  ada masanya Nekcik  buat ikut sesuka hati..,,ayat  Chef Ammar  Tv al Hijrah..
Untuk  inti murtabak 



400 gm ayam/daging cincang..Nekcik pakai brand Ramly

2 bijik bawang besar..potong dadu kecik

4 sudu makan rempah briyani/ kurma

minyak/garam

Tumis bawang dadu..masukkan rempah yang dibancuh dengan sedikit air
masukkan 1/2 cawan air
Tunggu sehingga rempah naik minyak..
Masukkan daging cincang
Gaulkan sampai sekata..
Rasalah garamnya...tunggu sampai kering sikit

Ambil kulit popia...lipatlah macam dalam gambar tu..senang sahaja kan??
Guna gam tepong..ingat.. bukan gam UHU tau!!!

Da nak siap
Lapikkan dengan plastik supaya tak melekat

Panaskan kuali..letakkan sedikit minyak/majerin....bakar sampai masak..

Guna api kecil sebab cepat hangus
Setelah masak..letakkan dalam aluminium foil..lebih kurang 5/6 keping dan bungkus

Ini untuk tahan panas dan nak bagi mutabak itu berpeluh supaya dia jadi lembab..

Nekcik tengok arwah emak Nekcik bungkus dengan daun pisang


Alhamdulilah..semua berselera makan hari ini..murtabak Nekcik pun habis licin...
Syukur atas nikmat rezeki yang Kau berikan Ya Allah..semuga dengan makanan ini kami kuat dan sihat untuk menjalani ibadah kepada MU..amiin




34 comments:

  1. Makchaq tak pernah lagi masak ikan salmon, beli pun tak pernah rasanya.. Makan kat kedai ada la tapi tu pun rasa yg pakchaq order..

    Murtabak tu nampak menarik & senang.. Ingat nak try la jugak.. Tp tak tau la bila... Talam berlauk pun tak buat lagi..he he

    ReplyDelete
  2. Salam Makchaq...Nekcik memang selalu masak salmon..kalau beli kepala sahaj..murah sikit..dalam Rm8..kalau beli hirisan daging..mahal...
    Buat Makchaq...jangan tak buat...kalu pasar malam tu rasa telor sangat!!

    ReplyDelete
  3. Mertabak..bebiler tahun..nak try..

    ReplyDelete
  4. janganlah makan tahun yong..lotih nunggunyer

    ReplyDelete
  5. suka chef amar...masak with iman :)
    martabak comel2 sure sedap punya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekcik tiap tiap hari tengok chef ammar..kelakar ..masakan dia macam lebih kurang sama jer

      Delete
  6. ooo murtabak kulit popia ye..
    chef ammar lah.. itu org arab lahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya Ziyan..tu lah rahsia saya..tak kuasa teman nak nebor nebor niii...tapi hasilnya sedaap jugak!!1

      Delete
  7. Murtabak guna kulit popia senang nya... tak payan nak menebar ye... MSP kalau nak makan murtabak tunggu balik Kg. Kat Kota Baharu ada satu murtabak nama dia Murtabak Hajah Halimah... dari MSP kecik2 lagi arwah atuk selalu beli... suka makan murtabak cicah cuka bawang... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama lah MPS baru boleh nak makan murtabak!! sementara tu pakai sajalah kuih popia tu..

      Delete
  8. Salam Nekcik
    wahh best la resepi murtabak ni. tengok dah terliur ni mesti kena cuba gerenti sedap kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Umiyumi..itulah..Nekcik rasa ok lah..inti dia tu apa apa pun boleh..nak menebor tu yang tak kuasa...tapi pakai kulit popia ni memeng senang!!

      Delete
  9. sedapnyer.... penah gk bt murtabak pesen gini, gune klt popia je senang kan nekcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang senang Dana...yang beli tu banyak sangat telor...hilang rasa daging!!

      Delete
  10. Salam Nekcik,

    Nampak mcm senang,nak cubalah
    sebab guna kulit popia,tak payah nak tebor roti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buatlah Zila..memang senang dan cepat..tapi kena buat lebih lah..sebab 2 keping pun tak kenyang lagik!! cicah kuah kari...ummmph!!

      Delete
  11. Salam Nekcik.sedap nengok murtabak....senang guna kulit popia.sy nak buat dari belum puasa dah masuk 1/3 puasa tak terbuat2 lagi....asyik bertangguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. opps typing error dah nak masuk 2/3 puasa....kejap kan Ramadan berlalu....

