bunga

3 Nov 2013

BURASAK




Asalamualaikum kawan kawan semua..semuga semuanya berada dalam rahmat Allah..aamiin...dan semuga kita sama sama dapat membaiki diri sempena Awal Muharram esok..insyaallah..mudah mudahan kita semua mendapat kasih sayang dari Allah..aamiin yarabbalalamin!!!

Kali ni nekcik nak citer pasal makanan istimewa kaum keluarga nekcik...ada tak yang kenal atau pernah makan  makanan di atas tu??  Itulah namanya BURASAK...hidangan hari raya kaum keluarga nekcik..sejak celik mata inilah hidangan hari raya keluarga kami...kaum bugis!!

Dah lama nekcik tak pernah buat..sebab ramai kaum kerabat termasuk yan-yanjournal memang terrer membuatnya..so nekcik numpang makan jerlah...he hee... 
Tetiba pulak teringin nak makan burasak ni...dun wori bukan mengidam pun!...sebab raya aidiladha hari tu (beraya kat rumah anaknda yan yanjournal) tak puas makan sebab kaum kerabat lebih ramai dari burasak!! So kebetulan abang dari kampong nak datang..nekcik pun cepat cepat talipon bagitau mintak bawakkan pucuk pisang dan daun pisang nipah serta ubi kayu...orang kampong lah katakan!
Nekcik pun cuba cubalah buat..kalau betul ada darah bugis..jadilah kot!!




Nekcik taklah nak detailkan sangat sebab tak taulah berapa ramai yang nak cuba kan..sekadar pengetahuan am jer..lagi pun tak lah susah sangat..cuma remeh .....
Mula mula masukkan santan ke dalam beras seperti nak masak nasi lemak tu..tambah sedkit garam...masaklah tetapi kena jaga jangan sampai tanak..masih berantah lagi kena tutup api
Sebelum tu kena sediakan pucuk pisang yang lembut tu untuk membungkus..sila lihat gambar tu ye


Macam ni lah ye kawan kawan

Ni lah rupa yang di bungkus ...macam kuih lepat cuma besar dan tebal

Tengok tu dah pun siap...buat pun sorang sorang jer
Lupa lak nak snap gambar untuk acara membungkus ni..susun 6 keping dan bungkus pulak dengan daun pisang yang tua sikit..bungkus dan ikat macam gambar di bawah tu....Part ni nekcik memang kurang mahir...selalunya ni kerja Tokpokcu...orang bugislah kan! Nekcik ni 50 50.. WAGIS lah..jawa + bugis!!!!!
Nilah hasil peringkat terakhir setelah direbus selama 4 jam!! bersengkang mato lah gamaknya...tapi nak makan punya hal...bergilir menunggu periok!!
Inilah hasil tangan nekcik..dengan segala susah payahnya


Alhamdulilah..menjadi jugak burasak nekcik ni...tak sia sia lah Tokpokcu ambik nekcik kan...boleh gak tolong buat burasak..ewah ewah!! Sah lah memang ada darah bugis ..takyah lah buat DNA...kah kah..

Sila lah jamah jamah ye..sedaap..tak caya cubalah buat!! cabaran tu!!
Boleh di makan bersama serunding atau rendang tetapi kalau orang bugis di makan bersama asam pedas ikan parang..so sesiapa yang balik raya ke kampong nekcik tu ..tak payah lah nak cari ikan parang..dah habis kena booking sebelum raya lagi..kalau ada pun..jangan lah terkejut dengan harganya!!!
Sekian lah seadanya...

26 comments:

  1. Passalam nekcik..beras biasa ye..rasa dia macam ketupat palas tu ke nekcik..baca cara pun macam tak sanggup acik nak buat.tunggu nekcik buat lagi je la

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam Acik..sambutlah cabaran nekcik tu !!! mmglah kalau tak kuat semangat..mmg tak kuasa membueknya!! makan kejap jer!! beras biasa jer macam nasi lemak tu...kalau teringin sangat..buat macam lontong tu ler!!

