bunga

28 Oct 2012

SOTONG PULUT

SOTONG PULUT.......dah lama Nekcik teringin nak makan yang ini tapi kena buat sendiri sebab kalau yang beli tu selalunya kuah dia manis...tapi Nekcik ni dah sememangnya manis ..ewah ewah..lawak jer!!..taknaklah bertambah manis nanti..kah..kah..
So pepagi Nekcik pergi pasar nak beli sotong fresh..alhamdulilah..besar dan fresh...beli 5 ekor..2 untuk pulut..3 lagi  untuk sotong celup tepong.....cinta kolestrol..tapi janganlah makan bebanyak kan....Tak mengapa..hari ini ramai 'pelangan'nya....ini resipi rekaan Nekcik semata mata ye..sesuker hati....so sesiapa yang nak makan sotong pulut ori tu..kenalah cari resipi lain ye..ya ampuun!!  Ini sotong pulut versi setapak ye!!

SOTONG PULUT
2 ekor sotong 
1 cawan beras pulut rendam dengan sedikit halba dan sedikit garam selama 1 jam
5 biji cili kering *
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
2 batang serai..hiris halus.*.
sedikit lengkuas*
1 cawan santan pekat
sedikit garam dan gula merah..ikut citarasa
sekeping asam keping

Blender semua bahan *
Masukkan ke dalam periok bersama santan,asam keping,garam,gula
Didihkan di atas api hingga pekat
Buang kepala sotong dan bersihkan dalamnya
Masukkan pulut ke dalam perut sotong..bagi padat sikit
Sepitkan hujung sotong dengan lidi
Kelar bahagian atas sotong tapi jangan sampai putus
Susunkan dalam bekas dan curahkan separuh kuah santan tadi ke atas sotong
Kukuskan selama 40 minit atau sampai pulut tanak
Angkat sotong 
Ambil kuah masukkan bersama lebihan kuah dan masakkan hingga likat
Susun sotong dalam bekas...curahkan sedikit kuah pada sotong dan bakar dalam oven hingga bau wangi atau kekuningan
Angkat dan siramkan dengan lebihan kuah semasa menghidang
Kelarkan sotong untuk mudah makan

Sekian seadanya....
tu dia hidangan tengah hari Nekcik bersama anak anak dan abang serta Koya..di hidangkan bersama nasi serai  dan asam pedas salmon..sup tulang qurban....dari surau...sotong tepung awal lagi dah selesai...alhamdulilah...syukur rezeki Mu Ya Allah..berikanlah kami kekuatan dan kesihatan untuk lebih kuat beribadah kepadaMu Ya Rabb

25 comments:

  1. Pandainya Akak reka resepi sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kasihredha..nasib nasib lah tu..ada masa kena..ada masa failll!!

      Delete
    2. Kasih..ini kalau Tokmi jadi hakim..mesti dia geleng kepala!!!.OUT!!

      Delete
  2. assalam nekcik..acik pun suka makan sotong sumbat pulut tu..tapi memang kuah nya maniskan..kalau nak makan tunggu bulan puasa baru ada orang jual..dan acik basuh dulu sotong tu baru makan sebab nak hilang kan sikit manisnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik..oo seroperlah tekak kita ni ye!! meme johor asli macam nekcik ko!!

      Delete
  3. Salam Nekcik. Ha..yang ni memang kita suka...kami orang kelantan buat kuah manis untuk sotong ni.Kita panggil ketupat sotong. Sedapnya.nak buat jugak le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ros...tu yang tak leh panggil ketupat sotong,..marah orang kelate..meandai nukar resipi!! buat Ros jangan tak buat..nnti basah lappy tuh!!

      Delete
  4. Makchaq lebih suka sotong pulut style terengganu.. (yang manis pun boleh jugak makan..)
    Sedap2 nampaknya juadah nekcik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Makchaq...juadah nekcik ni main belasah jer!! ada masa tu kantoii..semua orang tak sentuh!!!

      Delete
  5. as salam nekcik.
    oklah tu nampak menjadi resepi nekcik nih..
    sesekali kita kreatif pastu menjadi pulak mmg best je rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha Mamyharraz..ini resipi sesuker hati...ada masa tak menjadi!!!

      Delete
  6. Salam Nekcik, saya kalau nyinggah ke sini..memang akan jadik laparrr aja.. memang menyelerakan semua gmbar2 makanan kat sini....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam farikica..itulah..kalau singgah teratak nekcik..dapat juga seketoi roti secawan kopi!!

      Delete
  7. besar sungguh sotong nekcik.
    kalau kata sotong , udang ,ketam mmg faberet saya lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda..memang mengiler tengok sotong besar lagi fresh nii..tapi anak anak yang makan lebih..orang tua ni dah banyak yang kna kurangkan pun...pasal nak makan lama!!

      Delete
  8. Ooooo..1st time saya dengar menu sotong pulut ni nekcik...ia macam sotong sumbat lah kan, cuma disumbatkan pulut? Teko atas meja nekcik tu lawa la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Daddy Ziyyad...orang kelantan panggil ketupat sotong..tapi tekak orang johor ni tak seswaiii ngan manis tuh..itu yang ubah resipi!!
      Hi hi..teko enamel nekcik bli kat cash and carry..sepuluh hengget..boleh isi 10 cawan teh tuh!!

      Delete
  9. kalaulah nekcik sudi jemput saya makan bersama...sayalah orang yang gembira nekcik. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam GB..nekcik lagi lah paling gembira kalau GB sudi datang makan..pilih je menu yang ada ada tu..insyaallah akan Nekcik masakkan!!

      Delete
  10. saya gemar juga makan 'tupat sotong' ni, tapi tak boleh banyak. maklumlah umur dah lanjut,

    ReplyDelete
  11. Salam Al lavendari..iyalah dah puas makan so sekarang ni waktu jamah jamah jer!! biar sederhana kata orang kan!!

    ReplyDelete
  12. As salam wbt Nekcik,

    Saya tak pernah rasa sotong pulut... Nak buat di sini x penah jumpa lagi beras pulut... Reseipi setapak pun tampak hebak dah :)

    Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  13. Salam kenal Marya..oo jauhnya datang ye....nnekcik doakn agar agar Marya sekeluarga terpelihara dari segala yang tidak diingini..insyaallah..
    ikut stail Nekcik..tak ada pulut..guna aje beras...lahir lah satu lagi menu baru!!

    ReplyDelete
  14. Salam Nekcik,
    Pandainya!
    Tapi cam ner buat nasi serai tu?

    ReplyDelete
  15. salam Yong...bukannya pandai yong tetapi pandai memandai..ha..ha
    alahai yong sonang jer tu..macam yong masak nasi lomak..cuma pakai kunyit idup sikit, ketuk sebatang dua serei..sikit santan, garam..tu jer...nasi lomak kuning gitu!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...