      Delete
    2. Kekadang tu memanglah camtu..rasa macam nak buat semua...kena tunggu kalau dah teringin sangat nak makan tu...kayuh jugaklah!!

      Delete
  12. boleh try murtabak mini nekcik. macam senang saja. dan simple

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Nieda...buatlah senang jer tu...nak lagi sedap buboh inti banyak banyak!!!

      Delete
  13. Salam Nieda...memang senang sangat..pasal dah tua tua ni Nekcik malas buat yang remeh remeh..kalau murtabak beli tu bnayak rasa telor sahaja!!

    ReplyDelete
  14. tak pernah terfikir buat murtabak pakai kulit popia, haruslah saya ambik resepi nekcik ni...nak cuba buat pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ann..itulah ..Nekcik pun jumpa kat blog kengkawan tulah..dapatlah idea..terima kasih lah kerana berkongsi idea...maaf nekcik tak ingat siapa...inti tu ikut cita rasa sendiri!!

      Delete
  15. laaaa..rajin nekcik buat sendiri murtabak tu..hihihihhi....tapi macam boleh try lah..sebab tak payah tebar pun kulitnya kan,lipat2 kulit popia aja :)

    Byk blog saya baca pasal ikan salmon ni di masak kari..memang sedap ke? Nak try jugak la..selama ni wife saya buat guna ikan tenggiri..ikan merah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol Daddy Ziyyad..memang senang banyak...rasa pun adalah macam murtabak singapura 10%
      Suruh Mommmy ZZ buat...
      Keluarga Nekcik memang suka ikan salmon..masak kari boleh..asam pedas pun boleh..lemak berkrim...

      Delete
  16. salam kenal kak/nekcik.Best menu berbuka tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Inazamri...alhamdulilah..sedaap lah jugak...kekadang tu jemu asyik menunjuk jer..

      Delete
  17. Ya Allah!! sedapnya kari kepala ikan tu nekcik!! saya ni dah la penggemar kepala ikan...baru hari tu balik kampung mintak mak buat kari kepala ikan, tapi bukan ikan salmon, ikan merah...kadang kitaorg suka pakai ikan mayong...ikan salmon ni tak pernah try pulak....sedap ye nekcik? boleh try kot lepas ni...

    p/s: salam nekcik, terima kasih kerana berkunjung ke blog saya dan meninggalkan komen, saya follow sini terus yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam W#ahida...kalau memang pengemar kepala ikan...(geng Nekcik lah tu!)Nekcik berani lah cakap memang sedap ...dia lemak dan pipi dia lembut sekali..Nekcik tak suka beli isi..mahal pun ..kalau kepala beli kat Jusco baru dalan RM9 hengget..seperiok!!..tak caya cubalah..mesti menjilat jari!!..masak asam pedas pun sedap...steam asam boi halia pun sodaap!!

      Delete
  18. Assalamualaikum Nekcik..

    Salam kenal dari ummi gak Nekcik. Sedapnya kari kepala ikan tu, peberet ummi kari kepala ikan ni, tapi tak pernah lagi buat dari kepala ikan Salmon, insyaAllah nanti boleh cuba ni.

    Dah tengok kucing Nekcik, Bubu ye, hehe memang montel comel, ummi suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Umiross..tak sangka pulak ramai peminat kepala ikan ye..Nekcik kalau ikan ni suka tang kepala dengan ekor..lebih berasa..cubalah ikan salmon..dulu Nekcik rasa pelik jugak nak makan..tapi bila sudah rasa memang lebih lemak dari ikan tenggiri..
      Ha ..Bubu tu lah anak bongsu Nekcik...dah ada anak pun nak tidor berkepit lagi...

      Delete
  19. terus nak salin resepi murtabak ni tau....nekcik sedapnya kari tuh....elly tak reti masak kari......uwaaaaaaaaaaaaa....masak je tak sedap....tak tau la camner nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ellynadyra...alhamdulilah..Nekcik suka nak bagi semangat orang masak..air tangan isteri dan ibu ni mustahak untuk menambat kasih sayang..masak dari hati..kata chef amar
      kari tu masak cam biasa jer..Nekcik masak pakai campak campak aje..itu yang selalu tak bersukat..kari Nekcik sempoi jer...1 rempah adabi ikan, 1bawang besar, 1 inci halia,kayu manis, 1 santan kotak..tumis bawang,halia blender...masukkan rempah yang dicampurkan dengan air(paste)..biar garing sikit..masukkan secawan air..golekkan ikan sebentar..baru masukkan santan ...masukkan sayur...didihkan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...