    ReplyDelete
  3. Salam kak
    Selalu Baca di blog yan ttg burasak ni
    Tapi tak pernah mkn ...
    Sah bukan berdarah bugis...Saya ni kan kak :D

    ReplyDelete
  4. Iyaalaa Kasihredha...kalau bugis mesti celik mata dah kenal burasak..he..he..macam nekcik lah tu...eksen kalau raya..tak pandang ketupat yg orang bagi tu...ni pun dapat buat 60 keping..sehari dah clear!!

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum nekcik.
    sabar menunggu ya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam Nieda...nak makan punyer pasal..ku rela menunggu! he..hee..terpaksa sebab kat kl ni tak de orang jual!!

      Delete
  6. NekCikkkkkk..tebal tuuuuu..... tp mana shah alam punya???

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa Jiaan..tak sempat sampai ke shah alam..da licing! memang buat tebal..cepat kenyang....

      Delete
  7. lama proses nak buatnya, bila makan konfem sedap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Alia..burasaj ni rasanya lemak...ada garam.. makan camtu pun boleh..tu yg anak cucu nekcik ni jarang makan ketupat!!

      Delete
  8. Kalau kakak suka makan dengan serunding daging Nekcik. Kalau tak ada makan dgn ayam merah pun sedap. Dgn rendang pun sedap. Kakak ipar kakak bugis tiap tahun rumah bapak pun ada burasak juga tau...

    ReplyDelete
  9. asalam kakzakie..itulah klau kat johor..kukup tu senang nak mskan...tempah jer..kat sini pucuk pisang pun takde jual..tu yg gsgsh jugak membuatnya!! teringat pulak otak otak ikan. ..yg fesen dolu punyer...alohaii..tempat jstuh lsgi di kenanv..ini kan pulak kampong lamanku

    ReplyDelete
  10. Wah bergasak juga nak buat burasak ni ye Nekcik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Mie....mmg kena bergasak dulu...untuk nak dapat semangat..baru boleh buat burasaak!!

      Delete
  11. saya orang johor pun tak pernah makan nekcik. batu pahat ramai jawa dan banjarlah. mana ada bugis. sedara mara bugis kat pontian tak ada. nantilah..ada masa balik raya di johor, saya pusing2 pontian..hihi (ketuk pintu rumah orang)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Anim..tahun depan dtglah Pontian..kan dah ada mak sedara angkat sorang nii!! Takyah ler pusing pusing ..nnti fenin..masok jer sbb raya semua pintu semuanya terbukak!!

      Delete
  12. Salam maal hijrah nek cik.. macamana rasanya tu.. macam lemang ke atau macam nasi lemak lagi..macam sedap je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Che Mid atas ingatan kat nekcik...memang sedap..ewah..pasal lemak..tapi kurang lebih macam nasi lemak jer..ada orang kata kat taman sri andalas klang ada jual..kalau che mid nak cecuba rasalah...kekadang nekcik ambik nasi impit segera tu rebus dengan santan..sikit sikit rasa pun cukuplah,,,nak lepas gian!!

      Delete
  13. Replies
    1. Asalam Aini..bagi nekcik mmg sedap kerana inilah makanan hari raya kami..keluarga nekcik memang tak buat ketupat...

      Delete
  14. mak aiiii. lamanya nak merebus burasak ni nekcik. sib baik tak darah BUGIS kalau tak mau kena belajar buat gak ni. pepepun seronok dpt tahu & belajar masakan org2 lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Ros..ituler.. orang bugis ni mmg cerewet dan halus kerjanya..tapi hasilnya memang sedap...

      Delete
  15. Prosesnya lebih kurang buat ketupat palaslah nekcik tetapi burasak ni guna daun pisang muda.

    Nekcik Aina pun ada darah Bugis + Acheh.

    ReplyDelete
  16. ketupat palas guna pulut kn..ni guna beras
    oh sedara nekcik jugak lah ni ye???
    sekapal kita ropernya

    ReplyDelete
  17. kat kl ada tak jual ni....memang makanan kegemaran saya...saya mak bugis bapak jawa...emmmm mmg best burasa ni...terliur lak tengok nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Nia setakat ini nekcik tak pernah jumpa burssak di kl ni..tapi mmg sedap kann...cuba google kot ada burasak on line..pernah ada orang cakap

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...