Nekcik taklah nak detailkan sangat sebab tak taulah berapa ramai yang nak cuba kan..sekadar pengetahuan am jer..lagi pun tak lah susah sangat..cuma remeh .....
Mula mula masukkan santan ke dalam beras seperti nak masak nasi lemak tu..tambah sedkit garam...masaklah tetapi kena jaga jangan sampai tanak..masih berantah lagi kena tutup api
Sebelum tu kena sediakan pucuk pisang yang lembut tu untuk membungkus..sila lihat gambar tu ye
|
Macam ni lah ye kawan kawan
|
Nilah hasil peringkat terakhir setelah direbus selama 4 jam!! bersengkang mato lah gamaknya...tapi nak makan punya hal...bergilir menunggu periok!! |
Inilah hasil tangan nekcik..dengan segala susah payahnya |
Alhamdulilah..menjadi jugak burasak nekcik ni...tak sia sia lah Tokpokcu ambik nekcik kan...boleh gak tolong buat burasak..ewah ewah!! Sah lah memang ada darah bugis ..takyah lah buat DNA...kah kah..
Sila lah jamah jamah ye..sedaap..tak caya cubalah buat!! cabaran tu!!
Boleh di makan bersama serunding atau rendang tetapi kalau orang bugis di makan bersama asam pedas ikan parang..so sesiapa yang balik raya ke kampong nekcik tu ..tak payah lah nak cari ikan parang..dah habis kena booking sebelum raya lagi..kalau ada pun..jangan lah terkejut dengan harganya!!!
Sekian lah seadanya...
Passalam nekcik..beras biasa ye..rasa dia macam ketupat palas tu ke nekcik..baca cara pun macam tak sanggup acik nak buat.tunggu nekcik buat lagi je la
ReplyDeleteWaalaikumsalam Acik..sambutlah cabaran nekcik tu !!! mmglah kalau tak kuat semangat..mmg tak kuasa membueknya!! makan kejap jer!! beras biasa jer macam nasi lemak tu...kalau teringin sangat..buat macam lontong tu ler!!
ReplyDeleteSalam kak
ReplyDeleteSelalu Baca di blog yan ttg burasak ni
Tapi tak pernah mkn ...
Sah bukan berdarah bugis...Saya ni kan kak :D
Iyaalaa Kasihredha...kalau bugis mesti celik mata dah kenal burasak..he..he..macam nekcik lah tu...eksen kalau raya..tak pandang ketupat yg orang bagi tu...ni pun dapat buat 60 keping..sehari dah clear!!
ReplyDeleteassalamualaikum nekcik.
ReplyDeletesabar menunggu ya .
Waalikumsalam Nieda...nak makan punyer pasal..ku rela menunggu! he..hee..terpaksa sebab kat kl ni tak de orang jual!!
DeleteNekCikkkkkk..tebal tuuuuu..... tp mana shah alam punya???
ReplyDeletealaa Jiaan..tak sempat sampai ke shah alam..da licing! memang buat tebal..cepat kenyang....
Deletelama proses nak buatnya, bila makan konfem sedap ni.
ReplyDeleteya Alia..burasaj ni rasanya lemak...ada garam.. makan camtu pun boleh..tu yg anak cucu nekcik ni jarang makan ketupat!!
DeleteKalau kakak suka makan dengan serunding daging Nekcik. Kalau tak ada makan dgn ayam merah pun sedap. Dgn rendang pun sedap. Kakak ipar kakak bugis tiap tahun rumah bapak pun ada burasak juga tau...
ReplyDeleteasalam kakzakie..itulah klau kat johor..kukup tu senang nak mskan...tempah jer..kat sini pucuk pisang pun takde jual..tu yg gsgsh jugak membuatnya!! teringat pulak otak otak ikan. ..yg fesen dolu punyer...alohaii..tempat jstuh lsgi di kenanv..ini kan pulak kampong lamanku
ReplyDeleteWah bergasak juga nak buat burasak ni ye Nekcik...
ReplyDeleteasalam Mie....mmg kena bergasak dulu...untuk nak dapat semangat..baru boleh buat burasaak!!
Deletesaya orang johor pun tak pernah makan nekcik. batu pahat ramai jawa dan banjarlah. mana ada bugis. sedara mara bugis kat pontian tak ada. nantilah..ada masa balik raya di johor, saya pusing2 pontian..hihi (ketuk pintu rumah orang)
ReplyDeleteAsalam Anim..tahun depan dtglah Pontian..kan dah ada mak sedara angkat sorang nii!! Takyah ler pusing pusing ..nnti fenin..masok jer sbb raya semua pintu semuanya terbukak!!
DeleteSalam maal hijrah nek cik.. macamana rasanya tu.. macam lemang ke atau macam nasi lemak lagi..macam sedap je!
ReplyDeleteTerima kasih Che Mid atas ingatan kat nekcik...memang sedap..ewah..pasal lemak..tapi kurang lebih macam nasi lemak jer..ada orang kata kat taman sri andalas klang ada jual..kalau che mid nak cecuba rasalah...kekadang nekcik ambik nasi impit segera tu rebus dengan santan..sikit sikit rasa pun cukuplah,,,nak lepas gian!!
Deletemesti sedap ni kan nekcik...
ReplyDeleteAsalam Aini..bagi nekcik mmg sedap kerana inilah makanan hari raya kami..keluarga nekcik memang tak buat ketupat...
Deletemak aiiii. lamanya nak merebus burasak ni nekcik. sib baik tak darah BUGIS kalau tak mau kena belajar buat gak ni. pepepun seronok dpt tahu & belajar masakan org2 lain.
ReplyDeleteasalam Ros..ituler.. orang bugis ni mmg cerewet dan halus kerjanya..tapi hasilnya memang sedap...
DeleteProsesnya lebih kurang buat ketupat palaslah nekcik tetapi burasak ni guna daun pisang muda.
ReplyDeleteNekcik Aina pun ada darah Bugis + Acheh.
ketupat palas guna pulut kn..ni guna beras
ReplyDeleteoh sedara nekcik jugak lah ni ye???
sekapal kita ropernya
kat kl ada tak jual ni....memang makanan kegemaran saya...saya mak bugis bapak jawa...emmmm mmg best burasa ni...terliur lak tengok nya..
ReplyDeleteAsalam Nia setakat ini nekcik tak pernah jumpa burssak di kl ni..tapi mmg sedap kann...cuba google kot ada burasak on line..pernah ada orang cakap
Delete