bunga

20 Dec 2013

CHEONGGYECHEON STREAM SEOUL

CHEONGGYECHEON STREAM SEOUL... sungai ini sepanjang 5.8 km..ditengah tengah bandar seoul..bersih  dan di hias cantik..memang seronok dengar deruan air terjun buatan manusia..terfikir pulak nekcik akan sungai gombak nuun di kampung...
bersih dan jernih airnya
Itaewon dari masjid seoul
Last day kami di sini...hari Jumaat..so sempatlah sembahyang jumaat bersama warga Itaewon...alhamdulilah..ramai sampai melimpah keluar..bahagianya hati melihat umat Islam memenuhi masjid walaupun dari berbagai bangsa
ni bangunan area myeongdong

Pelbagai jenis kimchi di Gwangjang Market
PASAR TRADISIONAL GWANGJANG

tangga yang diredah setiap hari sepanjang 4 malam di itaewon

Payung payung payung di city hall seoul

Buah berangan..jualan tepi jalan...besar besar

SHINSEGAE DEPARTMENT STORE MYEONGDONG...The largest and oldest retailer in Korea...apa ada ??..nekcik tak masuk pun...

HOEHYEON UNDERGROUND SHOPPING CENTER.....
ke sini dan area myeongdong untuk naik train..singgah kat kedai kedai untuk cari souvenir sikit...masok kedai ahjumma ni terus beli jer T shirt..key chain dan pen...harga macam murah jer..tapi yang paling tersentuh hati nekcik...budi baik ahjumma dua beranak ni...berbagai hadiah dia berikan kami..barang yang dia beri  lebih kurang sama banyak dengan yang kami beli!! tak terkata nekcik...dan lepas tu kami dah jauh pergi...anak dia ni kejar kami..ingatkan kenapa..rupanya mak dia suruh bagi 10,000 won (Rm 30) untuk kami beli makanan panas!!! Kus semangat murahnya rezeki kami hari itu...tapi budi baiknya itu yang menyentuh hati...semuga bertambah rezeki dia...
Kali kedua tu kami pergi ke tradisional market Gwangjang google ye sebab tak sempat ambik gambar..dekat dengan station Jongno...Di sini macam macam ada...sutera, kain  ela, sarung bantal, comforter...jugak sayur ,ikan dan makanan...di tingkat bawah...murah murah...kakak beli kain ela beberapa helai..ahjumma tu bagi 2 helai free...rezeki lagi!! Pemurah ahjumma ahjumma Korea ni...dan 2, 3 kali kami membaca peta kat station tu..ada aje yang cuba bantu sebelum sempat kami bertanya!!
Sekarang nekcik rasa mereka dah ramai yang pandai berbahasa inggeris berbanding 2 tahun lalu..dulu mereka nak tolong tapi tak faham bahasa inggeris.
Esoknya  kami akan meneruskan perjalanan ke Busan........

33 comments:

  1. syok baca pengalaman nekcik, dapat jumpa orang yang baik-baik dekat sana, sempat pulak solat jumaat sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Orga...mmg seronok...macam orang lokal lak....dulu pun budak muda berlari lari kejar...rupanya nak explain ubat yg nekcik bli kat famasi..dia takut nekcik tak faham famasist tu cakap..pasal dia ada kat sebelah nekcik masa bli ubat tu..

      Delete
  2. Welkam hom Nieda...klau kat korea hari hari kna sebut nama Nieda..khamsanieda!!! He..he
    Sorry ye Nieda..nekcik gurau

    ReplyDelete
  3. Cepat hepdate Chiangmai ye....teringat gajah gajah dan payong payong cantik

    ReplyDelete
  4. Nampaknya banyak pasar yang Nekcik jejak... saya satu pun tak sempat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mie..dah sinonim dengan Tokpokcu..ke pasar tu mmg masok dlm internari seboleh bolehnya!! Nekcik mmg suka tengok ikan dan hasil laut yang berbagai dan berbeza di setiap tempat..Maha Kaya Allah...

      Delete
  5. Murah rezeki nekcik kat mana2 pun orang sayang.

