bunga

11 Jul 2013

Shenzen & HK..Final Part


Salam Ramadhan..ya ampuun siarkan gambar makanan ...tapi ini  info untuk dikongsi bersama backpackers macam  kami ni haa..Ini kedai makan Pakistan yang ada di Chungking Mansion Hong Kong..sedap..

Kedai Ali Baba... bukan bujang lapok

Ini shopping centre kat Hong Kong..no komen sebab nekcik tak masuk pun
Untuk tiket murah ke Disneyland HK kami dapatkan melalui Holiday World Tour..HK350..(HK450 harga biasa)
Warga emas 65+... HK90

Holiday World Tour
Rm 1502-6, 15 th Floor
Wang Sheng TST Bldg
18 Carnarvon Road
Tsim Tsa Sui (exit B2)
Tel 27233771

Ini Luohu Coach Station bersebelahan dengan hotel kami Chinese Oversea Hotel di Shenzen..macam macam ada..kalau nak tempah langsir pun ada di sini..murah giler
kedai langsir :
CENTURY CURTAIN SHOP
Tingkat 4
Luohu Commercial City
Kat sini langsir sunblocked sekeping RM289 kat IKEA..terkejut beruk bila kat sana cuma RM50 hengget jer..siap jahit lagi..memang berbaloi..jadi sesiapa yang nak tempah langsir kat sana..siapkan ukurannya!!

Ini pemandangan dari hotel kami di Shenzen dekat dengan setesen
keretapi

Agaknya kanak kanak perempuan di  Shenzen ni wajib pakai beg pink kot..yang lelaki pakai beg biru

Boys with blue bag 
Teman setia mesti bawak ke mana jua...takut terlebih muatan..ialah faham faham lah Air Asia kan
Kedai makan Taj Restaurant di Shenzen

Setiap kali nak makan call Mr.Kadir untuk  oder ..dengan delivery ke bilik sebab malas nak menapak ke kedai tu..lagi pun boleh jimat..sebab air kat sini mahal


Nak jadikan ringgit bahagi 2..murah ke mahal?...tapi chicken curry tu kena oder double untuk 7 orang!!

siap kena kira sebelum call untuk oder


Inilah stock bekalan kami..dah nak balik banyak yang dah licin..beli pun iya bekal pun iya..takut sangat kelaparan kan..lupa saudara mara di Palestin yang masih kelaparan..astaghfirullahalaziim

Nekcik rasa cukuplah sampai di sini ye..dah ramadhan dah tak habis lagi berjalan kan...anyway sesiapa yang masih inginkan info berkaitan Shenzen, HK...boleh tanya..insyaallah mana yang boleh nekcik share kita sharelah...nak jimat kan


Oh by the way..nekcik rumuskan anggaran belanja selama 7 malam..3mlm HK 4mlm Shenzen ..all in termasuk tiket AA,feri ,bas,train, makan,tiket masuk ke tempat tempat yg dilawati...tidak termasuk nyopink..adalah RM1700 seorang..camner..murah tak...boleh jer cut cost .....kurang kan makan!!! he..he

Salam Ramadhan dari nekcik dan tokpokcu untuk semua kengkawan..maaf andai terkasar bahasa...dan semuga Ramadhan kali ini lebih sempurna dari sebelumnya..insyaallah  
wassallam

39 comments:

  1. Salam Nekcik,
    Selamat berpuasa.. wahh bestnye jalan2 HK.. siap ada restoran Ali Baba lagi. kat fremantle ni pun ada restoran Ali Baba tau, adakah org yg sama? hihihi. Jauhnye nak tempah langsir. Lainkali Nekcik pegi sana umi kirim tempah langsir boleh? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Umi..terima kasih..ntah lah Umi ..bila tanya mmg nama dia Ali..kata dia lah..kebetulan tu..sbb mmg sedang nak cari langsir tu kat sini..bila terjumpa tu mmg tangkap terus..tak taulah Umi bila nak pgi lagii..hu..hu..tnggu pak sedara bagi tiket murah boleh ler

      Delete
  2. baca kisah holiday nekcik,
    buatkan sy tak sabar menanti suami pencen hehe
    nnt mana tau boleh join geng nekcik mengembara sama-sama
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mamy..ni kembara org tuo tuo jer..takut mamy dah pencen..nekcik pun pencen bjalan..iyolah klau umur panjang lutut lak longgar!! ha..ha

      Delete
    2. Insyaallah semuga tercapai impian..

      Delete
  3. salam nekcik.
    ini email sy
    mamyharaaz@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. sama sama Ina..semuga mndapat berkat di bulan yang mulia ini..insyaallah

      Delete
  5. selamat berpuasa nekcik.
    hari tu dah post email saya....tapi ni saya bagi sekali lag kut nekcik tak jumpa...cempaka_1002@yahoo.com.

    Murah betul bayaran utk warga mas ye Nekcik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Nieda nekcik dah dapat alamat email nieda..tkasih
      Tu laa..nekcik tnggu 65 nnti..kalau lutut tak longgar bolehlah pergi lagi..kat tambang bas n entrance fee jer berbeza kat 200 hengget!!

      Delete
  6. assalam nekcik..selamat menjalani ibadah puasa..seronok dapat baca kisah perjalanan nekcik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Acik..semuga kita diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik untuk menyempurnakan ibadah ini..insyaallah

      Delete
  7. salam ramadhan nekcik ku sayang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih yong kerana sudi mnyayangi nekcik ye..jauh di mata sayang di hati!!
      Semuga bertambah ketaqwaan kita semua disepanjang Ramadhan ini dan seterusnya..aamiin

      Delete
  8. salam ramadhan nekcik dan tokpokcu...tercabar dengan pengembaraan org2 pencen nih

    p/s boleh nekcik bagi emel nekcik kat hanim_rahmat@yahoo.com.my. Saya nak bagi alamat kat sini cam tak privacy :D))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anim...kalau tercabar..kenalah sambut cabaran orang POP ni..jomm ke mana kita ye...
      ok dah diterima ..tq

      Delete
  9. Salam nekcik..ptg2 ni nmpk gmbr2 makanan ni... adoiiihai.. hi..hi.. mmgbkat hk senang mknkan? Bnyk ja kedai muslim. Kat shezhen pon sama cuma mestila dh carik awal2 kedainya di internet. Kalu tidak meraban nk tanya oeg shenzhen yg x ckp omputih tu..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Farik....alhamdulilah..rasa macam gembira sangatlah bila berada di negara yg bukan islam tapi ada islam di situ...rasa gembira sesangat..mmg pening bila kat sini..tapi dah pandai dah sekarang..kami pkai phone guna translator..baru senang

      Delete
  10. Salam ramadhan al-mubaraq nekcik

    Strategi membawa bekal adalah yg terbaik. Apa lagi kalau tempat yg nak dituju rata-rata adalah non muslim kan.. Bukan tak ingat kesusahan di negara miskin tapi sebagai berjaga-jaga

    ReplyDelete
  11. Rindu nak makan satay di Shenzen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Mah..oye ..mesti satay kambing kan..nekcik pun tak sempat nak cari satay tu..main oder kat Taj tu jer..

      Delete
  12. Selamat berpuasa Nekcik....
    Tentu banyak soping kat sana ya...

    p/s..Saya dah emel alamat saya ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok terima kasih MP..nekcik da dapat dah email tu
      Alaah MP org pencen ni mana nyoping nyer..takat beli utk buah tangan tu adalah sikit..anak cucu ramai!!

      Delete
  13. Selamat berpuasa Nekcik dan tokpokcu... Lepas raya nanti bolehlah jalan-jalan lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mie..salam Ramadhan dari kami berdua juga..insyaallah one more trip utk penutup budget tahun ni..tabung ayam tak kokok dah!!

      Delete
  14. tu dia akhirnya abis gak cite nekcik....gigih baca aje tanpa komen, mmg tunggu last entry baru komen hehehehehehhe selamat berpuasa nekcik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaar jauh pusing satu donia Elly..tu yg lmbat smpy mesia
      Terima kasih lah kerana sudi menemani nekcik spanjang perjalanan

      Delete
    2. nekcik nak email saya ye
      ellynadyra@yahoo.com
      elly@sigmasetia.com
      nak wat pe nekcik?

      Delete
  15. Aslmkum Nekcik

    mudah juga cari makanan halal kat sana.....ada nasi beriani.
    penimbang itu....sama sy pun ada satu...mudah nak timbang brg kalau travel.
    byk info berguna di blog Nekcik kalau sapa2 nak pergi sana....boleh buat rujukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan Mamasya....
      Tu lah sebelum pergi memana..selalunya Tokpokcu kena buat homework dulu...cari tempat makan halal...perut melayu mana leh tinggal nasi!!!
      Insyallah mana yang nekcik tau tu boleh lah share...iyalah macam ahli POP nekcik ni.. nak jalan tapi budget seciput..tu yang bnyak kna ambik tau!!

      Delete
  16. tqs nekcik... kami pon tak puas jalan HK dolu. shenzen belum sampai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama m.u.l.a.n....ok lepas ni pergi Shenzen pulak...seronok jugak bagi nekcik

      Delete
  17. salam nekcik.
    hari tu sy bg email add ejaan salah.
    yg betul ini : mamyharraz@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..lho patutler tak sampai ye?

      Delete
  18. selamat berpuasa nekcik.
    ni alamat saya .

    Hasnidar Ramly
    Lot 5550 , Kubu Gajah, 34130 selama, Perak.

    ReplyDelete
  19. sama sama Nieda...semuga kita semua di rahmati Allah..
    oh tq for the address Nieda...

    ReplyDelete
  20. nekcik terima kasihhh daun keladi.. ole2 dah sampei.. hee...

    ReplyDelete
  21. Alhamdulilah...hope you like it!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...