    Buah berangan tu sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Zai..berikan kasih sayang..kita akan dapat kasih sayang kembali...Allah lagi lah Maha Pengasih lagi Penyayang...Bagi Nekcik seboleh bolehnya bila kita berjumpa orang luar ni mmg kita perlu tunjukkan kasih sayang..semuga mereka dapat merasai Islam itu indah

      Delete
  6. Dapat berangan sebesar tu puas makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg puas makan Nieda...10k selonggok siap kopek
      Hari hari kami bli pisang kaki ngan stroberi...fresh maniss

      Delete
  7. wahhhh ke korea pulak nekcik! sakan ye travel tahun ni... alhamdulillah. semoga sihat senantiasa. ;)

    ReplyDelete
  8. Terimakasih doakn nekcik ye Henry...tangkapan 2013 tu....closing account!! Lpas ni jalan dekat dekat jer..tabung buluh dah kosong

    ReplyDelete
  9. Nekcik...tengok entry nekcik ni rasa bersemangat nak pergi Korea..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak taulah orang lain..tapi nekcik rasa memang suka ke Korea nii...kuat jugak tarikan Korea..ni pun rasa macam tak cukup masa jugak untuk menjelajahinya

      Delete
  10. Kakak rasa nekcik beli banyak tu yg dia tak sayang nak memberi. Siap bagi duit lagi. Nampak mereka dah sayang dgn family nekcik. Aura org baik terserlah di mata mereka juga tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Kakzakie....seronok bila orang menghargai kita dengan hati terbuka...rasa terharu sangat..dikenang budi mereka sampai bila bila

      Delete
  11. nekcik..yong setujuu...after 7 years yong balik kpg angkat ritu..yong pun rase ramei yg dah boleh berbahase inggeris..ada je yg nak membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa tulah yong..bebaik semua orang kampong yong nii..nekcik pun rasa tak puas dok sana lagi...

      Delete
  12. Salam Nekcik,

    Apa khabar? Lama x singgah sini... x sempat..bz memanjang...wah dah ke Seoul ya nekcik...? Seronokkan ke sana..Time nekcik p bln Nov mesti dah start sejuk. Untungla dari saya yg kepanasan di Seoul...Ha..ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalam Farik..iyalah orang kerja..hujung tahun ni mmg bz...nekcik orang pencen ...pree semadang!! tu yang terlepas ke seoul! Mmg sejuk masa kami kat sana 3degree rerata..tapi tak dak snow..kami balik sini 4 hari snow turun..takdak can nak berkubang dalam snow!!

      Delete
  13. rindu korea...!!!! ngapa tinggal saya......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiii m.u.l.a.n tak muat kapal..tu yang kena tinggal!! nanti len kali kita chatar satu kapal nuu!

      Delete
  14. Selamat tahun baru 2014 nekcik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kakzakie..nekcik pun nak ucapkan selamat mengharungi tahun 2014 semuga Allah sentiasa bersama kita..aamiin

      Delete
  15. Nekcik..biah berangan peberet ummi!, ummi tengok gambar dulu Nekcik, pahtu simpan impian, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe Ummi tak salah berangan..tak kena bayar pun..mula mula berangan..semuga suaru hari angan angan jadi kenyataan...insyaallah

      Delete
  16. ahh sonoknyerr tgk gambor2 nekcik kat kpg angkat..hee..nekcik saya dah tukor alamat blog kpd aisyah.rafaei@blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Sukalah tu...ada banyak gambo kampong dia tu kan....sekarang ni dah ada dah kat teratak 66 latest entri yong

    ReplyDelete
  18. pehal baik sgt ahjumma tu?
    tp kawan saya penah cakap
    'pegi korea macam balik kg sendiri, sbb mereka ramah dan mesra wpun bercakap bhs ayam itik'
    sy x penah kesana
    tp mmg nak sgt gi korea
    bahana layan channel 393/ONEHD

    ReplyDelete
  19. Iya Irfa..nekcik pun tak rasa asing bila kat sana..mereka ni boleh terima kita...suka nak bantu
    sekarang mmg lagi ok sebab ramai yang pandai berbahasa inggeris
    Insyaallah ..kalau betul betul nak pergi belanja dalam rm2k ok ..tapi kena tunggu offer tiket yang murah..booked setahun baru terbang!!

    ReplyDelete
  20. Aina tunggu anak2 besar sikitlah baru boleh jalan2 adventure macam nekcik...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..semuga Allah sampaikan hajat mana yang baik bagi kita...amiin
      Nekcik dulu pun tak mimpi nak jenjalan jauh..tak mampu ngan tiket MAS..alhamdulilah bila ada AA ni bnyak tempat dapat sampai...dapat kita lihat luasnya kasih sayang Allah pada semua hambaNya tak kira Islam atau idak..Allahu Akbar

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...